Neįvykęs slaptos bazės šturmas atgaivino pasaulio domėjimąsi nežemiškomis būtybėmis

Vakar JAV turėjo prasidėti slaptos karinės bazės, vadinamos „51 teritorija“, šturmas. Fiasko ir problemų pabūgęs organizatorius šį renginį atšaukė, bet tai darkart atgaivino pasaulio domėjimąsi nežemiškomis būtybėmis.

„Populiacija: žmonės – taip, ateiviai – ?“ – tokiu užrašu ateivių ieškančius turistus pasitinka prie Jungtinių Valstijų karinės bazės esantis Reičelo miestelis.
„Populiacija: žmonės – taip, ateiviai – ?“ – tokiu užrašu ateivių ieškančius turistus pasitinka prie Jungtinių Valstijų karinės bazės esantis Reičelo miestelis.
M.Robertsas „51 teritorijos“ šturmą sugalvojo kaip pokštą ir nesitikėjo, kad tai sulauks susidomėjimo. Ateiviais tikintys žmonės mano, kad šioje bazėje mezgamas ryšys su nežemiškomis būtybėmis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
M.Robertsas „51 teritorijos“ šturmą sugalvojo kaip pokštą ir nesitikėjo, kad tai sulauks susidomėjimo. Ateiviais tikintys žmonės mano, kad šioje bazėje mezgamas ryšys su nežemiškomis būtybėmis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2019-09-21 13:33, atnaujinta 2019-09-21 14:17

„Šturmuokime „51 teritoriją“, jie negali sustabdyti mūsų visų!“ – vasarą socialiniame tinkle „Facebook“ buvo sukurtas renginys tokiu pavadinimu, kuris sulaukė milžiniško susidomėjimo.

2,1 milijono žmonių paskelbė, kad šį savaitgalį šturmuos Linkolno apylinkėje esančią karinę bazę, o dar pusantro milijono tvirtino, jog yra susidomėję šiuo renginiu.

Žinoma, dauguma jų yra užsieniečiai, tačiau karinės bazės šturmą sugalvojęs Matty Robertsas tvirtina, kad nemaža dalis susidomėjusių žmonių tai priėmė rimtai.

Šis kaip pokštas sugalvotas renginys dar kartą atkreipė dėmesį į galimas nežemiškas technologijas, būtybes ir Jungtinių Valstijų vyriausybės slaptoje karinėje bazėje saugomas paslaptis.

Šį renginį sukūręs studentas M.Robertsas galiausiai atšaukė slaptos JAV karinės bazės šturmą, bandė vietoj to suorganizuoti muzikos festivalį, tokių planų galiausiai taip pat atsisakė ir paragino visus norinčiuosius susitikti atšvęsti Las Vegase, tačiau neaišku, kiek entuziastų vis tiek ryšis atvykti prie „51 teritorijos“ ar, nepaisydami visų karinių pajėgų įspėjimų, ją šturmuoti.

Tai privertė sunerimti netoliese esančių Reičelo ir Hiko miestelių gyventojus, kurių čia – vos 173. Žmonės bijo čia galinčios įvykti humanitarinės katastrofos.

Kas yra „51 teritorija“?

Ši Nevados valstijoje esanti JAV karinė bazė ilgus dešimtmečius buvo visiškai įslaptinta ir audrino konspiracijų teorijų šalininkų fantazijas.

Vienos jų teigė, kad čia yra laikomi į Žemę atskridusių ateivių kūnai.

Kitos – kad čia saugomas netoli Rosvelo miestelio Naujosios Meksikos valstijoje 1947 metais nukritęs neatpažintas skraidantis objektas.

JAV kariškiai 1994 metais išslaptino visus to incidento dokumentus ir paskelbė, kad ten nukrito meteorologinis balionas, skirtas dideliais nuotoliais aptikti branduolines dulkes ir vykdyti branduolinį šnipinėjimą. Tačiau sąmokslo teorijų šalininkai iki šiol tiki, kad ten sudužo ateivių laivas, kuris „51 teritorijoje“ buvo išardytas, ištirtas ir vėl surinktas.

Buvo net atsiradęs žmogus, kuris žiniasklaidai teigė šioje bazėje dirbęs surenkant ateivių lėkštę ir savo akimis tai matė, tačiau netrukus paaiškėjo, kad tai buvo melas. Bet tai tik padidino šios vietos mistišką reputaciją.

JAV vyriausybė šios karinės bazės egzistavimo nebuvo patvirtinusi iki 2013-ųjų, kai pareiškė, kad čia yra bandomi itin slapti „nematomi“ skraidantys aparatai.

Karinės bazės oficialus pavadinimas – Nevados bandymų ir mokymų zona.

