Pasauliui praėjusiais metais teko atsisveikinti su lyderiais ir sporto ikonomis

Nors vien koronaviruso pandemija šįmet nusinešė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių gyvybę, metai buvo gausūs netekčių kitomis aplinkybėmis. Mirusių ar žuvusių garsių asmenybių gedėjo visas pasaulis.

Nors vien koronaviruso pandemija šįmet nusinešė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių gyvybę, metai buvo gausūs netekčių kitomis aplinkybėmis. Mirusių ar žuvusių garsių asmenybių gedėjo visas pasaulis.<br>lrytas.lt koliažas.
Nors vien koronaviruso pandemija šįmet nusinešė daugiau kaip 1,7 mln. žmonių gyvybę, metai buvo gausūs netekčių kitomis aplinkybėmis. Mirusių ar žuvusių garsių asmenybių gedėjo visas pasaulis.<br>lrytas.lt koliažas.
Anapilin iškeliavusi R.Bader-Ginsburg buvo vadinama Amerikos sąžine.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Anapilin iškeliavusi R.Bader-Ginsburg buvo vadinama Amerikos sąžine.<br> ZUMA Press/Scanpix nuotr.
V.Giscard’as d’Estaing’as Prancūzijoje elgėsi lyg suverenus monarchas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
V.Giscard’as d’Estaing’as Prancūzijoje elgėsi lyg suverenus monarchas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
K.Bryantas su dukra ir dar 7 žmonėmis žuvo per sraigtasparnio katastrofą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
K.Bryantas su dukra ir dar 7 žmonėmis žuvo per sraigtasparnio katastrofą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Pasaulis gedi futbolo legendos Diego Maradonos.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Pasaulis gedi futbolo legendos Diego Maradonos.<br>Cover Images/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 2, 2021, 4:09 PM, atnaujinta Jan 2, 2021, 4:21 PM

Kovos už teisingumą simbolis ir jaunųjų amerikiečių stabas. Ilgametis prezidentas, kurį nuvertė revoliucija. Lyderis, kurio politika padėjo transformuoti šalį.

Futbolo ir krepšinio pasaulių legendos, po kurių mirties daugeliui riedėjo ašaros.

Su tokiomis asmenybėmis pasauliui teko atsisveikinti šiais metais.

Kovojo iki pabaigos

Rugsėjo 18-ąją buvo paskelbta, kad anapilin iškeliavo JAV aukščiausiojo teismo teisėja Ruth Bader-Ginsburg. Iki paskutinio atodūsio Aukščiausiojo teismo teisėjo pareigas ėjusi 87-erių moteris pralaimėjo kovą su kasos vėžiu.

Kai R.Bader-Ginsburg pradėjo teisininkės karjerą, moterys šioje ir daugelyje kitų sričių nesulaukdavo tokios pat pagarbos ir neturėjo tokių galimybių kaip vyrai.

R.Bader-Ginsburg istorija – vienas iš moterų diskriminavimo pavyzdžių. Ji nepritarė ano meto požiūriui, kad šeimą finansiškai išlaiko vyras, o moteris tėra namų šeimininkė, kuriai turi rūpėti vaikai ir buitis, nes tai riboja jos galimybes.

Pradžioje Rutgerso universitete ji gavo teisės profesoriaus vietą. Dėstydama R.Bader-Ginsburg dirbo Amerikos piliečių laisvių sąjungoje (ACLU – „American Civil Liberties Union“) – šiai organizacijai atstovavo svarbiose teismų bylose.

Galiausiai, būdama advokatė, kovojo prieš institucijose pasitaikančius neteisėtumus.

1993-iaisiais Amerikos prezidentas Billas Clintonas paskyrė R.Bader-Ginsburg – antrąją moterį apskritai – Aukščiausiojo teismo teisėja Vašingtone.

R.Bader-Ginsburg šalininkai teisininke žavisi, vadina ją Amerikos sąžine, nes moteris atstovavo neturtingiesiems ir mažumoms.

