Diktatoriaus ateitį gaubia spėlionės: už uždarų durų ruošiasi dienai, kai jis pasitrauks

Retas pasaulio lyderis yra taip atidžiai stebimas ir kartu taip apgaubtas paslapties skraiste kaip Kim Jong-unas. Bet panašu, kad už uždarų durų Šiaurės Korėjoje ruošiamasi dienai, kai diktatorius pasitrauks.

Kim Jong-uno išvaizdos pokyčiai paskatino gandus apie prastėjančią jo sveikatą. Jei jis negalėtų valdyti, tikėtina įpėdinė – diktatoriaus sesuo Kim Yo-jong.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-uno išvaizdos pokyčiai paskatino gandus apie prastėjančią jo sveikatą. Jei jis negalėtų valdyti, tikėtina įpėdinė – diktatoriaus sesuo Kim Yo-jong.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-uno išvaizdos pokyčiai paskatino gandus apie prastėjančią jo sveikatą. Jei jis negalėtų valdyti, tikėtina įpėdinė – diktatoriaus sesuo Kim Yo-jong.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-uno išvaizdos pokyčiai paskatino gandus apie prastėjančią jo sveikatą. Jei jis negalėtų valdyti, tikėtina įpėdinė – diktatoriaus sesuo Kim Yo-jong.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas į valdžią atėjo būdamas daug jaunesnis nei jo tėvas ir senelis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Kim Jong-unas į valdžią atėjo būdamas daug jaunesnis nei jo tėvas ir senelis.<br>AP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 23, 2021, 9:05 PM

Kim Jong-uno tikrasis amžius nėra tiksliai žinomas – spėjama, kad vyras artėja 40-ojo gimtadienio link. Jis į valdžią atėjo 2011-aisiais ir nuo pirmos dienos buvo apsuptas politinių bei diplomatinių intrigų.

Dažnai paminima, kad Kim Jong-uno sveikata – prasta.

Lyderio savijauta ir kasdienė buvimo vieta yra tokia paslaptis, kad kai jis kelias savaites 2020 m. nėjo į viešumą, pasklido spėlionės apie jo mirtį, o jas nutraukė tik diktatoriaus pasirodymas.

Nors kol kas pavyko nutildyti gandus apie Kin Jong-uno ateitį, pastarieji įvykiai leidžia manyti, kad Šiaurės Korėjoje bręsta dideli pokyčiai.

Valdžia be taisyklių

Šiuo metu Šiaurės Korėjos valdančiojoje partijoje – Korėjos darbininkų partijoje (KDP) – neegzistuoja jokių aiškių valdžios perdavimo taisyklių.

Dėl šios priežasties analitikai apie Kim Jong-uno pamainą gali spręsti tik pagal ankstesnių lyderių pavyzdžius.

Valdžios perdavimo protokolo nebuvimas nestebina – per savo 73 metų istoriją Šiaurės Korėja turėjo tik tris vadovus.

Pirmasis lyderis Kim Il-sungas 1980 m. paskyrė savo įpėdiniu sūnų Kim Jong-ilą. Tai įvyko likus 14 metų iki Kim Il-sungo mirties 1994-aisiais.

Savo ruožtu Kim Jong-ilas sąmoningai beveik iki pat mirties vengė perduoti valdžią. Spėjama, jog jis taip elgėsi todėl, kad pats jautėsi kiek išklibinęs savo tėvo paliktą režimą.

Kim Jong-ilas savo sūnų Kim Jong-uną įpėdiniu įvardijo tiktai tada, kai buvo aišku, kad nebepasveiks po širdies smūgio, ištikusio 2008-ųjų vasarą.

Bet oficialiai šis sprendimas buvo paskelbtas 2010-aisiais, tad Kim Jong-unas nauju neginčijamu lyderiu imtas laikyti tik likus metams iki dienos, kai tapo šalies vadovu.

Nors ir jaunas bei nepatyręs, Kim Jong-unas be skrupulų paėmė valdžią į savo rankas.

2013 m. jis įvykdė mirties bausmę savo dėdei Jang Song-thaekui už veikimą „prieš partiją“ ir „kontrrevoliucinius veiksmus“.

Kim Jong-ilas buvo paskelbęs Jang Song-thaeką kažkuo panašiu į regentą – asmeniu, kuris atlieka valstybės vadovo funkcijas, kol oficialusis jos monarchas yra nepilnametis, sunkiai serga ar yra išvykęs.

Vienas Šiaurės Korėjos pabėgėlis teigia, kad įtaka, kurią turėjo dėdė, kėlė grėsmę Kim Jong-uno autoritetui, todėl giminaitis atsidūrė jaunojo lyderio nemalonėje.

2017-aisiais Kim Jong-unas liepė Kvala Lumpūre nužudyti savo netikrą brolį Kim Jong-namą – vyriausiąjį Kim Jong-ilo sūnų ir aštrų režimo kritiką.

Du nauji straipsniai

Kim Jong-unas į valdžią atėjo būdamas gerokai jaunesnis nei kadaise jo tėvas ir senelis, tad kol kas nejautė poreikio paskirti įpėdinio. Be to, jis šio sprendimo labai vengė.

„Kim Jong-uno stilius buvo surasti ką nors, kas galėtų jį pakeisti, ir po metų dvejų tą asmenį nužudyti“, – teigė analitinės bendrovės „RAND Corporation“ vyriausiasis gynybos specialistas Bruce’as Bennettas.

Kartais konkurento būdavo atsikratoma kitu būdu, neatimant gyvybės – pavyzdžiui, perauklėjant arba perkeliant į žemesnes pareigas.

