Įpusėjus vasaros sezonui – įdomūs faktai apie iškylas

Įsitvirtinus šiltiems vasariškiems orams žmonės masiškai užplūsta žaliąsias miestų erdves. Jau rytoj Vilniuje, pievelėje šalia Baltojo tilto bus siekiama naujo Lietuvos rekordo – surengti didžiausią šalies istorijoje iškylą. Būtent todėl pateikiame įdomiausių faktų dešimtuką apie Vakarų Europoje ir JAV populiarią laisvalaikio leidimo formą – iškylas gamtoje.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-07-26 11:42, atnaujinta 2018-03-17 20:27

1. Iš prancūzų kalbos kildinamas terminas „piknikas“ rašytiniuose šaltiniuose pirmą kartą buvo paminėtas 1692 m. Iškyla - valgymas žaliuosiuose miesto arba užmiesčio erdvėse – jūros, ežerų ar upių pakrantėse, parkuose ar pievelėse.

2. Nors terminas iškyla atsirado ir įsitvirtino tik XVII-XVIII amžių sandūroje, iškylos su maistu gamtoje buvo populiarios dar senovės graikų ir romėnų laikais. Tuomet iškylos buvo laikomos stabilumo ir klestėjimo simboliais.

3. Birželio 18 d. visame pasaulyje yra minima Tarptautinė iškylos diena. Tuo tarpu JAV, liepa yra nacionalinis iškylos mėnuo.

4. Pasaulio Gineso rekordų knygoje yra fiksuoti keli su iškilomis susiję rekordai. Pavyzdžiui, pernai, birželio 18 d., San Francisko mieste buvo pastatytas ilgiausias iškylų stalas, kurio ilgis siekė 93 metrus.

5. Didžiausia pasaulyje iškyla buvo surengta 2009 m. birželio 20 d. Portugalijos sostinėje Lisabonoje. Šioje iškyloje apsilankė 22 232 žmonės.

6. 2000 m. Prancūzijoje buvo surengtas 965 kilometrų ilgio iškyla. Tokiu būdu prancūzai paminėjo pirmąją naujojo tūkstantmečio Bastilijos dieną.

7. Pasak specialistų valgymas gryname ore pagerina apetitą, mažina stresą, leidžia trumpam pamiršti apie kasdienius rūpesčius ir taip susigrąžinti puikią savijautą. Be to, valgant lauke saulės spinduliai aprūpina žmogaus organizmą vitaminu D, reikalingu kaulams stiprinti.

8. Piknikai vienaip ar kitaip yra sulaukę ir žinomų menininkų dėmesio. Pavyzdžiui, piknikas pavaizduotas žymiajame prancūzų tapytojo Eduardo Manė paveiksle „Pusryčiai ant žolės“.

9. Didžiausi iškylų entuziastai yra Vakarų Europos šalių, Australijos, Naujosios Zelandijos, Pietryčių Azijos valstybių ir JAV gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.