Atgaivą neramiam pasauliui suteikė šachmatai: įkvėpė populiarus serialas, turintis lietuviškų akcentų

Davidas Bradley didžiąją dalį savaitgalių praleidžia žaisdamas šachmatais su 15-mete dukra Zoe. Jie džiaugiasi atradę bendrą laisvalaikio leidimo būdą.

Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>Lrytas.lt fotomontažas.
Milijonai žmonių pandemijos metu atrado šachmatus, bet „Valdovės gambitas“ žaidimui padėjo pasiekti neregėtas aukštumas. Pagrindinė veikėja B.Harmon jame kovoja ir su seksistinėmis prielaidomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Milijonai žmonių pandemijos metu atrado šachmatus, bet „Valdovės gambitas“ žaidimui padėjo pasiekti neregėtas aukštumas. Pagrindinė veikėja B.Harmon jame kovoja ir su seksistinėmis prielaidomis.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr.
Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Seriale žaidžiamas šachmatų partijas padėjo sukurti didmeistris G.Kasparovas.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 20, 2020, 11:01 PM

Dvikovos tarp Toronte gyvenančių tėvo ir dukros prasidėjo šį rudenį po to, kai jie pradėjo žiūrėti internetinės televizijos „Netflix“ sukurtą serialą „Valdovės gambitas“, kuriame vaizduojamas šachmatų vunderkindės iškilimas.

„Zoe niekada anksčiau nežaidė šachmatais, bet ji greitai mokosi. Ji nepailsta.

Mes žaidžiame nuo vidurdienio, kai ji pabunda, iki vėlios nakties. Žinoma, kartais atsitraukiame pailsėti.

Aš įsivaizduoju, kad net ir atsigulusi į lovą ji toliau ant lubų įsivaizduoja šachmatų lentą ir mintyse peržaidžia mūsų partijas“, – kalbėjo tėvas.

D.Bradley dabar 58-eri. Jis užaugo mokydamasis šachmatų taktikų iš savo senelio, tačiau nežaidė pastaruosius 15 metų. Bet pasirodęs serialas apie šachmatininkų vyrų dominuojamame pasaulyje iškilusią šio žaidimo vunderkindę paauglę vėl sukėlė norą nupūsti dulkes nuo šachmatų figūrų. Ši kartą su dukra.

Tiesa, šis duetas nėra vienintelis, kurį pastaruoju metu sudomino šachmatai. Žaidimas vėl populiarėti pradėjo, kai namuose pandemijos uždaryti žmonės ėmė ieškoti naujų hobių.

Tačiau populiarumas dar labiau į viršų šovė pasirodžius serialui „Valdovės gambitas“.

Žmonės įsigyja vis daugiau šachmatų lentų, o seniai figūras kilnoję žaidėjai vėl mėgina atgaivinti įgūdžius.

Aukščiausio lygio žaidimas

„Valdovės gambitas“ yra istorija apie našlaitę iš JAV Kentukio valstijos, kuri dar būdama paauglė tampa šachmatų čempione.

Siekdama šachmatų olimpo pagrindinė veikėja Beth Harmon kovoja su priklausomybe nuo vaistų ir alkoholio bei seksistinėmis kai kurių žaidėjų prielaidomis apie jos įgūdžius, tačiau įveikia vieną didmeistrį po kito.

Serialas paremtas to paties pavadinimo Walterio Teviso knyga, kuri buvo išleista 1983 metais.

Knyga tik praėjus 37 metams ir pasirodžius serialui pateko į „The New York Times“ bestselerių sąrašą.

„Valdovės gambite“ ne tiktai rodoma, kaip šachmatų vunderkindė keliauja po turnyrus Las Vegase, Meksike ar Paryžiuje, – seriale neįtikėtinai aukštu lygiu žaidžiamos visos šachmatų partijos, o tai sužavėjo visus šio žaidimo entuziastus.

Internetinės žaidimo šachmatais platformos chess.com verslo plėtros direktorius Nickas Bartonas teigia, kad serialas šachmatininkams tapo kultūriniu fenomenu. Anot jo, dauguma žaidėjų gali atrasti ir dalį savęs stebėdami scenas apie priklausomybę, praradimus, asmeninius konfliktus ir jų įveikimą.

„Žavesio prideda ir tai, kad šachmatais seriale žaidžiama aukščiausiu lygiu“, – pasakojo N.Bartonas.

Ir tai nėra keista. Vienas iš serialo konsultantų žaidimo šachmatais klausimu buvo didmeistris Garis Kasparovas.

„Manau, kad šachmatai dabar išgyvena pakilimą tiek Amerikoje, tiek visame pasaulyje, – CNN tvirtino G.Kasparovas. – Tačiau šis serialas ne tik padės žaidimą populiarinti dar labiau, bet ir panaikins įvaizdį, kad šachmatais žaidžia tik moksliukai arba arti išprotėjimo esantys asmenys.

