Šventa Šiaurės Korėjos žemė: šlovinti lyderio gimtinę plūstą tūkstančiais

Kai Kim Jong-unas šią savaitę užjojo į Pektusano (kitaip – Baitoušano) ugnikalnį, Šiaurės Korėjos gyventojai kalbėjo: netrukus bus paskelbta svarbi žinia. Pchenjano režimas šį kalną sudievino tarytum Olimpą.

Pektusanas – lyg Šiaurės Korėjos gyventojų Meka. Kiekvienas korėjietis čia apsilanko bent kartą gyvenime.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
Pektusanas – lyg Šiaurės Korėjos gyventojų Meka. Kiekvienas korėjietis čia apsilanko bent kartą gyvenime.<br>„Zuma“/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas šią savaitę užjojo į Pektusano ugnikalnio viršūnę ant balto žirgo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas šią savaitę užjojo į Pektusano ugnikalnio viršūnę ant balto žirgo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 20, 2019, 6:09 PM

Teigiama, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong-uno tėvas yra gimęs paprastoje medinėje trobelėje ant šventojo kalno šlaitų. Šiandien norėdami pamatyti savo šventąją žemę čia plūsta minios turistų.

Šiaurės Korėja yra ateistinė valstybė, o šalyje gaji Čiučchės ideologija teigia, kad žmogus yra visų dalykų valdovas. Bet pseudoreliginė aura gaubia Pektusano ugnikalnį, kuris stovi pasienyje su Kinija.

Pektusanas – dvasinė Šiaurės Korėjos tautos gimimo vieta.

Sakoma, kad čia, pilietinio karo metu atsikovojant žemes iš Japonijos, gimė ir Šiaurės Korėjos įkūrėjo Kim Il-sungo sūnus Kim Jong-ilas.

Simboliai lyg krikščionybėje

Dabar čia kiekvienais metais plūsta dešimtys tūkstančių piligrimų iš Šiaurės Korėjos. Jie nuo pat gimimo buvo mokomi atiduoti pagarbą savo lyderiams.

„Kim Jong-ilas gimė ne prašmatniame name, o paprastame mediniame namelyje spaudžiant 40 laipsnių šalčiui“, – tikino vietinė gidė Kim Un-sim.

Jos teigimu, buvusio šalies vado motina Kim Jong-suk galėjo išvirti sriubos tik iš kalnuose rastų žolelių ir kukurūzų.

„Partizaninio judėjimo dalyviai iš gailesčio liejo ašaras, kad būdamas vos kelių mėnesių mūsų generolas badavo, tad atnešė jam maisto ir ožkos pieno“, – pasakojo gidė.

Šiame pasakojime yra ne vienas krikščionybės atspindys – danguje gimimo metu spindėjo ryški žvaigždė, aplink – negandos, o netrukus pasirodė svečiai su dovanomis.

Gidė Kim Un-sim tvirtino, kad karinis Kim Il-sungo štabas čia buvo 9 metus, bet jo niekada nesusekė okupantai japonai, o lyderis „sėkmingai įvykdė šalies išlaisvinimą“.

Istorijoje niekur neminima, kad JAV numetė ant Hirošimos ir Nagasakio miestų Japonijoje atomines bombas ir kad tai lėmė šalies pasidavimą Antrojo pasaulinio karo metu ir užbaigė 35 metus trukusį Korėjos pusiasalio valdymą.

Yra dvi įvykių versijos

Valdančioji Korėjos darbininkų partija ir Kimų dinastija savo teisę valdyti grindžia ryškiu Kim il-sungo vaidmeniu kovojant už nepriklausomybę.

Korėjos sukūrimo mite teigiama, kad jos žmonės yra karaliaus Tanguno palikuoniai.

Jis gimė iš į žemę nužengusio Dievo ir moterimi pasivertusios meškos sąjungos.

Kim Jong-ilo gimimo vieta tarsi sujungia valdančiąją šeimą su šia legenda, tad ir dabartinis lyderis yra laikomas Pektusano kraujo ryšio tęsėju.

Tačiau užsienio istorikai turi kitą įvykių versiją.

Vakaruose tvirtinama, jog Kim il-sungas didžiąją karo dalį praleido Kinijoje kovodamas su japonais, o vėliau ėjo sovietų armijos bataliono vado pareigas.

Sovietiniuose įrašuose taip pat galima rasti tikrąją Kim Jong-ilo gimimo vietą – Tolimuosiuose Rytuose esantį Viatskojės kaimą. Čia jis gimė 1941-ųjų vasario 16-ąją – lygiai metais anksčiau, nei teigiama Šiaurės Korėjoje.

Po karo Pektusano ugnikalnio papėdės apaugo miškais, tačiau 1986-aisiais čia apsilankęs Kim Il-sungas, vietinės gidės teigimu, „atpažino šią vietą ir liepė įrengti kelis namelius, kuriuose jaunoji karta sužinotų apie savo žemes atsikovojusią tautą“.

„Kiekvienas žmogus turi slaptą norą aplankyti šią stovyklavietę“, – kalbėjo Kim Jong-suk.

Žmonės vežami būriais

Kiekvienais metais maždaug 100 tūkst. Šiaurės Korėjos gyventojų atvežama čia, kad sužinotų savo istoriją, aplankytų kalną ir netoliese esančias partizaninio judėjimo vietas, kur saugomi to laikotarpio reliktai.

Apsirengę rusvai žalsvos spalvos uniformomis į kalną žygiuoja būriai žmonių. Jie nešasi raudonas vėliavas ir dainuoja revoliucines dainas.

Paprasti darbininkai čia atvežami porai dienų, o studentai į šią vietovę atvyksta keturioms savaitėms. Per šį laikotarpį jie savanoriškai dirba ir stato naujus pastatus.

„Kiekvienam reikia dvasinės atramos“, – tvirtino korėjiečių literatūrą studijuojantis Ri Yong-Myongas.

Studentas mušasi į krūtinę: korėjiečiams nereikia turtų ar garbės, nes jie turi savo dvasinę atramą – Pektusano ugnikalnį.

„Mano kūnas pilnas šio kalno dvasios, todėl aš galiu visa siela tarnauti mūsų didžiajam vadui“, – tvirtino studentas.

Paprasti žmonės visa širdimi reiškia palaikymą valdžiai.

Daugumai Vakarų šalių gyventojų tai gali atrodyti netikra, bet Šiaurės Korėjos gyventojams jų ideologija – vienintelė tiesa.

Dabartinė situacija šalyje primena Europą viduramžiais, kai vyravo tik Bažnyčios mokymas, o paprastam žmogui nebuvo reikalo kelti klausimų ir prieštarauti, nes tiesa buvo viena.

Parengta pagal AFP inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?