Labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi Europos šalis griebiasi ginklo prieš užkratą: patenkinti ne visi

Ketvirtosios pandemijos bangos mėginančioje išvengti Italijoje įsigalioja daug diskusijų keliantis žaliasis pasas, kuris kaip reikiant apriboja galimybes lankytis viešosiose vietose tiems, kurie neturi imuniteto koronavirusui.

Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Žaliuoju pasu patenkinti ne visi italai.<br>ZUMAPRESS.com/Scanpix nuotr.
Italijoje vakcinavimo centruose tikras sujudimas prasidėjo vyriausybei apsisprendus įvesti žaliąjį pasą. Naujais ribojimais nepatenkinti italai šį sprendimą sutiko protestais, bet jie nebuvo gausūs.<br>„ZUMA Press“/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Italijoje vakcinavimo centruose tikras sujudimas prasidėjo vyriausybei apsisprendus įvesti žaliąjį pasą. Naujais ribojimais nepatenkinti italai šį sprendimą sutiko protestais, bet jie nebuvo gausūs.<br>„ZUMA Press“/„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Aug 8, 2021, 8:53 PM, atnaujinta Aug 9, 2021, 10:57 AM

Į restoranų vidų, muziejus, teatrus, koncertus, sporto klubus ir kitas uždaras erdves nuo šio penktadienio galima patekti tik parodžius naująjį dokumentą.

Kritikai sako, kad įvestos taisyklės pažeidžia žmonių teises ir gali sužlugdyti vasarą pagaliau įsibėgėjusį turizmo sezoną.

O internete jau plinta siūlymai įsigyti žaliąjį pasą už kelis šimtus eurų.

Ėmė skubėti vakcinuotis

Labiausiai nuo koronaviruso nukentėjusi Europos šalis Italija griebiasi dar vieno ginklo prieš pandemiją – žaliojo paso.

Sekdama kitų valstybių pavyzdžiu Italijos vyriausybė nusprendė, kad tiktai taip bus galima apsisaugoti nuo labai užkrečiamos delta atmainos ir grėsmingai artėjančios ketvirtosios pandemijos bangos.

Nors prasidėjus vakcinacijai valdžia optimistiškai tikėjosi iki rugsėjo paskiepyti didžiąją dalį Italijos gyventojų ir pasiekti visuotinį imunitetą, kyla pagrįstų abejonių, ar planas bus įvykdytas laiku. Abi skiepo dozes šiuo metu yra gavę daugiau nei pusė, tai yra maždaug 33 mln. Italijos gyventojų.

Tikras sujudimas vakcinavimo centruose prasidėjo vyriausybei apsisprendus įvesti žaliąjį pasą.

„Mario Draghi efektas“, – rašė žiniasklaida, kai po griežtų Italijos premjero žodžių kai kuriuose šalies regionuose vakcinų rezervacijos sistemos sulaukė kelis kartus didesnio norinčiųjų pasiskiepyti lankytojų skaičiaus.

Daugžodžiauti nemėgstantis M.Draghi pabrėžė, kad naujasis dokumentas italams leis praleisti likusią vasaros dalį be nerimo ir baimių.

„Žaliasis pasas – sąlyga, kuri padės išlaikyti ekonomiką atvirą. Tai priemonė, kuri suteikia ramybės ir leis italams laisvai linksmintis, eiti į restoranus, dalyvauti spektakliuose, garantuos, kad jie susitiks su žmonėmis, kurie negali užkrėsti.

Kvietimas nesiskiepyti iš esmės yra kvietimas mirti. Nesi vakcinuotas – susergi, miršti. Arba prisidedi prie kito mirties: nesiskiepiji, susergi, užkreti kitą ir jis miršta“, – pristatydamas naują dekretą tiesmukai kalbėjo Italijos premjeras.

Serga jaunesni žmonės

Nuo rugpjūčio 6 dienos Italijoje įsigaliojusį žaliąjį pasą bus galima gauti jau po pirmosios skiepo dozės, taip pat pasą gaus tie, kurie pastarąjį pusmetį persirgo koronavirusu arba bus pasidarę testą.

Šį dokumentą teks parodyti visiems, kurie norės patekti į daugelį viešųjų uždarų erdvių: valgant restoranų viduje, einant į muziejus, teatrus ir koncertus, kino teatrus, sporto klubus.

Žaliojo paso nereikės lauko restoranuose, kirpyklose ir grožio salonuose, parduotuvėse, viešbučiuose, bažnyčiose, kol kas ir viešajame transporte.

