Naujųjų metų šventė Australijoje galėjo būti kruvina – grėsė teroro ataka

Australijoje vienas džihadistų grupuotei „Islamo valstybė“ (IV) prijaučiantis 20-metis planavo nusipirkti ginklą ir Naujųjų metų išvakarėse nužudyti kuo daugiau žmonių populiarioje Melburno Federacijos aikštėje, antradienį pranešė šį įtariamą sąmokslą sužlugdžiusi policija.

 20-metis planavo nusipirkti ginklą ir Naujųjų metų išvakarėse nužudyti kuo daugiau žmonių.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
 20-metis planavo nusipirkti ginklą ir Naujųjų metų išvakarėse nužudyti kuo daugiau žmonių.<br> „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 28, 2017, 11:15 AM

Australijoje gimęs įtariamasis, kurio tėvai yra somaliečiai, pirmadienį buvo sulaikytas per reidą vienuose namuose Melburno Veribio priemiestyje. Antradienį jam turi būti pateikti kaltinimai.

Policija tvirtina, kad jis gilinosi į tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ internete pateikiamas instrukcijas, kaip vykdyti teroristinius aktus ir naudotis šaunamaisiais ginklais. Vis dėlto jaunuolis buvo areštuotas dar nespėjęs nusipirkti automatinio šautuvo.

„Mes teigsime, kad jis ketino panaudoti šaunamąjį ginklą ir Naujųjų metų išvakarėse Federacijos aikštėje nušauti kuo daugiau žmonių“, – sakė Viktorijos valstijos policijos komisaro pavaduotojas Shane'as Pattonas.

„Mums kelia didžiulį susirūpinimą, kad švenčių sezonu, kai žmonės išeina pasilinksminti, esama potencialaus sąmokslo įvykdyti teroristinį aktą. Mums tai didžiulė problema, bet skiriame tam išteklių“, – sakė jis ir pridūrė, kad areštavus įtariamąjį grėsmė „buvo pašalinta“.

Federacijos aikštė yra miesto širdyje, priešais Flinderso gatvės geležinkelio stotį ir Šv. Pauliaus katedrą. Tai viena populiariausių vietų sutikti Naujuosius metus; gruodžio 31-ąją joje susirinks daugybė žmonių.

Prieš metus policija užkirto kelią kitai atakai, esą planuotai įvykdyti per Kalėdas tame pačiame rajone, ir areštavo kelis vyrus, planavusius panaudoti sprogmenis, peilius ir šaunamuosius ginklus. Sh. Pattonas sakė, kad įtariamasis, kuris gyveno su tėvais, buvo stebimas nuo šių metų pradžios, drauge su kitais ekstremistais.

Laikui bėgant jo elgesys palaipsniui ėmė kelti vis didesnį pavojų, bet policija mano, kad jis veikė vienas. „Atakos potencialas buvo katastrofiškas“, – sakė Sh. Pattonas ir pridūrė, kad įtariamasis „prijautė „Islamo valstybei“.

Paklaustas, ar minimą vyrą galėjo įkvėpti praėjusių metų Kalėdų sąmokslas, Sh. Pattonas sakė, jog dar aiškinamasi, kaip jis radikalizavosi.

„Aiškinsimės, iš kur šis asmuo ... paėmė idėją, – sakė pareigūnas. – Neabejotinai jį ypač skatina kita teroristinėje arenoje vykstanti veikla.“

Australijos pareigūnai vis labiau nerimavo dėl ekstremistinių atakų grėsmės. 2014 metų rugsėjį terorizmo pavojaus laipsnis šalyje buvo padidintas iki „tikėtino“.

Nuo to laiko per 347 antiteroristinius tyrimus buvo areštuoti 74 asmenys. Pasak pareigūnų, per pastaruosius kelerius metus buvo užkirstas kelias 13 atakų, įskaitant IV vadovautą bandymą sukelti lėktuvo katastrofą panaudojant nuodingas dujas ar nesudėtingą bombą, paslėptą elektrinės mėsmalės korpuse.

Vis dėlto kelios atakos buvo įvykdytos. Tarp jų buvo 2014 metais vienoje Sidnėjaus kavinėje surengta apsiaustis, per kurią žuvo du įkaitai. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.