Kaip klostosi D. Trumpo apkaltos istorija? Politinio karo rūkas iš JAV atslinko į Kijevą

JAV prezidentui Donaldui Trumpui gresia apkalta dėl įtarimų spaudus Kijevą pradėti tyrimą, nukreiptą prieš jo politinį varžovą. Mainais jis siūlė karinę paramą. O kaip viskas klostėsi? Skandalo rekonstrukcija – įdomi.

 JAV prezidentui Donaldui Trumpui gresia apkalta dėl įtarimų spaudus Kijevą pradėti tyrimą, nukreiptą prieš jo politinį varžovą. Mainais jis siūlė karinę paramą. O kaip viskas klostėsi? Skandalo rekonstrukcija – įdomi.<br> lrytas.lt koliažas.
 JAV prezidentui Donaldui Trumpui gresia apkalta dėl įtarimų spaudus Kijevą pradėti tyrimą, nukreiptą prieš jo politinį varžovą. Mainais jis siūlė karinę paramą. O kaip viskas klostėsi? Skandalo rekonstrukcija – įdomi.<br> lrytas.lt koliažas.
Buvusio JAV viceprezidento J.Bideno sūnus Hunteris (dešinėje) įsivėlė į skandalą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Buvusio JAV viceprezidento J.Bideno sūnus Hunteris (dešinėje) įsivėlė į skandalą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidentas V.Zelenskis (kairėje) atsisako kištis į D.Trumpo apkaltos tyrimą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidentas V.Zelenskis (kairėje) atsisako kištis į D.Trumpo apkaltos tyrimą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 21, 2019, 6:20 AM, atnaujinta Oct 21, 2019, 2:48 PM

2014 metų gegužės 12-ąją ukrainiečių energetikos koncerno „Burisma Holdings“ Spaudos tarnyba išsiuntinėjo iš pažiūros ryžtingo vyriškio nuotrauką.

Jis vilkėjo tamsų kostiumą, prie kurio atlapo buvo prisegta Jungtinių Valstijų vėliava.

„Didžiausias privatus Ukrainos gamtinių dujų gamintojas išplėtė savo stebėtojų tarybą“, – rašoma po nuotrauka.

Naujuoju jos nariu tapo Hunteris Bidenas, vieno Niujorko biuro advokatas.

H.Bidenas baigė Yale’io universitetą ir dėsto Džordžtauno universitete. Paviršutiniškai žvelgiant, nepriekaištingas gyvenimo aprašymas.

Bet svarbiausia kompetencija, leidžianti eiti šias pareigas, nebuvo paminėta. H.Bidenas – Amerikos viceprezidento Joe Bideno sūnus. Pastarasis iš JAV prezidento Baracko Obamos gavo nurodymą rūpintis Ukraina.

Jaunoji demokratija patyrė sunkiausią savo istorijoje krizę, prieš du mėnesius Rusija buvo aneksavusi Krymo pusiasalį. Didžiausia daugelio ukrainiečių viltis – Amerika.

Krizė H.Bidenui suteikė šansą. Dirbti „Burisma Holdings“ apsimokėjo: apie 50 tūkst. dolerių (panaši suma ir eurais) – toks buvo JAV viceprezidento sūnaus mėnesinis atlyginimas.

Tačiau H.Bideno dalyvavimas stebėtojų taryboje buvo ta kibirkštis, kuri įžiebė skandalą. Šis tik labai pamažu įsisiūbavęs, dabar daugiau nei po penkerių metų prikaustė pasaulio dėmesį.

Dvi sąmokslo teorijos

Ši istorija susijusi su dviem sąmokslo teorijomis, kurių ištakos driekiasi į Ukrainą.

Pirmoji sąmokslo teorija: tuometis JAV viceprezidentas J.Bidenas žlugdė tyrimus, nukreiptus prieš ukrainiečių gamtinių dujų koncerną, kurio stebėtojų taryboje posėdžiavo jo sūnus.

Antroji sąmokslo teorija: ukrainiečių šaltiniai tiekė demokratams „ginkluotę“ 2016 m. prezidento rinkimų kovoje prieš D.Trumpą.

