Įrašų montažas skandina premjerą: kas nori vyriausybės griūties?

Paviešintas Ukrainos premjero pokalbių montažas jam pridarė daug žalos. Oleksijus Hončarukas galimai nepagarbiai kalbėjo apie prezidentą ir jo kompetenciją, todėl penktadienį nutarė atsistatydinti, bet Volodymyras Zelenskis dar nežada jo paleisti. Tačiau kas nori sužlugdyti Ukrainos vyriausybę?

O.Hončarukas Ukrainos premjero pareigas ėjo vos keturis mėnesius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
O.Hončarukas Ukrainos premjero pareigas ėjo vos keturis mėnesius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
O.Hončarukas Ukrainos premjero pareigas ėjo vos keturis mėnesius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
O.Hončarukas Ukrainos premjero pareigas ėjo vos keturis mėnesius.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2020-01-18 11:35

Praėjusių metų gruodžio 16-ąją Ukrainos premjeras neoficialaus susitikimo su keliais ministrais ir Nacionalinio banko atstovais metu aptarinėjo valiutos kurso svyravimus.

Bet po mėnesio internete pasirodė garso įrašas, kuriame vos 4 mėnesius pareigas ėjęs premjeras kalba apie prezidento Volodymyro Zelenskio nesugebėjimą spręsti ekonominius klausimus.

Pokalbio metu girdėti, kaip O.Hončarukas aiškino, kad prezidentas nesupranta priežasčių, kodėl reikia stiprinti Ukrainos nacionalinę valiutą griviną.

Nesupranta darbo reikšmės

Ministrų ir Nacionalinio banko atstovų susitikimas truko daugiau nei valandą, tačiau iš viso buvo paviešinti trys įrašai, kurių bendra trukmė – 21 minutė. Klausant įrašus akivaizdžiai girdėti, kad jie sumontuoti į bendrą koliažą, nes dalis vienas po kito einančių pareiškimų nėra tarpusavyje susiję.

„V.Zelenskis turi primityvų supratimą apie ekonomiką, tad paaiškinimai jam turi būti formuluojami paprastai“, – įraše girdėti 35-erių O.Hončaruko balsas.

Girdėti ir kitų jo dalyvių replikos, kad nei prezidentas, nei visuomenė nesupranta jų darbo reikšmės ir rezultatų.

„Viskas iš esmės gerai, bet tai žinome tik mes“, – apie Ukrainos ekonomikos būklę įraše kalba Nacionalinio banko vadovo pavaduotoja Kateryna Rožkova.

O.Hončarukas įraše prašo susitikimo dalyvių padėti jam sugalvoti, kaip prezidentui paaiškinti, kad valiutos kurso stiprėjimas nėra blogai.

Jis taip pat teigia nežinantis, kaip sumažinti biudžeto deficitą ir kaip apie tai kalbėti su V.Zelenskiu.

„Jam reikia pasakyti: „Žiūrėk, tai, kad valiutos kursas šiuo metu yra mažesnis, nereiškia, jog ant tavo Naujųjų metų stalo esanti balta mišrainė kainuos brangiau“, – galimai sakė O.Hončarukas.

Įrašas naudingas oponentams

Nei O.Hončarukas, nei kiti pokalbio dalyviai nepatvirtino įrašo, kuriame premjeras nepagarbiai kalba apie prezidentą, autentiškumo.

„Pastaruoju metu buvo daugybė atakų spaudoje ir internete prieš vyriausybę ar mane. Tačiau tai tik reiškia, kad mano komanda yra teisingame kelyje. Mes išardėme daugybę korupcijos schemų ir sėkmingai trukdome vagims pelnytis valstybės sąskaita“, – po įrašų paviešinimo pareiškė premjeras.

Tačiau nepraėjus nė 48 valandoms susitikimo dalyviai paskelbė, kad šis įrašas buvo sumontuotas iš kelių skirtingų susitikimų ir juo norėta parodyti, kad prezidento komanda jo negerbia.

Tuo metu premjeras O.Hončarukas socialiniuose tinkluose pranešė, kad prezidentui įteikė atsistatydinimo pareiškimą.

„Daugumai interesų grupuočių toks įrašas yra naudingas, bet tai nėra tiesa. Į šias pareigas aš atėjau norėdamas įgyvendinti prezidento programą. Jis man yra atvirumo ir nuoširdumo etalonas, tad parašiau atsistatydinimo pareiškimą, kad niekam nekiltų jokių abejokių, jog mes negerbiame arba nepasitikime prezidentu“, – rašė O.Hončarukas.

Įrašuose užfiksuotame susitikime dalyvavęs Ukrainos ekonomikos ministras Timofijus Mylovanovas taip pat tvirtino, kad premjero oponentai į šį postą nori paskirti asmenį, kuris bus jiems lojalus.

O ukrainiečiai spėlioja, kas galėjo padaryti šį įrašą. Buvęs Ukrainos prezidentas Petro Porošenka netikėtai stojo ginti premjero ir pareiškė, kad su įrašo padarymu gali būti siejamas su prezidentu glaudžiai susijęs oligarchas Ihoris Kolomoiskis, kuriam galėjo nepatikti O.Hončaruko sprendimai.

Sulaukė šūksnių „gėda“

Pagal Ukrainos konstituciją, premjerą iš pareigų turi atleisti parlamentas, tad atsistatydinimo prašymo pateikimas prezidentui vertinamas kaip mėginimas suvaldyti tolesnį žalos plitimą.

Tad dabar sprendimas, ar leisti parlamentarams balsuoti dėl premjero atleidimo, yra V.Zelenskio rankose.

V.Zelenskis vakar paskelbė, kad saugumo tarnyboms duoda dvi savaites išsiaiškinti, kas įrašinėjo ir paviešino premjero pokalbius, o iki tol premjeras ir ministrų kabinetas tęs darbą.

Tačiau opozicijos parlamentarai piktinasi, kad premjeras nusprendė atsistatydinimo pareiškimą įteikti per tarpininkus.

O.Hončarukas vakar pasirodė parlamente, kur Rados nariams pasakė trumpą kalbą apie susi—klosčiusią situaciją. Dėl to parlamento pirmininkas atšaukė vyriausybės valandą, o tai sukėlė dar didesnį opozicijos įniršį.

Premjerui ir ministrams jie skandavo „gėda“.

Parengta pagal „Kyiv Post“, „Unian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.