G20 susitikime – santykių krizių ženklai ir netikėti D. Trumpo pasiūlymai

Kai į G20 susirenka ne tiktai šiltai bendraujantys lyderiai, bet ir tie, tarp kurių perbėgusi juoda katė, galima tikėtis visko. Osakoje posėdžiaujantys pasaulio vadovai žaidžia galios žaidimus.

 G20 susitikimas Osakoje.
 G20 susitikimas Osakoje.
Th.May šaltu veidu spaudė V.Putinui ranką ir netgi nepažiūrėjo jam į akis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Th.May šaltu veidu spaudė V.Putinui ranką ir netgi nepažiūrėjo jam į akis.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas susitiko su Kinijos vadovu Xi Jinpingu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 D.Trumpas susitiko su Kinijos vadovu Xi Jinpingu.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Susitikime buvo ir Ivanka Trump.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Susitikime buvo ir Ivanka Trump.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Rusijos vadovas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Rusijos vadovas V.Putinas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Susitiko Saudo Arabijos ir Rusijos delegacijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Susitiko Saudo Arabijos ir Rusijos delegacijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Pranc8zijos prezidentas E.Macronas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 Pranc8zijos prezidentas E.Macronas ir Kinijos vadovas Xi Jinpingas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2019-06-29 11:48, atnaujinta 2019-06-29 12:36

G20 – pasaulio vadovai iš 19 valstybių ir ES atstovas – susirinko į kasmetinį suvažiavimą. Šį kartą vadovai šalių, kuriose sukuriama 85 proc. pasaulio BVP ir gyvena du trečdaliai Žemės populiacijos, posėdžiauja Japonijoje.

Valstybės kiekvienais metais pasikeičia nuomonėmis finansiniais ir ekonominiais klausimais. Šįmet svarbiausios bus diskusijos apie prekybą, klimato kaitą ir santykių su Iranu krizę.

Tačiau ne mažiau svarbu tai, kas vyksta kuluaruose, tarp pagrindinių posėdžių. Mat G20 yra proga dvišaliams lyderių susitikimams.

Šiemet Rusijos vadovas Vladimiras Putinas vėl susėdo pokalbio su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

Pastarasis po susitikimo neatskleidė, apie ką juodu kalbėjosi, džiaugėsi, kad jo ir Rusijos prezidento santykiai yra „labai labai geri“: „Man didelė garbė būti su prezidentu V.Putinu.“

Aptarė kišimosi problemą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas  pareiškė, kad skyrė dėmesio kišimosi į Amerikos rinkimus problemai ne tik girdint žurnalistams, bet ir dvišalio susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu metu.  

Paklaustas, ar rimtai įspėjo V. Putiną, kad toks kišimasis yra nepriimtinas, D. Trumpas atsakė: „Pažiūrėkit į žodžius. Aš tai pasakiau“.

Penktadienį, girdint žurnalistams, D. Trumpas du kartus pakartojo Rusijos prezidentui: „Prašom nesikišti į rinkimus.“ Tačiau amerikiečių žiniasklaida padarė išvadą, kad tai buvo pasakyta juokais, nes JAV vadovas kalbėjo šypsodamasis. 

Šeštadienį D. Trumpas patikino, kad kišimosi į rinkimus klausimą iškėlė „ir per pokalbius“. 

D. Trumpas buvo kritikuojamas dėl numanomo nerimto požiūrio į Rusijos kišimąsi per 2016 metų JAV prezidento rinkimus. Federaliniai tyrėjai rado daug įrodymų apie Rusijos kišimąsi.

JAV prezidentas piktai reaguoja į užuominas, kad buvo išrinktas su užsienio pagalba. Anksčiau jis priėmė V. Putino patikinimus, kad Rusija nesikišo į JAV 2016 metų rinkimus, o šeštadienį vėl pažymėjo, kad „jis tai visiškai neigia“.

D. Trumpas taip pat sakė, kad „labai rimtai svarsto“ kvietimą kitą pavasarį atvykti į Maskvą dalyvauti minint 75-ąsias pergalės Antrajame pasauliniame kare metines.

V. Putinas penktadienį pakvietė JAV prezidentą atvykti į jo šalį, pranešė Kremlius. V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad Rusijos lyderis pasiūlė D. Trumpui dalyvauti Maskvoje gegužės 9-ąją vyksiančiose iškilmėse.

Šaltasis rankos paspaudimas

Su Rusijos vadovu susitiko ir pareigas paliekanti Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May. Tačiau šiame susitikime dvelkė šaltuku.

Th.May, sveikindamasi su V.Putinu, net nepažiūrėjo jam į akis, o nuotraukoje, kurioje ji spaudžia ranką prezidentui, buvo matyti priešiška britų vadovės išraiška.

