Ispanija braška per siūles nuo migrantų gausos, šalyje daugėja vienišų vaikų

2018 metais į Ispaniją atvyko daugiau nei 7 tūkst. nepilnamečių imigrantų – beveik dvigubai daugiau nei pernai. Šie vaikai nuo vargo savo kilmės šalyse bėga vieni, be juos globojančių artimųjų. Bet jų bėdos tuo nesibaigia.

Ispanijai tenka atlaikyti didžiulį iššūkį – į valstybę plūsta milžiniškas migrantų srautas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Ispanijai tenka atlaikyti didžiulį iššūkį – į valstybę plūsta milžiniškas migrantų srautas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Daugybė migrantų– be tėvų ir giminaičių atkeliavę nepilnamečiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Daugybė migrantų– be tėvų ir giminaičių atkeliavę nepilnamečiai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Vieni vaikai į Ispaniją išsiruošė be tėvų, kiti jų neteko pakeliui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Vieni vaikai į Ispaniją išsiruošė be tėvų, kiti jų neteko pakeliui.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 23, 2019, 11:03 PM

Būdamas 15 metų alžyrietis Modou išėjo iš namų ant pečių nešdamasis mažytę kuprinę. Kad ruošiasi nukeliauti 4,5 tūkst. kilometrų vienas, motinai jis nesakė.

Šis vaikas guminėje valtyje perplaukė Viduržemio jūrą be jokios gelbėjimosi liemenės. Po kelionės, kurios metu jis rizikavo gyvybe, Modou atsidūrė Ispanijoje.

Nelegali imigracija Ispanijoje – viena rimčiausių šalies vidaus politikos problemų. Vien per pirmuosius aštuonis šių metų mėnesius jūra ir žeme į Ispaniją atvyko daugiau negu 40 tūkstančių nelegalių imigrantų.

Jūra šiemet į Ispaniją atplaukia dvigubai daugiau imigrantų nei pernai. Žuvusiųjų skaičius plaukiant Ispanijos link per pastaruosius dvejus metus – 363 žmonės. Pastaraisiais metais Ispanija tapo pagrindine imigrantų kryptimi tarp visų Viduržemio jūros šalių – anksčiau ispanus lenkdavo italai ir graikai.

Daugiausia imigrantų į Ispaniją atvyksta iš Gvinėjos, Malio ir Maroko. Daugybė atvykėlių – nepilnamečiai be palydos.

Didelis galvosūkis valdžiai

Vaikų be tėvų bėgimas į Ispaniją – nenaujas, bet nuolatos stiprėjantis migracijos fenomenas, kuris baugina šios šalies politikus.

Dabar šalies vadovams ir vaikų teisių organizacijoms teks spręsti, kaip suteikti globą vieniems į šalį atvykusiems nepilnamečiams, kuriems reikia specialios priežiūros. Daugiausia jų į Ispaniją atvyksta iš Maroko ir Alžyro.

Baskų Kraštas, Andalūzija bei Katalonija – šie regionai turės skubiai spręsti nepilnamečių imigrantų problemą, nes jų čia yra itin daug.

Ši nepilnamečių grupė, Ispanijoje vadinama trumpiniu MENA (menores extranjeros no acompanados, išvertus iš ispanų k. – nelydimi nepilnamečiai užsieniečiai), yra ypatinga.

Svetimoje šalyje staiga atsidūrę nelegalūs imigrantai ir taip yra patekę į rizikingą situaciją. Bet nepilnamečiai atvykėliai dar pažeidžiamesni.

Kaip elgtis su nepilnamečiais imigrantais? Toks klausimas šį rudenį kankina Ispanijos politikus bei vaikų priežiūros organizacijas.

Klausimas yra labai jautrus, nes kalbama apie vaikus ir jų teises. Akivaizdu, kad tokie didmiesčiai kaip Barselona, kur kartais per savaitę atvyksta po 100 nepilnamečių imigrantų, nėra pasiruošę jų priimti.

