Kinijos prezidento šeimos užkulisiai: dainininkė žmona ir paslaptingas vienintelės dukters gyvenimas

Xi Jinpingo valdžia Kinijoje tampa neribota jam užsitikrinus trečiąją kadenciją šalies lyderio poste. Žmogui, kuris jau lyginamas su pačiu komunistinės Kinijos įkūrėju Mao Zedongu, kelią į galios viršūnę padėjo tiesti ir jo žmona Peng Liyuan – garsi dainininkė.

Xi Jinpingas su žmona Peng Liyuan nuolat rodosi viešumoje. Prezidento įvaizdžiui pagerinti net buvo paviešinta pirmosios poros fotografija, daryta 1989 m.<br>„Reuters“/AP/„Scanpix“ nuotr.
Xi Jinpingas su žmona Peng Liyuan nuolat rodosi viešumoje. Prezidento įvaizdžiui pagerinti net buvo paviešinta pirmosios poros fotografija, daryta 1989 m.<br>„Reuters“/AP/„Scanpix“ nuotr.
Xi Jinpingo valdžia Kinijoje tampa neribota jam užsitikrinus trečiąją kadenciją šalies lyderio poste. Žmogui, kuris jau lyginamas su pačiu komunistinės Kinijos įkūrėju Mao Zedongu, kelią į galios viršūnę padėjo tiesti ir jo žmona Peng Liyuan – garsi dainininkė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Xi Jinpingo valdžia Kinijoje tampa neribota jam užsitikrinus trečiąją kadenciją šalies lyderio poste. Žmogui, kuris jau lyginamas su pačiu komunistinės Kinijos įkūrėju Mao Zedongu, kelią į galios viršūnę padėjo tiesti ir jo žmona Peng Liyuan – garsi dainininkė.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nuo viešumos itin slepiama vienintelė Kinijos vadovo dukra Xi Mingze svetima tapatybe studijavo psichologiją prestižiniame Harvardo universitete JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Nuo viešumos itin slepiama vienintelė Kinijos vadovo dukra Xi Mingze svetima tapatybe studijavo psichologiją prestižiniame Harvardo universitete JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kinijos muzikos garsenybė Peng Liyuan turi ir armijos generolo majoro laipsnį.<br>„Twitter“ nuotr.
Kinijos muzikos garsenybė Peng Liyuan turi ir armijos generolo majoro laipsnį.<br>„Twitter“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 30, 2022, 1:11 PM

Dar gerokai prieš ištekėdama už dabar vieno galingiausių pasaulio politikų Peng Liyuan jau žinojo, kokio vyro ieško: „Sėkmės lydimo, ambicingo ir valdingo santykiuose.“

Vienoje Honkongo televizijos pokalbių laidoje 1999-aisiais paklausta, ar jos sutuoktinis Xi Jinpingas, kuris tuo metu dar buvo toli nuo Kinijos valdžios viršūnės, atitinka šiuos reikalavimus, Peng Liyuan nedvejojo: „Esu už jo ištekėjusi daugiau negu dešimtmetį, žinoma, jį lydi sėkmė.“

Peng Liyuan tikėjimas vyro ateitimi pasirodė esąs pagrįstas: 2012-aisiais Xi Jinpingas buvo išrinktas Kinijos komunistų partijos lyderiu, 2013-aisiais patvirtintas valstybės prezidentu, o Kinijos scenos žvaigždė tapo pirmąja šalies ponia.

Skirtingai nei pirmtakės, ji mėgavosi atsidūrusi dėmesio centre. Peng Liyuan lydėjo vyrą per užsienio vizitus ir tarptautinėse konferencijose, sakė kalbas Jungtinėse Tautose ir pasauliniuose labdaros renginiuose.

Peng Liyuan, kuriai lapkritį sukaks 60 metų, tapo slaptuoju ginklu padedant dabar 69 metų sutuoktiniui užsitikrinti kariuomenės palaikymą ir visuomenės palankumą 1,4 mlrd. gyventojų turinčioje šalyje.

Solistė išpopuliarėjo

Iki tol, kol Xi Jinpingas 2012 m. tapo Kinijos komunistų partijos vadovu, Peng Liyuan – viena populiariausių Kinijos dainininkių – buvo nepalyginti garsesnė už savo vyrą.

