Dvasininko gyvenimo paslaptys sukrėtė visą pasaulį: beprotiški vakarėliai, begalė narkotikų ir skaudi diagnozė

Italijoje į viešumą iškilo šokiruojanti dvilypį gyvenimą gyvenusio kunigo istorija. Dvasininkas ilgus metus slėpė homoseksualius santykius, rengė vakarėlius, kuriuose netrūkdavo narkotikų, ir tam iššvaistė šimtus tūkstančių eurų, tarp jų – suaukotas lėšas.

Prato bažnyčioje kunigavęs F.Spagnesi savo reikmėms pasisavino ir iššvaistė šimtus tūkstančių eurų, buvusių parapijos sąskaitoje ir suaukotų tikinčiųjų.<br> lrytas.lt koliažas.
Prato bažnyčioje kunigavęs F.Spagnesi savo reikmėms pasisavino ir iššvaistė šimtus tūkstančių eurų, buvusių parapijos sąskaitoje ir suaukotų tikinčiųjų.<br> lrytas.lt koliažas.
Prato bažnyčioje kunigavęs F.Spagnesi savo reikmėms pasisavino ir iššvaistė šimtus tūkstančių eurų, buvusių parapijos sąskaitoje ir suaukotų tikinčiųjų.<br>N.Budrytės ir „Diocesi di Prato“ nuotr.
Prato bažnyčioje kunigavęs F.Spagnesi savo reikmėms pasisavino ir iššvaistė šimtus tūkstančių eurų, buvusių parapijos sąskaitoje ir suaukotų tikinčiųjų.<br>N.Budrytės ir „Diocesi di Prato“ nuotr.
Prato miesto gyventojai liko apstulbę, kai paaiškėjo žmonių mėgstamo kunigo paslaptys apie homoseksualų vakarėlius ir narkotikus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Prato miesto gyventojai liko apstulbę, kai paaiškėjo žmonių mėgstamo kunigo paslaptys apie homoseksualų vakarėlius ir narkotikus.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Italija

Oct 16, 2021, 10:14 PM, atnaujinta Oct 17, 2021, 11:31 AM

Tyrimą dėl skandalingų 40-mečio dvasininko Francesco Spagnesi veiksmų pradėjo ne tik Italijos teisėsauga, bet ir Vatikanas.

Kunigas pripažino savo kaltę sakydamas, kad viską lėmė priklausomybė nuo kokaino, su kuria jis esą kovoja ne vienus metus.

Su šia byla iš viso susiję apie 200 asmenų, tarp jų – ir narkotikus dvasininko vakarėliams tiekę prekeiviai, ir šių pokylių dalyviai, prabilę apie toli gražu ne šventus kunigo pomėgius.

Virtinė įtarimų

Vidurio Italijoje, Toskanos regione esančiame Prato mieste, kunigavusio F.Spagnesi sutaną sutepė juodos dėmės ir jų išplauti ilgai nepavyks.

Dvasininką prislėgė tokie sunkūs įtarimai kaip neteisėtas svetimo turto pasisavinimas, įsitraukimas į tarptautinį prekybos narkotikais tinklą, disponavimas vadinamuoju GBL (gama butirolaktonas) – prievartavimo narkotiku ir ne vienus metus nuo partnerių galbūt slėpta žinia apie užsikrėtimą ŽIV.

Išvaizdus ir iškalbus dvasininkas, jaunystėje ketinęs tapti mediku, Prato miesto parapijai „Annunciazione alla Castellina“ vadovavo 12 metų. Buvo mylimas tikinčiųjų, garsėjo įkvepiančiais pamokslais.

Pastaruoju metu F.Spagnesi esą dažnai asmeniškai prašydavo parapijiečių finansinės paramos. Ją žadėjo skirti šeimoms, prislėgtoms koronaviruso pandemijos sukeltų finansinių nepriteklių.

„Viena šeima manęs paprašė pagalbos. Tai žmonės, susiduriantys su ekonominiais sunkumais, kuriuos COVID-19 dar padidino.

Ėmiausi jiems padėti, kad apmokėčiau sąskaitas ir surinkčiau šiek tiek lėšų. Bet man reikalingi grynieji pinigai didesnėms išlaidoms padengti. Ar gali man padėti?“ – tokias žinutes, prisidengdamas parama kitiems, kunigas siuntinėjo Prato mieste gyvenantiems parapijiečiams.

Ištuštino sąskaitą

Kunigas taip pat prašė pervesti pinigų į asmeninę sąskaitą, vis patikindamas, kad pinigai skirti vargstantiems.

Kaip vėliau paaiškėjo, tokio triuko F.Spagnesi ėmėsi, kai parapijos banko sąskaitoje buvo pastebėtas įtartinai didelis lėšų trūkumas, o miesto vyskupas Giovanni Nerbini nutarė atimti iš jo priėjimą prie parapijos lėšų.

