Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Gražuolis žudikas maniakas, kurio nusikaltimai šiurpina iki šiol: aukų galvas pasilikdavo kaip suvenyrus

Gražuolis išskirtinio žiaurumo žudikas maniakas, atėmęs gyvybę daugybei moterų, JAV siautėjo ketverius metus. Nors po jo mirties prabėgo jau 30 metų, tos istorijos šiurpina iki šiol. 

 Tedas Bundy<br> lrytas.lt koliažas iš youtube.com stop kadrų
 Tedas Bundy<br> lrytas.lt koliažas iš youtube.com stop kadrų
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 19, 2019, 9:56 PM, atnaujinta May 20, 2019, 8:22 AM

Iki paskutinės akimirkos buvo tokių, kurie atsisakė tikėti, kad simpatiškas ir protingas vyras – pavojingiausias grobuonis.

Žudiko išpažintis

Šiurpūs Tedo Bundy išpažinčių įrašai, daryti tuo metu, kai jis laukė mirties bausmės, atskleidžia jo viltį ir pastangas nesustoti pasakojant savo nusikaltimų istorijas, kad tik liktų gyvas, rašo mirror.co.uk.

Pokalbių įrašuose, kurių trukmė apie 30 valandų, vyras paaiškino, kaip įvykdė vieną pirmųjų žmogžudysčių, kaip tobulino žudymo techniką ir kokį turėjo žudymo rinkinį, kuris tapo jo skiriamuoju ženklu.

Jis atskleidė net menkiausias detales: „Mes atsidūrėme prie automobilio, tada aš jai trenkiau laužtuvu ir ji prarado sąmonę. Šalia laužtuvo buvo antrankiai, aš įkėliau ją į automobilį ir prirakinau keleivio pusėje, tada nuvažiavome. Nežinau, kiek laiko tai truko. Jai atgavus sąmonę vėl trenkiau ir smaugiau. Tada pavažiavom dar keliasdešimt metrų, ten buvo giraitė.“

Kitoje išpažintyje jis tarė: „Aš tiesiog parašiau, juk ką tik pasakiau, kad Hawkinsų merginos galva buvo atskirta nuo kūno. Ji buvo paimta ir užkasta toliau, už keliasdešimt metrų į vakarus nuo kalvos.“

„Jūs turėjote rasti stipriai sužalotą galvą, kurios žandikaulis praktiškai sutrupintas. Jei ją rasite, žinosite, kieno ji“, – kraują stingdančius faktus dėliojo žudikas.

„Normalus vaikinas“

Paskutiniuose interviu T.Bundy mėgino paaiškinti savo šiurpą keliančius poelgius: „Aš nesu gyvulys, aš nesu beprotis, mano asmenybė nėra susidvejinusi. Turiu galvoje, kad esu visiškai normalus žmogus.“

Tačiau šis „normalus vaikinas“ net ir laikui bėgant išlieka pačiu baisiausiu žudiku, siautusiu JAV. Įtariama, kad šis vyras kaltas dėl daugiau nei 100 moterų mirčių, o tai reikštų, kad jis buvo pats pavojingiausias ir daugiausia moterų pražudęs maniakas.

Nors maniakai mėgsta pasilikti aukų trofėjus, Tedas daugelį jų pranoko. Pasirodo, nužudęs moterį, su ja praleisdavo visą naktį. Be to, pjūklu nupjaudavo aukai galvą ir parsinešęs namo pasilikdavo kaip prisiminimą.

Jis elgdavosi išties beprotiškai: namuose trinkdavo nupjautos aukos galvos plaukus, darydavo makiažą, su ja santykiaudavo.

Paklaustas, kodėl pasiliko savo žiaurumo įrodymus, vyras atsakė: „Kai sunkiai dirbi, kad padarytum ką nors gerai, tu nenori to pamiršti.“

Pradžių pradžia

Ekspertai tvirtina, kad žudikai, kurie itin žiauriai sužaloja savo aukai galvą, tai daro vedami stiprios neapykantos. Tedo atveju tai rodė, kaip stipriai jis niekino moteris galbūt dėl anksčiau patirto atstūmimo ir to negalėjo atleisti. 

Žudiko Tedo išpažintis tyręs kriminologas Christopheris Berry-Dee atskleidė, kad jį metė mergina, kurios tėvams jis nepatikęs: „Jo pirmoji mergina buvo tikra gražuolė ilgais tamsiais plaukais. Ji ne tik buvo patraukli, bet ir turėjo turtingus tėvus. Kartą dukra parsivedė Tedą namo, o tėvas pasakė, kad nenori jo daugiau matyti.“

Kriminologas žvelgia giliau: „Jį metė mergina, o jis tikėjosi, kad ji taps jo paguoda. Tai buvo smūgis, kurio Tedas nesitikėjo. Jis taip ilgai stengėsi būti ypatingas, o tada liko tik žiaurumas. Lyginant fotografijas matyti, kad visos Tedo aukos atrodo tarsi seserys.“

Manoma, kad per 4 metus T.Bundy nužudė  tiek moterų, jos vargiai galėjo prisiminti, kur paslėpė kūnus.

Gražuolis žudikas

Patrauklus, protingas vyras lengvai prisiviliodavo jaunas moteris. Jo medžioklės plotai buvo didžiuliai ir atviri studentų miesteliai, o aukos – patrauklios ir protingos merginos, su kuriomis galėjo patenkinti lytinius poreikius, o vėliau – žudyti. 

