Iš upės iškeltas sudužęs „TransAsia“ lėktuvas, žuvo 25 žmonės

Taivano gelbėtojai

Lėktuvas nukrito vos pakilęs.<br>youtube.com nuotr.
Lėktuvas nukrito vos pakilęs.<br>youtube.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Reuters“, AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 4, 2015, 7:33 AM, atnaujinta Jan 14, 2018, 5:27 AM

Reiso GE235 laineris, kuriuo skrido 58 žmonės – daugiausia keliautojai iš Kinijos – netrukus po pakilimo iš Taivano sostinės oro uosto smarkiai pakrypo ant šono, vienu sparnu užkliudė tiltą ir įlėkė į Kilungo upę.

Gelbėtojai, atplaukę pripučiamomis valtimis prie iš dalies nugrimzdusio lainerio fiuzeliažo, gulinčio upėje ant šono, dieną iš lėktuvo liekanų ištraukė 15 žmonių. Pasak jų, žuvusiųjų skaičius gali išaugti, kai gelbėtojų komandai pavyks pasiekti po vandeniu nugrimzdusią lėktuvo dalį, esančią maždaug už kelių dešimčių metrų nuo kranto.

Automobilių vaizdo registratoriais nufilmuotuose įrašuose, parodytuose Taivano televizijos ir paskelbtuose portale „YouTube“, matyti, kaip šonu besiverčiantis laineris kairiuoju sparnu ir uodega kliudė tiltą per upę, praskridęs vos už kelių metrų nuo daugiaaukščio gyvenamojo namo.

Laineris sparno galu taip pat kliudė tuo metu per tiltą važiavusį geltoną taksi automobilį, tačiau nors mašina buvo smarkiai apgadinta, jos vairuotojui rimtesnių sužeidimų pavyko išvengti.

Vietos žiniasklaidoje pasirodė pranešimų, kad lėktuvo pilotas, norėdamas išvengti netoliese esančio gyvenamojo rajono su daugiaaukščiais pastatais, staigiai pasuko lėktuvą, kad šis skristų palei upės vagą. Tačiau Taivano aviacijos kontrolės pareigūnai sako, kad tam įrodymų nėra.

Taivano transliuotojai ne kartą transliavo piloto paskutinio ryšio su dispečerine garso įrašą, kuriame jis tris kartus pasiuntė pagalbos signalą. Dėl kokių priežasčių lėktuvui reikėjo pagalbos įrašas nepaaiškina.

Tai jau antras prancūzų ir italų gamybos laineris ATR 72, sudužęs per vienerius metus. Trečiadienį iš Taibėjaus centre esančio Sunšano oro uosto 11 val. 53 min. pakilęs lėktuvas skrido į Kinmeno salas. Pagalbos signalą pilotas davė lėktuvui vos pakilus, pranešė Taivano civilinės aviacijos pareigūnai.

„TransAsia“ direktorius Peteris Chenas sakė, kad ryšys su lėktuvu nutrūko praėjus keturioms minutėms nuo pakilimo. Pasak jo, oro sąlygos skrydžiui buvo palankios, todėl nelaimės priežastis kol kas nežinoma.

„Iš tiesų, šis į nelaimę patekęs laineris buvo naujausio modelio. Jis buvo eksploatuojamas mažiau nei metus“, – sakė jis spaudos konferencijoje.

Trisdešimt vienas lėktuvo keleivis buvo iš Kinijos, pranešė Taivano turizmo biuras. Per Kinmeno oro uostą dažnai skrenda iš Taibėjaus į Kinijos Fudziano provinciją keliaujantys turistai.

Anksčiau Taivano civilinės aeronautikos administracija pranešė, kad patvirtintais duomenimis, per nelaimę žuvo 23 žmonės, 15 išgelbėta, nors patyrė sužalojimų, o 20 žmonių tebėra dingę.

Ši katastrofa yra viena iš virtinės nelaimių, ištikusių Azijos oro bendroves per pastaruosius metus. Gruodžio 28 dieną bendrovės „AirAsia“ lėktuvas, skridęs iš Indonezijos miesto Surabajos į Singapūrą, nukrito į Javos jūrą, ir visi 162 jame buvę žmonės žuvo.

Anksčiau pernai vienas bendrovės „Malaysia Airlines“ dingo, o kitas buvo numuštas virš konflikto krečiamos Rytų Ukrainos. Abi tos katastrofos pareikalavo iš viso 539 žmonių gyvybių.

„TransAsia“ yra trečia pagal dydį Taivano oro bendrovė. Vienas iš jos lėktuvų „ATR 72-500“ sudužo pernai liepą, mėgindamas nutūpti Penghu saloje. Tąsyk žuvo 45 iš 58 jame buvusių keleivių ir įgulos narių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.