Afganistane 2100 žmonių gyvybę pasiglemžė žemės nuošliauža

Afganistano šiaurės

Nelaimė įvyko Badachšane, kuris yra atoki kalnuota provincija šiaurės rytų Afganistane.<br>AP nuotr.
Nelaimė įvyko Badachšane, kuris yra atoki kalnuota provincija šiaurės rytų Afganistane.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

May 3, 2014, 11:51 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:13 AM

„Daugiau kaip 2100 žmonių iš 300 šeimų – visi negyvi“, – sakė šeštadienį naujienų agentūrai „Reuters“ Naweedas Forotanas, Badachšano provincijos gubernatoriaus atstovas spaudai.

Jungtinės Tautos dabar susirūpinusios daugiau kaip 4 tūkst. iš savo gyvenamų vietų pabėgusių žmonių likimu. Pasak pareigūnų, esama ir naujos nuošliaužos pavojaus.

Gelbėtojai šeštadienį skubiai išvyko į nelaimės vietą ieškoti gyvų likusių žmonių po nelaimės praėjus daugiau nei 20 valandų.

Vietos gyventojai kastuvais rausia dumblą, ieškodami žmonių, užverstų didžiulių purvo ir akmenų srautų, nušlavusių kaimą Badachšano provincijoje – jo vietoje neliko beveik jokių sugriautų namų pėdsakų.

Gelbėtojai, kurie atvyko į katastrofos vietą šeštadienio rytą, pamatė milžinišką nuošliaužos mastą ir rado šimtus be namų likusių šeimų. Be to, išlieka pavojus, kad nuo šlaitų gali nuslinkti daugiau nuošliaužų.

Badachšano gubernatorius Shahas Waliullah Adeebas sakė naujienų agentūrai AFP, kad dingo 2,5 tūkst. žmonių.

„Mūsų preliminarios išvados, pagrįstos vietos žmonių pranešimais, rodo, kad apie 2,5 tūkst. žmonių, tarp jų moterų ir vaikų, gali būti žuvę“, – jis sakė penktadienio vakarą.

„Sunku gauti patvirtintos informacijos iš įvykio vietos, mes siekiame nustatyti faktus“, – pridūrė gubernatorius.

Provincijos pareigūnai sakė, jog dvi viena po kitos nuslinkusios nuošliaužos smogė Aab Bariko kaimui maždaug per valandą.

Kaimo gyventojai dalyvavo penktadieninėse pamaldose dviejose mečetėse, kai juos palaidojo purvo srautas, o antroji nuošliauža užgriuvo daugelį suskubusių į pagalbą.

„Mobilizuojamas atsakas dėl tų, kurie išgyveno, bet liko be pastogės, kai kurie partneriai jau yra vietoje, – sakoma jos pranešime. – (NATO karinė) Regioninė vadovybė šiaurėje palaiko ryšį su Afganistano nacionaline armija dėl paieškos ir gelbėjimo darbų.“

Badachšanas yra atoki kalnuota provincija šiaurės rytų Afganistane, besiribojanti su Tadžikistanu, Kinija ir Pakistanu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.