Kapai liudija skausmingas istorijas: pakraupo ant kryžių išvydusios savo vardus

Ar gali nutikti taip, kad jauna ir gyva moteris savo vardą ir pavardę netikėtai randa ant kuklaus kryžiaus kapinėse? Pasipiktinimo banga Italijoje kilo po to, kai viena moteris atrado savo kapą.

Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/ Scanpix nuotr.
Daugybė vaisių Italijoje buvo paimti iš ligoninės ir be motinų sutikimo nuvežti į kapines ir palaidoti.<br>ZUMA Press/ Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Oct 28, 2020, 9:52 PM

Italijoje tokių kryžių daugybė. Jie stovi Angelų soduose ir žymi vietą, kur palaidotas savaiminio ar medicininio aborto metu pašalintas vaisius.

Labai dažnai tokios laidotuvės vyksta be pačių moterų sutikimo. Pavardė ant kryžiaus atsiduria taip pat nė neklausus.

Kilus didžiulei pasipiktinimo bangai, kad taip pažeidžiama sukrečiančią patirtį turėjusių moterų teisė į privatumą, paaiškėjo, jog tokios kapinės Italijoje egzistuoja jau seniai, o jomis dažniausiai rūpinasi įvairios abortams prieštaraujančios religinės organizacijos.

Italijos teisėsauga jau pradėjo tyrimą, ar tokia necivilizuota pavadinta praktika neprieštarauja įstatymams.

Laidojo be sutikimo

„Ar 2020-ųjų Italijoje gali nutikti taip, kad po aborto, pačiai moteriai nežinant, jos vaisius paimamas iš ligoninės, nuvežamas į kapines ir pagal religines apeigas palaidojamas užrašant ant kryžiaus moters vardą ir pavardę bei aborto datą?

Taip visai atsitiktinai Marta aptiko savo pačios, tiksliau, savo negimusio kūdikio kapą“, – rašė įtakingas Italijos žurnalas „L’Espresso“ po to, kai per šalį nuvilnijo žinia apie kelis dešimtmečius šalyje egzistuojančias Angelų kapines.

Vietas, apie kurias iki šiol tarsi niekas nieko nežinojo. Vietas, kur niūriose pievose stovi eilėmis išrikiuoti kuklūs mediniai ar metaliniai kryžiai, paženklinti vien moterų vardais.

Vietas, kurios slepia didžiulį skausmą ir liudija tai, kad moters valia ir teisė į privatumą net šiais laikais, kai privačių duomenų apsauga kruopščiai reglamentuojama, gali nieko nereikšti.

Angelų soduose laidojami negimę naujagimiai, deja, dažnai pačioms motinoms nieko apie tai nežinant.

Dėmesio jie sulaukė tik dabar, kai italė Marta Loi socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo itin jautriu įrašu.

Jauna moteris, kuriai buvo atliktas abortas, rašė buvusi šokiruota, kai netikėtai sužinojo, kad negimęs jos kūdikis buvo palaidotas be sutikimo. Kaip įrodymą ji publikavo ir nuotrauką, kur ant kuklaus kryžiaus buvo užrašytas jos vardas ir pavardė, data bei skaičių kodas.

„Pradedu rašydama, kad tai ne mano, bet mano negimusio vaiko kapas. Kai pasirašiau dokumentus dėl nėštumo nutraukimo, manęs klausė: „Jeigu norite, kad vaisius būtų palaidotas, čia dokumentai, kuriuos reikia užpildyti.“

Atsakiau, kad nenoriu dėl asmeninių motyvų, kurių neketinau niekam aiškinti. Buvau sumišusi, mano sąmonė nebuvo visiškai šviesi, kad paklausčiau, kas po to nutinka vaisiui.

Po maždaug 7 mėnesių atsiėmiau histologinio tyrimo atsakymą ir susimąsčiau.

Paskambinau į įstaigą, kurioje buvo atliktas abortas, gavusi kelis neaiškius atsakymus nutariau skambinti tiesiai į lavoninę.

