Karantinas išpopuliarino nepaprastą pramogą – paprikų valgytojai varžosi nepaisydami skausmų

Aitriausios pasaulio paprikos kai kam tampa išsigelbėjimu nuo priklausomybių ir įdomiausia karantino pramoga. Siaučiant pandemijai kaip niekada populiarios tapo aštrių paprikų valgymo varžybos.

Aitriausių paprikų valgytojai pasakoja, kad pirmiausia surakina siaubingas skausmas ties krūtinkauliu, tuomet ima susitraukinėti raumenys, viskas tvinksi, spaudžia ir maudžia.<br>„League of Fire“ nuotr.
Aitriausių paprikų valgytojai pasakoja, kad pirmiausia surakina siaubingas skausmas ties krūtinkauliu, tuomet ima susitraukinėti raumenys, viskas tvinksi, spaudžia ir maudžia.<br>„League of Fire“ nuotr.
Aitriausių paprikų valgytojai pasakoja, kad pirmiausia surakina siaubingas skausmas ties krūtinkauliu, tuomet ima susitraukinėti raumenys, viskas tvinksi, spaudžia ir maudžia.<br>„League of Fire“ nuotr.
Aitriausių paprikų valgytojai pasakoja, kad pirmiausia surakina siaubingas skausmas ties krūtinkauliu, tuomet ima susitraukinėti raumenys, viskas tvinksi, spaudžia ir maudžia.<br>„League of Fire“ nuotr.
Paprikų įvairovė – didžiulė: yra ir mažiau aštrių, ir beprotiškai deginančių.<br>„League of Fire“ nuotr.
Paprikų įvairovė – didžiulė: yra ir mažiau aštrių, ir beprotiškai deginančių.<br>„League of Fire“ nuotr.
Paprikų įvairovė – didžiulė: yra ir mažiau aštrių, ir beprotiškai deginančių.<br>„League of Fire“ nuotr.
Paprikų įvairovė – didžiulė: yra ir mažiau aštrių, ir beprotiškai deginančių.<br>„League of Fire“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 14, 2021, 8:24 PM

Akys, regis, tuoj išvirs iš akiduobių. Sulipę, drėgni plaukai nutįsę ant kaklo, o juo žliaugia prakaito upeliai. Kvėpavimą kartais nutraukia dusulio priepuoliai, o jau po trečios paprikos liežuvis ir gomurys nusidažę ryškiai raudona spalva, lyg liepsnotų, nors dar laukia 10 rungčių.

Taip atrodo aitriųjų paprikų valgymo konkurso dalyviai. Anksčiau jie susitikdavo gyvai, o dabar pragariškas daržoves ragauja prieš kameras.

Kaip jie kąsniais ryja ugnį, dabar stebi šimtai tūkstančių žmonių. Drąsuoliams tai būdas mesti sau iššūkį, išbandyti savo galimybių ribas arba pelnyti populiarumą. Žiūrovams – proga praskaidrinti pandemijos dienas.

Pienas – pasidavimo ženklas

Anksčiau viskas vykdavo paprastai: ant scenos susodinti dalyviai ragaudavo vis aštresnes paprikas, kol galiausiai likdavo vienas – baisiai išraudęs, sunkiai alsuojantis, bet visą paprikų iššūkį įveikęs valgytojas.

Tokiuose konkursuose neleidžiama užkandžiauti ar atsigerti tarp raundų, nors visuomet priešais kiekvieną pastatyta pilnutėlė pieno stiklinė.

Tačiau, kaip ir balta vėliava, pakelta pieno stiklinė aštrumui numalšinti reiškia pasidavimą.

Dabar tokie iššūkiai persikėlė į internetinę erdvę.

Kai kas organizuoja tiesiogines transliacijas, kai kas tiesiog filmuoja save ramiai žiaumojantį aitriausias paprikas.

Štai Las Vegaso gyventojas 31 metų Dustinas Johnsonas populiariausiame savo klipe tarsi kokius spragintus kukurūzus vieną po kitos valgė aštriausiomis pasaulyje laikomas paprikas ‘Carolina Reaper’ (‘Karolinos giltinė’). Palyginimui: jos 500 kartų aštresnės nei Chalapos paprikos.

122 – tiek deginančių „giltinių“ D.Johnsonas suvalgė priešais kameras per dvi valandas. Amerikietis tai padarė šaltu veidu, nedejuodamas, tik nuo prakaito išrasojusia kakta.

Kiti „YouTube“ platformos drąsuoliai valgo ne tik paprikas, bet ir aštriausius pasaulyje padažus, guminukus ir šokoladą su nuožmiausių paprikų priedais, traškučius ar viską vienu metu.

Baisiausias iššūkis – paprikų ekstraktų gėrimas. Jo dalyviai geria beprotiškai aštrių paprikų koncentratą ir raitosi iš skausmo.

