Sicilijos kaulų laužytojai: italai pašiurpę, į kokius spąstus buvo patekę benamiai

Sicilijoje pareigūnai atskleidė žiaurumu garsėjusią vadinamąją kaulų laužytojų mafiją. Nusikaltėlių gauja, siekdama draudimo išmokų, žiauriai žalojo aukas ir imituodavo eismo įvykius.

Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Sicilijoje veikusi kaulų laužytojų mafija į savo nusikaltimus priviliodavo skurdžiai gyvenančius žmones, benamius, asmenis, turinčius psichikos sutrikimų. Apie tai patys nuskriaustieji papasakojo policijai.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“ iš Italijos

Apr 26, 2019, 2:05 PM

Kankinimams įkalbintoms aukoms – nepriteklių kenčiantiems žmonėms – už sužalojimus buvo žadama daug pinigų, bet realiai jie gaudavo vos kelis šimtus eurų, o dažniausiai nieko.

Pareigūnai tikina, jog gauja buvo sukūrusi visą sistemą, bendradarbiavo su medikais, advokatais ir netgi draudimo bendrovių darbuotojais.

Įrengė „siaubo kambarį“

„Mamma mia (liet. „mano mama“), jūs mane nužudysite“, – tokie ir panašūs kraupūs riksmai užfiksuoti vadinamajame siaubo kambaryje Sicilijos sostinėje Palerme, kur gauja siaubingais metodais laužė žmonių kaulus, kad apgaulės būdu gautų draudimo išmokas.

Po mažiausiai metus užtrukusios policijos ir Finansų inspekcijos pareigūnų operacijos Palerme sulaikyta daugiau kaip 40 asmenų, kurie prisidėjo prie šių siaubingų nusikaltimų.

Negailestingos gaujos veikimo metodai buvo itin šiurpūs. Aukos, dažniausiai užverbuotos stoties ir kituose prastos reputacijos rajonuose, buvo guldomos ant stalo, surišamos ir be jokio gailesčio žalojamos ketaus diskais, akmenų pilnais maišais ar cemento luitais.

Kad skausmas būtų mažesnis, galūnės būdavo pirmiausia atšaldomos ledu, o aukos svaiginamos duodant pauostyti kreko.

Eismo įvykiai būdavo imituojami tose vietose, kur nėra filmavimo kamerų. Pavojinga kriminalinė gauja turėjo avarijoms inscenizuoti skirtus automobilius, eismo įvykius vaidinusius vairuotojus, tariamus liudininkus, jų nusikaltimus dangsčiusius medikus ir netgi su nusikaltėliais bendradarbiavusius fizioterapijos centrus, kur nukentėjusiesiems būdavo neva skiriamas gydymas, tik jo jie niekada negaudavo.

Įtraukė pažeidžiamiausius

Pareigūnams iki mažiausių detalių pavyko atkurti bent 76 tokius nusikaltimus, tačiau Palermo mobiliosios pareigūnų kuopos vadovas Rodelfo Ruperti atskleidė, kad šokiruojančių epizodų yra kur kas daugiau.

Ilgai trukusio tyrimo metu aukos atskleidė, kad gauja kartais sugebėdavo sutraiškyti galūnes net 7 žmonėms per vieną vakarą.

Žmonės, kurie sutikdavo būti luošinami, dažniausiai turėdavo didelių finansinių problemų. Tarp jų buvo asmenų, turinčių priklausomybių, sergančių įvairiomis psichikos ligomis ar tiesiog tokių, kurie sunkiai prasimaitindavo.

„Dauguma jų būdavo užverbuojami centrinėje Palermo stotyje. Čia laukdavo aukų ieškantys asmenys.

Jie užkalbindavo, sakydavo, kad pažįsta žmones – kaulų laužytojus, kurie galėtų jiems padėti ir netgi iš esmės pakeisti jų gyvenimą“, – sakė policijos vadovas.

Teigiama, kad gauja ypač verbuodavo jaunas motinas, nes jos gaudavo didesnes išmokas.

Leisti sulaužyti galūnes už kelias šimtines eurų buvo pasiruošęs ir vienas nusikaltėlių įkalbintas 16-metis.

„Vos prieš kelias dienas išgelbėjome vieną 16 metų jaunuolį, kuriam turėjo būti sulaužyti kaulai“, – sakė R.Ruperti.

Buvo pasiskirstę vaidmenimis

Be 42 sulaikytų asmenų, byloje iš viso yra per 200 įtariamųjų. Policijos pareigūnai pabrėžė, kad tai buvo ne pavieniai atvejai, o sukurta ištisa žmonių žalojimo ir draudimo kompanijų maustymo sistema.

Pavojingos grupuotės nariai buvo pasiskirstę vaidmenimis: vieni verbuodavo aukas, kiti jas žalodavo, treti ieškodavo nuošalesnių gatvių, kur būtų galima imituoti eismo įvykį.

Gaujai talkininkavo net medikai, o tarp sulaikytųjų yra ir advokatas, padėjęs nusikaltėliams tvarkyti teisinius reikalus su draudimo bendrovėmis.

Anot tyrėjų, prie sėkmingos operacijos pabaigos itin prisidėjo trys pernai rugpjūtį sulaikyti gaujos nariai ir 50 nukentėjusiųjų, kurie sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

„Pas pareigūnus jie atvykdavo su sulaužyta ranka arba koja, kartais abiem galūnėmis. Tai liūdnos istorijos žmonių, kurie jausdavo kaltę, kad sutiko leisti laužyti jiems kaulus už pažadėtus pinigus, kurių daugeliu atvejų net negaudavo“, – atskleidė R.Ruperti.

Pasak tyrėjų, už sulaužytą koją aukoms buvo siūloma 300 eurų, o už ranką – 400 eurų. Sunkiems sužalojimams ryžęsi žmonės vėliau daug laiko praleisdavo su ramentais ar netgi neįgaliųjų vežimėliuose.

Maudėsi pinigų jūroje

Pasak italų žiniasklaidos, kaulų laužytojų mafija turėjo net registracijos knygą, kurioje buvo surašyti aukų duomenys, padaryti sužalojimai ir gautos išmokos, o jos vadai per savo siaubingus nusikaltimus buvo neblogai pralobę.

„Finansų inspekcija ėmėsi tirti ir šios organizacijos vadeivų turto kilmę.

Vienas jų – Domenico Schillaci turėjo mieste gerai žinomą barą „Dolce vita“ („Saldus gyvenimas“), „Porsche“ automobilį, guminę valtį. Visus šiuos turtus mes konfiskavome“, – sakė Palermo ekonominių ir finansinių nusikaltimų tarnybos viršininkas Cosmo Virgilio.

Nusikalstama gaujos veikla pradėta domėtis 2017-ųjų žiemą, kai neaiškiomis aplinkybėmis mirė sužalotas tunisietis.

Grupuotė, itin žiauriai sulaužiusi vyrui kaulus, savo aukai davė pauostyti kreko ir dėl to jam sustojo širdis.

Tačiau tai gaujos nesustabdė – mirusį vyrą jie nugabeno į imituoto eismo įvykio vietą, kad gautų dar didesnę draudimo išmoką.

Tyrėjams vėliau pavyko išsiaiškinti, kad vyras mirė ne eismo įvykio metu, o sustojus širdžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: : Lithuanian challenges in Green Finance and Global Agenda