Ji tvirtino norinti Aukščiausiojo teismo teisėjo pareigas eiti tol, kol esą bus išrinktas Donaldo Trumpo įpėdinis, kuris galės paskirti liberalioms pažiūroms atstovaujančią jos įpėdinę.

Tačiau moteris rinkimų nesulaukė, o D.Trumpui pavyko einant prezidento pareigas paskirti dar vieną dešiniosios pakraipos Aukščiausiojo teismo teisėją. Taip balsų pusiausvyra šioje institucijoje dar labiau pakrypo į dešinę.

Išlydėjo nuverstą lyderį

2019 m. pasaulį paliko pirmasis demokratiškai išrinktas Egipto prezidentas Mohamedas Morsi, o šįmet atsisveikinti teko su jo pirmtaku Hosni Mubaraku, kuris šalį valdė tris dešimtmečius.

Laidotuvių ceremonijoje H.Mubarakas buvo vaizduojamas kaip karo herojus, pabrėžiant jo vaidmenį 1973 metais kilusiame konflikte su Izraeliu, kai jis vadovavo šalies oro pajėgoms, tačiau buvo nutylėti ne tokie gražūs darbeliai.

Egipto viceprezidentas H.Mubarakas aukščiausią valdžios postą užėmė 1981 metais po prezidento Anwaro Sadato nužudymo, kurį suorganizavo islamo ekstremistai.

Jo valdymo laikotarpis pasižymėjo korupcija, represijomis ir milžiniškomis ekonominėmis problemomis. Arabų pavasario metu žmonės prezidentą vadino šių dienų faraonu.

Nuverstas prezidentas buvo teisiamas dėl šimtų protestuotojų žūčių, o jam buvo paskirta įkalinimo iki gyvos galvos bausmė. Tačiau 2017 metais teismas jį išteisino ir paleido į laisvę.

Nors ir izoliuotas nuo aplinkinio pasaulio, jis toliau iki mirties gyveno Egipte.

Kai Arabų pavasario metu 2011 m. sausį minios žmonių protestavo prieš šalį kelis dešimtmečius valdantį H.Mubaraką, jis pažadėjo niekada nepalikti savo šalies ir negyventi gėdingoje tremtyje.

„Egiptas ir aš nebūsime atskirti, kol manęs nepalaidos šioje žemėje“, – tuomet kalbėjo H.Mubarakas.

Jo žodžiai galiausiai išsipildė šių metų vasario mėnesį, kai eidamas 92-uosius jis buvo palaidotas su kariuomenės palyda.

„Mubarakas perėjo Dievo globon“, – po ilgamečio šalies vadovo mirties skelbė Egipto valstybinis laikraštis „Al Ahram“.

Šalį valdė aristokratiškai

Šiemet mirė ir buvęs Prancūzijos prezidentas Valery Giscard’as d’Estaing’as.

94 metų buvęs Prancūzijos prezidentas paskutiniais gyvenimo mėnesiais nekart buvo hospitalizuotas dėl širdies sutrikimų, tačiau galiausiai neatlaikė koronaviruso sukeltų komplikacijų.

V.Giscard’o d’Estaing’o prezidentavimas žymėjo aiškų atotrūkį nuo pokario Prancūzijos golistinio konservatizmo, kai dominavo Charles’is de Gaulle’is ir jo politinis įpėdinis Georges’as Pompidou, nors politikas ir dirbo abiejų jų finansų ministru.

Prezidentu jis tapo po to, kai G.Pompidou mirė nuo vėžio. Rinkimuose V.Giscard’as d’Estaing’as šventė pergalę prieš socialistą François Mitterrand’ą ir būdamas 48 metų tapo jauniausiu šalies lyderiu nuo Napoleono laikų.

Prancūzijoje V.Giscard’o d’Estaing’o prezidentavimas prisimenamas dėl radikalių reformų, tarp kurių buvo abortų legalizavimas, skyrybų liberalizavimas ir amžiaus, nuo kurio galima balsuoti, sumažinimas iki 18 metų.