Ji gimė 1962 m. Šandongo provincijoje rytinėje Kinijos dalyje menininkų šeimoje: motina dainavo klasikinės kinų operos trupėje, o tėvas vadovavo vietos kultūros namams.

Scenoje mergaitė pirmą kartą pasirodė būdama šešerių, paskui lankė muzikos mokyklą.

1984 m. Peng Liyuan pateko į elitinį Kinijos liaudies išsivadavimo armijos (KLIA) ansamblį.

KLIA muzikos ir šokių kolektyvai, pavaldūs kariuomenės Vyriausiajai politinei valdybai, buvo komplektuojami iš aukščiausio lygio atlikėjų, turėjo geras repeticijų bazes, puikų aprūpinimą. Jiems buvo suteikiamos geriausios koncertų salės ir galimybė neblogai užsidirbti per komercinius turus.

Beliko užkariauti sceną, o talentingajai Peng Liyuan, išsiskiriančiai puikiu sopranu ir nuo vaikystės įvaldžiusiai liaudiško dainavimo įgūdžius, tai pavyko visapusiškai.

Kaip kariuomenės dainų ir šokių ansamblio solistė Peng Liyuan sulaukė fantastiško populiarumo visoje šalyje. Patriotinių ir liaudies dainų atlikėja nuolat būdavo kviečiama dalyvauti populiariausioje Kinijos televizijos programoje – kasmečiame iškilmingame koncerte, skirtame Pavasario šventei (kinų Naujiesiems metams).

Beje, Peng Liyuan pasirodė ir specialiame koncerte kariškiams, kurie 1989 m. žiauriai susidorojo su protestuotojais Tiananmeno aikštėje Pekine.

Peng Liyuan nuosekliai kilo ir tarnybinės karjeros laiptais – 2009 m. jai buvo suteiktas kariuomenės generolo majoro laipsnis. Solistė tapo pirmąja moterimi, užėmusia KLIA Menų akademijos dekano postą.

Xi Jinpingo žmona nevengė visuomeninės veiklos, organizavo keletą kampanijų padidinti Kinijos žmonių informuotumą apie ŽIV ir AIDS.

„Peng Liyuan sulaukia milžiniškų kinų simpatijų dėl savo asmeninio žavesio“, – sakė Guilfordo koledžo JAV Kinijos politikos profesorius George’as Guo.

Anot jo, Peng Liyuan populiarumas kariuomenėje turėjo didelę įtaką Xi Jinpingo karjerai, ypač kai jis pirmą kartą 2010 m. prisijungė prie aukščiausios armijos vadovybės – tapo Kinijos komunistų partijos Centrinės karinės komisijos nariu.

„Ji buvo vertinama kaip viena svarbiausių figūrų mezgant sklandžius ryšius tarp Xi Jinpingo ir Kinijos liaudies išlaisvinimo armijos, – neabejojo G.Guo. – O pastaraisiais metais Peng Liyuan vaidmuo vis labiau augo padedant Kinijos komunistų partijos vadovui susikurti geranoriško lyderio, puoselėjančio meilę, gerumą ir užuojautą žmonėms, įvaizdį.“

Sukūrė meilės istoriją

Kolegos iš Komunistų partijos Propagandos skyriaus pasinaudojo Xi Jinpingo santykiais su Peng Liyuan, kad sušvelnintų politiko įvaizdį, kai jis 2012 metais tapo įtakingiausiu žmogumi Kinijoje.

Valstybinė žiniasklaida sukūrė didžiąją dalį jų meilės istorijos – tai labai neįprastas žingsnis partijos šulams, kurie dešimtmečius slėpė savo asmeninį gyvenimą nuo Kinijos visuomenės.

Xi Jinpingas su būsimąja žmona susitiko 1986-aisiais: tada 24 metų dainininkę ir 33 metų išsiskyrusį Siameno miesto vicemerą supažindino bendri draugai.

Pirmoji Xi Jinpingo santuoka su Kinijos pasiuntinio Londone dukra Ke Lingling truko nuo 1979 m. iki 1982 m. Pora vaikų nesusilaukė ir po skyrybų moteris emigravo į Jungtinę Karalystę.