„Vyriausybei vakcinavimo kampanija yra fundamentalus instrumentas norint įveikti šią itin sudėtingą situaciją. Skaičiai net ir 12–19 metų asmenų grupėje yra padrąsinantys. 41,3 milijono žaliųjų pasų Italijoje jau parsisiųsta. Tai duomenys, kurie kartu rodo ir mūsų šalies skaitmeninį proveržį.

Žinutė, kurią norime perduoti, yra pozityvi – išvengti naujų uždarymų galime tik vakcinuodamiesi. Todėl kartojame: skiepytis, skiepytis, skiepytis“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras Roberto Speranza.

Medikai tikina, kad žaliasis pasas yra vienintelė išeitis, padėsianti užkirsti kelią delta atmainos plitimui. Esą tai patvirtina ir dabartiniai duomenys, rodantys, kad intensyviosios terapijos skyrius pildo vis jaunesni nepaskiepyti COVID-19 pacientai.

„Vidutinis ligonių amžius intensyviosios terapijos skyriuose dabar siekia 50 metų.

Dėl vakcinų ketvirtosios bangos pradžią išgyvename turėdami daug mažiau sunkių atvejų. Į intensyviosios terapijos skyrius patenka tik labai mažai dalis užsikrėtusiųjų. Kovą šis procentas buvo 10 kartų didesnis.

Tikėkimės, kad matydami šiuos skaičius net ir skeptikai susipras ir nuspręs skiepytis“, – kalbėjo garsus Italijos infektologas Matteo Bassetti, kuriam buvo paskirta asmeninė apsauga dėl antivakserių viešų grasinimų mirtimi.

Žinią sutiko protestais

Naujais ribojimais nepatenkinti italai žaliojo paso įvedimą sutiko protestais. Jie nuvilnijo per didžiuosius šalies miestus, nors ir nebuvo itin gausūs.

Dalis protestuotojų neslėpė esantys nusistatę prieš vakcinas, kiti piktinosi, kad toks dokumentas nepaliks galimybės laisvai spręsti dėl savo sveikatos ir pažeis fundamentalias asmens teises, nes žmonės bus skirstomi į skirtingas grupes – vakcinuotus ir ne.

„Mes sakome „ne“ nacių pasui“, – skelbė piketuotojų plakatai.

Nerimo banga dėl naujos tvarkos kilo ir tarp nuo pandemijos itin nukentėjusių restoranų savininkų. Jie tikino besibaiminantys chaoso ir viešai klausė, kaip užtikrinti, kad į restoranų vidų nepatektų neturintys žaliojo paso. Esą būti šerifais ir kontrolieriais ne jų užduotis.

„Restoranų savininkai baiminasi papildomų sunkumų, ypač kontrolės, kuri juos verčia tapti saugumo agentais. Tai vaidmuo, kuris jiems nepriklauso, – su tuo sutinka visi. Šio sektoriaus darbuotojai visada pasiruošę stovėti pirmosiose linijose ir įdėti savo indėlį į kovą su pandemija, tačiau nauja tvarka turi atsakomybę padalyti visiems: geriau pirma informuoti nei bausti. Dėl to reikėtų pradžioje apsvarstyti bandomosios fazės galimybę be baudų, kaip buvo padaryta Prancūzijoje“, – savo poziciją paviešino restoranų savininkus vienijančios organizacijos.

Baudos pažeidėjams iš tiesų numatytos solidžios, taip pat – ir verslams: jos sieks nuo 400 iki 1000 eurų, o už pakartotinį nusižengimą grės ir laikinas veiklos stabdymas.

Nerimas dėl turizmo sezono

Abejonių dėl žaliojo paso garsiai žėrė ir kai kurių valdančiųjų partijų atstovai. Jie tikino, kad toks dokumentas sukels daug nežinios, ypač tarp turistų, – jie jau pradėjo atšaukinėti suplanuotas keliones.

Gelbėjant turizmo sektorių vyriausybei paskutinę minutę buvo pasiūlytas ribojimus lengvinantis išimčių sąrašas – vietų, kuriose žaliasis pasas negaliotų, pavyzdžiui, viešbučių restoranų viduje.

„Įvesti žaliąjį pasą dabar – vadinasi, išbraukti iš aktyvaus gyvenimo 30 milijonų italų.

Tai reiškia, kad vakcinos sulaukę tėvai, atvykę į viešbutį su dviem vyresniais negu 12 metų vaikais, kurie dar negalėjo pasiskiepyti, patys galės valgyti viešbučio restorane, o vaikams turės nešti lėkštę į kambarį.

