Du nesutaikomi priešai, sėdėję toje pačioje kėdėje – Kapitolijaus įsiveržėlis ir demokratų politikė

Demokratų partijos politikė, italų kilmės Nancy Pelosi ir langų montuotojas Richardas Barnettas save laiko tikrais Jungtinių Amerikos Valstijų tautos atstovais. Tačiau jų požiūris, kokia turėtų būti Amerika, skiriasi.

 Du skirtingi keliai į Kapitolijų.<br> lrytas.lt koliažas
 Du skirtingi keliai į Kapitolijų.<br> lrytas.lt koliažas
Įsiveržęs į Kapitolijų R.Barnettas pozavo nuotraukai išsidrėbęs krėsle N.Pelosi kabinete, storapadį batą užkėlęs ant vienos svarbiausių Jungtinių Valstijų politikių rašomojo stalo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Įsiveržęs į Kapitolijų R.Barnettas pozavo nuotraukai išsidrėbęs krėsle N.Pelosi kabinete, storapadį batą užkėlęs ant vienos svarbiausių Jungtinių Valstijų politikių rašomojo stalo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Demokratė N.Pelosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Demokratė N.Pelosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Demokratė N.Pelosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
 Demokratė N.Pelosi.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 16, 2021, 10:36 PM

81-erių N.Pelosi – 60-oji ir dabartinė JAV Atstovų Rūmų pirmininkė. O apie 60-metį R.Barnettą pasaulis sužinojo, kai jis įsiveržė į N.Pelosi biurą per šiemet sausio 6-ąją Donaldo Trumpo rėmėjų surengtą Kapitolijaus šturmą.

2021 metų sausio 2-ąją R.Barnettas, vadinamas Bigo, į socialinį tinklą „Facebook“ įkėlė žinutę. Ji buvo skirta moteriai, kurią jis niekina labiau nei kitus Vašingtono politikus: „Esu baltasis. Be jokios abejonės. Esu nacionalistas. Mano tauta man svarbiausia. Taigi esu baltasis nacionalistas.“

Po šio įrašo sėdo į automobilį ir leidosi į kelionę. Toli nuo savo namų – 3610 gyventojų turinčio Graveto (Arkanzaso valstija) – iki Vašingtono, esančio 1852 kilometrai nuo miestelį ženklinančio skydo „Gravetas“.

Apie tai, kas įvyko Jungtinių Valstijų sostinėje sausio 6-ąją, bus rašoma istorijos vadovėliuose. Vieną ryškiausių tos dienos, Kapitolijaus šturmo, epizodų atspindi naujienų agentūros AFP nuotrauka iš dabartinės Atstovų Rūmų pirmininkės biuro.

Fotografijoje užfiksuotas kėdėje išsidrėbęs R.Barnettas, storapadį batą užkėlęs ant N.Pelosi rašomojo stalo.

Vyriškio išvaizda byloja apie panieką tiems, kurie „viršuje“.

Ši nuotrauka – vienas svarbiausių tos dienos vaizdų ir jokiu būdu nebe Jungtinių Amerikos Valstijų simbolis prezidento D.Trumpo eros pabaigoje.

Kai N.Pelosi, galbūt įtakingiausia moteris Amerikos politinėje istorijoje, nebūna Vašingtone, ji gyvena San Fransiske, dideliame name ant kalvos. Daugiau negu 4 tūkst. km į vakarus, kitame šalies gale.

Pasifik Haitso kvartalo gatvės tokios stačios ir ilgos kaip N.Pelosi karjera. Iš čia atsiveria vaizdas į Ramiojo vandenyno įlanką priešais San Fransiską, virš kurio daugelį dienų tvyro rūkas.

Tai – vienas brangiausių kampelių viename brangiausių pasaulio miestų.

Apie N.Pelosi parašytos knygos pasakoja amerikietiškąją iškilimo istoriją.

Politinių priešininkų ji dažnai pašiepiama kaip elitinės Vakarų pakrantės liberalė.

O iš tikrųjų N.Pelosi užaugo probleminiame Rytų pakrantės mieste Baltimorėje. Jos seneliai – imigrantai iš Italijos – Neapolio ir Abrucų regiono.

Amerikoje šeima liko gyventi ten, kur atvyko, – Baltimorės uostamiestyje ir italų rajone atidarė kepyklėlę, kurioje gamino makaronus.

Su penkiais vyresniais broliais augusi N.Pelosi turėjo tapti vienuole. Būdama šešerių pirmą kartą lankėsi Kapitolijuje, kai jos tėvas Thomas D’Alesandro, vėliau tapęs Baltimorės meru, prisiekė kaip Demokratų partijai atstovaujantis Kongreso narys.

Žinoma, kad N.Pelosi nevartoja alkoholio ir kavos. Ji beveik 60 metų susituokusi su investicinio banko darbuotoju Paulu Pelosi, su kuriuo susipažino studijuodama universitete. Ilgą laiką pirmiausia ji buvo namų šeimininkė ir penkių vaikų motina.

N.Pelosi teko nueiti ilgą kelią iki demokratijos šventovės – Kapitolijaus.

Ji studijavo ne žymiajame Harvarde, o turi Trejybės universiteto Vašingtone politikos mokslų bakalauro diplomą.

Paskui, pradedant nuo septintojo dešimtmečio, moteris žingsnis po žingsnio kopė politinės karjeros laiptais.

1987-aisiais, būdama 47 metų, pagaliau gavo mandatą atstovauti San Fransiskui Kongrese ir nuo to laiko postą išsaugojo per 17 rinkimų.

Pastarieji ketveri metai N.Pelosi buvo nelengvi. Naujųjų metų išvakarėse prie jos namų vandalai padėjo kiaulės galvą.

Vasarą JAV televizijos kanalas „Fox News“ įkėlė vaizdo įrašą iš kirpyklos, kur N.Pelosi buvo daroma šukuosena, – tuo metu, kai dėl koronaviruso pandemijos kirpėjoms buvo uždrausta dirbti.

Negana to, politikė nedėvėjo kaukės.

Šiuo vaizdo įrašu pasinaudojo D.Trumpas. Atstovų Rūmų pirmininkė buvo išvadinta veidmaine.

Kirpyklos savininkė, sulaukusi grasinimų mirtimi, savo saloną uždarė.

Taisyklės N.Pelosi negalioja, ji nesuvokia žmonių poreikių – tokia nuomonė sklandė apie Atstovų Rūmų pirmininkę.

Respublikonai, pasak N.Pelosi biografės, išleido šimtus milijonus dolerių neigiamai informacijai apie ją skleisti.

Ir per Kapitolijaus šturmą protestuotojų minioje šmėkštelėjo plakatas „Nancy Pelosi – velnias“.

Patriotu save vadinantis R.Barnettas įsiveržė į jos biurą, ant stalo užkėlė masyvų batą. Jis neturėjo nieko prieš būti fotografuojamas. Ši nuotrauka tapo 60-mečio „triumfo“ akimirka – akiplėšiška išvaizda, paniekos gestas.

Jis gyrėsi, kad ant N.Pelosi stalo paliko antrą žinutę. Tą, kurią ji tikrai perskaitė: „Nancy, Bigo was here, you bitch“ („Nancy, Bigo buvo čia, kale tu“).

Praėjus dviem dienoms po Kapitolijaus šturmo R.Barnettas buvo sulaikytas 20 km nuo savo namų. Už Kapitolijaus neliečiamumo pažeidimą, nekorektišką elgesį valstybės institucijoje, kitų taisyklių laužymą jam gresia daugiau nei 11 metų kalėjimo.

Du skirtingi keliai į Kapitolijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.