Žurnalistės kova už sugriautą gyvenimą po išprievartavimo viešbutyje nepalieka abejingų

Žurnalistė Shiori Ito pabudo viešbučio kambaryje nuoga ir nieko neprisiminė. Ji išdrįso pateikti kaltinimus vyrui, kuris ją ten atsivedė ir pasinaudojo. Moters išprievartavimo byla sukrėtė visą Japoniją.

Ryžtinga aukos kova sukrėtė Tekančios Saulės kraštą: kas teisus prievartavimo byloje?<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Ryžtinga aukos kova sukrėtė Tekančios Saulės kraštą: kas teisus prievartavimo byloje?<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Japonija – konservatyvi šalis, tad teisybės teismuose ieškančią moterį palaikė tiktai maža dalis žmonių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Japonija – konservatyvi šalis, tad teisybės teismuose ieškančią moterį palaikė tiktai maža dalis žmonių.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Yamaguchi buvo pripažintas kaltu ir turėjo sumokėti aukai už patirtą žalą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
N.Yamaguchi buvo pripažintas kaltu ir turėjo sumokėti aukai už patirtą žalą.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Sh.Ito buvo išprievartauta po vakarienės su kolega viename sušių restorane.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2020-08-01 22:55, atnaujinta 2020-08-01 22:59

Naktis, visiems laikams pakeitusi Sh.Ito gyvenimą, prasidėjo nuo galvos svaigimo. Staiga pradėjo suktis kambarys, akių vokai tapo sunkūs. Tą vakarą tuo metu 25-erių Sh.Ito vakarieniavo su kolega viename Tokijo sušių restorane.

Noriyuki Yamaguchi – žinomas Japonijos žiniasklaidos veidas. Ėmė interviu iš aukštus postus užimančių politikų, parašė biografinę knygą apie Japonijos ministrą pirmininką Shinzo Abe.

Tuo metu žurnalistė ieškojo darbo. Būtent apie tai dabar 54 metų N.Yamaguchi ir pasiūlė pasikalbėti per vakarienę.

Besišnekučiuojant Sh.Ito netikėtai ėmė svaigti galva.

Atsiprašiusi mergina nusvirduliavo į moterų tualetą ir ten visiškai neteko jėgų. Kojos nebeklausė: ji atsisėdo ant unitazo, galvą atrėmė į praustuvą. Ir tai paskutinis momentas, kurį prisimena žurnalistė. Tai buvo 2015-ųjų balandžio 3-ioji.

Sh.Ito atsigavo, kaip prisimena, tik po kelių valandų. Ji jautė skausmą apatinėje pilvo dalyje.

Atsimerkusi pamatė N.Yamaguchi. Jis gulėjo ant jos nuogas. Pažvelgusi į save ji pamatė, kad taip pat yra nuoga.

Ji prašė kolegos liautis. Kai jis nereagavo, apsimetė, kad jai būtina nueiti į tualetą. Vonios kambaryje Sh.Ito suprato, kur atsidūrė. Tai buvo jos įžymaus kolegos, neva norėjusio ją įdarbinti, viešbučio kambarys.

Kaip ji ten pateko? Kodėl? Šiuos klausimus daugiau nei ketverius metus narpliojo daugybė teisininkų. Įvykis suskaldė Japonijos visuomenę.

Vienu požiūriu atsilieka

Japonija yra viena pažangiausių pasaulio valstybių dėl savo ekonomikos veiksmingumo ir technologinių inovacijų.

Daugiau nei pusė šalies gyventojų turi aukštąjį išsilavinimą, o tai vienas aukščiausių rodiklių pasaulyje. Bet vienu požiūriu šalis atsilieka.

Pasaulio ekonomikos forumas kiekvienais metais analizuoja moterų ir vyrų lygiateisiškumą skirtingose šalyse.

Pranešime atsižvelgiama į tokius veiksnius kaip abiejų lyčių dalyvavimas ekonominėje veikloje, sveikatos apsaugos aprūpinimas ir švietimo galimybės.

Atsižvelgiant į tai, nustatyta, kad nėra kitos taip pažengusios pasaulio valstybės su tokiais dideliais vyrų ir moterų teisių skirtumais kaip Japonija. Pasaulio reitingų sąraše Tekančios Saulės šalis užima 110 vietą iš 149.

Net tokios šalys kaip Gana, Armėnija ar Mianmaras atrodo geriau. Bet jokia statistika moterų padėties blogumo neatskleidė ryškiau nei Sh.Ito istorija.

Išskirtinė teisinė sistema

Žurnalistė pateikė kaltinimą vyriškiui, kurio viešbučio kambaryje atsibudo.

Ji siekė, kad N.Yamaguchi atlygintų jai žalą, patirtą dėl išprievartavimo. Teisiniu požiūriu daugelyje šalių tai būtų buvę privalu. Bet toks reikalavimas Japonijoje reiškė skandalą.

