Pekino sprendimo pasekmės jau matomos: Honkongo gyventojai galvoja apie emigraciją

Kinijos parlamente šią savaitę buvo priimtas istorinis sprendimas – patvirtintas prieštaringai vertinamas Honkongo saugumo įstatymas. Tai žymi tiek pokyčius regione, tiek Pekino užsienio politikos pasikeitimą.

 Protestai priėmus įstatymą aprimo. Žmonės bijo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai priėmus įstatymą aprimo. Žmonės bijo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai priėmus įstatymą aprimo. Žmonės bijo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Protestai priėmus įstatymą aprimo. Žmonės bijo.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Prezidentas Xi Jinpingas su kitais deputatais balsavo beveik vieningai ir priėmė prieštaringai vertinamą Honkongo saugumo įstatymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Prezidentas Xi Jinpingas su kitais deputatais balsavo beveik vieningai ir priėmė prieštaringai vertinamą Honkongo saugumo įstatymą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 30, 2020, 2:13 PM

2878 balsai už, 1 prieš ir 6 susilaikę – tokia persvara Kinijos Nacionalinis Liaudies Kongresas patvirtino Honkongo saugumo įstatymą. Vos paskelbus rezultatą deputatai pradėjo ploti ir su džiugesiu pasitiko šį sprendimą.

Tačiau demokratijos trokštantys Honkongo gyventojai tai sutiko su ašaromis ir pasipiktinimu, kuris prasidėjo daugiau kaip prieš savaitę.

Karantino metu nurimę protestai vėl atsigavo, bet priėmus šį įstatymą protestuotojams teks būti atsargesniems, jeigu jie dar išvis galvoja sugrįžti į gatves.

Honkongo naujojo saugumo įstatymo tikslas – užkirsti kelią valstybės išdavystei, ardomosios veiklos organizavimui ir maištų kurstymui.

Paprastai tariant, demokratijos trokštantys gyventojai nebegalės laisvai reikšti savo minčių ir rinktis į protestus, nes juos susekti ir nubausti galės Pekino saugumo pajėgos.

Gyventojai tvirtina, kad taip ne tik buvo pažeistos žmonių teisės ir regiono autonomija, bet ir atimti pinigai.

JAV valstybės sekretorius Mike’as Pompeo jau pareiškė, kad regiono nebegalima laikyti autonomišku, o Vašingtonas šiuo metu svarsto, ar panaikinti specialų regionui taikytą ekonominį ir prekybos statusą.

Tarptautinės kompanijos tą pačią minutę nepradėjo perkelti savo veiklos kitur, tačiau regiono patrauklumas investuotojams jau yra sumažėjęs.

Analitikai pastebi, kad Honkongas tapo ekonominio Pekino ir Vašingtono karo dalimi.

Tačiau kartu šis Pekino sprendimas žymi ne tik Honkongo statuso tarptautinėje arenoje kaitą, bet ir pokyčius šalies užsienio politikoje.

Anksčiau Pekinas buvo vadinamas vienišu kariu, bet dabar agresyvi retorika kinams pelnė kitą vardą – karių vilkų.

Šią frazę dabar vartoja ne tik Vakarų žiniasklaida, bet ir pati Kinija. Tai palaiko ir aukščiausi šalies pareigūnai. Šalies užsienio reikalų ministras Wang Yi praėjusią savaitę paskelbė, kad Kinija nuo šiol kovos su visais sąmoningais įžeidimais.

„Mes niekada nekovojame su kitais ir jų neįžeidinėjame, bet laikomės savo principų ir kovosime su visais išpuoliais, kad apgintume savo garbę ir orumą“, – pareiškė Wang Yi.

Ilgus oficialius pranešimus Kinijos diplomatijoje keičia replikos socialiniame tinkle „Twitter“ ir kitose platformose, kuriomis kovojama su visa prieš Kiniją ir Komunistų partiją nukreipta kritika.

„Karys vilkas“ Kinijai turi ir kitokią prasmę. Tai – šalyje populiarios filmų serijos pavadinimas.

Juose raumeningas kovotojas kovoja su priešais namuose ir kitose valstybėse, kad apgintų Kinijos interesus.

Pirmasis serijos filmas 2015 metais uždirbo apie 643 mln. juanių (81 mln. eurų). Filmo tęsinys 2017 metais tapo pelningiausiu Kinijos filmu – uždirbo 5,7 mlrd. juanių (720 mln. eurų).

Jame Kinijos armijos specialusis būrys keliavo į Afriką išlaisvinti savo šalies piliečių.

„Net už tūkstančių kilometrų sumokės kiekvienas, stojęs skersai Kinijos kelio“, – skelbiama filmo aprašyme.

Filmo ir Kinijos diplomatų veiksmų palyginimai prasidėjo dar praėjusių metų vasarą, kai jie socialiniuose tinkluose pradėjo aršiai pulti juos kritikuojančių JAV poziciją.

O dabar demokratijos trokštantys Honkongo gyventojai jaučiasi tarsi įsprausti į kampą.

Daugelis tvirtina esantys beviltiškoje situacijoje po Kinijos sprendimo priimti saugumo įstatymą.

Regione daugėja skelbimų, kad parduodamas nekilnojamasis turtas ir akcijos, o internete emigracija susidomėjusių žmonių skaičius per kelias valandas po įstatymo priėmimo išaugo 10 kartų.

48-erių Elsa Li jau pardavė savo akcijas, visas santaupas išsikeitė į dolerius ir jau pradėjo pildyti dokumentus, kad galėtų išvykti į Jungtines Valstijas.

„Aš jaučiuosi palaužta. Jokie ateities sprendimai nepakeis fakto, kad Honkongas yra pasmerktas, tačiau tikiuosi, kad mes krisdami kartu nusitempsime ir visą Kiniją“, – britų laikraščiui „The Guardian“ tvirtino Elsa Li.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.