J. Biden – ne tik prezidento sutuoktinė: per 244 metų JAV istoriją, ji – pirmoji JAV ponia, turinti nuolatinį darbą

JAV prezidentas Joe Bidenas ir jo žmona Jill nuotraukose pirmiausia atrodo kaip darni, mylinti pora. Bet už harmoningų vaizdų slypi ir politinė žinia: žiūrėkite, šalies laivas vėl plaukia stabiliu kursu.

Joe Bidenas, Jill Biden.<br>AP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas, Jill Biden.<br>AP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas J.Bidenas su žmona Jill visada spinduliuoja šiltais tarpusavio jausmais. O J.Biden nesitenkina vien šalies pirmosios ponios vaidmeniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas J.Bidenas su žmona Jill visada spinduliuoja šiltais tarpusavio jausmais. O J.Biden nesitenkina vien šalies pirmosios ponios vaidmeniu.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 21, 2021, 1:09 PM

Per 244 metų JAV istoriją 70-metė Jill Biden – pirmoji šalies prezidento žmona, turinti nuolatinį ir visuomenei matomą darbą. Populiariame tinklalapyje ratemyprofessors.com Šiaurės Virdžinijos bendruomenės koledžo studentai dejuoja dėl profesorės J.Biden įpročio užduoti daug išsamių namų darbų. Nepaisant to, daugumai ji patinka.

Turinti du magistro diplomus ir daktaro laipsnį J.Biden nuo 1976-ųjų dėsto anglų kalbą. Šio darbo moteris niekuomet nenorėjo atsisakyti. Net ir 2009 m., kai iš didžiausio Delavero valstijos miesto Vilmingtono persikėlė į Vašingtoną, – ten jos vyras ėjo viceprezidento pareigas tuomečio JAV lyderio Baracko Obamos administracijoje.

Dabar ant Jungtinių Valstijų pirmosios ponios pečių užgriuvo reprezentacinės pareigos, Baltųjų rūmų priežiūra, pokylių rengimas ir kultūros programų sudarymas. J.Biden taip pat vadovauja jos ir B.Obamos žmonos Michelle pradėtam kariškių šeimų paramos projektui.

78-erių J.Bideno sutuoktinė – Amerikos šeimų plano, turinčio perpus sumažinti vaikų skurdą, lyderė. Ji tiesia kelią didelei švietimo reformai.

Bet J.Biden nusprendė, kad šių darbų neužtenka. Profesorė nori ir toliau dėstyti, nes sako, kad tai – jos pašaukimas ir aistra.

Rodo tikrus jausmus

J.Biden nedaro išsekusios ar nuo itin didelių reikalavimų pavargusios moters įspūdžio. Veikiau priešingai.

Tuo galėjo įsitikinti ir „Vogue“ žurnalas, savo rugpjūčio numerio viršelio veidu pasirinkęs JAV pirmąją ponią. Tai garbė, kuri niekada nebuvo suteikta jos pirmtakei, buvusiam topmodeliui Melaniai Trump.

Įžymybių fotografės Annie Leibowitz nuotraukose J.Biden rodoma ne tik kaip Amerikos prezidento sutuoktinė.

Vienoje jų šviesiaplaukė moteris pateikiama kaip verslininkė, gerai atliekanti savo pareigas, – su pieštuku tarp dantų ir personaliniu kompiuteriu ant stalo.

Atmintyje iškyla pirmenybę aukštakulniams teikusi M.Trump, kuri Baltųjų rūmų dekoravimo metu leido fotografuoti prezidentines erdves. Tuo metu jos įpėdinė J.Biden moka save pateikti kaip labai žemišką ir pasiekiamą.

Vienoje A.Leibowitz nuotraukų už aukštų medžių J.Bidenas ir Jill švelniai prigludę vienas prie kito.

Ši fotografija byloja, kad sutuoktinių santykiai pagrįsti harmonija ir tuomet, kai į porą nenukreipti objektyvai.

