Matuko istorija pasikartojo užsienyje: vaikžudžių žiaurumas pašiurpino Italiją

Žiaurus smurtas prieš vaikus – ne tik Lietuvos problema. Italiją pastaraisiais mėnesiais sukrėtė keletas nusikaltimų, panašių į lietuvišką Matuko istoriją, kai mažyliai buvo nukankinti pačių artimiausių žmonių.

  G.Russo ir jos sugyventinis N.Musi mėgo pozuoti nuotraukoms bučiuodami mažąjį Leonardo, tačiau šypsenos slėpė neįtikėtiną žiaurumą - vaikas buvo mušamas.
  G.Russo ir jos sugyventinis N.Musi mėgo pozuoti nuotraukoms bučiuodami mažąjį Leonardo, tačiau šypsenos slėpė neįtikėtiną žiaurumą - vaikas buvo mušamas.
Italus sukrėtė nužudyto vaikelio drama.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Italus sukrėtė nužudyto vaikelio drama.<br>„123rf.com“ asociatyvioji nuotr.
Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini įsitikinęs, kad darželiuose ir mokyklose reikia įtaisyti vaizdo kameras. Tam bus skirta keli milijonai eurų.
Italijos vidaus reikalų ministras M.Salvini įsitikinęs, kad darželiuose ir mokyklose reikia įtaisyti vaizdo kameras. Tam bus skirta keli milijonai eurų.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

2019-06-17 14:41, atnaujinta 2019-06-17 21:54

Daugumos tokių nusikaltimų palydovas – narkotikai. Vaikai vis dažniau skriaudžiami ir švietimo įstaigose.

Kad sustabdytų smurto bangą, Italijos vyriausybė priėmė įstatymą, įpareigojantį visuose darželiuose įrengti vaizdo stebėjimo kameras, ir tam skyrė milijonus eurų.

Itališka Matuko istorija

Italiją pašiurpinusi nė dvejų metų neturinčio Leonardo Russo istorija tokia pati kaip ir visą Lietuvą sukrėtusi Matuko tragedija.

Šiaurės Italijos Pjemonto regiono Novaros miestelis iki šiol neatsigauna po baisaus nusikaltimo, įvykdyto prieš kelias savaites.

Mažąjį Leonardo į paskutinę kelionę miestelio gyventojai išlydėjo plojimais ir su baltais balionais – taip atiduodami pagarbą nesuvokiamo žiaurumo auka tapusiam mažyliui.

Miniatiūrinį baltą karstą glostė ir bučiavo minia žmonių, bet ne motina. 22 metų Gaia Russo kartu su sugyventiniu 23-ejų Nicholu Musi kaltinama pačiu žiauriausiu nusikaltimu.

Žmonės stebėjosi, kaip galėjo nutikti, kad vaikas mirė savo namuose nuo, kaip įtariama, pačių artimiausių žmonių smūgių ir kodėl niekas tam neužkirto kelio.

„Ką tiktai prasiskleidęs bejėgis žiedelis beldėsi į pasaulio vartus, norėdamas turėti šeimą ir namus, tačiau surado vargą ir žmogaus žiaurumą. Dabartinis mūsų pasaulis primena tuos laikus, kai moterys ir vaikai buvo šeimininko nuosavybė, ir, kai jų nebereikėdavo, juos tiesiog pašalindavo.

Vaikas nėra nuosavybė. Jis prašo būti priimtas toks, koks yra: paprastas, pilnas noro gyventi ir ištroškęs žaidimų“, – sakė vyskupas Franco Giulia Brambrilla per jaudinančią laidotuvių ceremoniją.

Vos 20 mėnesių mažylis buvo taip sumuštas namuose motinos akivaizdoje, kad medikams išgelbėti jo gyvybės nepavyko.

Sudaužytas mažylio kūnelis buvo tiek nusėtas mėlynėmis, kad ant jo nebuvo sveikos vietos, o mirties priežastimi tapo nuo stipraus smūgio į pilvą trūkusios kepenys.

Medikus į namus iškvietusi jauna mama aiškino, kad sūnus susižalojo iškritęs iš lovytės, tačiau pareigūnai tokia versija nepatikėjo, o galutinai ją paneigė atliktas skrodimas.