Aš kalbėjausi su ponu M.Draghi – prašiau, kad rugpjūtį neaukotume turizmo verslų ir milijonų šio sektoriaus darbuotojų interesų, nes jie ir taip kentėjo pusantrų metų. Kai skaičiai rodys, kad reikia įsikišti, tuomet ir įsikišime.

Bet dabar stabdant viską, kai 98 proc. lovų intensyviosios terapijos skyriuose yra tuščios, galima padaryti dvigubą žalą.

Jau žinome, kad iš užsienio ir vidaus turistų pasipylė prašymai anuliuoti rezervacijas“, – piktinosi populiariausios Italijoje partijos „Lyga“ pirmininkas Matteo Salvini.

Kritikai taip pat griežtai priešinasi siūlymui įvesti žaliąjį pasą ir viešajame transporte.

Vyriausybės stalčiuose jau guli planai plėsti jo naudojimą – nuo rudens dokumento gali būti reikalaujama ir iš tų keleivių, kurie vyksta ilgomis distancijomis: greitaisiais traukiniais, keltais ir lėktuvais.

Anot Italijos žiniasklaidos, imtis tokių priemonių valdžią skatina nerimą keliantys vaizdai – ypač iš perpildytų keltų, kuriuose niekas neužtikrina privalomų atstumų.

Klaustukų dar daug

Dar vienas galvosūkis Italijos valdžiai – artėjantys naujieji mokslo metai.

Šiuo metu pirmąja doze paskiepyta apie 30 proc. 15–19 metų asmenų.

Sveikatos apsaugos ministerija planuoja, kad pirmąją rugsėjo pusę vakcinos turėtų sulaukti dvigubai tiek moksleivių, ir ragina regionus šiuo metu prioritetą teikti jiems skiepyti.

Esą tik taip bus galima išvengti nuotolinio ugdymo ir užtikrinti, kad mokiniai į klases sugrįžtų su minimaliais apribojimais.

Numatytas ir privalomas švietimo sektoriaus darbuotojų skiepijimas.

Didžioji dalis jų (85 proc.) jau yra imunizuoti, likusius tikimasi įtikinti tai padaryti per rugpjūčio mėnesį.

Atsisakę skiepytis švietimo darbuotojai nebegalės dirbti mokykloje arba turės teisę mokyti tiktai nuotoliniu būdu.

„Norėčiau, kad neliktų vietos neaiškumams, – tie, kurie dirba mokyklose, turės būti vakcinuoti“, – pabrėžė sveikatos apsaugos ministras R.Speranza.

Kol kritikai laido strėles, o valdžia viliasi, kad žaliasis pasas taps Italijos apsauginiu skydu kovojant su ketvirtąja pandemijos banga, norintys pasipelnyti iš naujos tvarkos nesnaudžia.

Įsigyti padirbtą, tačiau esą puikiai funkcionuojantį ir duris atveriantį dokumentą už kelis šimtus eurų jau siūloma skelbimuose laikraščiuose ir interneto portaluose.

Prancūzijoje pritarta ribojimams

Prancūzijos konstitucinė taryba pritarė koronaviruso ribojimų sugriežtinimui šalyje: teisėjai nusprendė, kad parlamento priimtos naujos priemonės neprieštarauja konstitucijai. Tai reiškia, kad išplėsti sveikatos paso reikalavimai ir vakcinacijos prievolė medicinos personalui įsigalios pirmadienį. Šie planai pastarosiomis savaitėmis Prancūzijoje kėlė masinius protestus.

Konstitucijos sergėtojai priėjo prie išvados, kad sveikatos pasas yra subalansuotas kompromisas tarp pilietinių laisvių viešojoje erdvėje ir sveikatos apsaugos.

Dokumente pateikiama informacija apie persirgtą COVID-19, vakcinaciją ar neigiamą koronaviruso testą. Sveikatos pasą nuo pirmadienio reikės pateikti žengiant į restoranus ir kavines, traukinius, lėktuvus, tolimojo susisiekimo autobusus, medicinos įstaigas, kai kuriuos prekybos centrus, muges ir turgavietes.

Tačiau Konstitucinio teismo teisėjai pabrėžė, jog neturi nutikti taip, kad žmonės, kuriems reikalingas medicininis gydymas, jo negaus. Taip pat atmesta viena įstatymo nuostata, kuri būtų leidusi laikinai dirbančius darbuotojus atleisti anksčiau, jei jie neturi sveikatos paso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.