Italijos viltį atsigauti po pandemijos sutraiškė sunkvežimio ratai: defibriliatoriaus reikės visai šaliai

Pandemija nuo Italijos atsitraukė, bet baiminamasi, kad kelis mėnesius trukęs karantinas į komą panardins šalies ekonomiką. Tačiau po simbolinio vilties renginio komoje atsidūrė jo iniciatorius Alexas Zanardi.

Pandemija nuo Italijos atsitraukė, bet baiminamasi, kad kelis mėnesius trukęs karantinas į komą panardins šalies ekonomiką. Tačiau po simbolinio vilties renginio komoje atsidūrė jo iniciatorius Alexas Zanardi.<br>„PA Images“/„Scanpix“ nuotr.
Pandemija nuo Italijos atsitraukė, bet baiminamasi, kad kelis mėnesius trukęs karantinas į komą panardins šalies ekonomiką. Tačiau po simbolinio vilties renginio komoje atsidūrė jo iniciatorius Alexas Zanardi.<br>„PA Images“/„Scanpix“ nuotr.
Paralimpietis A.Zanardi Italijai nešė vilties ir prisikėlimo žinutę, tačiau patyrė avariją.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Paralimpietis A.Zanardi Italijai nešė vilties ir prisikėlimo žinutę, tačiau patyrė avariją.<br>„ZUMA Press“/„Scanpix“ nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>APF /Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>APF /Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Koronavirusas pasaulyje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Jun 28, 2020, 9:20 PM, atnaujinta Jun 29, 2020, 12:04 PM

Po pandemijos sveikstančią Italiją sukrėtė skaudi tragedija. Garsus paralimpietis, buvęs „Formulės 1“ lenktynininkas A.Zanardi pateko į šiurpią avariją, kai su dviračiu, pritaikytu minti rankomis, dalyvavo simbolinėje estafetėje, turėjusioje per visą šalį nešti solidarumo ir vilties žinią.

Atgimimo simboliu tapęs sportininkas, kuriam prieš porą dešimtmečių amputuotos abi kojos, patyrė sunkią galvos traumą, tačiau medikai viliasi, kad jo neištiks Michaelio Schumacherio likimas.

Gyvybės bandoma įkvėpti ir sustingusiai Italijos ekonomikai. Vyriausybė ieško, kas galėtų būti tas defibriliatorius, kuris atgaivintų šalį.

Skaičiuojama, kad vien sustojusio turizmo atverta skylė biudžete sieks kelis milijardus eurų.

Žygis baigėsi tragedija

Visa Italija šią savaitę sulaikiusi kvapą laukė, ar pabus iš komos mylimas šalies sportininkas, stipriausiu visų laikų Italijos paralimpiečiu vadinamas 53 metų A.Zanardi.

Jis pateko į šiurpią avariją, kai koronaviruso stipriai sukrėstai šaliai norėjo įkvėpti vilties dalyvaudamas simbolinėje paralimpiečių estafetėje „Tikslas – trispalvė“.

Kas kitas būtų galėjęs geriau tai padaryti, jei ne plieniniu vadinamas žmogus, pats savo pavyzdžiu parodęs, kad atsitiesti galima net po sunkiausių nelaimių?

Keturis aukso medalius rankomis valdomu dviračiu paralimpinėse žaidynėse iškovojęs A.Zanardi Italijoje ne veltui laikomas stiprybės ir atgimimo simboliu.

Buvęs „Formulės 1“ pilotas 2001 metais neteko abiejų kojų, kai lenktynių trasoje Vokietijoje patyrė tragišką avariją.

Tuomet jo pagijimas buvo vadinamas stebuklu: A.Zanardi kūne buvo likęs vos litras kraujo, o širdis sustojo net 7 kartus.

Po poros dešimtmečių A.Zanardi gyvybė vėl pakibo ant plauko. Nešdamas vilties žinutę pandemijos išvargintai šaliai jis vairavo savo garsųjį olimpinį dviratį, kai akimirksniui praradęs jo kontrolę susidūrė su sunkvežimiu Toskanos regione.

Sunkią galvos traumą patyręs paralimpietis į Sienos miesto ligoninę buvo nugabentas sraigtasparniu ir skubiai operuotas.

Sportininkas paniręs į komą jau visą savaitę.

Medikai teigė, kad jo būklė yra sunki, tačiau stabili. Labiausiai sužalota sportininko galva ir veidas, nes šalmas per susidūrimą nuskriejo į šoną.

„Situacija lyginama su M.Schumacherio.

Tokia analogija suprantama, tačiau, mano turimais duomenimis, Sienos medikai yra nusiteikę ramiai. Situacija tikriausiai nebus tokia sunki, ir aš to linkiu.

Kai ateis laikas jį pažadinti iš komos, matysime, kokia yra smegenų būklė, tačiau, mano duomenimis, jis operaciją atlaikė labai gerai. Ką norėčiau pasakyti jam dabar? Kad netrukus važiuosime į Tokijo olimpines žaidynes“, – Italijos žiniasklaidai viltingai kalbėjo gydytojas Claudio Costa, rūpinęsis sportininku po pirmosios avarijos.

Palaikymo žinutes paralimpiečiui siuntė visa Italija, net premjeras Giuseppe Conte, specialų laišką parašė ir popiežius Prancičkus.

„Ši istorija yra pavyzdys, kaip reikia vėl pakilti po neplanuoto sustojimo. Ačiū už tai, kad davei viltį tiems, kurie ją prarado“, – rašė pontifikas ir pabrėžė, kad meldžiasi už sportininko gyvybę.

Ekonomikai reikia gaivinimo

Specialioje estafetėje, skirtoje Italijos atgimimui, dalyvavo 50 stipriausių šalies paralimpiečių.