„Tai yra neregėto žiaurumo atvejis. Nusikaltimą padaręs asmuo nevertas būti vadinamas žmogumi“, – šoko neslėpė Novaros prokurorė Marilinda Mineccia.

Sužvėrėjo, kai apsvaigo?

Mažamečio nužudymu kaltinami italai G.Russo ir jos sugyventinis N.Musi mėgo pozuoti nuotraukoms bučiuodami mažąjį Leonardo, tačiau šypsenos slėpė neįtikėtiną žiaurumą.

Italijos žiniasklaida rašo, kad sužalotas mažylis dar balandį buvo atvežtas į Greitosios pagalbos skyrių.

Tuomet jau kilo įtarimų dėl galimo smurto namuose, bet tėvai patikino, kad vaikui įkando šuo.

Žiauriu nusikaltimu įtariama sugyventinių pora, anot žiniasklaidos, sulaikoma neišliejo nė vienos ašaros.

Motinai kalėjimo kameros kol kas pavyko išvengti, nes ji laukiasi antro kūdikio. Moteris neigė prisidėjusi prie nusikaltimo, o jos sugyventinis atsitvėrė tylos siena.

Pasak pareigūnų, jaunas vyras jau anksčiau turėjo rimtų problemų su teisėsauga dėl muštynių, seksualinio smurto, apgavysčių ir plėšimų.

Jam turėjo būti pritaikyta speciali stebėjimo sistema. Tyrimai patvirtino, kad N.Musi vartojo ir kokainą. Šiuo metu aiškinamasi, ar vaiko sumušimo dieną jis galėjo būti paveiktas narkotikų.

Italijos žiniasklaida rašė, kad žiauriu nusikaltimu įtariamas vyras įsiveržė į ligoninę ir grasino nužudyti medikus, jei jie neišgelbės merdinčio vaiko gyvybės, o prieš pat laidotuves bandė nusižudyti kalėjimo kameroje.

Jaunos motinos artimieji tikino, kad moteris vaiką mylėjo, tačiau neatpažįstamai pasikeitė susiradusi naują mylimąjį.

Sielvartaujanti vaiko močiutė Tiziana Saliva ir per laidotuves gynėsi nepastebėjusi nieko, kas būtų įspėję apie artėjančią tragediją: „Kai paskutinį kartą tave nuvedžiau pas mamą tą prakeiktą gegužės sekmadienio vakarą, tu nenorėjai, kad tave palikčiau. Man su ašaromis kartojai: „Močiute, neišeik.“ Bet mūsų išsiskyrimai visada buvo skausmingi, nes tarp mūsų buvo ypatingas ryšys.“

Smurtas nevaldomai auga

Dvejų su puse Mehmedas – dar vienas vaikas, kurio budeliu tapo jo paties tėvas Italijoje gimęs romas Aljica Hrusticas. Ant mirtinai sumušto vaiko kūnelio buvo daugybė sužalojimų.

Jo pėdutės buvo sutvarstytos – tėvas į jas gesino cigaretes.

„Vaikas verkė ir triukšmavo, aš negalėjau miegoti, todėl atsikėliau ir jam sudaviau.

Mačiau, jog jis nebekvėpuoja, tačiau negalėjau patikėti, kad jį užmušiau“, – Milano pareigūnams abejingai aiškino vyras.

Nusikaltimą mačiusios vaiko motinos vaidmuo kol kas tiriamas. Keturių vaikų motina tikino pati ne kartą patyrusi vyro smurtą, jis ypač sužvėrėdavęs parūkęs marihuanos.

Šeima, gyvenusi nelegaliai užimtame bute Milane, pareigūnams buvo gerai žinoma dėl įvairių nusikaltimų, tačiau niekas nė neįtarė apie žiaurius kankinimus, nors mėlynės ant vaiko kūnelio rodė, kad mušamas jis buvo ilgą laiką.

Italai klausė: kiek dar šalyje yra tokių niekam nežinomų šeimų, kuriose vaikai patiria siaubą?

„Lengva badyti pirštu po to, kai kas nors nutinka, bet problema ta, kad niekas apie tai nepraneša.

