Švedijos leidinys: „Jausmas toks, kad pasaulio pabaiga artėja iš visų pusių“

Didžiausio švedų leidinio „Aftonbladet“ žurnalistas Ingvaras Perssonas perspėjo, kad padėtis, kurioje atsidūrė ne tik Europa, bet ir visos pasaulio šalys – itin grėsminga. Autorius tikino, kad „jausmas toks, lyg būtų sugrįžęs praėjusio amžiaus devintasis dešimtmetis ir jis iš visų jėgų trenktų per veidą“.

 D.Trumpui nepavyko pasiekti susitarimo susitikime su Kim Jong-unu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Trumpui nepavyko pasiekti susitarimo susitikime su Kim Jong-unu. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV ir Rusija pasitraukė iš INF sutarties. <br> Imago/Scanpix nuotr.
 JAV ir Rusija pasitraukė iš INF sutarties. <br> Imago/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-03-29 14:06

„Aftonbladet“ žurnalistas pirmiausia primena, kad JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno ilgai lauktas susitikimas ir susitarimas dėl Korėjos pusiasalio denuklearizacijos baigėsi nesėkme.

D.Trumpas neišgirdo nieko daugiau už tuščius pažadus, todėl susitikimas net nutrūko anksčiau laiko.

Praėjo vos daugiau nei mėnuo nuo akimirkos, kai pirmiausia D.Trumpas, o vėliau ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė apie savo šalių pasitraukimą iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties (INF), o jau imta kalbėti apie naujų raketų gamybą ir ginklavimosi varžybas.

„Toks jausmas, kad nežinia iš kur išdygo praėjusio amžiaus devintasis dešimtmetis ir smogė man per veidą. O atmintis iškart atgamina tokius žodžius kaip „Pershing II“ ir „Pioner“, – rašo didžiausio Švedijos leidinio žurnalistas I.Perssonas.

Problemų gausa

Praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje žymę paliko kalbos apie branduolinius ginklus. Tuomečio JAV prezidento Ronaldo Reagano sprendimas sukurti gynybos prieš Sovietų Sąjungos ginklus strategiją supurtė iš esmės saugumo suvokimą.

„Tuo metu Švedijos visuomenė aptarinėjo bombas, povandeninius laivus „Trident“ ir taktinę branduolinę ginkluotę. Tačiau branduolinės bombos kelia pavojų ir šiandien“, – tikino I.Perssonas.

Pasak jo, dabar JAV ir Rusijoje susiklostė panaši padėtis kaip ir anuomet. Be to, autorius mano, kad kaip ir tuomet, dabar Kremliaus valdžia yra nuosmukyje, o priimami sprendimai tik dar labiau pablogina tą padėtį, kurioje šiuo metu atsidūrė pasaulis.

„Visi, kurie bent kiek mąsto, supranta ir pripažįsta, kad mūsų gyvenimą keičia klimato atšilimas, o oro temperatūros padidėjimas bent keliais laipsniais gali turėti katastrofiškų padarinių. Visi supranta, kad klimato atšilimas kelia grėsmę visai civilizacijai.

Tačiau dabar D.Trumpas ir V.Putinas pridėjo mums dar vienos galimos katastrofos grėsmę – branduolines ginklavimosi varžybas, dėl kurių mūsų pasaulis gali subyrėti į šipulius“, – niūrų scenarijų piešia teksto autorius.

„Neturime pamiršti ir Indijos bei Pakistano, kurių kiekviena rengia savo ginklavimosi varžybas ir balansuoja ties karo riba. Susidaro įspūdis, kad pasaulio pabaiga artėja iš visų pusių. Todėl visiškai nenuostabu, kad Švedijos Civilinės gynybos agentūra paskelbė naują leidinį, pavadinimu „Jei bus karas“, – svarsto I.Perssonas.

Teksto autorius perspėjo, kad artėja rinkimai į Europos Parlamentą, kurių metu bus bandoma manipuliuoti rinkėjų nuotaikomis ir gąsdinti europiečius migrantais ar liberaliomis vertybėmis.

„Suprantu, tai gali skambėti naiviai, tačiau norėtųsi, kad rinkiminėje kampanijoje būtų apibrėžtos bent kokios galimybės ir atsirastų tikėjimas ateitimi“, – vylėsi I.Perssonas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.