Jie nuvertė D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovą Paulą Manafortą. Tai, pasak D.Trumpo, o ne rusų programišių ataka, pakenkusi jo varžovei Hillary Clinton, buvęs tikrasis įsikišimas į JAV prezidento rinkimus.

Kaip ir beveik kiekviena sąmokslo teorija, šie tvirtinimai turi žiupsnelį tiesos.

H.Bidenas iš tikrųjų gavo honorarą iš Ukrainos jo tėvui esant viceprezidentu.

Ukrainos tyrėjai pateikė įrodymų, kad tuometis D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovas įsivėlė į tamsius sandėrius.

Tačiau kaltinimai, kuriuos iš to kurpia Amerikos prezidentas, neturi jokio pagrindo.

Akivaizdu, kad dėl to galėtų kilti skandalas, prilygstantis „Watergate“ istorijai. Kaip anuomet Richardas Nixonas, taip ir dabar prezidentas sėdi Baltuosiuose rūmuose tikėdamas, kad jį supa priešai, ir beveik paranojiškai žvelgdamas į pasaulį.

Skandalo su J.Bideno sūnumi centre, be D.Trumpo, atsidūrė jo asmeninis advokatas Rudolphas Giuliani.

Jis sąmokslo teorijas atsekė iki šaltinio ir gandus šviežiai perdavė savo klientui.

O žurnalistas Johnas Solomonas iš Vašingtono padarė jas prieinamas plačiajai auditorijai.

Kitoje Atlanto vandenyno pusėje, Ukrainoje, lemiamą vaidmenį atliko du buvę prokurorai – Viktoras Šokinas ir Jurijus Lucenka – ir gamtinių dujų koncerno „Burisma“ savininkas Mykola Zločevskis, kuris priėmė H.Bideną.

Ėmė kaltinti veidmainyste

Skandalo ištakos veda į 2015 metų gruodžio 9-osios rytą Niujorke. JAV pasinėrė į artėjantį prezidento rinkimų kovos mūšį.

Pradėjo aiškėti, kad nekilnojamojo turto magnatas iš Niujorko galėtų tapti Respublikonų partijos kandidatu. Sensacinga.

Tuo pat metu J.Bidenas lankėsi Kijeve tam, kad dar kartą paremtų Ukrainos kovą su korupcija. Jis sakė ugningą kalbą šalies parlamente.

Dienraštyje „The New York Times“ nuskambėjo vieno Vašingtono analitikų centrų Ukrainos eksperto Edwardo Chow kritika: „Gražu, kad viceprezidentas J.Bidenas Kijeve nori išnaikinti korupciją. Deja, jo veikla siunčia signalą, kad šiuo požiūriu mes patys esame veidmainiai.“

E.Chow straipsnis – užuomina į H.Bideno darbą. JAV viceprezidento sūnaus darbdavys – M.Zločevskis, vienas „Burisma Group“ įkūrėjų.

Kompanija gavo gamtinių dujų gavybos koncesijas. Daugelį – tuo laiku, kai M.Zločevskis būdamas ekologijos ministras buvo už tai atsakingas.

Po protestų Maidane ir nuvertus Rusijai draugišką prezidentą Viktorą Janukovyčių M.Zločevskis turi bėdų.

Jo šalis nori tapti nepriklausoma nuo Rusijos, jam reikia sąjungininkų Vakaruose, o H.Bidenas turi nutiesti tiltą į JAV.

Su prezidentu Petro Porošenka jis kalbasi dažniau ir ilgiau nei su savo žmona – taip šmaikščiai JAV viceprezidentas apibūdina savo pokalbius telefonu.

Gyrėsi savo pergale

Ukrainos rytuose beveik kasdien – naujos aukos. Tuo pat metu J.Bidenas kovoja su ukrainiečių nenoru pertvarkyti savo teisingumo sistemą.

Supuvusios sistemos įsikūnijimas – generalinis prokuroras V.Šokinas.

Jau sovietiniais laikais jis buvo aukštas ukrainiečių teisėsaugos valdininkas ir anksti suvokė, kad teisingumą lemia valdžia ir pinigai.