Savo aukas jis prievartaudavo ir kankindavo, o galiausiai pribaigdavo smūgiu į galvą.

Daktaras Davidas Holmesas tvirtina: „Nėra geresnio moterų žudiko pavyzdžio nei T.Bundy. Jis galėdavo jas suvilioti gatvėje ar namuose ir buvo joms ypač negailestingas.“

Žudikas paprastai keliaudavo automobiliu „VW Beetle“, su savimi turėdavo lagaminą, apsimesdavo turintis sveikatos bėdų, todėl atrodydavo kuklus ir dar lengviau priartėdavo prie aukų. 

Klastingas žudikas atskleidė aukų dažniausiai tykodavęs šalia savo „vabaliuko“ stovėdamas su ramentais ir neva tikėdamasis pagalbos.  

Pasirodo, automobilis žudikui tiko idealiai: jo priekyje išėmus atsarginį ratą lengvai tilpdavo lavonas.

Praradusias sąmonę moteris jis veždavo savo automobiliu, o joms atsigavus mušdavo ir prievartaudavo, tada smaugdavo. Aukas pribaigdavo mirtinu smūgiu į galvą, tada nutemptavo gilyn į mišką (ten rasta aukų kaulų, kūno dalių).  

Triguba žmogžudystė

Pirmą kartą Tedas buvo sulaikytas ir sulaukė įtarimų dar tada, kai jo gyvenamojoje vietoje buvo nužudyta antra studentė. Deja, jis paspruko ir tęsė žudynes Floridos valstybinio universiteto studentų miestelyje tęsė. Čia jis sunkiai sužalojo dvi ir mirtinai uždaužė dar dvi merginas.

1978 m. T.Bundy galiausiai buvo sulaikytas, tuo metu jam buvo inkriminuojama daugiau nei 30 merginų mirčių, visos aukos buvo jaunos.

1979 m. žudikas išgirdo negailestingą verdiktą – du mirties nuosprendžius už dviejų moterų nužudymą Floridoje, o kitais metais jam buvo skirta ir trečia mirties bausmė už jauniausios aukos – 12-metės Kimberly Leach – nužudymą.

Teismo procesas virto farsu, mat teisę studijavęs žudikas nusprendė gintis pats. Į teismo salę plūdo daugybė moterų, negalinčių patikėti, kad toks simpatiškas vyras galėtų padaryti ką nors panašaus.

Dar labiau šokiruoja tai, kad Tedas turėjo ilgametę draugę, su kuria palaikė intymius santykius, o ši nieko neįtarė.

Paskutinė vakarienė

Už prievartavimą ir mažiausiai 30 moterų nužudymą, nekrofiliją bei pabėgimą iš kalėjimo mirties bausme nuteistas T.Bundy atsisakė išskirtinės paskutinės vakarienės.

Jam buvo patiekta tradicinė paskutinė vakarienė, kurią sudarė vidutiniškai iškeptas kepsnys, kepti kiaušiniai, skrebutis su džemu ir sviestu, pienas. Tad 1989 m. sausio 24 d. Floridoje, prieš sėsdamas į elektros kėdę, 43-ejų žudikas maniakas kaip reikiant pasistiprino.

Negali pamiršti Tedo

FTB agentas Johnas Douglasas, norėdamas išsiaiškinti, kaip mąsto maniakai, ir siekdamas juos sučiupti ir užkirsti kelią naujiems nusikaltimams, nusprendė susitikti su baisiausiais žudikais.  

Akis į akį jis susitiko su tokiais maniakais kaip Chalesas Mansonas, T.Bundy ar Samo Sūnus. 

Žvilgsnis į jų ligotus protus padėjo išaiškinti ne vieną JAV sukrėtusį nusikaltimą, pavyzdžiui, vaiko nužudymą Atlantoje, ir sustabdė Roberto Hanseno (Aliaskos Skerdiko) siautėjimą.

Dėl darbe patirto streso būdamas vos 39-erių J.Douglasas susidūrė su rimtomis sveikatos bėdomis.  Ir šiandien jis kenčia nuo potrauminio streso sindromo, nuolat prisimena pačius kraupiausius išgyvenimus.

Tedą jis apibūdino taip: „Tai buvo simpatiškas, mokantis bendauti vaikinas, išsiskiriantis aukštu intelekto koeficientu. Pokalbis su juo būdavo vaidyba, reikėjo apsimesti, kad esu empatiškas, kad suprantu jį.

Grįždavau namo pas žmoną ir vos peržengęs slenkstį imdavau girtauti. Gerdavau, kad nusiraminčiau ir tiesiog pavakarieniaučiau su šeima. Kartais pažvelgęs į žmoną atsimindavau akimirkas su Tedu ir ką jis man pasakojo.“

Pats baisiausias

Profesoriaus Wilsono darbas buvo susitikti su daugybe žudikų maniakų, kuriuos nusikalsti pastūmėjo seksualiniai motyvai. 

Nors profesorius per karjerą bendravo su dešimtimis žiauriausių žmogžudžių ir galiausiai tapo žudikų maniakų ekspertu, prisipažino, kad vienas pašnekovas jį privertė jaustis ypač nejaukiai.

„Labiausiai kraują stingdantis buvo T.Bundy. Pasakodamas savo žudynių detales jis imdavo šnabždėti – taip siekdavo paveikti klausytoją. Ir tai tikrai palikdavo įspūdį“, – prisiminė profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.