Skiepų nuo koronaviruso rinkoje gali atsirasti naujas vardas

Pasaulinėje skiepų nuo koronaviruso rinkoje gali atsirasti naujas vardas: Kuba skelbia, jog baigiamos ruošti dvi vakcinos.

Kuba skelbia, jog baigiamos ruošti dvi vakcinos nuo koronaviruso.<br>123rf nuotr.
Kuba skelbia, jog baigiamos ruošti dvi vakcinos nuo koronaviruso.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aistė Blaževskytė

May 3, 2021, 6:54 AM, atnaujinta May 3, 2021, 8:58 AM

„Soberana 02“ ir „Abdala“ – taip vadinasi kubietiški preparatai nuo COVID-19. Dabar abiejų vakcinų kūrimas yra pasiekęs paskutinę, trečią, klinikinių tyrimų fazę. Jei viskas vyks taip, kaip planuoja Kubos mokslininkai, 11,2 mln. gyventojų turinčioje saloje jos bus pradėtos naudoti vasaros viduryje.

Kol kas Centrinės ir Lotynų Amerikos šalyse nebuvo sukurta nė vienos vakcinos nuo koronaviruso.

Panamerikos sveikatos organizacijos (PAHO) atstovo Kuboje Jose Moyos teigimu, šalyje iš viso bandyti penki preparatai, tačiau finišo tiesiojoje, kur yra tikrinamas jų efektyvumas, atsidūrė tik „Soberana 02“ ir „Abdala“.

„Soberana 01“, „Soberana 02“ ir „Soberana Plus“ kūrė „Instituto Finlay“, o „Abdala“ ir „Mambisa“ – Kubos genų inžinerijos ir biotechnologijų centras (CIGB).

„Tai ne stebuklas: Kuba yra pasiekusi daug mokslo laimėjimų, turi 30 metų vakcinų gamybos patirties, – sakė J.Moya. – Kuba sukūrė meningokoko vakciną, gamino skiepą nuo hepatito B, kuris buvo plačiai naudojamas Lotynų Amerikoje ir Afrikoje.“

Kubietiškos vakcinos nuo koronaviruso pasižymės tuo, kad jas galima laikyti nuo 2 iki 8 laipsnių temperatūroje, – tai smarkiai supaprastina logistikos iššūkius.

Bendrovė „BioCubaFarma“, kuriai priklauso 32 biotechnologijų ir farmacijos gamybos institutai, tyrimų centrai ir pramonės laboratorijos, jau paruošė daugiau nei 300 tūkst. „Soberana 02“ ir „Abdala“ dozių. Žadama, kad iki 2021 m. pabaigos bus pagaminta 100 mln. dozių.

Numatoma, kad rugsėjį bus vakcinuota pusė Kubos gyventojų, o iki metų pabaigos – visi.

Prieš prasidedant trečiajai tyrimų fazei „BioCubaFarma“ paskelbė: „Kol kas rezultatai džiuginantys: įrodyta, kad abi vakcinos yra saugios, gali generuoti specifinius viruso antikūnus.“

Kubai labai svarbu sėkmingai užbaigti vakcinų kūrimo procesą: pirmiausia dėl savo mokslo ir politinio prestižo, taip pat dėl ekonominių priežasčių.

Šiuo metu sala išgyvena vieną sudėtingiausių krizių per visą jos istoriją, koronaviruso pandemija yra sunkiai suvaldoma.

Užsienio vakcinų Kuba pirkti neplanuoja, o savo sukurtas ketina eksportuoti. Venesuela paskelbė, kad bendradarbiaudama su Havanos vyriausybe ruošiasi gaminti „Abdala“ vakciną. Jamaika, Surinamas ir kitos Karibų šalys taip pat sieks pasinaudoti Kubos skiepais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.