„Daugiau nei žaidimas“: kodėl B. Johnsonui taip rūpi futbolo ateities klausimas?

Jungtinės Karalystės (JK) ministrui pirmininkui prireikė kelių dienų „Twitter“ platformoje pakomentuoti smurto protrūkius Šiaurės Airijoje, tačiau Europos Superlyga gavo šimtaprocentinį vyriausybės dėmesį nuo pat pirmos minutės.

Lrytas.lt koliažas.
Lrytas.lt koliažas.
„Sukurtas vargšų, pavogtas turtingųjų“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
„Sukurtas vargšų, pavogtas turtingųjų“<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
Reuters/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Apr 22, 2021, 10:02 PM

Borisas Johnsonas praleido pirmuosius penkis vyriausybės koordinacinius posėdžius dėl kylančios koronaviruso pandemijos, tačiau ministras pirmininkas į krizę Europos futbole sureagavo greičiau nei per 24 valandas.

„Jei tik vyriausybė būtų sureagavusi į pandemiją taip pat greitai, kaip į „futbolo krizę“, mes visi galėtume būti labai skirtingose padėtyse“, – samprotavo SAGE grupės, tiriančios pandemijos valdymą JK, patarėjas Kitas Yatesas.

Profesorius iš Karališkosios medicinos draugijos Gabrielis Scally sutiko: „Labai malonu matyti, kad ministras pirmininkas greitai įsikišo tarptautiniu klausimu, keliančiu didelį susirūpinimą. Koks kontrastas su praėjusiais metais, kai jis pakartotinai nedalyvavo žaidimų lauke, prasidėjus COVID-19 krizei.“

Iš tiesų, galime rasti pavyzdžių, iliustruojančių, kaip Europos Superlygos planas atkreipė Vestminsterio dėmesį taip, kaip nebuvo atkreipiama į daugelį gyvybės ar mirties klausimų.

Paaiškinimas gana paprastas ir susijęs su politika: politikams rūpi rinkėjai, o rinkėjams rūpi futbolas.

Uždara lyga

Vienas iš sirgalių nusiskundimų yra tai, kad siūloma nauja lyga garantuoja vietas 15 pagrindinių klubų, kurie niekaip negali iš jos iškristi.

Nors kasmet penki kiti klubai galėtų patekti į lygą pagal nuopelnus, tai reiškia, kad žemesnio lygio komandos turi mažiau šansų patekti į pagrindinę futbolo sceną, nukentėtų ir esami turnyrai, tokie kaip Čempionų ir „Premier“ lygos.

„Vyriausybė greitai pajuto neteisybės jausmą, apėmusį šiuos [red. – Superlygos] pasiūlymus ir sureagavo, – tvirtino „Feeding Britain“ kampanijos nacionalinis direktorius Andrew Forsey. – Daugelis šeimų, kurios šiuos pasiūlymus laiko neteisingais, stengiasi turėti maisto ant stalo ir susimokėti sąskaitas.

Jie, kaip ir mes, tikėsis, kad ministrai parodys panašų skubos jausmą, kad padėtų jiems išmaitinti savo vaikus, užsidirbti deramam pragyvenimui ir išlaikyti stogą virš galvos, kai pradėsime vaduotis iš pandemijos.“

Iš tiesų, B.Johnsonas kelias savaites išsusikinėjo nuo klausimų apie skiriamas varganas lėšas nemokamam vaikų maitinimui mokyklose, kol galiausiai turėjo pakeisti savo prieštaringą nuomonę.

Vaikų maitinimo kampaniją įžiebė futbolininkas Marcusas Rashfordas, žaidžiantis „Manchester United“ – viename iš klubų, užsiregistravusių į Superlygą.

Yra ir kitų akivaizdaus B.Johnsono skubos trūkumo dideliais klausimais pavyzdžių. Kaip tik šį mėnesį ministras pirmininkas užtruko savaitę viešai komentuoti Šiaurės Airijoje iš dalies dėl „Brexit“ susitarimo prasidėjusį smurtą. Nebuvo net surengtas skubus aukščiausiojo lygio susitikimas su Airijos Respublika.

Palyginimui, B.Johnsonas dar antradienį sušaukė nepaprastąsias derybas su futbolo valdymo organais, įskaitant Futbolo asociaciją, „Premier“ lygą ir sirgaliams atstovaujančias grupes.