Priešingai, seriale matome, kad šachmatai padeda B.Harmon įveikti savo problemas ir pakelia ją į naujas aukštumas.

Tikiuosi, kad šis serialas paskatins daugybę tėvų pastūmėti savo vaikus žaisti šachmatais.“

Tuo metu chess.com atstovai skelbia, kad šiais metais stebi didžiausią naujų vartotojų skaičiaus augimą nuo platformos paleidimo 2007 metais.

Nuo kovo, kai prasidėjo karantinas, prie platformos prisijungė 12,2 mln. žmonių, iš jų 3,2 mln. prisijungė per pastaruosius pusantro mėnesio, kai dienos šviesą išvydo „Valdovės gambitas“.

Šįmet suteikia stabilumo

Šachmatai pasaulyje itin gerai žinomas žaidimas. Daugelis žmonių tikrai yra girdėję dabartinio pasaulio čempiono norvego Magnuso Carsleno pavardę.

Pats žaidimas buvo sukurtas daugiau kaip prieš tūkstantį metų. Jį sudaro iš pirmo žvilgsnio paprasti elementai – 32 figūros, stovinčios ant 64 langelių lentos. Tai žaidėjams leidžia sukurti begalybę gynybos ir puolimo strategijų, kad paskelbtum savo oponento karaliui matą ir jis nebegalėtų niekur pajudėti.

Šachmatai itin gerai sekasi žaidėjams, kurie geba logiškai ir strategiškai mąstyti ir mato kelis ėjimus į priekį.

„Pastaruoju metu pasaulyje jau daug labiau vertinamas savęs tobulinimas ir naujų įgūdžių įgijimas. Matėme tai pandemijos pradžioje, kai žmonės mokėsi gaminti tam tikrus patiekalus ar bandė išmokti naują užsienio kalbą. Tas pat ir su šachmatais“, – teigė N.Bartonas.

O šiais chaotiškais metais šachmatai žmonėms suteikia stabilumo ir padeda nusiraminti.

„Žaisdamas šachmatais žmogus visą informaciją mato priešais esančioje lentoje. Tai yra tikimybių žaidimas, kurio metu galima kurti santykį su kitais žmonėmis. Sakyčiau, kad normaliomis sąlygomis šachmatai primena gyvenimą, bet šįmet 2020-ieji ir šachmatai yra priešingose spektro pusėse“, – kalbėjo N.Bartonas.

Milžiniškas populiarumas

„Valdovės gambitas“ sulaukė milžiniškos sėkmės. Vien per pirmąjį mėnesį jį peržiūrėjo 62 mln. „Netflix“ vartotojų.

Serialas ne tik tapo vienu žiūrimiausių šioje internetinės televizijos platformoje per visą istoriją, bet ir padėjo pagerinti daugybę kitų rekordų.

Rinkos tyrimus atliekančios bendrovės nustatė, kad per pirmąsias tris savaites po serialo pasirodymo šachmatų rinkinių pardavimas išaugo 87 proc., o su šachmatais susijusios literatūros – net 603 procentais.

Iki 2020-ųjų apyvarta šioje srityje buvo stabili arba vis mažėjo.

Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) duomenimis, per pirmas 10 dienų nuo serialo išleidimo internetinės prekybos platformoje „eBay“ buvo matomas net 273 proc. išaugęs susidomėjimas šachmatų rinkiniais – tai yra viena paieška kas 6 sekundes.

Anot FIDE, šių metų pradžioje kasdien internete buvo sužaidžiama apie 11 mln. šachmatų partijų. Dabar šis skaičius išaugęs iki 17 mln.

„Tai yra lyg miegantis milžinas“, – žaidimą apibūdino FIDE atstovai. Šachmatų programėlę galima rasti daugiau kaip 1 mlrd. pasaulyje naudojamų išmaniųjų įrenginių.

23 metų Natalie Tague tvirtina, kad šachmatų rinkinį nusipirko po to, kai pažiūrėjo serialą „Valdovės gambitas“. Šį žaidimą ji žaidė vaikystėje, tačiau ilgainiui pamiršo jo įdomumą.

Tik „Netflix“ kūrinys vėl paskatino ją pradėti žaisti. Dabar ji šachmatais žaidžia nuolatos su savo šeimos nariais ir draugais.

Merginos teigimu, šachmatai jai suteikia ramybės ir yra puikus atramos taškas, kai pasaulyje trūksta stabilumo.

„Dabar tokie neramūs laikai, o Beth šachmatus naudoja kaip atramą. Tai tikrai yra kai kas, kuo galime remtis kas dieną“, – CNN kalbėjo N.Tague.

