Honkonge jau trūksta vietos ir gyviems, ir mirusiesiems

Honkongas garsėja kaip brangiausias pasaulio miestas. Tačiau brangu čia ne tik gyventi, bet ir išeiti amžinojo poilsio. Gyvendami susigrūdę mažose erdvėse honkongiečiai lygiai taip pat atgula ir kapinėse.

Kapinės driekiasi per stačius šlaitus, kurių aukštis siekia dešimtis metrų. Dėl laidojimo vietų trūkumo žmonės laukia ne vienus metus, kad palaidotų artimuosius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kapinės driekiasi per stačius šlaitus, kurių aukštis siekia dešimtis metrų. Dėl laidojimo vietų trūkumo žmonės laukia ne vienus metus, kad palaidotų artimuosius.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 30, 2019, 11:29 PM

Europiečiai, pripratę prie erdvių, plokščių ir žalių kapinių, kurios dažnai primena gražiai apkarpytus sodus, labai nustemba pamatę Honkongo amžinojo poilsio vietas. Čia mirusieji guli tokiomis pat sąlygomis, kokiomis tenkinasi ir gyvieji – susigrūdę mažoje erdvėje. Kapinės kalnuotame Kinijos autonominiame regione driekiasi per stačius šlaitus, kurių aukštis gali prilygti net 60 aukštų pastatui.

7,5 mln. gyventojų turintis Honkongas yra brangiausias miestas pasaulyje, nekilnojamojo turto ir žemės kainos čia siekia protu nesuvokiamas aukštumas. Žmonėms tenka sunkiai ir daug dirbti, kad turėtų kur gyventi. Ne mažiau pastangų ir pinigų reikalauja ir amžinojo poilsio vieta.

Laukti tenka ilgus metus

Žemės lopinėlis privačiose Honkongo kapinėse kainuoja 280 tūkst. Honkongo dolerių (32 tūkst. eurų).

Senatvę ir mirtį tyrinėjanti Honkongo universiteto profesorė Amy Chow tvirtina, kad žmonės juos pirktų ir už keturis kartus didesnę kainą.

Vietos valstybinėse kapinėse gali kainuoti pigiau, tačiau jų beveik nebeliko, išskyrus daugkartinio naudojimo kapus, kur po 6 metų palaikus privaloma ekshumuoti.

Vis daugiau honkongiečių vietoj tradicinių laidotuvių renkasi kremavimą. Tačiau ir tokiu atveju gauti vietą kolumbariume nėra lengva. Tūkstančiai šeimų eilėje laukia sekcijų, kur telpa tik viena arba dvi urnos.

Verslininkas Andy Wongas ketverius metus laukė, kol galės palaidoti tėvą.

„Buvo siaubinga nežinoti, kada gausiu laidojimo vietą. Būna atvejų, kai žmonės laukia aštuonerius metus“, – sakė vyras, visą tą laiką saugojęs tėvo palaikus savo elektronikos prekių parduotuvėje.

Honkongietis galėjo paspartinti procesą įsigijęs vietą privačiame kolumbariume, bet kaina buvo tokia didelė, kad jis nusprendė laukti.

Kapų lankymas – lyg iššūkis

Tankiai paminklais nusėti kalnų šlaitai, už kurių į dangų stiebiasi dangoraižiai, – tokius vaizdus įamžino fotografas Finbarras Fallonas aplankęs visas Honkongo kapines ir sukūręs nuotraukų ciklą „Negyva erdvė“.

Siekdamas įspūdingų vaizdų menininkas kartu su prakaituojančiais lankytojais kopė į kalvotų kapinių viršūnes.

„Stebėjau, kaip jie kopė į viršų 20 minučių, keliskart stabtelėdami atsipūsti, – pasakojo F.Fallonas. – Nors aukščiausiai esantys kapai laikomi geriausiais, reikėtų pagalvoti ir apie artimuosius, kuriems teks ilgai ir sunkiai lipti iki pat viršūnės.“

„Manau, kad dėl vietos trūkumo tokiose urbanistinėse vietovėse mirtis vis mažiau pasireikš fiziškai“, – svarstė menininkas.

Jis priminė, kad Japonijoje jau egzistuoja virtualios kapinės, leidžiančios atiduoti pagarbą mirusiesiems internetu.

„Žmonės turi atsisakyti savo tradicijų bei įpročių ir pripažinti, kad miestas keičiasi šia kryptimi“, – įsitikinęs fotografas.

Sunku keisti tradicijas

Bet keisti įpročius yra skausminga tautai, kuri įprato gerbti mirusiųjų atminimą, o senovės laikus menančios tradicijos nurodo, kaip šeimos nariai turi elgtis iki laidotuvių ir po jų.

Kinai turi dvi svarbias šventes, kai artimieji susirenka prie mirusiųjų kapų, juos tvarko, atneša maisto, pinigų ir kitokių dovanų. Anksčiau šis ritualas trukdavo visą dieną, o šiandien žmonės tam skiria vos kelias valandas.

„Rasti amžinojo poilsio vietą protėviams – būdas išreikšti vaikų pagarbą tėvams“, – sakė Honkongo universiteto profesorė A.Chow ir priminė vieną pamatinių Konfucijaus mokymo postulatų.

Anot mokslininkės, neradę savo artimiesiems vietos kapinėse arba kolumbariume kinai dažnai jaučia kaltę ir gėdą.

Renkasi laidojimą užsienyje

Tačiau tokių vietų yra mažai, o kainuoja jos itin brangiai. Tad kai kurie honkongiečiai ryžtasi pažeisti tradiciją ir laikyti artimųjų pelenus namuose. Tai jiems yra patogu, nes pagerbti mirusiųjų atminimą galima bet kuriuo metu, nereikia niekur važiuoti.

„Anksčiau žmonės norėjo gyventi dideliame name su gražiu vaizdu. Šiandien jie taip gyventi negali, todėl svajoja bent jau turėti namus. Panašiai keičiasi ir jų požiūris į vietą po mirties. Jeigu gyvenimo sąlygos yra tokios, lūkesčiai po mirties irgi mažėja“, – sakė profesorė A.Chow.

Pastaraisiais metais Honkongo laidojimo biurai siūlo dar vieną išeitį – laidoti mirusiuosius už miesto ribų.

Kasmet vis daugiau žmonių sutinka tai daryti Kinijos teritorijoje, kaimyninėje Guangdongo provincijoje. Dažnai tokie klientai Kinijoje turi giminių.

Rečiau, bet pasitaiko atvejų, kai honkongiečiai perka vietas kapinėse arba kolumbariumuose už tūkstančių kilometrų, kitapus Ramiojo vandenyno – Havajų salose arba Jungtinių Valstijų vakarinėje pakrantėje.

Užleidžia vietą gyviesiems

Su laidojimo vietų trūkumu susiduria ir Pietryčių Azijoje esantis miestas-valstybė Singapūras, kur dauguma gyventojų yra kinų kilmės. Čia mirusieji užleidžia vietą gyviesiems.

Šalies vyriausybė nutarė ekshumuoti šimtus tūkstančių palaikų, kad ant senų kapinių pastatytų naujus prekybos centrus, daugiabučius ir greitkelius.

Per pastaruosius dešimtmečius miestas prarado dešimtis kapinių.

Iki 2030 m. bus panaikintos ir Bukit Brauno kapinės, kurios saugojo ir XIX a. pirmųjų kinų imigrantų, ir japonų okupacijos per Antrąjį pasaulinį karą atminimą.

Parengta pagal CNN, „Yle“, „Reuters“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.