Į pirmąjį pasimatymą Peng Liyuan esą atėjo mūvėdama apsmukusias kariškas kelnes – kad pamatytų, ar Xi Jinpingas ja domisi tik dėl išvaizdos ir sceninės šlovės. Bet, anot dainininkės, vienas naujojo pažįstamo klausimas ją paskatino iškart įsimylėti.

„Kiek yra solistų balso tipų?“ – to paklausta Peng Liyuan pasijuto vertinama dėl savo talento.

Xi Jinpingas vėliau sakė Peng Liyuan taip pat įsimylėjęs per pirmąjį pasimatymą.

„Jau per pirmąsias 40 mūsų susitikimo minučių supratau, kad matau būsimąją žmoną“, – pareiškė jis.

Pora susituokė 1987 m. Pasakojama, kad Peng Liyuan ir Xi Jinpingo vestuvės buvo kuklios – dalyvavo tik šeši žmonės. Tada jaunikis Siameno mieste gyveno bendrabutyje, o šventė buvo surengta nedidelėje kavinėje.

Paskui kompanija nutarė dar išgerti arbatos namuose, bet įsimylėjėliai pasirodė nesą pasirengę priimti svečius: kambaryje nepakako puodukų šešiems žmonėms. Xi Jinpingo žmona visus pavaišino saldainiais.

Dukra mokėsi už Atlanto

1992 m. birželio 27 d. Xi Jinpingui ir Peng Liyuan gimė dukra Xi Mingze. Nors tėvai slėpė savo atžalą nuo viešumos, Peng Liyuan retsykiais prasitardavo apie atžalą.

Valstybinė žiniasklaida kartą paminėjo, jog, kaip ir kitos Kinijos motinos, Peng Liyuan buvo nusivylusi, kad jos dukra dažnai nenorėdavo mokytis skambinti fortepijonu valandą per dieną.

Pranešama, kad pirmoji Kinijos pora vėliau išsiuntė Xi Mingze į Jungtines Valstijas, kur ji svetima tapatybe nuo 2010 m. iki 2014 m. studijavo psichologiją Harvardo universitete, – šis faktas Kinijoje niekada nebuvo paskelbtas.

JAV kongresmenė Vicky Hartzler, šiemet vasarį pristatydama Aukštojo mokslo apsaugos nuo Kinijos komunistų partijos aktą, atskleidė, kad vienintelė Kinijos prezidento dukra gyvena už Atlanto.

Įstatymu siekiama uždrausti asmenims, dirbantiems Kinijos komunistų partijos Nacionaliniame kongrese, ir jų šeimos nariams gauti studentų ar mokslo vizas.

Vis dėlto kiti šaltiniai teigia, kad Xi Mingze grįžo į Kiniją 2019 m., bet ir toliau gyvena šešėlyje.

Pernai gegužę interneto svetainių technikas Niu Tengyu Kinijoje buvo apkaltintas Xi Jinpingo dukters asmeninės informacijos nutekinimu ir nuteistas kalėti 14 metų.

Įžvelgė diplomatijos vertę

Komunistiniai Kinijos vadovai niekada nebuvo populiarūs užsienyje, ypač Vakaruose. Peng Liyuan ėmėsi misijos tai keisti ir akivaizdu – Kinijos Liaudies Respublikos istorijoje niekada nebuvo tokios pirmosios ponios kaip ji.

Po dabartinės Kinijos valstybės įkūrimo 1949-aisiais egzistavo nerašyta taisyklė dėl diplomatinių vizitų: vyriausybės vadovams nebuvo leidžiama pasiimti savo sutuoktinių, jei jie lankydavosi socialistinėse šalyse.

Jei vizitas būdavo į ne socialistinę valstybę, žmona galėjo vykti drauge.

Tik 7-ajame dešimtmetyje Kinija įžvelgė pirmųjų ponių diplomatijos vertę įkvėpta JAV prezidentų žmonų žavesio ir švelniosios galios.

1963 m. tuomečio Kinijos prezidento Liu Shaoqi žmona Wang Guangmei kartu su savo vyru ir kitais delegacijos nariais apsilankė Indonezijoje, tačiau vėliau Liu Shaoqi per kultūrinę revoliuciją buvo įkalintas Mao Zedongo ir mirė 1969 m.

