Po mįslingo milijardieriaus nusižudymo iškilo daugybė klausimų

Finansininkas, ant kurio pečių gulė sunkūs kaltinimai, baigė gyvenimą kalėjimo vienutėje, kurioje turėjo būti nuolat stebimas. Po tokios mįslingos mirties netyla klausimai, o jo buvę bendražygiai labai nerimauja.

Milijardieriaus finansininko J.Epsteino savižudybė griežto režimo įkalinimo įstaigoje pakurstė ne tik sąmokslo teorijas, bet ir nukentėjusių moterų pyktį, kad vyras nebeatsakys už savo nusižengimus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Milijardieriaus finansininko J.Epsteino savižudybė griežto režimo įkalinimo įstaigoje pakurstė ne tik sąmokslo teorijas, bet ir nukentėjusių moterų pyktį, kad vyras nebeatsakys už savo nusižengimus.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Gh.Maxwell
Gh.Maxwell
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 17, 2019, 3:57 PM

Milijardierius, JAV grietinėlės atstovas, puikus investuotojas, prezidentų ir monarchų bičiulis – taip buvo pristatomas J.Epsteinas.

Vieną dieną jis gyveno privačioje saloje, kitą jau buvo uždarytas į betoninę vienutę.

Niekas nesitikėjo, kad šis solidus 66-erių vyras galėjo vykdyti prekybą žmonėmis, o kaltinimai, kad paauglės buvo verčiamos santykiauti su jo bičiuliais, pašiurpino net buvusius jo garsius draugus.

O gal kai kas tik apsimetė nustebęs, nes, kaip aiškėja teisme, sekso vakarėlių dalyvių sąrašuose buvo ir ne vienos įžymybės pavardė. Jos vyko į prabangias vilas, skrido privačiais lėktuvais, o nepilnametės merginos, kurias samdė J.Epsteinas, turėjo tenkinti visas jų fantazijas.

Atsivijo po dešimtmečio

J.Epsteinas bendravo su žymiausiomis pramogų pasaulio, politikos ir verslo asmenybėmis, kol 2005 metais prasidėjo nemalonumai.

Vienos merginos tėvai pasiskundė, kad milijardierius seksualiai išnaudojo jų 14-metę dukrą. Jis nekart ir vėliau buvo kaltinamas lytiniais santykiais už pinigus su nepilnametėmis savo namuose Niujorke ar Floridoje, Palm Biče, esančioje viloje.

Bet 2008-aisiais milijardierius išsisuko nuo šių kaltinimų. Sudaręs slaptą susitarimą su Majamio prokurorais J.Epsteinas išvengė federalinio teismo proceso.

Metus jis sėdėjo Palm Bičo kalėjime, tačiau šešias dienas per savaitę iš ten buvo išleidžiamas į darbą, kuriame praleisdavo 12 valandų. Taigi kalėjimas tebuvo jo miegamasis.

Po dešimtmečio ramybės seni demonai ir buvusios seksualinio tinklo aukos vėl atsivijo J.Epsteiną. Šių metų liepą atskridęs privačiu lėktuvu iš Paryžiaus į Naujojo Džersio oro uostą J.Epsteinas buvo sulaikytas.

Kad kaltinimai ne iš piršto laužti, parodė ir radiniai jo namuose. Apartamentuose Manhatane pareigūnai aptiko tūkstančius nuogų ir pusnuogių moterų, taip pat mergaičių nuotraukų.

Seife buvo ir kompaktinių diskų kolekcija su tiksliai turinį nurodančiomis etiketėmis – „Nuogų mergaičių nuotraukos“.

Mirtis pakurstė spėliones

Nuo kaltinimų Manhatano grietinėlės atstovui teismo byla tvenkėsi kaip juodas debesis.

Teisėjas neleido paleisti vyro už užstatą ir tada jis pirmąkart pakėlė prieš save ranką, bet jo gyvybė buvo išsaugota.

J.Epsteinas teigė esąs nekaltas, bet žinojo, kad Manhatano pataisos centre turės laukti kitais metais suplanuoto teismo posėdžio. Be to, neseniai teisėjai paviešino naują pluoštą dokumentų su dar daugiau kaltinimų.

