„Niekas nedrįsta paklausti, kodėl“: gyvenimas Talibano visiškai kontroliuojamame mieste

Moterims draudžiama išeiti iš namų be vyriškos lyties kompaniono ir niekas net nedrįsta kalbėti apie galimybes čia gyvenančioms mergaitėms gauti išsilavinimą.

Moterys namus gali palikti tik apsirengę pagal Šariato reikalavimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Moterys namus gali palikti tik apsirengę pagal Šariato reikalavimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Nepaisant centrinės valdžios pastangų, Talibanas tebėra tikrieji kai kurių Afganistano teritorijų valdovai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Nepaisant centrinės valdžios pastangų, Talibanas tebėra tikrieji kai kurių Afganistano teritorijų valdovai.<br>REUTERS/Scanpix nuotr.
Amerikiečių karys eina pro vietinius vaikus Musa Kaloje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Amerikiečių karys eina pro vietinius vaikus Musa Kaloje.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 24, 2021, 9:32 PM

Mokesčiai yra daugmaž teisingi, labiau spaudžia turtinguosius, tačiau už nemokėjimą gali būti sumuštas ir įkalintas.

Teisingumas vykdomas mobiliuosiuose teismuose. Svetimautojams gresia įkalinimas arba nužudymas, ne pirmą kartą sučiupti vagys viešai pakariami. Duona, drabužiai ir netgi kartais išmanieji telefonai turi būti dovanojami kovotojams.

Taip atrodo 2021-ieji Talibano tvirtovėje Musa Kaloje, mieste Helmando provincijoje Afganistane. Daugybė amerikiečių, britų ir afganų karių padėjo galvas kovodami šioje teritorijoje per pastaruosius beveik du dešimtmečius.

Dabar miestas atitinka Talibano atsilikusios, islamistinės visuomenės idealą. Vietiniai sako, kad po 30 metų chaoso čia įsivyravo šiurkšti tvarka.

Darydami interviu su šešiais vietiniais vyrais, CNN žurnalistai pabandė suvokti, kokia yra Talibano kontroliuojama visuomenė jos piliečių akimis.

Amerikiečių vaidmuo

JAV prezidentas prakalbo apie planus išvesti amerikiečių karius iš Afganistano iki dvidešimtųjų Rugsėjo 11-osios tragedijos metinių.

Derybos tarp JAV ir Talibano tebevyksta, Afganistano valdžia neretai lieka paraštėse, pasiruošusi priimti bet kokį taikos susitarimą.

Musa Kalos likimas turi didelę simbolinę reikšmę NATO vaidmeniui Afganistane. Prieš dešimtemetį čia vyko vieni aršiausių mūšių. Tada JAV vadovaujamos pajėgos apleido Helmando teritoriją, ją 2016 metais paliko ir afganistaniečių kariai.

Susirėmimuose šalia vietinės upės britai prarado mažiausiai 23 karius. Tada, 2010-aisiais JAV karinės jūrų pajėgos įsiveržė su didesne jėga. Mažiausiai keturi JAV kariai žuvo, su jais ir daugybė Afganistano karių.

Moterų teisių panaikinimas, absoliuti Talibano kontrolė visuomenėje kelia klausimus, kokia buvo NATO karių aukos prasmė.

Tikrieji valdovai

Nors Kabulas ir dauguma didžiųjų miestų yra oficialios vyriausybės valdžioje, ištisi ruožai kaimiškų Afganistano teritorijų yra valdomi Talibano grupuočių. Jau daugiau nei penkerius metus jos valdo Musa Kalą nepaisant besitesiančio karinio konflikto toliau pietuose Helmando provincijoje.

„Nepaisant visko, galia yra Talibano rankose, – kalbėjo vienas vietinis gyventojas. – Tikrai nėra įmanoma eiti prieš jų valią.“

„Jie yra visur, – pridėjo kitas vietinis. – Jie turi galią ir valdo teismus. Jie mums pasako, koks yra mūsų zakatas, kitaip tariant, mokesčiai.“

„Surinkti pinigai naudojami jų reikmėms ir ginklams. Tuos, kurie nesusimoka, jie baudžia.“

Su žurnalistais kalbėję vietiniai gyventojai neatskleidė savo tapatybės iš baimės susilaukti Talibano nemalonės.

Vyrai apibūdino Talibano valdymą kaip šiokį tokį patobulėjimą pastaraisiais dešimt metų, tačiau išskirtinai blogas elgesys su moterimis ir žiauriaus smurto protrūkiai niekur nedingo. Moterims draudžiama turėti darbus išskyrus tuos atvejus, kai jos dirba medicinos darbuotojomis.

„Kai moterys išeina iš namų, jos turi rengtis pagal Šariato taisykles. Joms yra svarbiau rūpintis savo namais, o ne dirbti kitur“, – sakė trečiasis pašnekovas.

Antrasis pašnekovas pasakojo, kad moterims gresia teismas, jei jos palieka namus: „Moterims negalima išeiti, čia nepamatysi daug moterų, išeinančių į lauką. Musa Kaloje nėra nei vienos mokyklos mergaitėms.“

Kitas pašnekovas pridėjo: „Niekas nedrįsta paklausti, kodėl taip yra. Kadangi draudžiama apie tai kalbėti, žmonės susitaikė su realybe.“

Talibano tvirtovės kasdienybė

Vietiniai gyventojai pasakoja, kad savimi pasitikintys karinės grupuotės nariai laisvai važinėjasi po teritoriją motociklais ir pasitelkdami racijas pranešinėja apie Koalicijos puolimus. Jie teigia, kad po pertraukos dėl Donaldo Trumpo administracijos vykdytų derybų tarp JAV ir Talibano, JAV oro atakos vėl prasidėjo.

