Šventajame Soste – kylanti žvaigždė: kas toks naujasis popiežiaus asmeninis sekretorius?

Urugvajietis Gonzalo Aemiliusas – patrauklus, jaunas ir, svarbiausia, lojalus. Jis, naujasis asmeninis popiežiaus Pranciškaus sekretorius, turi pontifiko gyvenimą padaryti lengvesnį.

Iš Urugvajaus kilęs dvasininkas G.Aemiliusas (viduryje) 2013 m. dalyvavo pirmosiose popiežiaus Pranciškaus mišiose.<br>AP/Scanpix nuotr.
Iš Urugvajaus kilęs dvasininkas G.Aemiliusas (viduryje) 2013 m. dalyvavo pirmosiose popiežiaus Pranciškaus mišiose.<br>AP/Scanpix nuotr.
G.Gansweinas (kairėje) iki šiol tarnauja popiežiui emeritui Benediktui XVI.<br>AFP/Scanpix nuotr.
G.Gansweinas (kairėje) iki šiol tarnauja popiežiui emeritui Benediktui XVI.<br>AFP/Scanpix nuotr.
D.Grybauskaitė ir G.Gansweigas susitikimo Vatikane metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Grybauskaitė ir G.Gansweigas susitikimo Vatikane metu.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 19, 2020, 6:03 PM

Ne taip dažnai pamatysi jauną, šviesiaplaukį, besišypsantį vyriškį spindinčiomis akimis, vaikštinėjantį įspūdingų Vatikano pastatų koridoriais.

Todėl visų stebėtojų akys nukreiptos į 42 metų G.Aemiliusą. Jį 83 metų popiežius Pranciškus pasirinko savo naujuoju asmeniniu sekretoriumi.

Ir jis dabar dažnai bus matomas Vatikane.

Naujasis asmeninis popiežiaus sekretorius atrodo itin jaunatviškai. Tačiau kokios bus jo atsakomybės?

Juk savo kalbas pontifikas rengia savarankiškai ir daiktus kraunasi pats.

Kokios pagalbos popiežius Pranciškus tikisi iš naujojo asmeninio sekretoriaus, kodėl pasirinko būtent jį?

Abiejų kilmė panaši

Jaunojo dvasininko iš Urugvajaus praeitis panaši į pontifiko, kilusio iš Pietų Amerikos.

Abu kadaise pastorių tarnystę atliko gatvėse, rūpinosi lūšnynų prostitutėmis, narkomanais ir kitoms vargstančiomis sielomis.

Prieš 14 metų, kai popiežius Pranciškus dar buvo Buenos Airių arkivyskupas, jie susipažino per bendrą veiklą. Nuo to laiko palaikė ryšį.

„G.Aemiliusas – drąsus, suvaldantis konfliktus, laikomas darbščiu, lojaliu. Dabar jis – ir naujoji Vatikano žvaigždė“, – sakė mažiausią pasaulyje ant Vatikano kalvos įsikūrusią valstybę puikiai pažįstantis Andreas Englischas.Jis yra knygos „Mano Roma. Amžinojo miesto paslaptys“ autorius.

Popiežiui pirmiausia reikia tokio žmogaus, kuriuo jis pasitikėtų besąlygiškai. Kadangi Pranciškui vis sunkiau stovėti, jis svirduliuoja, jam kartkartėmis reikia žmogaus, į kurį galėtų atsiremti.

Tokio kaip G.Aemiliusas – jauno, sportiško – ir reikia popiežiui.

Teologijos daktaro laipsnį turinčio kunigo Gonzalo veidas pažįstamas iš popiežiaus Pranciškaus įšventinimo renginių.

2013 metais jis buvo vienas pirmųjų dvasininkų, kuris pasitiko būsimą popiežių prie Vatikano vartų ir vėliau buvo pakviestas į pirmąsias naujojo Romos katalikų bažnyčios vadovo mišias.

Interviu leidiniui „Osservatore Romano“ tėvas G.Aemiliusas sakė, kad popiežius Pranciškus – jo didžiausias įkvėpimas: „Dalyvauti jo mišiose buvo viena didžiausių patirčių.

Jis mane išmokė kiekviename žmoguje surasti gėrį – nesvarbu, kad ir koks tas žmogus būtų kitoks nei visi.“

Laviravo tarp dviejų

Kai kurie ankstesni asmeniniai popiežiaus sekretoriai viršijo savo įgaliojimus. Kai jų tiesioginiai viršininkai darėsi vis senesni ir silpnesni, sekretoriai siekė valdžios ir įtakos.

To neišvengė ir 63 metų Georgas Gansweinas.

Vokiečių kurijos arkivyskupas tarnauja savo tėvynainiui popiežiui emeritui Benediktui XVI, kuriam dabar 92 metai.

2005-aisiais Romoje pradėjęs eiti savo pareigas G.Gansweinas iš pradžių darė labai gerą įspūdį. Jis buvo pelnęs pravardę – Vatikano George’as Clooney.