Problema – nustatyti amžių

Pirma problema, su kuria Ispanijoje susiduria mažieji imigrantai, yra jų amžiaus nustatymas.

„Norint kreiptis dėl tarptautinio prieglobsčio, reikia įrodyti, kad esi nepilnametis“, – sako teisininkė ekspertė Anna Figueras.

Dokumentų neturintiems nepilnamečiams Ispanijoje atliekami specialūs tyrimai, pagal kuriuos nustatomas jų amžius.

Pagal tarptautinę vaiko teisių konvenciją, jei nepilnametis turi asmens dokumentą su nuotrauka, kuriame įrašytas jo amžius, tas dokumentas turi būti laikomas tinkamu. Tačiau dažnai Ispanijoje tikrinami ir asmens dokumentus turintys jaunuoliai.

Dažniausiai tai riešo rentgeno nuotraukos ir burnos tyrimai. Pasak „Save the Children“ organizacijos ekspertės Catalinos Perazzo, šie tyrimai nėra labai tikslūs.

Todėl yra pasitaikę ir tokių nepilnamečius žeminančių atvejų, kai norint nustatyti jų amžių pagal genitalijas ar plaukų augimą intymiose vietose jiems liepiama visiškai nusirengti.

„Ispaniškai nekalbantys vaikai tokių tyrimų metu patiria traumą, jie neturi informacijos apie tai, kas vyksta, dažnai būna tiktai su medikais ir policininkais.

Taip pažeidžiamos vaikų teisės būti informuotiems ir žinoti, kas vyksta“, – teigė C.Perazzo.

Prieglaudos centrai perpildyti

Kitas opus klausimas Ispanijos valdžiai – nepilnamečių imigrantų globos centrai, pastaruoju metu išgyvenantys antplūdį.

Pasak vieno tokio centro Katalonijoje direktorės Carmen Redondo, šalis nepasiruošusi priimti ir suteikti pagalbą tokiai gausybei nepilnamečių imigrantų.

„Mūsų centre būna laikotarpių, kai vaikams tenka miegoti ant žemės. Trūksta ne tik lovų, bet ir psichologų bei socialinių darbuotojų, kurie galėtų padėti tokiam gausiam skirtingo amžiaus nepilnamečių imigrantų būriui“, – sakė moteris.

Didins nakvynės plotus

Paauglių priežiūros organizacijos vadovė Georgina Oliva teigė, kad kai kuriuose Ispanijos regionuose dėl gausybės nepilnamečių imigrantų padėtis katastrofiška.

„Kai per vieną savaitę į Barseloną atvyksta šimtas nepilnamečių ir tu privalai jiems surasti vietą gyventi, juos pamaitinti ir rasti pakankamai profesionalų, kurie padėtų jiems emociškai ir juos lavintų, supranti, kad situacija labai sudėtinga“, – teigė G.Oliva.

Kiekvieną dieną Katalonijos vyriausybei priklausanti vaikų priežiūros organizacija vertina nepilnamečių imigrantų situaciją.

„Iš ryto įvertiname, kaip prėjo naktis, kiek naujų vaikų laukia priėmimo centre. Katalonijoje netrukus atidarysime 5 naujus centrus, kur bus galima apgyvendinti po 100 į Ispaniją atvykusių nepilnamečių“, – sakė moteris.

Anot jos, centruose gyvenantys nepilnamečiai norėtų patekti į šeimas, kur juos mylėtų ir jais rūpintųsi, kur jie galėtų eiti į mokyklą, užaugti, įgyti profesiją ir turėti darbą.“

Sunkiausia yra centruose gyvenantiems septyniolikmečiams, kuriems vis dar nėra suteiktas leidimas gyventi Ispanijoje.

„Juos kankina nuolatinė įtampa, nes jie žino, kad nedelsiant gali būti deportuoti, – teigė G.Oliva. – Kas vakarą vaikai gula su mintimi, kad netrukus jiems sueis 18 metų ir jie atsidurs gatvėje.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.