Skaudžias istorines žaizdas gydo kalba: kai kurie mano, kad tai – žalinga

Naujoji Zelandija siekia susitaikyti su savo praeitimi ir vietiniais gyventojais maoriais – vis daugiau jų ateina į valdžios institucijas, o kalbos mokymasis yra padažnėjęs. Tačiau kai kurie mano, kad tai – žalinga.

Maorių kultūra ir kalba Naujojoje Zelandijoje imamos vertinti vis labiau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Maorių kultūra ir kalba Naujojoje Zelandijoje imamos vertinti vis labiau.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-31 09:30

Antrojo COVID-19 karantino metu Kenny Williamsas pradėjo mokytis maorių kalbos.

36-erių vyras gyvena vienas, todėl vienatvė ir izoliacija privertė jį atsigręžti į tikrąją savo tapatybę, kurią visą vaikystę jis bandė nuslėpti.

Jis – vietinis Naujosios Zelandijos gyventojas maoris.

„Aš nežinojau, kad mano gyvenime trūksta tokios didelės dalies“, – sakė K.Williamsas, pajutęs, kad užmezgė ryšį su maorių kultūra.

Prie išaugusio poreikio mokytis kalbos prisideda ne tik izoliacija dėl karantino – visų amžiaus grupių ir socialinių sluoksnių šalies gyventojai registruojasi į pirmųjų Naujosios Zelandijos gyventojų – maorių – kalbos kursus.

Tačiau pandemija prie to taip pat galėjo šiek tiek prisidėti. Vienas šalies universitetas praneša, kad per 10 dienų daugiau 7 tūkst. žmonių prisijungė prie virtualaus maorių kalbos ir kultūros kurso.

Prisidėti nori visi

Naujosios Zelandijos vyriausybė pažadėjo užtikrinti, kad iki 2040 metų milijonas iš beveik 5 milijonų šalies gyventojų galėtų bent minimaliai kalbėti maorių kalba.

Taip siekiama atgaivinti kalbą, kurią UNESCO pavadino trapia ir pažeidžiama.

Naujosios Zelandijos premjerė Jacinda Ardern džiaugiasi, kad siekiama išsaugoti kalbą, ir patikino, kad jos dvejų metų dukra užaugusi tikrai kalbės maoriškai.

Maorių kalba į kasdienį Naujosios Zelandijos gyvenimą buvo įtraukta ir mažais, ir dideliais, gerai pastebimais veiksmais.

Pavyzdžiui, sporto renginiuose šalies himnas giedamas ir anglų, ir maorių kalba.

Prie kalbos išsaugojimo prisideda ir įvairios kompanijos. Didžiausias mobiliojo ryšio tiekėjas „Vodafone“ pakeitė paveikslėlį, rodomą telefono ekranuose, iš „Vodafone NZ“ į „VF Aotearoa“ – taip maoriai vadina šią šalį.

„Microsoft“ susitikimo kambariai pavadinti maorių vardais, o „Pic’s“ – populiarus riešutų sviesto gamintojas – į maorių kalbą išvertė savo etiketes.

Gana įprasta tapo ir tai, kad Naujosios Zelandijos gyventojai maorių kalbos žodžių įterpia į kasdienę kalbą, – daug žmonių pokalbį pradeda „kia ora“, maorių pasisveikinimu.

Primena skaudžią praeitį

Susidomėjimas maorių kalba išaugo ir dėl to, kad Naujoji Zelandija ir toliau kovoja su savo kolonijine praeitimi.

Praėjusių metų rudenį, artėjant rinkimams, Maorių partja, kurios tikslas – atstovauti maorių interesams, paragino šalį pervadinti į Aotearoa. Šalies vardas maorių kalba reiškia „ilgo balto debesies kraštas“.

Ir nors net ketvirtadalis J.Ardern kabineto narių yra maorių kilmės, premjerė teigė, kad dabar netinkamas metas diskutuoti dėl šalies pavadinimo.

Maorių kalba iki XIX a. pradžios buvo vyraujanti šalyje, tačiau per kitus dešimtmečius buvo vis labiau slopinama.