Man atsakė: „Ponia, vaisius yra čia pas mus. Mes juos laikome, nes tėvai kartais persigalvoja. Nesijaudinkite, net jei nepasirašėte dokumentų, jis bus palaidotas. Turės savo vietą, kryžių ir vardą.“ Kokį vardą? Aš jo neregistravau, jis gimė miręs“, – viešame įraše, į kurį sureagavo daugiau kaip 17 tūkst. žmonių, absurdišką savo patirtį aprašė italė.

Atsiliepė daugybė moterų

Marta tikino buvusi pažeminta morališkai ir praradusi teisę į privatumą.

Ne tiktai ji, bet ir daugelis kitų moterų, kurių pavardės įrašytos ant kryžių Angelų sodais vadinamose kapinėse.

„Pykstu ir kenčiu matydama, kad be mano sutikimo kažkas palaidojo mano vaiką ir užrašė mano vardą.

Bet šie emociniai išgyvenimai susiję ne vien su manimi.

Flaminijaus kapinių laukas pilnas kryžių su moterų vardais ir pavardėmis. Tai vyksta Romoje. Tai įvyko man“, – rašė italė.

Iš tiesų po Martos istorijos atsivėrė tikra Pandoros skrynia ir pasipylė panašią patirtį išgyvenusių moterų istorijos.

Abortą patyrusi italė Francesca Tolino į Angelų sodais vadinamas kapines nusprendė užsukti vos išgirdusi Martos liudijimą.

Moteris taip pat nustebo. Kryžius su jos vardu ir pavarde stovėjo Romos Flaminijaus kapinėse.

Vietoje, kur jį mato kiekvienas praeinantis žmogus. Italė piktinosi ne tik niekam nedavusi sutikimo laidoti savo vaisių, bet ir nežinojusi, kad tokia galimybė apskritai egzistuoja.

„Baisiausias dalykas iš visų, nors ši istorija visa baisi, kad aš tris kartus ligoninėje klausiau, kas po to daroma su vaisiumi.

Tokios informacijos apie galimybę laidoti arba apie privalomą laidojimą man niekas nesuteikė. Aš nepasirašiau jokių dokumentų, niekas manęs nesiteiravo, ar gali naudoti mano vardą ir pavardę. Aš niekam nedaviau sutikimo. Matyti savo vardą ant to šalto geležinio kryžiaus, vidury tos niūrios pievos man buvo didžiulis smūgis“, – kalbėjo italė.

Dar viena istorija atskriejo iš Italijos šiaurės.

„2015-aisiais 12-ą nėštumo savaitę patyriau persileidimą. Pamenu, kad manęs klausė, ar norėčiau duoti vaisiui vardą. Atsakiau, kad ne. Tačiau medikai vis tiek užrašė vardą Celeste.

Tada klausė, ar noriu laidotuvių. Atsakiau, kad ne, ir daugiau nebegalvojau apie tą istoriją. Tol, kol išgirdau moters iš Romos istoriją“, – dienraščiui „Corierre della Sera“ pasakojo Anna pasivadinusi moteris iš Lombardijos regiono.

Ji savo pavardę taip pat netikėtai aptiko ant kapo negimusių kūdikių kapinėse.

„Jose dauguma kapaviečių turi tokį pat vardą – Celeste, tačiau pavardės visos skirtingos.

Čia palaidoti embrionai, išgyvenę iki 20 nėštumo savaitės.

Beveik visada moterims nieko apie tai nežinant“, – rašė „Corierre della Sera“.

Atsidūrė įstatymų pinklėse?

„Tai nėra šių dienų istorija. Ji trunka bent dvidešimt metų.

Ši praktika atsirado kartu su savanoriška organizacija „Ginti gyvybę su Marija“ (ital. „Difendere la vita con Maria“), kuri viena iš pirmųjų ėmė sudarinėti sutartis su ligoninėmis ir savivaldybėmis dėl abortų, medicininių ar spontaninių, metu pašalintų embrionų.

