Verslininko planas – tarsi iš kraupaus siaubo filmo: draudimo siekė darbuotojų žmogžudystėmis

Lenkijos miesto Torunės verslininkas įtariamas nužudęs keturis pavaldinius. Nusikaltimo motyvas – gauti 1,3 mln. eurų išmoką, nes tokia suma jis buvo apdraudęs savo darbuotojus dvylikoje draudimo įmonių.

Lenkijos policija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Lenkijos policija.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nusikaltimo motyvas – gauti 1,3 mln. eurų išmoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Nusikaltimo motyvas – gauti 1,3 mln. eurų išmoką.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Oct 16, 2021, 7:21 PM

Lenkijos televizija „Polsat“ šia istorija susidomėjo po vieno iš mirusiųjų tėvo skambučio. Vyras papasakojo, kad jo sūnus 25-erių Rafalas Koczanas pernai įsidarbino pas nekilnojamojo turto agentu prisistatantį Maciejų B.

Pagal darbo sutartį R.Koczanas turėjo ieškoti pirkti nebrangių butų. O po dviejų mėnesių jis kartu su dar vienu neseniai įdarbintu bendraamžiu žuvo automobilio avarijoje.

Pinigai – darbdaviui

Vaikinai važiavo į darbo komandiruotę Maciejui B. priklausančiu automobiliu. Avarija policininkams pasirodė keista: mašina dienos metu nedideliame posūkyje nuriedėjo nuo kalvos ir užsidegė.

Netoliese gyvenantis tragedijos liudininkas irgi neslėpė įtarimų: kelio ruože, kuriame niekada nebuvo jokio eismo įvykio, mašina nuskriejo lyg būtų tapusi nevaldoma.

Kadangi automobilis ir jame važiavę du žmonės sudegė, policija negalėjo nustatyti tikslios avarijos priežasties, o medikai neįstengė patikslinti visų mirtį lėmusių priežasčių.

Netrukus prokuratūra bylą dėl avarijos ir dviejų jaunų vyrų mirties nutraukė, o Maciejus B. praturtėjo solidžia pinigų suma.

Paaiškėjo, kad verslininkas visus šešis pavaldinius buvo apdraudęs tokia sutartimi, pagal kurios sąlygas jų mirties atveju draudimas išmokamas darbdaviui.

Tokio pobūdžio sutartys Lenkijoje nėra retenybė. Bet Maciejus B. savo darbuotojus informavo tik apie draudimo sutartį su viena įmone, o iš tiesų slapta apdraudė juos net dvylikoje įvairių firmų.

Tai sukėlė negerų įtarimų R.Koczano tėvui: draudimo agentai vienas po kito ėmė skambinti ir teirautis, kodėl jo sūnus 327 tūkst. eurų dydžio išmokos gavėju pasirinko darbdavį.

Sustabdė mirties karuselę

Galima afera susidomėję „Polsat“ žurnalistai atskleidė, jog Maciejus B. visus šešis pavaldinius įdarbino pernai vasarą, o pirmas jų žuvo išdirbęs vos dvi savaites. Šis vyras kartu su netrukus žuvusiu kitu kolega buvo prieglaudoje gyvenę ir alkoholizmu sirgę benamiai.

Paaiškėjo ir tai, jog darbo sutartis su visais pavaldiniais Maciejus B. pasirašydavo prekybos centro automobilių stovėjimo aikštelėje. Verslininkas pareigūnams aiškino, kad jo firma nebuvo didelė ir dar neturėjo savo biuro.

Keturių iš brangiai apdraustų pavaldinių mirtį Maciejus B. aiškina nelaimingu sutapimu. Verslininkas neigia planavęs pražudyti visus pavaldinius, kad gautų solidžias draudimo išmokas.

Tačiau tardytojai neatmeta, jog toks planas buvo, tik jį pristabdė po dviejų žmonių gyvybę nusinešusios avarijos kilęs skandalas.

Torunės prokuroras Jaroslawas Klikowskis pranešė, jog televizijai „Polsat“ atskleidus naujas Maciejaus B. veiklos aplinkybes nuspręsta dar kartą tirti visų jo pavaldinių mirties priežastis.

Sudegino savo šeimą

Jei pasitvirtins teisėsaugininkų įtarimai dėl kraugeriško verslininko sumanymo pasipelnyti iš apdraustų pavaldinių mirčių, nusikaltimas neabejotinai bus įrašytas į Lenkijos kriminalistikos istorijos vadovėlius.

Iki šiol žiauriausiu nusikaltėliu, siekusiu praturtėti nužudant paties apdraustus žmones, laikomas 49 metų Dariuszas P.

Į skolas įklimpęs Jastšembio Zdrujaus miesto dalies Ruptavos gyventojas prieš aštuonerius metus apdraudė savo šeimos narius nuo gaisro, o po to juos miegančius padegė. Ugnyje žuvo 40-metė žmona Joana bei trys dukros ir sūnus: 18-os, 13-os, 10-ies ir 4 metų.

Prieš padegdamas namus Dariuszas P. užrakino visus langus ir duris, todėl per gaisrą atsibudusi šeima negalėjo ištrūkti į lauką: visi užduso nuo smalkių.

Šios aplinkybės ir tai, jog nedidelė ugnis vienu metu kilo keliose namo vietose, ugniagesiams iš karto sukėlė negerų įtarimų. Dariuszas P. kaltės nepripažino: prisiekinėjo, jog jis, tvirtai tikintis ir patarnaujantis bažnyčioje, yra niekuo dėtas.

Bet tardytojai demaskavo, kad Dariuszas P. gaisrą stebėjo nuo kalniuko ir nieko nedarė matydamas kylančius dūmus. Be to, paaiškėjo, jog prieš šį įvykį vyras pradėjo susitikinėti su kita moterimi ir planavo kurti naują šeimą.

Medicinos ekspertizė patvirtino, kad Dariuszas P. yra gudrus ir negailestingas psichopatas, o teismas prieš dvejus metus jį nuteisė kalėti iki gyvos galvos. Vyrui nebuvo išmokėtas ir draudimas už artimųjų žūtį.

Pinigai atiteko vyriausiam jo sūnui, kurio tą žudynių naktį tik atsitiktinai nebuvo namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.