Vasaros laukia su nerimu: ar tęsis septynerių metų karščių rekordai

Artėjančios vasaros klimato specialistai laukia nerimaudami dėl naujos karščio atakos, nes pastarųjų 7 metų atkarpa buvo karščiausia per visą stebėjimų istoriją.

Karščio rekordai.<br>D.Umbraso nuotr.
Karščio rekordai.<br>D.Umbraso nuotr.
Karščio rekordai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Karščio rekordai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 31, 2022, 6:34 AM

Jungtinių Tautų Pasaulio meteorologijos organizacijos (PMO) teigimu, šilumos 2021 m. nepadėjo nuslopinti net antras per dvejus metus klimato reiškinys „La Nina“, turintis vėsinamąjį poveikį.

„Vienas po kito ėję „La Nina“ reiškia, kad 2021-aisiais šiltėjimas buvo santykinai mažiau išreikštas, palyginti su ankstesniais metais. Vis dėlto 2021-ieji vis tiek buvo šiltesni už ankstesnius „La Nina“ paveiktus metus“, – pabrėžė PMO vadovas Petteris Taalasas.

Tai rodo, kad bendras ilgalaikis šiltėjimas dėl šiltnamio efektą sukeliančių dujų dabar yra daug didesnis nei vidutinės pasaulio temperatūros varijavimas įvairiais metais dėl natūraliai atsirandančių klimato veiksnių.

„La Nina“ yra didelio masto paviršiaus atvėsimas Ramiojo vandenyno pusiaujo srities centrinėje ir rytinėje dalyse, turintis didelių pasekmių orams visame pasaulyje. Šis reiškinys, paprastai veikiantis priešingai nei temperatūrą didinantis klimato reiškinys „El Nino“, stebimas kas dvejus–septynerius metus, bet nuo 2020-ųjų vyko du kartus.

PMO savo išvadas padarė sujungusi 6 svarbiausias tarptautines duomenų bazes, įskaitant Europos Sąjungos stebėjimo programos „Copernicus“ (C3S) ir JAV Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) duomenis. Jie parodė, kad vidutinė pasaulinė temperatūra 2021-aisiais buvo maždaug 1,11 laipsnio didesnė už temperatūrą iki pramonės revoliucijos, 1850–1900 m.

2021-ieji taip pat buvo septinti iš eilės metai, kai pasaulio temperatūra buvo daugiau kaip vienu laipsniu didesnė už temperatūrą iki pramonės revoliucijos.

„Vidutinė pasaulio temperatūra pernai jau priartėjo prie tokio temperatūros padidėjimo, kokio siekiama išvengti Paryžiaus susitarimu, žemesniosios ribos“, – įspėjo PMO.

2015 m. Paryžiaus susitarimu šalys numatė pasaulio atšilimą apriboti dydžiu, gerokai mažesniu už 2 laipsnius, palyginti su temperatūra iki pramonės revoliucijos, o jei įmanoma – iki 1,5 laipsnio.

PMO pabrėžė, kad nepertraukiamas pastarųjų septynerių metų šiltas periodas yra ilgalaikės šiltėjimo tendencijos dalis: „Nuo 9-ojo dešimtmečio kiekvienas dešimtmetis buvo šiltesnis už ankstesnį. Manoma, kad tai tęsis.“

Pagal skirtingas duomenų bazes šiek tiek skirtingai vertinama, kurioje septynerių šilčiausių metų vietoje yra 2021-ieji. C3S praėjusiems metams skyrė 5-ąją vietą, NOAA – 6-ąją, kiti – 7-ąją. Tačiau pernai vis tiek buvo užregistruota virtinė rekordinių temperatūrų ir ekstremalių meteorologinių įvykių, susijusių su pasauliniu atšilimu.

P.Taalasas atkreipė dėmesį į rekordinę beveik 50 laipsnių temperatūrą Kanadoje, lygintiną su dydžiais, užfiksuotais karštoje Alžyro Sacharos dykumoje, išskirtines liūtis ir aukų pareikalavusius potvynius Azijoje ir Europoje, sausras tam tikrose Afrikos ir Pietų Amerikos dalyse.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.