Talibanas dabar „yra atsargesnis nei bet kada, jie vengia būti aptikti besibūriuojantys didelėse grupėse“, pasakojo ketvirtasis pašnekovas.

Valdymo sistema čia yra pagrįsta paskirtų vyresniųjų valdžia ir nuolatine teismų sistema. Talibanas įsteigė vadinamąjį „Otaq“, arba „Kambarį“, kuriame išsakomi kaltinimai, jie čia ir sprendžiami, o pažeidėjai nuteisiami ir baudžiami. Musa Kaloje „Kambarys“ susirenka kiekvieną ketvirtadienį ir jis dažnai keičia lokaciją nuogąstaujant dėl oro antpuolių.

„Daug žmonių iš skirtingų kaimų buvo patekę į Talibano Otaq, – pasakojo trečiasis vyras. – Jie buvo ten užrakinti nakčiai arba dviem, arba būdavo sumušti.“

Nors kai kurie mano, kad teismų sistema yra efektyvi, antrasis vyras pastebi, kad ji yra korumpuota ir teikia pirmenybę turtingiesiems.

„Jei esi neturtingas ir silpnas, tavo šansai laimėti yra labai maži“, – sakė jis.

Pirmasis vyras prisimena, kad už vagystę buvo skirta mirties bausmė. Prieš keturis metus trys vagys buvo pakarti.

Vyras pasakojo, kad tie vagys buvo kelis kartus areštuoti dėl vagysčių, tačiau nesustojo. Jie buvo pakarti ant elektros stulpų ant tilto kelyje iš Musa Kalos į Sanginą, kad žmonės matytų. Pašnekovas prisimena, kad prieš penkerius metus viena moteris buvo nubausta už svetimavimą, jos likimas nežinomas. Antrasis pašnekovas pridėjo, kad kalėjimas buvo įkurtas apleistame name miesto pakraštyje.

Teko išgirsti įvairių istorijų apie mokesčius. Kai kurie žmonės sakė, kad mokesčiai labiausiai buvo skirti turtingiesiems. Penktasis vietinis pašnekovas teigė, kad Talibanas vertė miestiečius turguje pirkti kovotojams drabužius Ramadano metu, be to, rinko mokesčius už opiumo produkciją derliaus metu. Kiti pasakojo apie tai, kad parduotuvių savininkų, ūkininkų ir verslininkų buvo paprašyta prisidėti. Vietiniai taip pat yra skatinami Talibano kovotojams duoti duonos ir drabužių.

Trečiasis pašnekovas tarpusavyje konkuruojančios grupuotės neretai siekė įvesti savo mokesčius.

„Protingiausia būtų paskirti vieną oficialų pareigūną, tačiau kiekviena grupuotė siekia kažką įsimesti į savo kišenę.“

Verbavimas į Talibaną, kaip pasakoja vietiniai, yra savanoriškas, suteikiama mažai apmokymų, tačiau tai visgi yra gana populiaru, turint galvoje darbo trūkumą ir smegenų plovimą mokyklose.

Trečiasis vyras pasakoja, kad Talibanas madrasose (mokyklose) pabrėžia Džihado svarbą.

Šeštasis pašnekovas pridėjo: „Mokyklinio amžiaus berniukai yra labiausiai paveikiama grupė, jie greitai indoktrinuojami ir užverbuojami. Labai tikiuosi, kad vieną dieną turėsime vieną valdžią visoje šalyje ir visur vienodą teisės viršenybę. Tada galėsime džiaugtis taika.“

Priklausomi nuo užsienio paramos

Jei kovos nuslūgs, Talibanas susidurs su ekonominiais sunkumais. Analitikai teigia, kad grupuotė norėtų rasti būdą, kaip veikti kartu su centrine Afganistano valdžia tam, kad išlaikytų šiokį tokį legitimumą tarptautinėje arenoje. Taip pat jie siekia užtikrinti, kad į šalį bus toliau tiekiama pagalba plėtrai, kad šalis bent jau laikytųsi.

Ketvirtasis pašnekovas teigė, kad Musa Kaloje neegzistuoja jokie plėtros projektai, kurie buvo vykdomi, kai centrinė valdžia turėjo galios.

„Jie [Talibanas] nepajėgia kurti darbo vietų“, – sakė jis.

Vienintelis modernizacijos elementas, kurį paminėjo vietiniai, buvo išmaniųjų telefonų, kurie čia vadinami „dideliais telefonais“ arba „WhatsApp telefonais“, grįžimas.

Metų metus šie telefonai buvo griežtai draudžiami Talibano, nes Koalicija juos pasitelkė sekti Talibano kovotojams oro puolimų metų. Dabar duodas leidimas pamažu juos grąžinti.

Musa Kalos gyventojai teigia, kad Talibanas, verslininkai ir turtingesni vietiniai džiaugiasi pagerėjusiomis sąlygomis bendrauti. Visgi, tam tikros sąlygos vis dar galioja.

„Talibanas gali sustabdyti bet kokį žmogų, sugalvojusį telefonu nufilmuoti video, – pasakojo pirmasis pašnekovas. – Jie liepė parduotuvėms, kurios teikia „WhatsApp“ paslaugas neregistruoti įtartinai atrodančių asmenų.“

Parengta pagal CNN inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.