Tekančios Saulės šalies teisėsaugos sistema – išskirtinė. Daugiau nei 99 procentų baudžiamųjų procesų baigtis – apkaltinamasis nuosprendis.

Kitose šalyse pakanka pagrįsto įtarimo, kad būtų pradėta byla. Japonijos teismai priima tiktai tas bylas, kur apkaltinamasis nuosprendis yra labai tikėtinas.

Tačiau išprievartavimą retai pavyksta įrodyti. Dažniausiai nėra nei liudininkų, nei įrodymų, tiktai nukentėjusio asmens liudijimas prieš tai padariusį nusikaltėlį. Dėl to Japonijoje tik apie pusę visų išžaginimo bylų patenka į teismą.

Net jeigu byla nagrinėjama, apkaltinamasis nuosprendis yra mažai tikėtinas, o tai lemia Japonijos įstatymai.

Atitinkamai užpuolimai laikomi išžaginimais tiktai tuo atveju, jeigu būta akivaizdaus fizinio smurto.

Auka turi įrodyti, kad iš visų jėgų priešinosi. Priešingu atveju lytinis aktas nėra laikomas prievarta ir nusikaltėlis lieka nenubaustas.

Pareigūnai bylą nutraukė

Viso to Sh.Ito nežinojo. Atsipeikėjusi N.Yamaguchi viešbučio kambaryje ji griebė drabužius ir pabėgo.

Daugelį dienų glaudėsi pas savo draugę, mažai miegojo, valgė ir buvo įsmeigusi akis į sieną. Tik praėjus keturioms dienoms po šiurpaus įvykio Sh.Ito kreipėsi į policiją. Žurnalistė prisipažįsta, jog buvo labai naivi, kad tikėjo savo šalies teisėsauga.

Pareigūnai tyrė ant Sh.Ito drabužių likusius išprievartavimo pėdsakus, išklausė liudininkų parodymus, peržiūrėjo viešbučio vaizdo kameros įrašus.

2015 metų birželį buvo išduotas N.Yamaguchi arešto orderis. Bet paskui policija atsitraukė.

Įvykio tyrimas buvo perduotas kitam skyriui, ir viskas prasidėjo iš naujo.

Praėjus daugiau negu metams po to, kai Sh.Ito davė parodymus, prokuratūra nutraukė bylą. Įrodymų esą per mažai, kad jos kolega stotų prieš teismą. Prokurorų teigimu, per incidentą ji nebuvo sunkiai sužalota.

Sh.Ito buvo įsitikinusi, jog per vakarienę sušių bare N.Yamaguchi jai kažko įpylė į gėrimą, kad ją apsvaigintų.

Tačiau nebuvo jokių įrodymų. N.Yamaguchi neigia, kad Sh.Ito kažkuo girdė. Negana to, tvirtino, kad tą naktį žurnalistė buvo labai girta. Dėl to jis nenorėjo leisti jai važiuoti namo.

Abu į viešbutį vežęs taksi vairuotojas tvirtino, kad jauna moteris prašiusi ją išlaipinti prie geležinkelio stoties. Ji atrodė apsvaigusi ir ant užpakalinės sėdynės vėmė.

Šitai patvirtino ir N.Yamaguchi. Bet, pasak jo, Shiori naktį atsigavo. O atsibudusi taip gėdijosi savo elgesio, kad pasiūlė jam pasimylėti.

Gyvenimą aptemdė šešėlis

Vokietijoje už seksualinius santykius su stipriai apsvaigusiu asmeniu galima skirti laisvės atėmimo bausmę. Japonijoje šios aplinkybės nepakanka teismo procesui pradėti.

Įžymusis žurnalistas N.Yamaguchi toliau mėgavosi nepriekaištinga reputacija, o Sh.Ito gyvenimą aptemdė šešėlis.

Moteris vėl bandė dirbti žurnaliste. Kūrė filmus, lankėsi Lotynų Amerikoje.

Bet ją persekiojo šiurpios nakties viešbučio kambaryje vaizdas. Sh.Ito ištikdavo panikos atakos, pradėdavo krėsti drebulys, kai pamatydavo į prievartautoją panašų vyriškį.

Tik 2017-ųjų pavasarį kiti žurnalistai sužinojo apie incidentą viešbutyje.

N.Yamaguchi turėjo glaudžių ryšių su politikais. Žiniasklaida pradėjo kelti klausimus, ar įtakingi draugai padėjo, kad jam būtų panaikintas arešto orderis?

Žiniasklaida pranešė apie tyrimus neminėdama Sh.Ito. Įžymusis žurnalistas liko laisvas, o jaunoji kolegė kovojo su psichologinėmis tos nakties jo viešbučio kambaryje pasekmėmis.