J.Bidenas spaudžia pakeisti V.Šokiną. Jo nepageidauja nei europiečiai, nei Tarptautinis valiutos fondas.

Kai generalinis prokuroras lieka, J.Bidenas grasina: jei V.Šokinas nebus atleistas, Vašingtonas nubrauks Ukrainai milijardo dolerių kredito garantijas.

2016 metų vasario viduryje P.Porošenka pareikalauja, kad V.Šokinas atsistatydintų. Tai triumfas, kuriuo J.Bidenas mėgausis ne vienus metus.

Prieš kameras J.Bidenas gyrėsi, kaip grasino pasitelkęs amerikietiškų pinigų galią: „Kalės vaikas buvo atleistas.“

Bet šį epizodą D.Trumpas pasitelkia kaip įrodymą, kad JAV viceprezidentas prisidėjo prie generalinio prokuroro, tyrusio jo sūnaus kompaniją, atleidimo. Kaip pirmosios sąmokslo teorijos įrodymą.

Parodomasis susitikimas

2016 metais birželį „Burisma“ savininkas M.Zločevskis rengia susitikimą Monako jachtų klube.

Oficialiai susitikimas buvo pavadintas „Energy Security Forum“ ir turėjęs pagerinti M.Zločevskio reputaciją Vakaruose.

Svečiai – Monako kunigaikštis Albert’as II, buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Joschka Fischeris, H.Bidenas. Pastarajam mokama už tai, kad rodomas jo veidas ir pavardė.

Hunteris – daug bėdų Bidenų šeimai keliantis vaikas. Per daug geria, nuolat patenka į priklausomybių turinčių asmenų reabilitacijos centrą.

H.Bidenas – tikra velionio brolio Beau, kuriuo tėvas taip didžiavosi, priešingybė.

Hunteris, rezervistas, netgi buvo pašalintas iš JAV karinio jūrų laivyno, nes jo šlapimo mėginyje rasta kokaino.

Vakarėlis Monake sukėlė tikrą nuosmukį H.Bideno gyvenime. Vakare vaikinas atsidūrė viename naktinių klubų.

Ten, kaip vėliau pasakojo žurnalo „The New Yorker“ reporteriui, iš nepažįstamojo paėmė kokaino ir vėl atkrito.

Įsiūtis dėl P.Manaforto

Įpusėjus JAV prezidento rinkimų kampanijai D.Trumpas patyrė skaudų smūgį.

Tik prieš kelias savaites respublikonai jį pasirinko kandidatu į prezidentus, o rinkimų kampanijos vadybininkas P.Manafortas sulaukė kritikos.

Jo pavardė daugiau nei tuziną kartų sušmėžavo užrašų knygoje, kur įtraukti įrašai apie nuverstojo Ukrainos prezidento V.Janukovyčiaus partijos juodųjų pinigų kelius.

Tai antrosios sąmokslo teorijos pradžia. Mat netrukus D.Trumpas čia įžvelgs Ukrainos ir demokratų bendradarbiavimą.

Iš tikrųjų P.Manafortas atsistatydino iš D.Trumpo rinkimų kampanijos vadovo pareigų dėl dienraščio „The New York Times“ paklausimo NABU („The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine“) – naujajai ukrainiečių kovos su korupcija policijai, Kijeve įkurtai padedant Federaliniam tyrimų biurui ir Europos Sąjungai.

Šis skandalas – P.Manaforto karjeros pabaiga. 2019-aisiais jam buvo skirta trejų metų septynių mėnesių laisvės atėmimo bausmė už nusikaltimus, susijusius su mokesčiais, ir bankinį sukčiavimą.

Kijevo antikorupcinę komisiją D.Trumpas iki šiol laiko JAV demokratų instrumentu. Ir šį požiūrį netrukus sustiprina atleisto generalinio prokuroro V.Šokino įpėdinis J.Lucenka.

Nepasidavė spaudimui

2016 m. lapkričio 8-ąją D.Trumpas laimi JAV prezidento rinkimus. Bloga naujiena P.Porošenkos vadovaujamai ukrainiečių vyriausybei, kuri rėmė H.Clinton, nes ji laikėsi griežtos linijos Rusijos atžvilgiu.