Būdas pabėgti nuo savęs

Platformoje „Netflix“ praėjusį rudenį pasirodžiusiame dokumentiniame seriale „We Are the Champions“ buvo pristatytos didžiausios aitriųjų paprikų konkursų žvaigždės. Tokie žmonės, kol pandemija dar nebuvo įsisiūbavusi, ne tik dalyvaudavo varžybose savo šalyse, bet ir keliaudavo po pasaulį, kad išbandytų savo ištvermę.

Kodėl apskritai kai kam norisi į burną susigrūsti papriką, kurios aštrumas sukelia fizinį skausmą ir sunkiai pakeliamus skrandžio dieglius, o galvoje ima taip tvinksėti, kad, atrodo, nualpsi?

Antai transseksuali australė Brianna Skinner teigė, jog valgydama aitriąsias paprikas į jas nukreipia savo pyktį ir nusivylimą dėl to, kad artimi žmonės ją atstūmė.

„Šioje aitriųjų paprikų valgytojų bendruomenėje jaučiuosi palaikoma, išgirstu daug paramos žodžių iš žiūrovų“, – pasakojo B.Skinner.

O smulkutė amerikietė Heather Peters, savo „YouTube“ paskyros „Heat 101“ sekėjams geriau žinoma kaip Bella, dokumentinėje laidoje pasakojo, kad taip atsikratė priklausomybės nuo alkoholio.

„Su vyru ir trimis sūnumis rengiame aitrumo iššūkius, ragaujame aštriausias paprikas ir padažus. Beprotiškai aštrios paprikos mane išgelbėjo nuo pražūties“, – pasakojo Bella, dar vadinama Amerikos aitriųjų paprikų karaliene.

Dažniausiai šiose varžybose dalyvauja vyrai – tatuiruoti, įsispraudę į baikerių drabužius, prisipynę kasų ir kitaip bandantys įrodyti savo kietumą.

Tačiau kai karštis gerklėje toks, kad, atrodo, tuoj nualpsi, fasadas subyra.

„Aš esu Johnny Scoville’is ir aš turiu problemų, – prisipažino vienas tituluočiausių ir populiariausių „YouTube“ paprikų valgytojų, kurį visi įsimena dėl ilgos žilos barzdos, supintos į tris kaseles. – Buvau pernelyg įnikęs į alkoholį, bet viskas pasikeitė, kai išsikėliau tikslą. Dabar turiu mylimą moterį, šeimą ir noriu pasakyti, kad jei bandote ką nors sau įrodyti – jūs tikrai galite. Jei galėjau aš, gali visi.“

J.Scoville’is (beje, pasivadinęs paprikų aštrumo skalės sudarytojo garbei) užsimauna pirštines ir atsuka dar neragautų paprikų ekstrakto indelį.

Pauostęs sako: „Pirmą kartą, kai jį bandžiau, užuodžiau skausmą ir gailestį. Antrą kartą – liūdesį ir traumą. O šiandien kvepia kaip pergalė ir pasiektas tikslas. Pasiruoškite – mano veidas netrukus pakeis spalvą!“

Baisiausia būna vėliau

Pasikeitusi veido spalva, galvos skausmas ar padažnėjęs pulsas dar niekis, palyginti su tuo, kas laukia, kai paprika nukeliauja į virškinamąjį traktą.

Aitriausių paprikų valgytojai pasakoja, kad pirmiausia surakina siaubingas skausmas ties krūtinkauliu, tuomet ima susitraukinėti raumenys, viskas tvinksi, spaudžia ir maudžia. O vėliau, regis, gali jausti kiekvieną sukramtytos paprikos posūkį ir visą judėjimą žarnyno labirinte.

„Kai dalyvauju konkurse, viskas pakenčiama. Blogiausia būna tos dienos vakare arba kitą rytą – tada patiri tikrąjį iššūkį“, – tikino D.Johnsonas.

Po tokių varžybų dažnas dalyvis kelias dienas jaučiasi siaubingai. Žarnynas būna pavirtęs spazmuojančiu raizginiu, kai kas iš skausmo netgi mato haliucinacijas.

Šie žmonės nuolat treniruojasi ir plečia aštrumo tolerancijos ribas.

„Pakantumą aitrumui tikrai galima išsiugdyti, – dienraščiui „The New York Times“ pasakojo maisto mokslo profesorius iš Pensilvanijos Johnas E.Hayesas. – Laboratoriniai bandymai parodė, kad tas ribas įmanoma vis praplėsti kas kelias savaites.“

Stebima grupė kas rytą skalavo burną skysčiu, kuriame buvo kapsicino – medžiagos, dėl kurios paprikos yra aštrios. Po kelių savaičių jie pastebėjo, kad skystis nebėra toks aštrus, koks atrodė iš pradžių, nors kapsicino koncentracija nebuvo pasikeitusi.

Pasak tyrėjo, aštraus maisto toleravimą lemia ne genetika, o tai, kaip dažnai jį valgote. Kuo dažniau jį valgai, tuo labiau imi jausti skonį, kuris slypi už gomurį svilinančios kaitros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.