Namuose tvirkintos 12-metės niekas neišgirdo: nebeištvėrusi mergaitė pakėlė ranką prieš save

Lenkiją sukrėtė patėvio ir jo sugėrovo tvirkintos dvylikametės Kingos savižudybė. Mergaitė dėl to skundėsi, bet teismas neleido jai išsikraustyti gyventi pas tetą.

Į paauglės teiginius dėl seksualinio priekabiavimo nepažiūrėta rimtai.<br>123rf nuotr.
Į paauglės teiginius dėl seksualinio priekabiavimo nepažiūrėta rimtai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos Rytui“, Varšuva

Jan 22, 2022, 10:06 PM, atnaujinta Jan 22, 2022, 10:43 PM

Tragedija įvyko nedideliame Tarnuvo Dombrovos miestelyje apie 100 km nuo Krokuvos.

Teismas nurodė Kingai toliau gyventi kartu su prie jos priekabiaujančiu patėviu ir jį užtariančia motina, o paviešinusi savo kančias paauglė tapo patyčių objektu miestelyje ir mokykloje.

Mergaitė maldavo policininkų, teisėjų, mokytojų ir socialinių darbuotojų leisti persikelti pas tetą į kitą rajoną, kur ji praleisdavo vasaras ir jausdavosi laiminga.

Bet valdininkai neskubėjo priimti sprendimo siuntinėdami dokumentus iš vienos institucijos į kitą, iš vieno rajono į kitą.

Negalėdama atlaikyti streso mergaitė pradėjo žalotis ir atsidūrė psichiatrijos ligoninėje. Jos motina gydymą nutraukė – spėjama, tam, kad galėtų spausti dukrą atsiimti kaltinimus patėviui.

„Man norisi staugti iš pykčio, kad institucijos, kurios privalėjo skubiai reaguoti ir padėti Kingai, to nepadarė ir jau nebepadarys“, – pareiškė Elzbieta Czyz, vadovaujanti organizacijai „Suteikiame vaikams jėgų“, kuri tris dešimtmečius kovoja su nepilnamečių seksualiniu išnaudojimu.

Nepaisė vaiko žodžių

E.Czyz ne pirmą kartą susidūrė su situacija, kai panašiais atvejais teisėsaugos institucijos labiau nori padėti suaugusiesiems, o ne vaikui. Teisėjai ir policininkai esą mano, kad, skubiai atėmus vaiką iš motinos, ji liks pažeminta savo bendruomenėje, nors nepilnamečio kaltinimai gali būti išgalvoti.

Pareigūnai esą nesusimąsto, kad per panašų konfliktą suaugęs žmogus gali išeiti iš namų ir laikinai apsistoti pas draugus ar gimines, o vaikas nepajėgus savarankiškai taip pasielgti.

Kingos motina neigė, kad naujasis gyvenimo draugas priekabiauja prie jos dukters, ir garantavo, jog šeimos bičiulis to irgi negalėjo daryti.

Tuo metu Kinga tvirtino, kad patėvis nuolat stengdavosi paliesti jos intymias vietas, šnabždėjo žodžius apie galimą didelį malonumą, orgazmą, seksą.

Motina su draugu dažnai kartu išgėrinėjo, o apsvaigęs vyras podukrai esą slapta merkdavo akį ir siųsdavo oro bučinius.

Mergaitė dėl tokio elgesio skundėsi motinai, tačiau ji netikėjo ir kaltino dukrą viską išsigalvojant ar per daug jautriai reaguojant į patėvio juokelius.

Tetos prašymo nepatenkino

Nuvykusi vasaros atostogų į kitą regioną pas tetą Kinga jai paatviravo apie konfliktus namuose. Išgirdusi sukrečiančius mergaitės pasakojimus giminaitė ryžosi kreiptis į pareigūnus.

Moteris parašė pareiškimą prokuratūrai ir paprašė leisti dukterėčiai pas ją gyventi tol, kol bus svarstomas prašymas dėl globėjos statuso suteikimo.

Nors pagal įstatymą minėto rajono prokuratūra galėjo pati iškelti bylą, buvo nuspręsta prašymą persiųsti į tą rajoną, kuriame gyvena Kingos tėvai.

Bet biurokratinė mašina įstrigo, nes kažkam pritrūko kažkokių dokumentų, kažkas išėjo atostogauti.

Sužinojusi apie dukters skundus motina ją parsivežė atgal ir atėmė telefoną, kad ji negalėtų bendrauti su teta.

Į namus atėjęs policininkas mergaitei pasakė, kad ji neturi šansų apsigyventi pas tetą, nes motina nėra asociali, dirba ir neigia visus jos pateiktus kaltinimus.

Motina reikalavo, kad Kinga atsiimtų liudijimus ne tik prieš patėvį, bet ir prieš jo bičiulį ir sugėrovą Pawelą.

Kingos teigimu, sutikęs ją pamiške važiuojančią dviračiu Pawelas bandė išprievartauti, bet jai pavyko pasprukti.

Sužinojęs apie kaltinimus Pawelas Kingai ėmė grasinti susidorojimu, jei ji neatsiims pareiškimo, o vėliau už tai siūlė pinigų.

Motina dukrą ėmė kaltinti, kad ji pati provokuoja vyrus, nes rengiasi provokuojamai ir yra tikra pasileidėlė.

Kai teismas antrą kartą atmetė tetos prašymą tapti mergaitės globėja ir nurodė, kad nepilnametė toliau privalo gyventi su motina ir patėviu, Kinga nusižudė.

Problema – įsisenėjusi

Kilus pasipiktinimui dėl valdininkų abejingumo Kingos likimui organizacija „Suteikiame vaikams jėgų“ paviešino, kad vyriausybė nutraukė šios organizacijos prieš 13 metų įsteigto pagalbos vaikams telefono finansavimą.

Spėjama, jog tai padaryta todėl, kad Lenkiją valdančiajai katalikiškai Teisės ir teisingumo partijai (TTP) nepatinka organizacijos reiškiama kritika ir skelbiama niūri statistika.

Organizacija pateikia kasmetes ataskaitas, kad vaikai seksualinį išnaudojimą dažniausiai patiria iš artimų žmonių, šeimose. Be to, ji pabrėžia, kad šalyje trūksta vaikų psichiatrų ir seksologų, o mokyklose nėra kalbama apie tai, kaip atpažinti seksualinį priekabiavimą ir kur kreiptis pagalbos.

Tuo metu TTP teigia, kad visos panašios negerovės sklinda iš vakarietiško liberalizmo, ir aukština tradicinės religingos šeimos modelį ir Bažnyčios vaidmenį tautai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.