Pati Th.May prieš susitikimą paminėjo, kad kalbėdamasi su V.Putinu ragins prisiimti Rusiją atsakomybę už praėjusių metų ataką prieš buvusį dvigubą rusų šnipą Sergejų Skripalį ir jo dukrą.

„Rusija privalo suprasti, ką daro, ir tai sustabdyti. Taip pat nutraukti kitus destabilizuojančius veiksmus visame pasaulyje, pavyzdžiui, dezinformacijos platinimą ir kibernetines atakas“, – sakė Th.May.

Šiltesnis susitikimas su Kinija

Osakoje pasikalbėjo D.Trumpas ir Kinijos vadovas.

Pastarasis vakar reiškė nepasitenkinimą dėl vykstančio prekybos karo: „Besivystančios šalys elgiasi protekcionistiškai. Visa tai trikdo pasaulinės prekybos tvarką.

Tai taip pat veikia mūsų šalių bendrus interesus, užgožia taikos ir stabilumo siekį.“

Tarpininko vaidmens, regis, pasiryžusi imtis renginio šeimininkė Japonija. Premjeras Shinzo Abe palaiko gerus ryšius tiek su JAV, tiek su Kinija.

„Esu labai susirūpinęs dėl dabartinės situacijos pasaulinėje prekyboje, – teigė Japonijos premjeras Sh.Abe. – Pasaulis stebi, kuria kryptimi mes, G20 lyderiai, pasuksime. Dabar yra metas paskleisti stiprią žinutę apie laisvos, sąžiningos ir nediskriminuojančios prekybos svarbą.“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas šeštadienį po svarbių derybų su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu patvirtino, kad Vašingtonas kol kas neįves jokių naujų tarifų Pekinui.

„Bent kol kas“ Vašingtonas neįves naujų ir nepanaikins esamų tarifų, per spaudos konferenciją po Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Japonijos Osakos mieste sakė D. Trumpas.

„Toliau derėsimės“, – pridūrė jis.

Kiek anksčiau D. Trumpas paskelbė, kad prekybos derybos su Kinija po jo „puikaus susitikimo“ su Kinijos prezidentu „grįžo į vėžes“.

Lemiamas pokalbis dėl žalingo prekybos karo tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų įvyko G-20 viršūnių susitikimo kuluaruose.

Susitikimo dalyviai užkulisiuose siekia ir ne tokių globalinių tikslų. Pavyzdžiui, Australijos ministras pirmininkas Scottas Morrisonas paskelbė, kad G20 viršūnių susitikime su kitų šalių vadovais aptarė incidentą dėl Šiaurės Korėjoje dingusio australų studento.

Dviejų dienų susitikimas baigsis šiandien. Per jį japonai siūlo svečiams pažinti jų kulinarinę kultūrą ir delikatesus: lyderiai vakar valgė jūrų ežius, konservuotas ir šviežias austres, takojakius – tešlos kamuoliukus su jūrų gėrybių įdaru, minkštus japoniškus ledus.

Deklaravo įsipareigojimus – be JAV

19 Didžiojo dvidešimtuko (G-20) narių, nedalyvaujant Jungtinėms Valstijoms, po dvi dienas trukusių derybų šeštadienį patvirtino Paryžiaus susitarimo klimato klausimu negrįžtamumą ir pažadėjo visiškai jį įgyvendinti.

Po G-20 viršūnių susitikimo Japonijos Osakos mieste paskelbto baigiamojo pareiškimo formuluotės atspindi tai, dėl ko buvo susitarta per praėjusių metų G-20 viršūnių susitikimą, bet jas buvo sunku pasiekti dėl JAV prieštaravimų.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas norėjo griežtų formuluočių apie paramą veiksmams dėl klimato kaitos ir šeštadienį po sunkių derybų sakė, kad tarptautiniai lyderiai turėtų eiti „daug toliau“.

„Išvengėme atsitraukimo atgal,... bet privalome eiti daug toliau“, – sakė E. Macronas 19-ai G-20 narių pasirašius pareiškimą, kuriuo remiamas Paryžiaus susitarimas.

Per G-20 viršūnių susitikimą Buenos Airėse 2018 metų gruodį Paryžiaus susitarimą pasirašiusių šalių lyderiai deklaravo, kad susitarimas yra neatšaukiamas, ir įsipareigojo jį visiškai įgyvendinti.

Tačiau Jungtinės Valstijos tuo metu pakartotinai deklaravo savo sprendimą pasitraukti iš Paryžiaus susitarimo.

Parengta pagal BNS, „Reuters“, „Financial Times“, BBC informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.