Grįžo pasitikinti savimi

Sh.Ito gimė ir augo Japonijoje, bet anksti išvyko į kitas šalis pažinti jų kultūras. Būdama 15-os metus praleido JAV – svečiavosi pas vieną šeimą Kanzase.

Ta kelionė padėjo susiformuoti Sh.Ito charakteriui. Iš Amerikos ji grįžo labiau pasitikinti savimi, atvira, linkusi bendrauti. Kitokia nei dauguma japonų mergaičių, auklėjamų drovumo ir santūrumo dvasia.

Reporterė Sh.Ito per savo karjerą lankėsi Peru, Siera Leonėje ir Vokietijoje. Gyveno Niujorke, sukūrė filmą apie lytinių organų žalojimą ir ėmė interviu iš Kolumbijos revoliucionierių.

Gal sukaupta patirtis ir nulėmė ryžtingą Sh.Ito elgesį, kas daugeliui Japonijos moterų yra neįsivaizduojama. Užuot susitaikiusi su prokuratūros sprendimu, ji ėjo toliau. Žurnalistė pradėjo kovą, turėjusią pakeisti daugelio japonių gyvenimą.

Priekabiavimą patiria dažnai

2017 m. gegužės 29-ąją Sh.Ito įteikė Tokijo apylinkės teismui civilinį ieškinį prieš N.Yamaguchi. Ji pasiryžo pakeisti šalies teisinę ir socialinę sistemas. Jos, pasak žurnalistės, veikia seksualinių nusikaltimų aukų nenaudai.

Japonijoje paklusnumas ir prisitaikymas – aukščiausios dorybės. Labai svarbu darnūs santykiai, o tokios emocijos kaip įniršis ar susierzinimas slopinamos.

Skirtingą nuomonę nei viršininkas turintys darbuotojai atleidžiami iš darbo net nelaukiant konflikto.

Dar didesnį psichologinį spaudimą patiria moterys. Jos pirmiausia privalo būti „kawaii“ – mielos. Esama tokių, kurios stengiasi atitikti šį vaikišką idealą, kalba nenatūraliai plonu balsu.

Kitos segi trumpus sijonus arba koketiškai kikena. Ir beveik visoms japonėms būdingas vienas bruožas – jos tyli.

Šalyje atliktos apklausos rezultatai byloja, kad 70 proc. japonių bent kartą gyvenime patyrė seksualinį priekabiavimą.

Apie tokius atvejus, nors visuomenėje svarbiausia yra pagarba, papasakoti gali kone kiekviena moteris – apie kolegas, kurie pokalbį netikėtai pakreipia seksualine tema, vyrus, lietusius jų sėdmenis ar krūtinę.

Per spūstis vienas Tokijo metro vagonas paliekamas tik moterims, kad jos būtų apsaugotos nuo vyrų grabinėjimosi.

Protestas ir prieštaravimas Japonijoje tradiciškai nepriimtini. Šalyje žinoma patarlė: „Išsikišę nagai turi būti nudaužyti.“

Norėjo pakeisti teisės aktus

Sh.Ito tvirtai laikėsi savo požiūrio: seksualinio priekabiavimo ir prievartavimo atvejai turi būti viešinami.

„Juk tai liečia ne tiktai mane. Juk tai – pagrindinės žmogaus teisės“, – nuolatos kartojo žurnalistė.

Sh.Ito reikalavo iš N.Yamaguchi 11 mln. jenų (apie 94 tūkst. eurų) žalos atlyginimo. Bet pirmiausia siekė pakeisti Japonijos teisės aktus.

Išprievartavimas turi būti pripažįstamas ir tuomet, kai nusikaltėlis aukos nesužaloja fiziškai.

Vyrai vadino Sh.Ito prostitute ir melage. Tačiau jos skriaudiką N.Yamaguchi palaikė ir daugelis moterų.

Viena japonė rašė, kad žurnalistei turėtų būti gėda, nes viešai prabilo apie tai, kas, daugelio japonų nuomone, turi likti asmeniška.

„Tikėjausi, kad sulauksiu pasipriešinimo. Bet kad bus taip blogai, nesitikėjau“, – tvirtino žurnalistė.

Ji sulaukė grasinimų mirtimi ir per televiziją buvo išjuokta vienos japonų politikės. Esą iš kolegos žurnalistei nepavyko gauti darbo, tai ji dabar keršijanti.

Šią versiją oficialiai pateikė ir N.Yamaguchi. Jis tvirtino, kad tą naktį Sh.Ito su juo suartėjusi savo noru.

Negana to, ir N.Yamaguchi pateikė ieškinį. Jis kaltino Sh.Ito, kad ji pakenkė jo reputacijai ir klaidingai pateikė įvykį.

Istorijų yra ir daugiau

Sulaukusi grasinimų ir baimindamasi dėl savo saugumo 2017 metų spalį Sh.Ito išvyko iš Japonijos. Persikėlė į Londoną, įkūrė savo gamybos bendrovę, dažnai nakvojo biure.

Už savo ryžtą žurnalistė sumokėjo aukštą kainą. Su ja vengė bendrauti seserys, kurios baiminosi aplinkinių reakcijos, nusisuko draugai.

Bet jos kova, kaip sako Sh.Ito, išjudino ledus.

Tarp gaunamų laiškų, kuriuose pylėsi įžeidimai ir šmeižtas, vis dažniau pasitaikė tokių, kuriuose moterys prisipažino patyrusios kažką panašaus kaip ji.

Viena jų – aštuoniolikametė Nanami. Jos, tuomet 14-metės paauglės, pakeliui į namus patykojo vyriškis. Jis, mergaitės teigimu, jos bėgančios nepasivijo. Bet Nanami taip pat sako, kad apie tą dieną niekam negalinti papasakoti visos tiesos.

Japonijoje seksualumo išraiškos formų yra visur ir tuo pat metu tai draudžiama tema. Viena vertus, kioskai pardavinėja pornografinio turinio japoniškus komiksus, yra kavinių, kur padavėjos dėvi namų tarnaitės uniformą ir į svečius kreipiasi „mano valdove“.

Kita vertus, nė viename pasaulio didmiestyje negyvena tiek daug vienišių kaip Japonijos sostinėje Tokijuje. Daugelis japonų seksą pažįsta iš gausiai prenumeruojamų pornografinių puslapių.

Kaip turėtų būti elgiamasi tarp žmonių, apie tai Japonijoje mažai kalbama.

Nanami mokykloje žinojo, kam reikia prezervatyvo. Bet kad prisilietimas turi būti abipusiu noru, jai niekas neaiškino.

Žodis „išprievartavimas“ jai nebuvo žinomas. Ji tylėjo. Dienų dienas gulėjo lovoje, nėjo į mokyklą. Tėvams sakė, kad serga.

„Nenorėjau niekam pridaryti rūpesčių“, – sakė Nanami.

Per televizorių pamačiusi Sh.Ito paauglė suvokė, kad nėra vienintelė su savo skausmu. Ji susitiko su žurnaliste ir padėkojo jai už drąsą.

Pavyko pasiekti pergalę

Sh.Ito jau nėra vienintelis, japonų patarlės žodžiais, išsikišęs nagas. Praėjusių metų pavasarį šalyje daug dėmesio sulaukė vienas teismo procesas.

Daugelį metų savo dukterį prievartavęs tėvas buvo išteisintas. Teisėjai pripažino, kad seksas su mergaite nebuvęs abipusiu sutarimu. Tačiau esą nebuvo įrodyta, kad duktė neturėjo galimybės gintis. Šis atvejis nebuvo pripažintas išprievartavimu.

Po nuosprendžio paskelbimo Tokijo menininkė ir aktyvistė Minori Kitahara paragino šalyje surengti demonstracijas. Ji tikėjosi 20 dalyvių, tačiau atėjo daugiau nei 400. Kiekviena moteris laikė rankoje gėlę, kuri bylojo, kad ji – šios demonstracijos dalyvė.

Nuo to laiko devyniuose Japonijos miestuose kiekvieną mėnesį vyko „Gėlių demonstracijos“ („Flower Demo“).

Moterys reikalavo, kad seksualinio išnaudojimo aukos turi būti geriau apsaugotos, o prievartinis seksas turi būti pripažintas išprievartavimu ir tuomet, kai nusikaltėlis aukos nesužaloja fiziškai.

Praėjusių metų rugsėjį demonstracijose dalyvavo jau daugiau kaip tūkstantis moterų. Viena jų buvo Sh.Ito.

Žurnalistė tapo „MeToo“ judėjimo Japonijoje simboliu. Sh.Ito praėjusių metų gruodžio mėnesį galiausiai laimėjo teisinę bylą prieš savo skriaudiką.

Tokijo apylinkės teismas priteisė N.Yamaguchi sumokėti žalos atlyginimą Sh.Ito – 3,3 mln. jenų (beveik 30 tūkst. eurų).

Taip pat buvo atmestas prievartautojo ieškinys. Jam nepavyko iš merginos prisiteisti 130 mln. jenų (daugiau kaip 1,1 mln. eurų).

Teismas paskelbė, jog Sh.Ito buvo priversta užsiimti lytiniais santykiais būdama be sąmonės ir sunkiai apsvaigusi. Galbūt šis teismo sprendimas įžiebs požiūrio į moteris pokyčius visoje Japonijoje.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar panaikinta PVM lengvata tikrai žlugdo maitinimo verslą?