Moterų valia čia nedaug ką reiškia. Vien ši organizacija jau yra surengusi daugiau kaip 200 tūkst. tokių laidotuvių: kiek iš jų įvykdytos moterų prašymu?“ – retoriškai klausė savaitraštis „L’Espresso“.

Specialųjį tyrimą atlikusio žurnalo teigimu, nėra aišku ir kiek tokių kapinių Italijoje yra atsiradę. Manoma, kad jų gali būti apie tris dešimtis.

Negimusių kūdikių laidojimu šalyje užsiima įvairios sutartis su ligoninėmis sudariusios organizacijos. Tokia tvarka esą patogi ir ligoninėms – joms nereikia rūpintis, ką daryti su negimusiais kūdikiais.

Atrodytų, viskas legalu, jei tokios laidotuvės vyktų pačių moterų sutikimu.

Italų žiniasklaida teigia, kad tokia absurdiška situacija galėjo susiklostyti dėl įstatymų neatitikimo.

Nors abortus legalizuojantys teisės aktai teigia, kad nėštumą nutraukusioms moterims konfidencialumas garantuojamas, kitas teisės aktas, priimtas dar 1939-aisiais, numato, kad vaisius po 20 nėštumo savaitės turi būti palaidotas.

Jų laidojimu užsiimančios organizacijos ginasi, kad pagal įstatymus visi kapai turi būti identifikuojami.

Kreipėsi į prokuratūrą

Ar moterys Italijoje turi teisę pačios spręsti, kaip elgtis? To šiomis dienomis klausė įvairios moterų teises ginančios organizacijos.

Surinkusios įvairių moterų liudijimus jos jau kreipėsi į Romos prokuratūrą prašydamos ištirti, ar Angelų kapinėse nebuvo pažemintas moterų orumas ir sutryptos esminės privatumo teisės.

Jų teigimu, be moterų žinios laidojant jų negimusius kūdikius ir juo labiau užrašant ant kryžiaus motinos vardą buvo šiurkščiai pažeisti įstatymai, kurie abortą patyrusioms moterims garantuoja visišką konfidencialumą.

Taip pat teigiama, jog buvo nesilaikoma įstatymų, reglamentuojančių privačių duomenų apsaugą. Romos prokuratūra pranešė, kad tyrimas bus pradėtas. Moterų teisių organizacijos tikino, kad imsis ir kitų skubių veiksmų absurdiškai situacijai stabdyti.

„Mes kreipsimės ir į sveikatos apsaugos ministrą Roberto Speranzą reikalaudami skubaus susitikimo.

Reikia valstybės įsikišimo, kad šie šiurkštūs pažeidimai, tik dabar paaiškėję, tačiau trunkantys metų metus, būtų kuo greičiau nutraukti.

Visų moterų, kurios išgyveno panašią patirtį, prašome susisiekti su mūsų organizacija. Mes jums pasiūlysime nemokamą teisinę pagalbą“, – sakė moterų teises ginančiai organizacijai vadovaujanti Elisa Ercoli.

Skandalinga situacija susidomėjo ir šalies parlamentarai.

„Manau, kad užfiksuotas įvykis iš tikrųjų yra barbariškos ir necivilizuotos praktikos išraiška, kuri turi būti nutraukta bet kokia kaina. Apsisprendimas laidoti vaisių gali ir turi būti laisvas pasirinkimas, tačiau tai negali tapti pareiga.

Negana to, kraują stingdo ant kryžių paviešintos moterų pavardės. Tai tam tikra prasme dviguba bausmė motinai, kuri šalia psichologinio ir fizinio skausmo, patirto vėlyvo aborto metu, turi išgyventi tokį kankinimą, būti pažeminta ir dar palaidota“, – piktinosi Demokratų partijos senatorė Valeria Valente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.