Ji driekiasi net 1,2 mln. hektarų, arba beveik 13 tūkst. kvadratinių kilometrų, teritorijoje. JAV karinės oro pajėgos yra teigusios, kad tai yra didžiausia pasaulyje jungtinė oro ir antžeminių pajėgų erdvė.

Ši bazė buvo įkurta 1955 m. ir čia JAV kariškiai taip pat atliko šimtus branduolinių bandymų. Teritorija naudota ir kaip lakūnų mokymų bazė.

Įkvėpė daugybę pokštų

M.Robertsas pasakoja, kad idėja suorganizuoti „51 teritorijos“ šturmą jam kilo paklausius vienos iš Joe Rogano tinklalaidžių apie neatpažintus skraidančius objektus ir šią karinę bazę.

Renginį „Facebook“ tinkle jis sukūrė birželio 27-ąją, o pirmosiomis dienomis susidomėjimą parodė vos keli vaikino draugai.

Tačiau staiga renginio populiarumas ėmė kosminiu greičiu augti ir sulaukė dėmesio, kokio niekas nesitikėjo.

Šis renginys įkvėpė daugybę žmonių. Panašūs renginiai buvo sukurti ir kituose pasaulio kampeliuose. Žmonės ragino šturmuoti kitas mistiškas vietas – Bermudų trikampį, Neso ežerą.

Daugumą komentarų apie tai sudarė interneto memai ir juokingos nuotraukos. Žmonės buvo raginami „51 teritoriją“ šturmuoti kaip japoniškame filmuke „Naruto“ – palinkus į priekį ir atgal ištiesus rankas.

Internautai juokavo, kad „tik taip bus galima judėti greičiau už kareivių kulkas ir išvysti ateivius“.

Tokių juokelių galima rasti dešimtis tūkstančių, bet jie nežavi vienos žmonių grupės – vietinių gyventojų.

Su gyventojais nesitarta

158 kilometrų ilgio greitkelis, kuris eina palei bazę, yra pramintas „Nežemišku greitkeliu“, o Reičelo miestelis Nevados valstijoje jau ilgai traukia turistus, kuriuos žavi ateiviai ir neatpažinti skraidantys objektai.

Miestelio riboženklis atvykėlius pasitinka su užrašu: „Populiacija: žmonės – taip, ateiviai – ?“.

Čia gyvena mažiau nei 100 žmonių, kurie nežiūri optimistiškai į karinės bazės šturmą.

JAV karinės pajėgos griežtai įspėjo žmones nebandyti patekti į karinės bazės teritoriją ir „ieškoti ateivių“.

„Bet koks bandymas nelegaliai patekti į karinės bazės teritoriją yra pavojingas“, – tvirtino JAV oro pajėgų atstovai.

Iš pradžių M.Robertsas mėgino žmones nuvilioti nuo karinės bazės šturmo Reičelo miestelyje organizuodamas trijų dienų muzikos festivalį.

„Vietiniai tokios idėjos nepalaiko. Niekas mūsų nuomonės neklauso ir mes tikrai nesutinkame, kad kas nors užimtų mūsų miestą“, – kalbėjo čia gyvenantis Joergas Arnu.

Nori išvengti katastrofos

Gyventojai prašė valdžios užtverti į miestelį vedantį kelią, nes M.Robertsas jau buvo pradėjęs rūpintis logistiniais renginio organizavimo dalykais.

Tačiau „51 teritorijos“ šturmo renginį kaip pokštą sukūręs M.Robertsas nenorėjo, kad tai pavirstų antruoju „Fyre“ festivaliu, per kurį tūkstančiai žmonių, kurių dalis už bilietą nepagailėjo net po 250 tūkst. JAV dolerių (226 tūkst. eurų), atvykę į Bahamų salas rado ne glamūrą ir prabangą, o pabėgėlių stovyklą primenančias palapines ir sumuštinius.

Dvi savaites trukti turėjęs festivalis baigėsi po dienos, o jo rengėjams buvo pareikšti kaltinimai, kurie juos įklampino į skolas.

Pagrindinis organizatorius Billas McFarlandas buvo nuteistas 6 metų laisvės atėmimo bausme.

Galiausiai muzikos festivalio idėjos atsisakė ir pats M.Robertsas – jis pradėjo grąžinti pinigus bilietus į festivalį įsigijusiems žmonėms ir paragino juos šį kartą jau iš tikrųjų susitikti ir atšvęsti Las Vegase.

Bet kai kurie žmonės tvirtina, kad vis tiek pasirodys Reičelo miestelyje ir atvyks prie karinės bazės vartų, o tai tebekelia vietinių gyventojų nerimą.