Negalią turintys ir įvairiais įrenginiais judantys sportininkai startavo šiaurėje ir estafetę turėjo baigti šalies pietuose, taip parodydami, kad galima atlaikyti viską ir visiems kartu kurti naują ateitį.

Italijoje itin populiarus A.Zanardi buvo šios estafetės iniciatorius. Sveikstančiai Italijai iš tiesų reikia vilties.

Pandemija suvaldyta, bet baiminamasi, kad kone visą pavasarį trukęs griežtas karantinas panardins į komą šalies ekonomiką.

Prognozuojama, jog didžiausią krizę po Antrojo pasaulinio karo išgyvenanti Italija patirs rekordinį ekonomikos nuosmukį.

Vien sustojęs turizmo sektorius Italijai kainuos milijardus eurų. Ir nors šalis jau atvėrė duris turistams, meno galerijas po atviru dangumi primenantys miestai iki šiol tušti.

„Italija, kalbant apie turizmą, vis dar yra kone izoliuota nuo pasaulio.

Nacionalinės turizmo agentūros duomenimis, 2020 m. turistų iš užsienio skaičių COVID-19 sumažins 55 procentais, taip atverdamas milijardinę skylę valstybės įplaukose. 64 mln. svečių, atvykusių į gražiąją šalį 2019 metais, kol kas yra tik tolimas prisiminimas“, – rašė dienraštis „La Repubblica“.

Vyriausybės kritikai piktinasi, kad šalies valdžia tiktai diskutuoja, tačiau nieko nedaro, kad išvestų šalį jau nebe iš sveikatos, bet iš vis didėjančios ekonominės krizės.

Premjeras G.Conte pareiškė, jog vyriausybė yra pasiryžusi mažinti pridėtinės vertės mokestį bent tiems sektoriams, kurie buvo labiausiai paveikti karantino, kad taip paskatintų vartojimą.

Pasak premjero, tai būtų labai svarbi priemonė ekonomikai gelbėti.

„Didžiuliai ištekliai buvo skirti socialiniam draudimui, kad būtų išmokėti atlyginimai. Visa tai buvo darbuotojų naudai.

PVM sumažinimas neturi nieko bendra su atstatymo fondais. Privalome atgaivinti ekonomikos širdį per vartojimą, tam panaudodami defibriliatoriaus impulsus“, – vaizdžiai apie Italijos ekonomikos bėdas kalbėjo G.Conte.

Tačiau tam kol kas nepritaria dalis valdančiosios koalicijos atstovų, pareiškusių, kad net minimalus ir laikinas PVM sumažinimas per brangiai kainuotų valstybės biudžetui.

„Aš esu pasiryžęs eiti iki galo ir mesti iššūkį bet kokiam pasipriešinimui.

Dabar nepakanka vien reformuoti šalį, mes turime ją sukurti iš naujo“, – įspėjo G.Conte.

Prieštaravimų vis daugiau

Didžiulį galvos skausmą Italijos valdantiesiems kelia ne tik ekonomikos gelbėjimo planas. Kol kas vis dar nerasta išeitis, kaip sugrįžti į mokyklas, kurios Europoje buvo uždarytos pirmosios.

Italijos švietimo ministrė Lucia Azzolina šiuo metu yra kone labiausiai kritikuojama vyriausybės narė.

Jos parengtos gairės buvo supeiktos ne tiktai opozicijos, bet ir tėvų, mokytojų ir moksleivių. Penktadienį jie rinkosi į protestus net 60-yje Italijos miestų.

„Turime tokią ministrę, kuriai neturėtų būti patikėtas net mokyklos klasių valymas. Visoje Europoje mokyklos jau atidarytos. Arba jie išprotėję, arba mes labai atsiliekame. Dabartinė ministrė akivaizdžiai nėra pajėgi rūpintis tokiais svarbiais dalykais“, – piktinosi opozicijos lyderis Matteo Salvini.

Vis daugiau nesutarimų ir tarp šalies medikų. 10 įvairių sričių ekspertų pasirašė ir išplatino viešą laišką, kuriame teigiama, kad viruso keliamas pavojus Italijoje jau išnyko.

Esą jokios grėsmės sveikatos apsaugos sistemai nebeliko, o dabar taikomos apsaugos priemonės nebeturi prasmės.

Tarp pasirašiusių dokumentą yra ir Milano profesorius Alberto Zangrillo, kuris anksčiau išgarsėjo pareiškimais, jog COVID-19 pasidarė nebepavojingas, o tie, kurie juo užsikrečia, dabar perserga itin lengvai.

„Klinikiniai duomenys rodo ryškų simptominių COVID-19 atvejų sumažėjimą“, – rašoma medikų laiške.

Tačiau svarbiausi šalies epidemiologai pareiškė su tuo griežtai nesutinkantys. Esą pandemijos eiga pasaulyje rodo, kad budrumo prarasti negalima.

„Turime atskirti kelis dalykus: epidemijos likučius – lengvesnius atvejus, nes tie, kurie buvo sunkūs, jau baigėsi, ir nuolatinį norą skelbti visiems aplink, kad virusas neva tapo geresnis.

Tai didžiulė nesąmonė. Tai būtina suprasti ir įsisąmoninti visiems laikams“, – nenuvertinti viruso ragino Milano infektologas Massimo Galli.

Italijos sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza tvirtino, kad jei manysime, jog ši istorija liko užnugaryje, rizikuojame vėl padaryti klaidų.

Naujausi duomenys atskleidė, kad Italijoje koronavirusas pradėjo cirkuliuoti kur kas anksčiau, nei skelbta.

Turino ir Milano kanalizacijos vandenyse jo pėdsakų buvo rasta dar gruodį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą