Liko diena iki ultimatumo termino pabaigos: kas baltarusių laukia toliau?

Artėjant Sviatlanos Cichanouskajos paskelbto ultimatumo galutiniam terminui, Baltarusijoje tvyro nerimas. Nepanašu, kad valdžia imsis kažkokių veiksmų, o nauji protestai vėl gali pasibaigti milicijos smurtu.

Baltarusijos opozicija ruošiasi pirmadienį galimai įvyksiančiam visuotiniam protestui, įmonių streikui ir kelių blokavimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Baltarusijos opozicija ruošiasi pirmadienį galimai įvyksiančiam visuotiniam protestui, įmonių streikui ir kelių blokavimui.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Cichanouskaja tvirtina, kad už jos gyvenimą Lietuvoje moka labdaros fondai.
S.Cichanouskaja tvirtina, kad už jos gyvenimą Lietuvoje moka labdaros fondai.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 24, 2020, 5:28 PM, atnaujinta Oct 24, 2020, 5:29 PM

Ketvirtadienį Europos Parlamentas (EP) pranešė, kad šiemet A.Sacharovo premija buvo skirta Baltarusijos opozicijai, kovojančiai už minties laisvę.

„Džiaugiuosi galėdamas pranešti, kad 2020 m. A.Sacharovo premijos laureatai yra Baltarusijos demokratinės opozicijos moterys ir vyrai. Jie turi tai, ko brutali jėga niekada negali nugalėti, – tiesą.

Nepasiduokite tęsdami savo kovą. Mes esame su jumis“, – tviteryje rašė EP pirmininkas Davidas Sassoli.

Baltarusijoje protestai tęsiasi nuo rugpjūčio 9 d. įvykusių prezidento rinkimų, po kurių laimėtoju paskelbtas autoritarinis lyderis Aliaksandras Lukašenka.

Paskelbė tautos ultimatumą

26 metus šalį valdžiusiu lyderiu nusivylę žmonės išėjo į gatves ir iki šiol į jas sugrįžta kiekvieną savaitgalį.

Tačiau save rinkimų nugalėtoja laikanti S.Cichanouskaja pavargo stebėti vaisių neduodančius protestus, dėl kurių baltarusiai tik dar labiau nukenčia, ir spalio 13 d. paskelbė ultimatumą – jeigu nebus patenkinti jos reikalavimai, Baltarusijos opozicija per dvi savaites imsis aktyvių veiksmų.

Opozicija reikalauja, kad A.Lukašenka atsistatydintų, teisėsaugos institucijos nustotų vaikyti protestuotojus ir paleistų visus areštuotus opozicionierius.

Lyderė tikino, kad opozicija organizuos streikus, blokuos kelius ir nustos pirkti prekes valstybinėse parduotuvėse, jei valdžia nepatenkins šių reikalavimų.

Turi dar vieną planą

„Jei visa tai nebus padaryta iki spalio 25 d., kitą dieną prasidės nacionalinis streikas“, – pareiškė S.Cichanouskaja.

Tačiau akcentuota data vis labiau artėja ir kol kas neatrodo, kad A.Lukašenka ruoštųsi kažką dėl to daryti.

Be to, baiminamasi, kad nedaug šalies protestuotojų pritarė ultimatumui. Anot Baltarusijos politologo Aliaksandro Fedutos, „baltarusiai labiau nemėgsta A.Lukašenkos nei palaiko S.Cichanouskają“, tad nacionalinis protestas gali ir nebūti toks didelis.

Kiti teigia, kad toks ultimatumas gali dar labiau išprovokuoti pareigūnų žiaurumą, su kuriuo protestuotojai susiduria jau nuo protestų pradžios.

Tačiau Baltarusijos koordinacinė taryba tikina, kad, A.Lukašenkai neįvykdžius jų nurodymų, yra antras planas, kurio atskleisti jie kol kas nesiruošia.

„Jei pasakysime viską, ką planuojame daryti, neteisėtai valdžiai nebus staigmena, tad būkime kantrūs, – teigė Koordinacinės tarybos prezidiumo narys Pavelas Latuška. – Valdžia turi suprasti, kad veiksmų, kurių mes imamės, daugės. Visuomenė rengiasi didžiuliam streikui, tačiau su juo bus susiję ir kiti renginiai.“

Vaikams tiesos nesako

S.Cichanouskaja buvo paskelbta ieškomu asmeniu Rusijoje ir Baltarusijoje, tačiau pati opozicionierė dėl to nesijaudina.

„Man tai nieko nereiškia. Baltarusijoje nėra teisybės, bylos yra sukuriamos kiekvienam. Dėl to nereikia jaudintis“, – sakė S.Cichanouskaja interviu su rusų žurnaliste Irina Šichman metu.

Opozicionierė taip pat pabrėžė, kad jos saugumo užtikrinimas yra „gražus Lietuvos gestas“.

Baltarusiją S.Cichanouskaja paliko su šeimos drauge. Moterys Lietuvoje dalijasi būstu, už kurį moka labdaros fondai. Su jomis kartu gyvena ir S.Cichanouskajos vaikai, kurie eina į mokyklą.

„Jaunėlė dukra kiekvieną vakarą klausia, kur yra jos tėtis. Aš jiems sakau, kad jis išvykęs į darbo kelionę, bet esu įsitikinusi, kad mano sūnus supranta viską, kas vyksta. Kartais jis seserį ramina vietoj manęs – tikina, kad tėvelis greitai grįš, – interviu kalbėjo opozicionierė. – Aš nenoriu jų skaudinti, todėl dar nepasakiau tiesos.“

Parengta pagal „Tut.by“, „112UA“, ELTA, LR inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.