Čia yra vos vienas viešbutis ir kavinė. Maisto parduotuvę ar degalinę galima rasti tik už 80 kilometrų, o artimiausia ligoninė yra už 2,5 valandos kelio esančiame Las Vegase.

Jau yra sulaikytųjų

Tuo metu kareiviai tikrai nejuokauja tvirtindami, kad karinės bazės šturmas žmonėms gali pridaryti daugybę problemų.

Ne veltui ant įspėjamųjų ženklų rašoma, kad kariai gali panaudoti net mirtiną jėgą.

Du „YouTube“ vaizdo įrašų kūrėjai iš Nyderlandų į „51 teritoriją“ atvyko gerokai prieš šį savaitgalį ir buvo sulaikyti už neteisėtą patekimą į šią teritoriją. Jie rugsėjo 10-ąją įvažiavo kelis kilometrus gilyn į teritoriją ir nusprendė apsižvalgyti aplinkui.

Pareigūnai 20-mečio Tieso Granzierio ir 21-erių Goverto Sweepo mašinoje rado kompiuterį, bepilotę skraidyklę ir kamerą, kurioje buvo užfiksuota teritorija.

Policijai vaikinai tvirtino, kad matė užrašus, draudžiančius keliauti toliau, bet nusprendė juos ignoruoti. Jiems teismas paskyrė po 2,3 tūkst. dolerių (daugiau nei 2 tūkst. eurų) baudas ir uždraudė metus rodytis prie „51 teritorijos“, nes grės laisvės atėmimo bausmė.

M.Robertsas mano, jog toks šių olandų žygis rodo, kad kaip pokštas sukurtas renginys tapo nebekontroliuojamas ir neaišku, kas gali nutikti ateityje.

J.Arnu tvirtina, kad JAV karinės pajėgos niekada neprileis žmonių arti šios bazės.

„Čia yra mažiausiai keli apsaugos sluoksniai, kurie užtikrina, kad niekas nepatektų į vidų.

Teritoriją stebi žmonės, žemėje yra įtaisyti davikliai, kurie praneša apie artėjančias mašinas, taip pat visur įrengtos vaizdo stebėjimo kameros, tad bet kas, nors kiek arčiau atvykęs prie šios karinės bazės, yra stebimas ir sekamas“, – teigė vietinis gyventojas.

Dauguma čia atkeliavusių žmonių tiesiog atvažiuoja prie karinės bazės vartų, pasižiūri pro juos, pasidaro nuotrauką ir laimingi važiuoja atgal namo.

„Man nerimą kelia labiausiai neprognozuojami žmonės ir ką jie gali bandyti padaryti. Niekas nežino, kokių ginklų valdžia turi šios karinės bazės viduje.

Gali būti, kad vieną akimirką žmonės bandys šturmuoti šią bazę, o kitą gulės ant žemės“, – M.Robertsui antrino J.Arnu.

Vis tiek žada susirinkti

Nors oficialus karinės bazės šturmas ir Reičelo miestelyje turėjęs vykti festivalis buvo atšaukti, atskirą renginį Hiko miestelyje šiomis dienomis organizuoja kita grupė mistinių reiškinių gerbėjų.

Renginį jie pavadino „51 teritorijos“ šturmavimo bazine stovyklaviete“.

Čia organizatoriai pasirūpino viskuo: maistu, gėrimais ir muzika.

Tačiau, be pramogų, bus ir nemažai kalbėtojų, kurie tikisi atkreipti dėmesį į su nežemiškomis būtybėmis susijusią slaptą JAV karinių pajėgų vadovybės veiklą šioje bazėje.

Jų vaizduotę audrina tai, kad vasarą grupė JAV senatorių buvo supažindinti su žvalgybos tarnybų apie neatpažintus skraidančius objektus surinkta informacija.

„Mes dėmesį sutelkiame į tikrai tuo tikinčius asmenis, o ne dykumoje papramogauti norinčius žmones“, – teigė šį renginį organizuojantis Keithas Wrightas.

Jis mano, kad į Hiko miestelį, esantį pakeliui į Reičelą, šį savaitgalį atvyks iki 5 tūkst. žmonių.

Antrasis Mėnulio paviršiuje išsilaipinęs JAV astronautas Buzzas Aldrinas yra įsitikinęs, kad begalinėse galaktikose tikrai yra daugiau gyvybės formų.

Tačiau neaišku, ar iš tikrųjų jau yra įvykęs žmonių susidūrimas su nežemiškomis būtybėmis ir ar greitu metu apie tai mes sužinosime. Bet „51 teritorijos“ paslaptys ir mistika toliau audrins sąmokslo teorijų gerbėjus.

Parengta pagal „Reuters“, „The New York Times“, „The Washington Post“, „Time“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.