Nuo to laiko, nors Kinijos prezidentų žmonos ir prisijungdavo prie diplomatinių vizitų užsienyje, nė viena nepritraukė tiek tarptautinio dėmesio kiek Peng Liyuan.

Guilfordo koledžo profesoriaus G.Guo vertinimu, vos atsidūręs valdžioje Xi Jinpingas buvo vienas nepopuliariausių pasaulio lyderių Vakaruose, bet Peng Liyuan per kelerius metus atliko gyvybiškai svarbų vaidmenį švelninant jo įvaizdį.

„Peng Liyuan vadovavo Xi Jinpingo „švelniosios galios“ kultūriniams komponentams. Tai stipriai ir teigiamai prisidėjo prie Kinijos užsienio diplomatijos“, – sakė G.Guo.

Lygiavosi į M.Obamą

Xi Jinpingo žmona pakeitė Kinijos pirmosios ponios vaidmenį, kad jis taptų panašesnis į tą, kurį atlieka JAV prezidentų sutuoktinės.

Ankstyvaisiais savo vyro valdymo metais Peng Liyuan ėmė šiltai bendrauti su tuomete JAV pirmąja ponia Michelle Obama.

„M.Obama ir Peng Liyuan iš tikrųjų parodė stilingą, efektyvų ir rafinuotą būdą užmegzti ryšius su kitomis šalimis ir dalyvavo įvairiose programose per savo vyrų vizitus“, – teigė Nebraskos Omahos universiteto profesorė, moterų lyderystės tyrinėtoja Joy Chin-Chung Chao.

Bet nors abi moterys dirbo kaip neapmokamos savo šalių diplomatės, Joy Chin-Chung Chao pabrėžė, kad Peng Liyuan galia buvo labiau ribota nei jos kolegės iš JAV.

Profesorė atkreipė dėmesį į įvykį 2013 m., kai Baracko Obamos žmona atsisakė prisidėti prie vyro vizito į Kiniją, nes tuo laiku buvo jos dukters gimtadienis. Mažai tikėtina, kad Peng Liyuan galėtų priimti tokį sprendimą, nes ji privalėtų teikti pirmenybę savo, kaip prezidento sutuoktinės, vaidmeniui.

Anot Joy Chin-Chung Chao, iš pirmųjų ponių visame pasaulyje tikimasi, kad jos laikysis tradicinių lyčių vaidmenų ribų, demonstruos moteriškumą, motinystę ir ištikimybę savo vyrui.

Kinijoje į Peng Liyuan kreipiamasi Mama Peng, o į Xi Jinpingą – Xi Dada, tai galėtų reikšti Tėtė Xi arba Dėdė Xi.

„Šis terminas parodo jos vaidmenį Kinijos žmonių akyse, – sakė mokslininkė Ming Xie iš Vakarų Teksaso „A & M“ universiteto. – Peng Liyuan laikoma visos tautos motina.“

2014 m. muzikiniame vaizdo klipe, kuriuo plačiai dalijosi Kinijos valstybinė žiniasklaida, buvo žodžiai: „Vyrai turėtų mokytis iš Tėtės Xi, moterys turėtų mokytis iš Mamos Peng. Šeimos žydi, todėl žydi šalis ir žydi pasaulis.“

Moterų įtakai yra ribos

Komunistinės Kinijos santvarkos ypatumus nagrinėjančių ekspertų teigimu, šalyje daug dėmesio skiriama tam, kad Peng Liyuan niekada neužgožtų savo vyro, nors yra populiaresnė tarp paprastų žmonių.

Jiang Qing pavyzdys parodo, koks pavojus gresia pirmajai poniai, kuri Kinijoje tapo per daug įtakinga. Mao Zedongo ketvirtoji žmona buvo aktorė ir iškilo tiek, kad tapo „Keturių gaujos“ – politinės frakcijos, per kultūrinę revoliuciją valdžiusios Kinijos komunistų partiją, – lydere.

„Per kultūrinę revoliuciją Mao Zedongui reikėjo žmogaus, kuriuo jis pasitikėtų, o tokia iš esmės buvo Jiang Qing, – sakė profesorius G.Guo. – Ji buvo suimta 1976 m., mirus vyrui. Naujuoju Kinijos lyderiu tapęs Deng Xiaopingas nusprendė sustiprinti vadinamąsias partijos normas žmonoms, kurios kišosi į valstybės reikalus.