Skatina mergaites nebijoti

Nors šachmatai yra daugiausia vyrų dominuojamas žaidimas, vengrė didmeistrė Judit Polgar tikisi, kad „Netflix“ serialas padės pakeisti šią dinamiką.

Kadaise ji buvo jauniausia pasaulyje didmeistrė. Tai ji pasiekė būdama vos 15 metų.

„Serialas populiarina šachmatus tarp mergaičių. Tikiuosi, kad didelė jų dalis išmėgins savo jėgas šachmatuose, o jas parems jų tėvai, mokytojai ir treneriai. Jos turi panaudoti visą savo potencialą“, – tvirtino vengrė.

Tačiau serialas ne tik gali įtraukti daugiau mergaičių į šachmatų būrelius, bet ir padėti tėvams atrasti bendrą kalbą su dukromis.

D.Bradley tvirtina, kad jam iki šiol buvo sudėtinga rasti bendrų veiklų, kuriomis galėtų džiaugtis su dukra, bet šachmatai tapo ne vieno puikaus pokalbio tema.

Socialiniuose tinkluose galima rasti ir daugiau tėvų, kurie džiaugiasi, kad pasirodžius serialui pradėjo žaisti šachmatais su savo atžalomis.

„Kaip ir daugumoje žaidimų, čia mokaisi sportinio elgesio, strateginio mąstymo, kantrybės ir apskaičiuoti kiekvieną ėjimą. Neabejoju, kad žaidžiant šachmatais galima išmokti ne vieną gyvenimo pamoką“, – tvirtino D.Bradley.

Tėvas tikisi, kad jo dukra išmoks pagrindinę serialo pamoką ir atras veiklą, kuri jai teiktų malonumą, o tada pats gyvenimas apdovanos ją už atsidavimą ir sunkų darbą.

Nors ir naujokė, Zoe greitai mokosi visų šachmatų gudrybių. Ji dar nėra nugalėjusi savo tėvo, tačiau kartą juodu jau sužaidė lygiosiomis.

Seriale galima rasti ir lietuviškų akcentų

Šachmatai itin populiarūs ir mūsų šalyje, tad serialą žiūrėję lietuviai gali mėgautis ne tik nuostabiomis šachmatų partijomis, bet ir pora lietuviškų pėdsakų. Vienoje scenoje žaidžiantį šachmatais galima pamatyti aktorių Juozą Budraitį.

Tiesa, įdomesnis momentas yra vienoje vietoje nuskambėjusi Vlado Mikėno pavardė. Jis buvo pirmasis profesionalus Lietuvos šachmatininkas. 1910 metais jis gimė Taline, o šachmatais pradėjo žaisti būdamas 11 metų ir lankydamas privačią rusų gimnaziją. Į Lietuvą atsikraustė ir lietuvių kalbą vyras išmoko tik būdamas 21 metų.

Čia jis dirbo žurnalistinį darbą ir vadovavo ne vieno leidinio šachmatų skyreliui. 1934 metais jis leido žurnalą „Šachmatai ir bridžas“, kuriame bridžo temų redaktorius buvo prezidento Antano Smetonos sūnus Julius.

V.Mikėnas ne kartą atstovavo Lietuvos rinktinei pasaulio šachmatų olimpiadose, buvo daugkartinis Lietuvos čempionas. Aukščiausio lygio šachmatų turnyruose V.Mikėnas dalyvavo daugiau negu 50 metų. V.Mikėnas taip pat dirbo šachmatų treneriu ir teisėju. Per karjerą parašė ir kelis šio žaidimo vadovėlius. Jo pavarde buvo pavadintos net kelios žaidimo atidarymų (taip vadinami pirmųjų ėjimų deriniai. – Red.) sistemos.

Dabar Lietuva FIDE reitinge užima 47 vietą. Reitingas yra apskaičiuojamas išvedant geriausių 10 šalies šachmatininkų asmeninių reitingų vidurkį. Lietuvos vidurkis yra 2488. Mes lenkiame estus, kurie užima 57 vietą (2435 taškų vidurkis), tačiau atsiliekame nuo 41 vietoje esančių latvių (2502 taškų vidurkis). Pirmoje lentelės vietoje yra Rusija su 2739 taškus siekiančiu vidurkiu.

Tiesa, šachmatai išlieka vyrų dominuojamu sportu. Didmeistrio statusą pasaulyje turi 1655 vyrai ir tik 37 moterys. Viena jų – dabartinė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Geriausių pasaulio šachmatininkių moterų sąraše ji užima 7 vietą ir turi 2538 FIDE reitingo taškus. Be V.Čmilytės-Nielsen, didmeistrio statusą Lietuvoje turi dar 7 vyrai.

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.