Net ir žadėjęs sušvelninti prezidento galias politikas valdžią išlaikė centralizuotą. Po 7 prezidentavimo metų jam iššūkį vėl metęs F.Mitterrand’as priminė neįgyvendintus pažadus ir tvirtino, kad V.Giscard’as d’Estaing’as elgėsi „lyg suverenus monarchas, turintis absoliučią galią“.

Gal V.Giscard’as d’Estaing’as jautė savo motinos May Bardoux, kuri teigė esanti iš Burbonų giminės kilusio Prancūzijos karaliaus Liudviko XV palikuonė, kilmingą dvasią.

Užsienio politikoje šis prezidentas taip pat nebuvo vertinamas vienareikšmiškai, tačiau Europoje jis padėjo siekti pinigų sąjungos, glaudžiai bendradarbiaudamas su Vokietijos kancleriu Helmutu Schmidtu. Drauge jie sukūrė Europos pinigų sistemą – dabartinės bendrosios valiutos euro pirmtakę.

Prezidentas siekė sukurti Europos Tarybą, kurios formatu susitiktų svarbiausių žemyno šalių vadovai. Būtent V.Giscard’o d’Estaing’o iniciatyva turtingiausių pasaulio šalių lyderiai 1975 metais surengė savo pirmą susitikimą.

Tas renginys išsirutuliojo į metinius Didžiojo septyneto (G7) viršūnių susitikimus.

Dvi sporto legendos

Be daugybės lyderių, politikų, aktorių ir muzikantų, pasaulis šiemet atsisveikino su dviem itin ryškiomis sporto pasaulio asmenybėmis – argentiniečiu futbolininku Diego Maradona ir amerikiečiu krepšininku Kobe Bryantu.

Lapkritį po patirto širdies smūgio miręs 60 metų D.Maradona veikiausiai buvo vienas ryškiausių futbolininkų visoje istorijoje. Joks kitas žaidėjas nėra įkvėpęs tokio atsidavimo. Argentinoje jo gerbėjai jau nuo 1998-ųjų yra įkūrę Maradonos bažnyčią.

Net ir vienas jo 1986 metais vykusiose rungtynėse prieš Anglijos ekipą įmuštas įvartis buvo pramintas Dievo ranka. Jis, kaip galima suprasti, ir buvo pelnytas ranka, o rungtynių teisėjai pažeidimo neužfiksavo.

Futbolą D.Maradona pavertė meno forma, tačiau pats buvo tik žmogus su daugybe nuodėmių.

Jis kentėjo nuo narkotikų priklausomybės, buvo pašalintas iš pasaulio futbolo čempionato dėl dopingo vartojimo, jo šeimos skandalus ilgai aptarinėjo bulvarinė spauda. Tačiau jis visada pripažino, kad daro klaidų.

D.Maradona buvo kito šiais metais anapilin iškeliavusio sportininko – K.Bryanto idealas.

„D.Maradona – mano idealas. Aš jį myliu. Kai buvau jaunas ir gyvenau Italijoje, visuomet stebėdavau „Napoli“ rungtynes, kuriose žaidė D.Maradona“, – prieš tragišką žūtį sraigtasparnio katastrofoje teigė K.Bryantas.

Penkiskart NBA čempionui buvo vos 41-eri. Kartu su juo žuvo jo trylikametė dukra Gianna ir dar 7 žmonės.

Milijonai žmonių visame pasaulyje gedėjo Juodąja Mamba vadinto krepšininko, kuris pirma laiko paliko šį pasaulį. Daugybę vaikų krepšininkas įkvėpė į rankas paimti krepšinio kamuolį. Dar ir dabar kiemų aikštelėse po pataikyto metimo galima išgirsti šūksnius „Kobe!“

„Svarbiausias dalykas yra bandyti įkvėpti žmones, kad jie būtų puikūs ten, kur nori veikti“, – yra sakęs K.Bryantas.

Tai stengėsi daryti visos iškilios asmenybės, kurios šįmet paliko pasaulį. Jų įkvėpimas žmones lydės dar ilgus metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.