Šią istoriją atidžiai sekanti Italijos žiniasklaida praneša, kad kunigas parapijos sąskaita naudojosi lyg bankomatu.

Per porą metų – nuo 2019-ųjų iki šių metų balandžio, kai jo prieiga prie parapijos banko sąskaitos buvo panaikinta, F.Spagnesi sugebėjo joje palikti maždaug 150–200 tūkst. eurų skylę.

Manoma, kad dar kelias dešimtis tūkstančių eurų dvasininkas buvo surinkęs iš jo kalbomis patikėjusių parapijiečių.

Aukos – narkotikams

Pareigūnai sulaikė F.Spagnesi rugsėjo 14-ąją. Jam buvo skirtas namų areštas.

Netrukus į viešumą išlindo ir tikrosios tokio kunigo elgesio priežastys, apie kurias daugelis net nebūtų drįsę pagalvoti.

Paaiškėjo, kad parapijos ir žmonių suaukoti pinigai buvo leidžiami narkotikams, svaigalams ir vakarėliams, kur visa tai buvo vartojama.

Kunigui dvilypį gyvenimą nedideliame, 190 tūkst. gyventojų turinčiame Italijos mieste pavyko nuslėpti ne vienus metus.

Nusivylę tikintieji ant bažnyčios, kurioje dirbo F.Spagnesi, tvoros iškabino plakatus su klausimu, kur buvo Bažnyčios vadovybė, tiek metų nepastebėjusi kunigo nuodėmių?

Tyrimui įgavus pagreitį Bažnyčia atskleidė žinojusi apie kunigo bėdą – prieš trejus metus Prato vyskupu paskirtas monsinjoras Giovanni Nerbini prisipažino buvęs informuotas, kad jaunas dvasininkas ne vienus metus kovoja su jį užvaldžiusia priklausomybe nuo narkotikų.

Pasak Italijos žiniasklaidos, Bažnyčia šios problemos iš pradžių neketino viešinti: kunigui buvo siūloma tyliai bent metams pasitraukti ir pradėti gydymą priklausomybės ligų klinikoje.

Prato vyskupas vėliau patikino nežinojęs tikrosios padėties ir atsiprašė visų tikinčiųjų už Bažnyčios padarytas klaidas, kad F.Spagnesi veiksmams kelias nebuvo užkirstas anksčiau.

„Esu čia tam, kad prisiimčiau atsakomybę. Kai 2019-aisiais susipažinau su šiuo kunigu, jis buvo labai atitolęs, o vėliau pamažu užsimezgė dialogas, kartu ir apie jo bėdas, kurių nesugebėjau sau paaiškinti iki šio labai liūdno fakto apie jo sunkiai įsivaizduojamą priklausomybę, – kalbėjo vyskupas G.Nerbini parapijiečiams per mišias. – Aš, kaip tėvas, kovojau, kad jo neprarasčiau, kad jis nepasiektų paskutinio taško.

Ar elgiausi blogai? Manau, padariau klaidų, dėl to esu čia, tarp jūsų, kad atsiprašyčiau. Užtikrinu, kad iki galo nesuvokiau, į kokią bedugnę jis buvo įkritęs.

Visi šie baisūs aspektai, iškilę šiomis dienomis, yra tiesiog neįsivaizduojami.“

Vyskupas asmeniškai paragino nukentėjusius parapijiečius ieškoti teisybės. Pirmi jų skundai jau pasiekė teisėsaugą. Pati parapija dėl iššvaistytų šimtatūkstantinių lėšų į prokuratūrą kreipėsi tik praėjusią savaitę motyvuodama, kad daug laiko užėmė biurokratinių reikalų tvarkymas.

Kunigas kaltę pripažino

Pats kunigas atgailaudamas pasižadėjo visus iššvaistytus pinigus grąžinti.

Per apklausas F.Spagnesi pateikė visų pinigus jam aukojusių parapijiečių pavardes su konkrečiomis sumomis. Skaičiuojama, kad iš viso jam gali tekti sugrąžinti apie 300 tūkst. eurų.

„Grąžinsiu visus pinigus, kuriuos, kad nusipirkčiau narkotikų, pasisavinau iš kurijos sąskaitos ir iš savo parapijiečių suaukotų lėšų. Parduosiu viską, ką turiu, taip pat ir namą kalnuose“, – kunigo žodžius citavo dienraštis „Corriere della sera“.

F.Spagnesi ginantys advokatai patvirtino, jog kunigas pasiryžęs gydytis nuo priklausomybės ir atsisakyti senų įpročių, kad vėl įgytų tikinčiųjų pasitikėjimą.

„Gausus kokaino vartojimas jį panardino į visiškai kitą realybę, žmogus pradėjo gyventi dvilypį gyvenimą.

Tėvas F.Spagnesi yra pasiryžęs detoksikuotis, todėl artimiausiomis dienomis pas jį apsilankys su priklausomybe padedančių kovoti organizacijų atstovai“, – kalbėjo dvasininko advokatas Federico Febbo.

