Maidano tramdytojas atsidūrė Maskvoje – malšina protestuotojus

Reikalingas ir Kijevui, ir Maskvai. Taip galima apibūdinti Sergejų Kusiuką, daugiau nei prieš penkerius metus malšinusį Euromaidano demonstracijas Ukrainos sostinėje, o dabar vaikantį protestus Maskvoje.

Dešimtys proeuropietiškus protestus Kijeve malšinusių berkutininkų tęsia tarnybą Rusijos riaušių policijos gretose – tramdo protestuotojus Maskvoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dešimtys proeuropietiškus protestus Kijeve malšinusių berkutininkų tęsia tarnybą Rusijos riaušių policijos gretose – tramdo protestuotojus Maskvoje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Dešimtys proeuropietiškus protestus Kijeve malšinusių berkutininkų tęsia tarnybą Rusijos riaušių policijos gretose – tramdo protestuotojus Maskvoje.<br> „RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
Dešimtys proeuropietiškus protestus Kijeve malšinusių berkutininkų tęsia tarnybą Rusijos riaušių policijos gretose – tramdo protestuotojus Maskvoje.<br> „RIA Novosti“/„Scanpix“ nuotr.
S.Kusiukas yra OMON pulkininkas.
S.Kusiukas yra OMON pulkininkas.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 25, 2019, 11:15 AM

Ukraina buvusiam riaušių policijos „Berkut“ būrio vadui išdavė arešto orderį už žmonių gyvybės pareikalavusius pareigūnų veiksmus per 2013–2014 m. proeuropietiškus protestus Kijeve, kurie buvo praminti Euromaidanu.

Dabar S.Kusiukas yra Rusijos vidaus reikalų ministerijos specialiosios paskirties policijos dalinio OMON pulkininkas.

Rugpjūčio 3 d. jis buvo pastebėtas Maskvoje vadovaujantis sąžiningų rinkimų reikalaujančių protestuotojų suėmimams.

Dešimtys jo vadovaujamų kaukėtų pareigūnų Senojo Arbato pėsčiųjų gatvėje sodino į policijos sunkvežimius taikaus, bet nesankcionuoto mitingo dalyvius.

Tačiau liudininkai ir demonstrantai teigė, kad omonininkams į rankas pakliuvo atsitiktinių praeivių, išėjusių pasivaikščioti arba apsipirkti vienoje populiariausių Maskvos gatvių.

Spėjo pasižymėti ir anksčiau

Tai jau ne pirmas kartas, kai S.Kusiukas buvo pastebėtas malšinantis protestus Maskvoje.

Žurnalistų kameros jį užfiksavo ir 2017 m. birželio 12-ąją, kai jis vadovavo OMON pajėgoms malšinant opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno surengtą protestą prieš korumpuotą Kremliaus režimą.

Tuomečiuose vaizdo įrašuose pareigūnai į jį kreipiasi sakydami „drauge pulkininke“.

Birželio 12-osios protestai, kuriuos išprovokavo dokumentinis filmas „Jis jums ne Dimonas“ apie Rusijos premjerą Dmitrijų Medvedevą, nuvilnijo 150-yje Rusijos miestų, juose dalyvavo nuo 50 iki 100 tūkst. žmonių.

Riaušių policininkai tąsyk reagavo itin griežtai, daužydami demonstrantus guminėmis lazdomis į kairę ir į dešinę, nesitaikydami į konkrečius asmenis.

Brutalumu pakurstė Maidaną

Ukrainoje S.Kusiukas yra gerai žinomas. 2014 m. gruodžio 28 d. šios šalies vyriausybė išdavė tarptautinį arešto orderį jam suimti.

Buvusiam Kijevo „Berkut“ būrio vadui pateikti kaltinimai dalyvavus masinėse demonstrantų žudynėse tuo metu, kai Ukrainos sostinę drebino protestai prieš Maskvai draugišką prezidentą Viktorą Janukovyčių.

Pasak Ukrainos teisėsaugos, būtent S.Kusiukas įsakė „Berkut“ pajėgoms sumušti protestuotojus Kijevo Nepriklausomybės aikštėje 2013 metų lapkričio 30-osios naktį.