Praėjusį šeštadienį jis buvo rastas nusižudęs savo kameroje. Savižudybės rytą kalėjime trūko darbuotojų, o esami prižiūrėtojai kelias dienas iš eilės dirbo viršvalandžius.

Tačiau Manhatano pataisos centras – viena griežčiausių ir labiausiai prižiūrimų įstaigų Valstijose.

Mirties aplinkybės, kurias dabar bando išsiaiškinti Federalinio tyrimų biuro agentai, labai įtartinos. Įdomu tai, kad iki šiol nė vienas kalėjimo prižiūrėtojas nesutiko duoti parodymų tyrėjams.

Tad nenuostabu, kad po vyro mirties žiniasklaidoje ir socialiniuose tinkluose pasklido gausybė sąmokslo teorijų.

Radikaliausiose sąmokslo teorijose tvirtinama, kad prie J.Epsteino mirties prisidėjo Clintonų šeima ar net pats JAV vadovas Donaldas Trumpas.

Bičiuliai iškart išsižadėjo

Nepilnamečių sekso tinklo kūrimu kaltinamas JAV finansininkas visuomet buvo apsuptas turtingų ir galingų žmonių. Bet kai J.Epsteinas atsidūrė teisiamųjų suole, dalis jų spruko į šalį.

Vienas jų – JAV prezidentas D.Trumpas. Leidiniui „The New York Magazine“ jis yra sakęs, kad J.Epsteinas – puikus vyrukas.

„Pažįstu Jeffą jau 15 metų. Su juo labai smagu. Ypač todėl, kad jam taip pat, kaip ir man, patinka gražios moterys – dauguma jų yra jaunesnės.

Jokių abejonių – Jeffas mėgaujasi savo socialiniu gyvenimu“, – yra sakęs D.Trumpas.

Jam priklausančiame „Mar a Lago“ klube Palm Biče J.Epsteinas lankėsi du kartus – leido laiką su D.Trumpu. J.Epsteinas gyrėsi, kad supažindino prezidentą su būsimąja žmona Melania, vyro telefone buvo keliolika numerių, kuriais naudojasi Trumpų pora ir jų atstovai.

Bet pastaraisiais metais D.Trumpas nuo buvusio bičiulio sako atsiribojęs, o kai jam buvo pateikti kaltinimai, uždraudė J.Epsteinui lankytis „Mar a Lago“ klube. Prezidentas teigė, kad jį pažinojo „kaip ir visi Palm Biče“, bet nieko neįtarė apie nusikalstamą veiklą.

D.Trumpas – ne vienintelis Baltųjų rūmų gyventojas, turėjęs ryšių su J.Epsteinu. Buvęs prezidentas Billas Clintonas baigęs kadenciją skraidė su J.Epsteinu į Europą, Afriką ir Aziją.

Nors jo atstovai tikina, kad tokių kelionių buvo keturios, „Fox News“ žurnalistai aiškina, kad jis mažiausiai 26 kartus skrido privačiu „Boeing 727“, pravardžiuojamu „Lolitos ekspresu“.

Dabar B.Clintonas teigia „jau 10 metų nebendravęs su J.Epsteinu, nežinojęs apie nusikaltimus, apie kuriuos jis prisipažino prieš kelerius metus arba tuos, kuriais yra kaltinamas dabar“.

Princui – ko tik panorės

Iš visų žinomų J.Epsteino bičiulių Jungtinės Karalystės princas Andrew yra bene labiausiai tiesiogiai įsitraukęs į tai, kas vyko jo lėktuvuose ir vilose.

Jų nuotraukos iš Sen Tropezo, Tailando ir tos, kuriose du vyrai matomi vaikštinėjantys Niujorko Centriniame parke iškart po to, kai J.Epsteinas buvo paleistas iš Palm Bičo kalėjimo, rodo artimą jų ryšį.