Partinės taisyklės numato apribojimus aukščiausio rango politikų sutuoktinėms dalyvauti partijos politikoje. Tai galioja ne tik Xi Jinpingui, aukščiausiam Kinijos komunistų partijos ešelonui, bet ir visai valdžios grandinei.“

Bet dabar, kai Xi Jinpingas pradeda istorinę trečiąją kadenciją, G.Guo tikisi, kad Kinijos vadovo žmona ir toliau atliks lemiamą vaidmenį populiarindama savo vyrą per ateinančius penkerius metus: „Bus įdomu stebėti, ar didėjanti Peng Liyuan politinė įtaka Kinijos komunistų partijoje gali paskatinti ją vis labiau įsitraukti į politiką.“

Prezidentas įtvirtino savo vienvaldystę

Kinijos valdžios viršūnėje nuo 2012-ųjų esantis Xi Jinpingas praėjusį savaitgalį paskelbtas Komunistų partijos generaliniu sekretoriumi jau trečiajai 5 metų kadencijai. Jis pasiekė tokią valdžios koncentraciją, kokios neturėjo nė vienas šiuolaikinis Kinijos valdovas, išskyrus Mao Zedongą, kuris Komunistų partijos viršūnėje išsilaikė nuo 1943 m. iki 1976 m.

2018 m. Xi Jinpingas panaikino dviejų prezidento kadencijų limitą, sudarydamas sau sąlygas valdyti neribotą laiką. Jam vadovaujant Kinija tapo antra pagal dydį pasaulio ekonomika, smarkiai padidino kariuomenę ir ėmėsi kur kas agresyvesnės pasaulinės laikysenos.

Naujausias Xi Jinpingo paskyrimas įvyko Pekine savaitę trukusiame 20-ajame Komunistų partijos suvažiavime. Jame dalyvavę 2,3 tūkst. kruopščiai atrinktų delegatų automatiškai patvirtino išankstinius sprendimus, iš kurių esminiai – pabrėžta Xi Jinpingo „centrinė pozicija“ vadovybėje ir pritarta plataus masto pertvarkymams, per kuriuos galios neteko buvę prezidento varžovai.

Apie Xi Jinpingo tapimą Kinijos prezidentu trečiajai kadencijai oficialiai bus paskelbta kovo mėnesį per metines vyriausybės įstatymų leidžiamąsias sesijas.

Naujasis Kinijos komunistų partijos Centro komiteto narių – maždaug 200 aukšto rango veikėjų – sąrašas rodo, kad galios netenka keli aukščiausio rango valdininkai. Iš septynių narių susidedančios Kinijos valdžios viršūnės – Politinio biuro Nuolatinio komiteto – traukiasi keturi: dabartinis premjeras Li Keqiangas, galimu Xi Jinpingo įpėdiniu vadintas Wang Yangas, Han Zhengas ir Li Zhanshu.

Han Zhengo ir Li Zhanshu pasitraukimo tikėtasi, nes jų amžius jau viršijo neoficialų Politinio biuro narių 68 metų limitą, netaikytą metais vyresniam Xi Jinpingui. Wang Yangas ir Li Keqiangas, kuriems abiem yra 67 metai, būtų galėję likti Nuolatiniame komitete ar 25 narių Politiniame biure dar vienai 5 metų kadencijai.

Buvęs Komunistų partijos vadovas didžiausiame Kinijos mieste Šanchajuje Li Qiangas paaukštintas iki antrosios vietos Nuolatiniame komitete, todėl tikėtina, kad kitų metų kovą vyksiančiose metinėse vyriausybės įstatymų leidžiamosiose sesijose jis bus paskirtas premjeru.

Prieš dešimtmetį tapęs šalies vadovu Xi Jinpingas užgniaužė pasipriešinimą savo valdžiai partijos viduje – daugelis jo varžovų buvo apkaltinti korupcija ir įkalinti. Jis netoleruoja jokio viešo nepritarimo.

Suvažiavimo delegatai partijos programoje taip pat įtvirtino nuostatą priešintis Taivano nepriklausomybei. Kinija šią salą laiko savo dalimi ir žada vieną dieną ją susigrąžinti, prireikus – jėga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.