Taip buvo siekiama užtikrinti, kad maorių vaikai asimiliuotųsi su angliškai kalbančiais kolonistais.

„Mano seneliams nebuvo leidžiama kalbėti šia kalba.

Todėl jie jos neperdavė mano tėvams, o mano tėvai – man“, – sakė K.Williamsas.

Šiandien 16,5 proc. gyventojų yra maorių kilmės, bet, 2013 metų duomenimis, vos 3,7 proc. šalies gyventojų kalba šia kalba.

Bet tų, kurie ja kalba laisvai, yra dar mažiau.

Bet ekspertai sako, kad žmonių, bandančių išmokti kalbą, per pastaruosius penkerius metus gerokai padaugėjo.

39 metų Vivian Chandra pasakojo, jog su pertraukomis kalbos mokosi jau beveik trejus metus.

„Jaučiu, kad taip pagerbčiau žmones, kurių žemėje gyvenu ir kurie priėmė mane į savo šalį. Turiu mokėti jų kalbą“, – tvirtino vaikystėje su šeima į Naująją Zelandiją iš Malaizijos atsikrausčiusi V.Chandra.

Tuo metu K.Williamsas pasakojo, kad iš jo vaikystėje buvo tyčiojamasi. Jis buvo vienintelis maorių kilmės vaikas klasėje, todėl bandė padaryti viską, kad nuslėptų savo kilmę. Dabar viskas pasikeitė.

„Mano supratimas dabar tikrai kitoks.

Turiu daugiau noro ir atvirumo pagerbti maorių kalbą ir kultūrą“, – teigė vyras.

Pamiršta kitas problemas

Nors maorių kultūra dabar labiau vertinama ir priimama, kolonijinės praeities žaizdos vis dar nėra užgydytos.

Kai kuriais atvejais maorių kalbos vartojimas kritikuojamas ir laikomas simboliniu, nes neatsižvelgiama į rimtas problemas, su kuriomis susiduria šie vietiniai žmonės.

Maoriai daugelyje sričių susiduria su blogesnėmis sąlygomis nei kiti žmonės.

Nedarbo lygis tarp šios etninės grupės atstovų daugiau nei dvigubai didesnis už šalies lygį, dirbantys maoriai uždirba apie 21 proc. mažiau.

Jie dažniau serga kai kuriomis ligomis ir miršta 7 metais anksčiau negu kiti, taip pat 2,5 karto dažniau tampa užpuolimų ir žmogžudysčių aukomis.

Nors Oklande tik 11 proc. gyventojų yra maoriai, net 40 proc. jų yra benamiai.

Tikimasi, kad daugėjant žmonių, mokančių kalbą, padės atkreipti dėmesį į maorių problemas ir kultūrą.

„Mokydamasi kalbos aš labai daug sužinojau apie maorių kultūrą ir pasaulėžiūrą, – kalbėjo V.Chandra. – Tai man leido geriau suprasti tiek šiuolaikines, tiek istorines šalies, kurioje pasirinkau gyventi, problemas.“

Mokosi ne tie žmonės

Bet kai kurie gyventojai mano priešingai – kad susidomėjimas maorių kalba gali jai pakenkti. Praėjusių metų sausį paskelbtame tyrime rašoma, kad tai kelias į kalbos išnykimą, nebent jos mokymui bus skirti pakankami ištekliai.

Pasak tyrimo vadovės Tessos Barrett-Walker, svarbi problema – ribotas kvalifikuotų mokytojų skaičius.

„Pirmiausia turėtų būti mokomi patys maoriai“, – sako ji.

K.Williamsas įsitikinęs, kad galės išmokti kalbą ir ja kalbėti sklandžiai. Kadangi Naujojoje Zelandijoje COVID-19 protrūkis kontroliuojamas, vyras galėjo aplankyti savo šeimą ir nustebinti savo senelį keliomis maorių kalbos frazėmis.

„Jis būtų labai norėjęs perduoti kalbą savo šeimai, tačiau dėl to meto, kuriuo gyveno, aplinkybių negalėjo to padaryti, – pasakojo K.Williamsas. – Todėl noriu tai padaryti. Noriu pratęsti šią tradiciją.“

Parengta pagal „Time“ ir „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.