Šio brutalaus susidorojimo vaizdai apskriejo pasaulį ir taip papiktino Ukrainos visuomenę, kad netrukus į miesto centrą sugužėjo dešimtys tūkstančių žmonių, kilo nesuvaldoma pasipriešinimo banga, 2014 m. vasario pabaigoje privertusi V.Janukovyčių bėgti iš šalies.

2013 m. gruodį duodamas interviu Ukrainos radijui „Vesti“ S.Kusiukas neigė davęs įsakymą mušti demonstrantus.

„Berkut“ būrio vadas aiškino, kad Ukrainos įstatymai suteikia policijai teisę naudoti „specialiąsias priemones“ savo nuožiūra, jeigu pareigūnai jaučia, kad jiems kyla pavojus.

Toje pačioje „Vesti“ laidoje protestuotojas anonimiškai papasakojo savo įvykių versiją.

„Berkut“ atakavo mus, kai taikiai sėdėjome prie Nepriklausomybės paminklo, – dėstė vyras. – Kai kurie žmonės miegojo, kiti šnekučiavosi. Ir staiga jie užpuolė. Žmonės nedelsdami iškėlė rankas, rodydami, kad pasiduoda. Tačiau pareigūnai mušė net gulinčius ant žemės, jie mušė žmones iki sąmonės netekimo. Yra vienas vaizdo įrašas, kuriame „Berkut“ pareigūnas rėkia: „Ant kelių, šunsnuki!“

Vadovavo provokacijoms?

S.Kusiukas taip pat kaltinamas kitą dieną organizavęs provokaciją ir liepęs vienam vyrui buldozeriu taranuoti policijos užtvarą šalia prezidento administracijos. Šitaip esą buvo bandoma apjuodinti protestuotojus ir parodyti, kad jie griebėsi smurto.

Metais anksčiau, 2012-ųjų lapkritį, Demokratinio aljanso aktyvistai surengė demonstraciją per naujos Kijevo metropoliteno stoties atidarymo ceremoniją, kuriai vadovavo tuometis ministras pirmininkas Mykola Azarovas.

Demonstrantus užpuolė civiliniais drabužiais vilkintys smogikai, kurie praėjus metams buvo praminti „tituškomis“.

Šitaip pradėti vadinti samdiniai, naudojami politiniais tikslais, – provokacijoms, muštynėms, protestams.

Prie naujosios metro stoties sumušti aktyvistai kalbėjo, kad smogikams vadovavo S.Kusiukas, kuris taip pat vilkėjo civiliniais drabužiais.

Bėgdamas išsivežė įkalčius?

2014-ųjų vasario 18–20 dienomis per demonstrantų ir policijos susirėmimus Kijeve žuvo 77 protestuotojai. Dauguma jų buvo nušauti snaiperių. Iš viso per Euromaidano protestus žuvo 106 žmonės, tarp jų 13 policininkų.

Maždaug tada S.Kusiukas ir dar maždaug 70 berkutininkų pabėgo į Krymą, kurį jau buvo pradėjusi aneksuoti Maskva. Iš ten jis iškeliavo gilyn į Rusiją.

Nėra tiksliai žinoma, ar S.Kusiukas priėmė Rusijos pilietybę, nors tai padarė daugelis Ukrainos „Berkut“ pareigūnų.

2014-ųjų gegužės mėnesį Rusijos vidaus reikalų ministras Vladimiras Kolokolcevas suteikė pilietybę 10-iai buvusių berkutininkų. Per ceremoniją priėmęs jų priesaiką ministras pasveikino juos įstojus į Rusijos policiją.

„Esu tikras, kad jūs būsite ne tik geri darbuotojai, bet ir ištikimi draugai, – per ceremoniją kalbėjo ministras. – Po įvykių Ukrainoje mūsų šalis pažadėjo suteikti pagalbą ir paramą specialiųjų pajėgų pareigūnams, kurie atsidūrė tremtyje. Mes pakvietėme juos tęsti tarnybos Rusijos vidaus reikalų ministerijos pajėgų gretose.“

Parengta pagal „Radio Free Europe“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.