2017 metų sausį kadenciją baigiančio B.Obamos pageidavimu į Kijevą atvyksta naujoji JAV ambasadorė Marie Yovanovitch. Ji nori paspausti Ukrainą pagaliau imtis griežtesnių priemonių prieš korupciją. Bet J.Lucenka tam aiškiai nepasirengęs.

Jis – pirmiausia politikas, tad trūksta teisinio išsilavinimo. Be to, J.Lucenka – artimas P.Porošenkos sąjungininkas.

Kaip ir visi ukrainiečių politikai, J.Lucenka prokuratūrą pirmiausia laiko valdžios instrumentu ir nedega noru jo paleisti iš savo rankų.

Užuot taikiniu pasirinkęs korumpuotus politikus ir verslininkus, J.Lucenka griebiasi aktyvistų, kovojančių už prokuratūros reformą. Tai pykdo JAV ambasadorę.

J.Lucenka laukia, kol D.Trumpas oficialiai pradės eiti Amerikos prezidento pareigas. Tada iškart tampa R.Giuliani informatoriumi ir svarbiu D.Trumpo teorijų šaltiniu.

Gerai pažinojo Ukrainą

2018 metų balandį R.Giuliani tampa asmeniniu D.Trumpo advokatu. Jis susipažinęs su Ukraina, ten turėjo verslą.

Ieškodamas medžiagos D.Trumpo sąmokslo teorijų alkiui numalšinti advokatas R.Giuliani susidūrė su buvusiu generaliniu prokuroru V.Šokinu.

V.Šokinas jam sakęs, kad iš generalinio prokuroro pareigų buvo atleistas anaiptol ne dėl to, kad per silpnai kovojo su korupcija. Save jis laikė Bidenų šeimos auka. Vėliau jis tai įtraukė į priesaikai tolygų pareiškimą, kurį paviešino R.Giuliani.

2019 m. kovą žurnalistas J.Solomonas žurnalo „The Hill“ puslapyje paviešino istoriją, kurios liudytojas – J.Lucenka.

Yra tvirtų įrodymų, J.Solomonas cituoja tuometį generalinį prokurorą, kad iš Ukrainos pusės būta neteisėto kišimosi į JAV prezidento rinkimus. J.Lucenka tampa antrosios sąmokslo teorijos liudininku.

Žurnalistas J.Solomonas užsimena, jog M.Yovanovitch vadovaujama Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Kijeve per rinkimų kampaniją padėjusi kapstyti purvą apie D.Trumpą.

„Išsisklaidžius aferai dėl Rusijos kišimosi, dabar paaiškėjo Ukrainos sąmokslas Hillary naudai“, – asmeninėje tviterio paskyroje rašė D.Trumpas.

Maždaug tuo pat metu H.Bidenas pareiškė pasitrauksiantis iš energetikos koncerno „Burisma“ stebėtojų tarybos.

Nauja užduotis – V.Zelenskiui

2019 metų balandžio 21 dieną Volodymyras Zelenskis laimi Ukrainos prezidento rinkimus. Buvęs televizijos komikas, politiškai nepatyręs.

Rinkimų kovos įkarštyje jis aiškina norintis užbaigti karą šalies rytuose.

Svarbus pažadas, kurį galima įgyvendinti nebent padedant JAV, tad V.Zelenskis ieško artimų ryšių su Vašingtonu.

2019 metų balandžio 25 dieną J.Bidenas oficialiai pareiškia, kad sieks tapti Demokratų partijos kandidatu JAV prezidento rinkimuose.

Liepos 25 dieną D.Trumpas ir V.Zelenskis kalbasi telefonu.

Kyla skandalas dėl pokalbio metu D.Trumpo išsakyto reikalavimo pradėti tyrimą, nukreiptą prieš J.Bideno sūnų Hunterį, mainais už karinę pagalbą.

Taip politinio karo Vašingtone rūkas pasiekia ir naująjį Ukrainos prezidentą. („Der Spiegel“, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.