Kartu tai yra ir žinutė amerikiečiams: pasitikėkite mumis – visa šalis vėl suka į darnesnį ir stabilų kursą.

Piršosi penkis kartus

Amerikiečiai dabar dažnai mato naujas flirtuojančių Jill ir Joe Bidenų nuotraukas. Jos atspindi išskirtinius santykius dviejų žmonių, kurie susituokė prieš 44 metus ir abiem tai buvo antrosios vedybos.

Prieš Kalėdas 1972-aisiais J.Bidenas neteko žmonos Neilios ir dukters Naomi Christinos, kai į jų automobilį įsirėžė vilkikas. Iš nuolaužų gelbėtojams pavyko gyvus ištraukti sūnus – trejų Beau ir dvimetį Hunterį.

Po metų 29-erių J.Bidenas pirmąkart buvo išrinktas nedidelės Delavero valstijos senatoriumi.

Tuo metu Jill pavardė dar buvo Stevenson – kaip ir jos paplūdimio meilės Billo, už kurio moteris ištekėjo, kai abu pradėjo studijuoti.

Oficiali meilės istorija buvo šimtus kartų pasakota 1988 m., 2008 m. ir 2020 m., kai J.Bidenas siekė prezidento posto. Pagal ją, Jill jau buvo išsiskyrusi su savuoju Billu, kai Delavero senatorius jai paskambino 1975-ųjų vasarą ir pakvietė į pasimatymą.

J.Bidenas, kaip teigia oficiali istorija, viename reklaminių skelbimų pamatęs Jill (ji tuo metu truputį dirbo modeliu) nuotraukas jas parodė savo broliui Frankui. Šis pažinojo žavią šviesiaplaukę iš universiteto miestelio ir parūpino Joe jos telefono numerį.

Sulaukusi netikėto skambučio Jill paklausė J.Bideno: „Iš kur gavai mano numerį?“

Po ilgų įtikinėjimų ji sutiko nueiti su būsimuoju JAV prezidentu į pasimatymą. Jo metu Filadelfijos kino teatre žiūrėjo filmą „Vyras ir moteris“ („A Man and a Woman“).

Jill tuomet manė, kad iš santykių nieko nebus, nes Joe buvo aštuoneriais metais vyresnis. Abu jau buvo patyrę, ką reiškia nelaiminga meilė. J.Bidenui teko pirštis penkiskart, kol išgirdo taip trokštamą „Taip“.

Buvo ir kita versija

Tuo metu neoficiali meilės versija pasklido pernai per JAV prezidento rinkimų kampaniją.

B.Stevensonas ėmė tvirtinti, kad J.Bidenas paviliojęs jo jaunystės meilę, – tuo metu Jill esą dar buvo su juo susituokusi.

Bet dauguma amerikiečių norėjo tikėti meilės istorija be konfliktų. Jie pavargo po ketverių Donaldo Trumpo valdymo metų, kai ne tik šalis, bet, atrodo, ir tuomečio prezidento santuoka buvo atsidūrusi arti pavojingos ribos.

Ką gali prezidentų žmonos

Dabartinė Amerikos pirmoji pora kartais primena priešingus, bet vienas kitą papildančius polius. Energija trykštančiai J.Biden neretai teko tikrai lėtą prezidentą gelbėti nuo pernelyg atkaklių rinkėjų.

Norimas pranešti žinias „Flotus“ – paplitęs „First Lady of the United States“ trumpinys – įkelia į savo „Instagram“ paskyrą. J.Biden dar būdama antroji ponia – JAV viceprezidento žmona – naudojo poveikio galimybes savo mėgstamoms švietimo, auklėjimo ir sveikatos sritims.

„Dabar turiu dar didesnę platformą. Yra tiek daug ką veikti“, – sakė „Vogue“ žurnalui J.Biden.

Nė viename amerikietiškų taisyklių rinkinyje nėra aprašyta, kuo privalu užsiimti JAV prezidentų – iki šiol tik vyriškos giminės – sutuoktinėms.