Rengė gėjų vakarėlius

Tačiau F.Spagnesi gali tekti atsakyti ne tik už neteisėtai pasisavintus svetimus pinigus – jam metami ir kiti labai rimti įtarimai.

Paaiškėjo, kad kunigas daug metų palaikė nuolatinius artimus ryšius su partneriu Allessio Regina. Dvasininko namuose Prato mieste, kur pora kartu gyveno, bent kartą per savaitę vykdavo homoseksualų vakarėliai, kuriuose būdavo gausiai vartojami įvairūs narkotikai.

Pokylių dalyviai sakė iš pradžių net neįtarę, kad turi reikalų su dvasininku.

„Jis prisistatė kaip asmuo, vardu Luca. Nežinojau, kad jis kunigas. Jis ir jo partneris man davė prievartavimo narkotiko. Pirmą kartą jį išbandžiau jų apartamentuose po to, kai visi parūkėme kreko, – pasakojo ne kartą vakarėliuose dalyvavęs anonimas. – Kad jis kunigas, supratau kur kas vėliau. Kaip du plius du sudėjau kelias situacijas, jos man pasirodė akivaizdžios.

Jis suprato, kad aš žinau, nes kelis kartus ta tema pajuokavau. Sakiau, kad Biblija yra mokslinės fantastikos knyga, o jis juokėsi. Atrodė, kad su manimi sutinka.“

F.Spagnesi partnerį A.Reginą teisėsauga sulaikė rugpjūčio pabaigoje.

Teigiama, kad vyras įkliuvo, kai vežėsi iš Olandijos parsisiųstą vadinamąjį prievartavimo narkotiką GBL, kuris dažniausiai naudojamas siekiant apsvaiginti ir seksualiai išnaudoti merginas.

Bylos duomenimis, kunigas su savo partneriu narkotinių medžiagų įsigydavo užsienyje naudodamiesi įvairiais nelegaliais kanalais internete.

Vakarėlių dalyvius pora į namus kviesdavosi per įvairias homoseksualų pažinčių svetaines. Įvykių eigą tirianti Prato prokuratūra išsiaiškino, kad pokyliuose nuolat susirinkdavo kelios dešimtys žmonių. Šiuo metu vykdomos jų apklausos.

Galėjo užkrėsti ŽIV

Pradėtas tirti ir dar vienas kunigą prislėgęs itin sunkus įtarimas dėl rizikingų lytinių santykių ir galimo vakarėlių dalyvių užkrėtimo ŽIV.

Paaiškėjo, kad F.Spagnesi ne vienus metus buvo šio viruso nešiotojas, tačiau, panašu, apie tai neinformavo ne tik savo organizuojamų vakarėlių dalyvių, bet ir ilgamečio partnerio.

Bylos duomenimis, bent du vakarėlių svečiai jau pranešė gavę teigiamą ŽIV testo atsakymą.

F.Spagnesi tikino, kad ligą gydėsi, todėl užkrėsti kitų negalėjo, nes sekso metu naudojosi visomis apsaugos priemonėmis.

Liudininkų parodymai teisėsaugą tuo verčia abejoti.

„Prokuratūra tikrina hipotezę. Paimta F.Spagnesi partnerio kraujo ištirti, kad būtų nustatyta, ar jis neužsikrėtė ŽIV. Šiam kaltinimui pagrįsti reikia dviejų prielaidų.

Pirmoji – kad asmuo nesigydė ir tokiu būdu platino infekciją. Antroji – kad jis turėjo nesaugių lytinių santykių“, – ginamąjį užstojo vienas jo advokatų F.Febbo ir patikino, kad kunigo liga nebuvo paslaptis.

Vertins Vatikanas

Žinia apie F.Spagnesi mestus sunkius įtarimus pasiekė Vatikaną. Prato vyskupas G.Nerbini jau kalbėjosi su aukščiausiais Šventojo Sosto pareigūnais dėl tolesnės kunigo ateities.

Nors Vatikanas dar neišsakė savo oficialios pozicijos, teigiama, kad F.Spagnesi nušalinimo nuo kunigystės galima tikėtis po itin kruopštaus tyrimo, kurio metu bus išanalizuoti visi faktai.

O kol kas žinios apie dvilypį kunigo gyvenimą sukrėstame Prato mieste meldžiamasi už sužeistą vyskupiją ir suteptą Bažnyčios vardą.

„Bažnyčia dar kartą buvo sutrypta, parblokšta skandalo ir diskredituota. Kviečiu žiūrėti į nukryžiuotą Kristų, kad suprastume, ko iš mūsų prašoma ir ką turime padaryti“, – rašoma specialiame vyskupo laiške, kuris buvo išsiųstas visoms Prato miesto parapijoms ir jų tikintiesiems prašant melstis, kad ši atvira žaizda greičiau užsitrauktų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.