„Nors, būdamas futbolo sirgaliu, žaviuosi greitu ministro pirmininko atsakymu į Europos Superlygos naujienas, tačiau mane kur kas labiau žavėtų jo įsipareigojimų rodymas dėl Šiaurės Airijos padėties po „Brexit“, – kalbėjo Airjos parlamentaras Neale Richmond.

Tuo tarpu, JK ministrai aktyviai dirbo savo darbą blokuojant Superlygą – klubams buvo grasinama nuobaudomis, privilegijų netekimu, o jau kitą dieną po kilusio skandalo staiga buvo pradėta ilgai žadėta fanų dalyvavimo futbole apžvalga.

Vienas vyresnysis konservatorių parlamentaras ironizavo, kad „juokinga, kaip jie gali taip greitai reaguoti į panašius dalykus“ ir taip lėtai peržvelgti svarbesnius klausimus.

Žmonių žaidimas

B.Johnsonas toli gražu nėra toks vienas Vestminsteryje – ar tarp politikų visoje Europoje. Leiboristų lyderis Keiras Starmeris rengia savo aukščiausio lygio susitikimą su gerbėjų grupėmis ir šešėliniais ministrais, kurie šią savaitę paskelbė savo skubius karo šūksnius prieš Superlygą. Parlamentarai greitai išsiuntinėjo klubams laiškus, ragindami komandas atsisakyti idėjos.

Konservatoriai ilgą laiką kovoję su vyriausybės kišimusi ar rinkos reguliavimu, dabar meta savo ideologijas į šoną, siekdami bet kokia kaina išsaugoti esamas futbolo varžybas.

„Futbolas viršija tipinius ideologinius argumentus, kuriuos žmonės dažnai pateikia“, – paaiškino vienas vyriausybės pareigūnas, prieš kalbą, kurioje tikino, jog valstybės intervencija padidintų futbolo rinkos konkurenciją.

Ankstyvos apklausos rodo, kad politikai pasisakę ar bandę išspręsti futbolo krizės problemą, turėtų džiaugtis geresniais reitingais, jei tik nenuvils populiariausio sporto pasaulyje fanų.

Apklausa „YouGov“ parodė, kad net 79 proc. futbolo sirgalių priešinasi Superlygos kūrimui, o beveik trys ketvirtadaliai nori, kad klubų savininkai būtų nubausti, jei jie užsiregistruotų.

„Kadangi futbolas yra taip įsišaknijęs britų kultūroje ir aistros čia kyla taip aukštai, joks politikas nenori atrodyti su tuo nesusijęs ar darantis kažką nepagarbaus tam, kas tiek daug reiškia daugeliui žmonių, – aiškino „YouGov“ politinių tyrimų vadovas Patrickas Englishas.

Futbolo klausimai taip pat liečia konkrečius rinkėjus. Abi pagrindinės politinės partijos nori užkariauti vadinamąją raudonąją sieną šiaurinėse ir Midlando rinkimų apylinkėse, kurias konservatoriai išplėšė iš leiboristų 2019 m. rinkimuose – tai rinkėjai, kuriems vietinės sporto komandos yra didelė jų bendruomenių dalis.

Dešiniosios pakraipos „Onward“ mokslinių tyrimų centro direktorius Willas Tanneris sakė, kad futbolo krizė „kristalizuoja pagrindinį politinį mūšio lauką“ šiuo metu politikoje, kuris sukasi apie „vietą ir priklausymą“ bei jausmą, kad bendruomenės turtas buvo pažeistas.

Maždaug prieš metus „Onward“ mokslininkų grupė Grimsbyje, rytinėje Anglijos pakrantėje, nustatė, kad vienas dalykas, kurį žmonės norėjo pagerinti, buvo futbolo klubo perkelimas atgal į miesto centrą, kuris prieš tai buvo perkeltas į užmiestį.

Būtent šią nuotaiką politikai nori įtraukti į vadinamosios „išlyginimo“ darbotvarkės dalį – o Superlyga suteikė jiems puikias galimybes.

W.Tanneris teigė, kad greitis, kokiu B.Johnsonas sureagavo į skandalą, parodė, kad konservatoriai aiškiai supranta savo naująjį taikinį.

„Vyriausybės reakcijos greitis liudija, kad tai buvo naujo konservatyvumo reakcija, o ne panikos ar kokio kelio trūkčiojimo reakcija, – įsitikinęs mokslininkas.

Parengta pagal „Politico“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.