Teigiama, kad pradžioje J.Biden nebuvo sužavėta politine vyro karjera ir jai pačiai tekusiais įsipareigojimais. Tačiau J.Bidenas tikina, kad žmona mielai priėmė pirmosios ponios funkcijas.

Aštuonerius metus būdama viceprezidento žmona J.Biden žinojo, kad JAV prezidentų žmonos tikrai gali daug ką pakeisti.

Praėjusio amžiaus 4–5-ojo dešimtmečių legendinė Amerikos pora buvo Eleanor ir Franklinas Delano Rooseveltai.

Prezidentui, kuris nuo 1921 m. buvo prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio, teko itin sunkus laikas – didžiausia Ameriką ištikusi ekonominė krizė ir Antrasis pasaulinis karas.

Sušlubavus F.D.Roosevelto sveikatai jį apniko mintys mesti politiką ir ramiai nugyventi likusias dienas. Bet žmona Eleanor perkalbėjo.

Santuokos, regis, nesudrumstė ir skandalingas vyro romanas su asmenine sekretore. E.Roosevelt nepaliko vyro, toliau skatino dirbti Amerikos labui.

Nors meilės ir artumo liko mažiau, ji, naudodamasi savo padėtimi, dar labiau pasinėrė į visuomeninę veiklą. E.Roosevelt dalyvavo visose keturiose vyro rinkimų kampanijose.

Todėl nenuostabu, kad kai kurie politologai teigia, jog JAV prezidentu būdavo išrenkamas ne F.D.Rooseveltas, o jo šeima.

Ši pora tapo sutuoktinių vaidmenų modeliu prezidentinėms šalims, kaip antai Argentinai.

Juano Domingo Perono žmona Maria Eva Evita Duarte buvo dainininkė, bet tapusi Argentinos prezidento žmona pasisakė už darbininkų ir neturtingųjų teises, jos dėka šalies moterys gavo teisę balsuoti.

Argentinos lyderio sutuoktinė 1952 m. mirė būdama vos 33-ejų ir tautos iki šiol yra garbinama.

Pirmoji Amerikos ponia Jacqueline Kennedy nebuvo socialiai arba politiškai aktyvi, bet tapo elegancijos simboliu.

Nancy Reagan politines virvutes mieliau tampė užkulisiuose.

Billas ir Hillary Clintonai daugeliui JAV piliečių kėlė klausimą, kuris iš jų vadovauja šaliai.

Ir tai įžiebė pirmąją viešą diskusiją, ką turėtų ir galėtų daryti Amerikos pirmoji ponia.

Sutuoktiniai Obamos atrodė vieninga komanda. Michelle Obama – šiuolaikiška, elegantiška, drąsiai kalbanti moteris, bet tradicinė žmona ir motina. Ji į politiką nenorėjo veltis.

D.Trumpas į Baltuosius rūmus 2017 m. sausį įsikėlė vienas. Melania iš pradžių liko su sūnumi Niujorke.

Fotografai ir operatoriai vis pagaudavo akimirkų, kai M.Trump atstumdavo sutuoktinį, kurio fizinis artumas jai atrodė esąs nemalonus. Sklido kalbos apie abiejų sandorį, nes ir už rankučių besilaikančios poros nuotraukos bylojo tik apie širdžių šaltumą.

Bidenų poros darna ir tarpusavio jausmai atrodo tikri.

Baltuosiuose rūmuose, kur kasdien užeina ir išeina tūkstančiai žmonių, nėra jokio privatumo.

Dėl to skundėsi visų Amerikos prezidentų šeimos.

Paplūdimio namą – tradicinę Bidenų vasaros atostogų vietą – sunku saugoti. Ir bendrų savaitgalio išvykų į atokius pensionus su nakvyne ir pusryčiais kaip ankstesniais laikais teko atsisakyti.

„Tai tiesiog neįmanoma. Bet aš nesiskundžiu. Tai – įsipareigojimų dalis“, – sakė JAV pirmoji ponia J.Biden.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.