„Jis taip nuolatos elgėsi iš baimės, kad kas nors atrodytų kaip alternatyva jam, – Kim Jong-uno „valymus“ komentavo B.Bennettas. – Jis nori turėti visišką kontrolę.“

Vis dėlto iš kai kurių pastarųjų metų sprendimų galima spręsti, kad ir pats Kim Jong-unas, ir KDP vadovybė ruošiasi rasti pakaitalą.

Viena užuominų – sausį Aštuntajame partijos kongrese priimti du straipsniai, kuriuose aprašomas valdžios perdavimas.

28-asis straipsnis teigia, kad bet kuris iš penkių KDP aukščiausiojo organo – politinio biuro – prezidiumo narių gali pirmininkauti susirinkimams, jei gauna generalinio sekretoriaus – Kim Jong-uno – leidimą.

Tai iš esmės reiškia, kad nuo šiol pats Kim Jong-unas nebeprivalo dalyvauti prezidiumo susirinkimuose.

Ryškiausias pokytis matomas 26-ajame straipsnyje, kuriuo sukuriama nauja pirmojo sekretoriaus pareigybė.

Pats pavadinimas nėra naujas: Kim Jong-unas save taip titulavo tol, kol 2016-aisiais persivadino pirmininku, o vėliau, 2021 metais, – generaliniu sekretoriumi.

Vis dėlto dabar pirmuoju sekretoriumi vadinamas generalinio sekretoriaus pirmasis pavaduotojas. Taip buvo sukurta pozicija, kuri iš esmės yra viceprezidentas. Tai yra radikalus žingsnis, nes iki šiol nei KDP, nei jokia kita valdanti komunistų partija nebuvo skyrusi antro pagal svarbą žmogaus.

Kol kas pirmasis sekretorius nebuvo paskirtas, be to, niekur nepasakyta, kad būtent pirmasis sekretorius automatiškai perimtų valdžią po generalinio sekretoriaus mirties.

„Šis nutarimas kelia įdomų klausimą, – pažymėjo B.Bennettas. – Ar antrasis pagal svarbą asmuo tiesiog perimtų valdžią, ar įtakingi politinio biuro nariai susirinktų ir priimtų sprendimą kartu?“

Stabilumas – ant kortos

Kim Jong-uno sveikatos būklė išlieka paslaptimi. Jis ne tik antrą kartą šiais metais mėnesiui dingo iš akiračio, bet ir numetė nemažai svorio. Žvalgybininkų teigimu, apie 20 kg.

Svorio praradimas yra toks ryškus, kad netgi Pchenjano gyventojas valstybinėje televizijoje išreiškė susirūpinimą, jog lyderis atrodo „išsekęs“. Praėjusį mėnesį parade Kim Jing-unas atrodė dar labiau sulysęs.

„Mes nežinome, kokia jo sveikata, – kalbėjo Šiaurės Rytų Azijos saugumo ir Šiaurės Korėjos ekspertė Sue Mi Terry. – Viskas, ką žinome, – kad Kim Jong-uno sveikata bus pagrindinė korta, nulemsianti Šiaurės Korėjos stabilumą.“

Šiaurės Korėja jau dabar susiduria su maisto trūkumu, potvyniais ir ekonomikos nuosmukiu. Jei šalia viso to dar pridėtume Kim Jong-uno mirtį, išlaikyti stabilumą šalyje būtų iššūkis.

„Tai rizikingas, didelį poveikį turintis scenarijus Šiaurės Korėjai. Dabartinis vadovas neturi įpėdinio, kurį, kaip Kim Jong-ilą, būtų ruošęs valdžiai du dešimtmečius“, – tvirtino „Hyundai Motor-Korea“ fondo Korėjos istorijos ir viešosios politikos centro direktorė Sue Mi Terry.

Dėmesio centre – sesuo

Pagrindinis klausimas – kas pakeis Kim Jong-uną jo mirties arba ilgos ligos atveju?

Kadangi paties lyderio vaikai yra per maži, vienas spėjimų yra toks: kažkas iš politinio biuro arba karinių pajėgų imsis iniciatyvos perimti valdžią.

„Galiausiai tai yra labai neaišku, – teigė Sue Mi Terry. – Nežinoma, ar potencialus naujas vadas jau egzistuoja, nes jei žinotume mes, žinotų ir pats Kim Jong-unas ir jis būtų pasirūpinęs to asmens pašalinimu.

Jei kas nors turėtų tikslą būti valdžioje, to žmogaus galva jau būtų nuriedėjusi, ir Kim Jong-unas elgtųsi taip, lyg nieko nebūtų įvykę.“

Precedentas leidžia spręsti, kad tikimybė pačiam Kim Jong-unui išsirinkti įpėdinį, kuris tiktai sustiprintų gandus apie vado sveikatą ir susilpnintų jo valdžią, yra maža.

Daugumos nuomone, diktatoriaus sesuo Kim Yo-jong – labiausiai tikėtina kandidatė. Ji yra šeimos narė ir turi visišką lyderio pasitikėjimą. Gali būti, kad Kim Jong-unas patikėtų jai jo vaikų regentės pareigas.

Praėjusį mėnesį Kim Yo-jong buvo perkelta į Valstybės reikalų komisiją, Šiaurės Korėjos aukščiausią valdžios organą.

Ji prisiėmė svarbiausią vaidmenį planuojant santykius su Pietų Korėja.

„Ko gero, sesuo yra vienintelė svarbi figūra, nes vadas ja pasitiki“, – tvirtino Sue Mi Terry.

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.