Žinoma, institucijos gali ir turi padaryti daugiau, kaip ir tie, kurie yra aplink, kurie girdi ir mato. Visi būtų galėję tą vaiką išgelbėti“, – sakė už nusikaltimus prieš nepilnamečius atsakingas Milano prokuroras Ciro Cascone.

Išgelbėti buvo galima ir mažąjį Gabrielį, kurį prieš mėnesį tiesiog gatvėje pasmaugė motina.

Dvejų su puse metų mažylis esą verkė ir trukdė mamai bei jos meilužiui, savo tėvui, mašinoje pasimylėti.

Kaltę jau pripažinusi 28-erių Donatella di Bona bausmės laukia kalėjime, sulaikytas ir mažylio tėvas, matęs nusikaltimą, bet nepadaręs nieko, kad sūnų išgelbėtų.

Žiauraus smurto auka Neapolio provincijoje vasarį tapo ir 8-erių Giuseppe, kurį mirtinais smūgiais uždaužė dėl sulaužytos lovytės įsiutęs patėvis.

Pareigūnai sulaikė ir kelias valandas trukusią vaiko agoniją stebėjusią motiną.

Kaip paaiškėjo vėliau, vaikai šioje šeimoje buvo mušami ne vieną kartą, tačiau niekam tai nerūpėjo.

Darželinukus saugos vaizdo kameros

Žiauri statistika rodo, kad nusikaltimų prieš vaikus skaičius Italijoje nuolat auga. Pasak dienraščio „La Repubblica“, per 10 metų jų padaugėjo net 43 proc.

Statistika rodo, kad net apie 70 proc. vaikų tarp savų namų sienų patiria vienokį ar kitokį smurtą. Daugiausia – nepasiturinčiose šeimose, kur vartojami narkotikai ir alkoholis, o tėvams trūksta vaikų priežiūros įgūdžių.

Daugėja ir tokių atvejų, kai vaikai skriaudžiami darželiuose ar kitose ugdymo įstaigose. Italiją pastaraisiais metais sukrėtė ne vienas skandalas, kai darželių auklėtojos iš darbo buvo išvestos su antrankiais. Vaikai buvo baudžiami fizinėmis bausmėmis, stumdomi ir žeminami, per prievartą verčiami valgyti, rišami ir statomi į kampą.

Visus šiuos nusikaltimus padėjo užfiksuoti vaizdo kameros, kai kuriuose darželiuose, tarp jų ir privačiuose, buvo įrašyta šimtai šokiruojančių epizodų. Viename Romos darželyje padaryti ir vėliau žiniasklaidoje paviešinti garso įrašai pribloškia. „Aš tau spjausiu ant žemės, gyvuly! Jei dar išpilsi vandenį, geriau išsikask pats duobę, einu, pasiimsiu virvę ir pririšiu tave prie kėdės“, – taip buvo „auklėjami“ vos kelerių metų mažyliai.

Tokias įstaigas, kur vaikai patirdavo psichologinį ir fizinį smurtą, Italijos žiniasklaida net praminė siaubo darželiais. Po vieno tokio smurto atvejo piktinosi vidaus reikalų ministras Matteo Salvini: „Antausiai, riksmai, stumdymai ir apleisti vaikai vežimėliuose. Viena Romos darželio „mokytoja“ sulaikyta ir dvi laikinai atleistos. Kaip įmanoma šitaip pykti ant vienų ar dvejų metų vaiko? Kad ji kojos daugiau ten nekeltų! Vaizdo kameras – į visus darželius, mokyklas ir slaugos namus!“

Kad užkirstų kelią besiritančio smurto bangai, Italijos vyriausybė pritarė naujam įstatymui, pagal kurį visuose lopšeliuose-darželiuose, ikimokyklinio ugdymo, taip pat ir senyvų žmonių priežiūros įstaigose privalės būti įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Šiais metais tam bus skirta 5 milijonai eurų, o nuo kitų metų iki 2024-ųjų – po 15 milijonų eurų kasmet, kad mokyklos galėtų kiekvienoje klasėje įrengti vaizdo kameras ir saugoti jų įrašus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.