Pamažu pradėjo aiškėti, kad G.Gansweinas siekė savo tikslų ir po savo tiesioginio viršininko popiežiaus Benedikto XVI atsistatydinimo 2013-aisiais.

Būdamas popiežiaus namų ūkio prefektas ir toliau eidamas popiežiaus Benedikto XVI asmeninio sekretoriaus pareigas G.Gansweinas tarnavo dviem popiežiams.

Būdamas asmeniniu Benedikto XVI sekretoriumi jis atsiskleidė kaip Katalikų bažnyčios modernizavimo priešininkas.

Konfliktas kilo, kai sausį popiežius emeritas Benediktas XVI kartu su itin konservatyvių pažiūrų Gvinėjos kardinolu Robertu Sarah išleido knygą „Iš mūsų širdies gelmių: kunigystė, celibatas ir Katalikų bažnyčios krizė“.

Joje buvo ginama celibato būtinybė Katalikų bažnyčiai.

Šią knygą daugelis suvokė kaip priekaištą popiežiui Pranciškui. Juk popiežius emeritas pažadėjo „likti pasislėpęs nuo pasaulio“, kai atsistatydino.

Visai kitokio charakterio

Benediktas XVI laikėsi savo pažado, nors ir išleido esė, skirtą seksualinio išnaudojimo skandalui, dėl kurio apkaltino 7-ojo dešimtmečio seksualinę revoliuciją.

Ne vienas mano, kad prie konflikto prisidėjęs popiežiaus emerito asmeninis sekretorius.

Kiek vėliau Italijos naujienų agentūrai ANSA G.Gansweinas sakė: „Galiu patvirtinti, kad popiežiaus emerito pavedimu paprašiau kardinolo R.Sarah susisiekti su knygos leidėjais ir paprašyti pašalinti Benedikto XVI vardą iš bendraautorių sąrašo, taip pat jo parašą po knygos įžanga ir išvadomis.“

Vasario pradžioje Pranciškus popiežiaus namų ūkio prefektą G.Gansweiną išleido „atostogų“ – laikinai nušalino nuo pareigų. Taigi atėmė iš jo valdžią.

„Tai buvo viena provokacija per daug“, – analizuoja Vatikano ekspertas A.Englischas.

Greičiausiai G.Aemiliusas su popiežiumi Pranciškumi taip nepasielgs.

„Jo didžiausias privalumas, kad jis nėra įsipainiojęs į Romos kurijos vidaus konfliktus. Ir apskritai G.Aemiliusas nėra valdžios trokštantis žmogus“, – pažymėjo A.Englischas.

Konservatoriams kliūva modernus pontifikas

Septynerius metus Šventajame Soste šį mėnesį minintis popiežius Pranciškus Vatikane turi ne tik bendražygių. Netradiciniais pareiškimais, pastangomis keisti Bažnyčią ir ne visuomet palankiai sutinkamomis permainomis Vatikane pagarsėjęs popiežius Pranciškus tarp storų Vatikano sienų turi nemažai priešininkų.

Jau kurį laiką garsiai kalbama, kad 2013-ųjų kovą po dramatiškos konklavos išrinktas reformatorius argentinietis Jorge Mario Bergoglio ypač kliūva tradiciniam konservatoriškajam Bažnyčios sparnui. Esą ši dvasininkų grupė rengia sąmokslą, kad argentinietis pats paliktų šv.Petro laivo vairininko postą kaip ir jo pirmtakas Josephas Ratzingeris.

Apie tai pernai viešai prabilo Pranciškui artimas pažangių pažiūrų vokiečių kardinolas Walteris Kasperis: „Yra žmonių, kuriems paprasčiausiai nepatinka šis pontifikatas. Jie nori, kad jis kuo greičiau baigtųsi ir kad būtų sušaukta nauja konklava. Jie taip pat norėtų, kad ji baigtųsi jiems palankiai, tai yra kad išrinktasis pritartų jų idėjoms.“

Prancūzų rašytojas Fredericas Martelis beveik 600 puslapių knygoje „Sodoma“ („Sodoma“), kuri jau išversta į aštuonias kalbas, pasakoja apie dvilypę šios uždaros valstybės gyventojų moralę. Rašytojas tikina per 4 metus Vatikane pakalbinęs 1,5 tūkst. asmenų, slapta gyvenęs tarp Vatikano sienų ir rinkęs įrodymus apie slepiamą Dievo tarnų gyvenimą. Knygoje kalbama apie korupciją ir dviveidiškumą, ypač tą, kuris susijęs su seksualinėmis pažiūromis. Esą kai kurie itin griežti ir homofobiški dvasininkai patys yra homoseksualūs. Anot skandalingos knygos, esą būtent homoseksualumas yra dalies konfliktų Vatikane priežastis.

Parengė Ona Kacėnaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.