Remiantis 2015 metais duotais Virginios Roberts parodymais, merginai per vieną vakarėlį buvo nurodyta „duoti princui Andrew viską, ko jis paprašys“. Ji lytinių santykių su juo turėjo trijuose skirtinguose vakarėliuose, kuriuos rengė J.Epsteinas.

Tais metais Bakingamo rūmai šiuos kaltinimus vadino melagingais, bet niekaip nereagavo į naujausią J.Epsteinui iškeltą bylą.

Bet kokiu atveju byla nebus nutraukta, ir dar paaiškės daugybė naujų detalių.

Tačiau kaltinamajam iškeliavus anapilin liudyti gali būti pakviesta dar daugiau asmenų, kurie iki šiol džiaugėsi, kad teisėsauga nešnopuoja jiems į nugarą.

Visi žvilgsniai – į „viešnamio ponią“ Gh.Maxwell

J.Epsteinas byloje pats nebeliudys, tačiau dabar daug dėmesio teks įtariamai jo bendražygei, o gal ir viso prekybos žmonėmis tinklo sumanytojai 57-erių Ghislaine Maxwell (nuotr.). Kai 1991 metais mirė jos tėvas žiniasklaidos magnatas, moteris iš Anglijos persikėlė į Niujorką tikėdamasi naujos pradžios. Atvyko ne tuščiomis – su paveldėtais šeimos pinigais ir stipria socialine pozicija.

Netrukus ji įsitrynė į pačią Niujorko viršūnėlę padedama savo naujojo vaikino J.Epsteino. Tai buvo pati abipusiškai naudingų ir labai painių poros santykių pradžia. Finansininkas ją skraidino privačiu lėktuvu, padėjo susirasti įspūdingą būstą per penkis aukštus Manhatane, o Gh.Maxwell atvėrė jam kelią į naują žmonių ratą. Tuo metu J.Epsteinas susipažino su Gh.Maxwell bičiuliu princu Andrew, kuris tapo nuolatiniu svečiu amerikiečio finansininko namuose.

Gh.Maxwell partnerystė su J.Epsteinu buvo ilga ir paini – tęsėsi net kai meilė išblėso. Daugiau nei dešimtmetį ji padėjo valdyti J.Epsteino nekilnojamąjį turtą, padėjo jam susipažinti su svarbiais žmonėmis ir ieškojo geriausių masažuotojų – buvę darbuotojai pasakojo, kad J.Epsteinas niekada nepasisotindavo kūno masažais. Tačiau teisme ima aiškėti, kad nieko nenutuokiančios masažuotojos galėjo tapti ir jo seksualinėmis aukomis.

Britei nebuvo pateikti kaltinimai, tačiau žinoma, kad ji teisme vėliau sudarė konfidencialumo sutartis su dviem moterimis, kurios vėliau apkaltino J.Epsteiną seksualiniu išnaudojimu. Kai pirmas kaltinimų debesis pakibo virš J.Epsteino galvos, Gh.Maxwell ir toliau mėgavosi aktyviu socialiniu gyvenimu, dalyvavo Clintonų dukters Chelsea vestuvėse. Tačiau po pastarųjų kaltinimų ji dingo lyg į vandenį – net buvo nutraukta jos labdaros fondo veikla.

Prieš J.Epsteiną liudijusios moterys teigia, kad nors vyras ir jo bičiuliai išnaudojo nepilnamečius, Gh.Maxwell buvo tarsi „viešnamio ponia“ – ji atrinkdavo aukas. Viena auka, vardu Sarah Ranson, pasakojo, kad vyko į JAV Mergelių Salas, kur ją išnaudojo J.Epsteinas ir kiti svečiai. O Gh.Maxwell rūpinosi kitomis merginomis, daugiausia paauglėmis, „skirstė, kuri su kuriuo vyru ką ir kaip turėtų daryti“.

Į šiuos kaltinimus pora neatsakė, bet kai mergina teisme prabilo apie įtariamą nusikalstamą prekybos žmonėmis tinklą, Gh.Maxwell ir J.Epsteinas kaltinimus neigė ir pasistengė, kad su S.Ranson būtų sudarytas tylos susitarimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.