Dėl geriausio pasaulyje someljė vardo kovoja ir lietuvis

Sakuromis pražydusiame Tokijuje trečiadienį prasideda ir penktadienį baigsis kas tris metus rengiamas Geriausio pasaulio somelje "Moet & Chandon GP" čempionatas, kuriame varžosi ir geriausias Lietuvos "Louis Reoderer Grand Prix" someljė Narimantas Miežys (26), dirbantis "Kempinski Vilnius Cathedral Square" viešbutyje.

Dėl geriausio someljė vardo pasaulio čempionate kovoja N. Miežys (dešinėje).<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Dėl geriausio someljė vardo pasaulio čempionate kovoja N. Miežys (dešinėje).<br>"Lietuvos ryto" archyvas
Daugiau nuotraukų (1)

Vynozurnalas.lt

Mar 27, 2013, 8:27 PM, atnaujinta Mar 9, 2018, 5:26 AM

57 kandidatai, atstovaujantys 54 ASI (Tarptautinės someljė asociacijos) valstybes nares, trečiadienį pradeda nuo ketvirtfinalio. Jame dalyvių laukia testas, dviejų vynų ir trijų stipriųjų gėrimų degustacija raštu ir aptarnavimo užduotis. 12-15 geriausiųjų keliaus į pusfinalį, kuriame vėl laukia testas, vyno degustacija žodžiu, vyno ir maisto derinimo rungtis ir sunku praktinė rungtis, kuri laikoma paslaptyje.

Penktadienį trys geriausi, stebint 5000 žiūrovų, varžysis dėl geriausiojo titulo. Kiekvienas jų per 37 minutes atliks dvi praktines aptarnavimo užduotis, ragaus ir žodžiu apibūdins daug vyno ir stipriųjų gėrimų, taisys klaidingą vyno sąrašą ir sulauks netikėtos užduoties.

Kaip sakė varžybų komisaras Serge'as Dubsas, iš dalyvių laukiama puikaus reginio. Atsakydamas į klausimą, kokios profesinės savybės svarbios, norint tapti pasaulio čempionu, Prancūzijos someljė asociacijos prezidentas ir 1989 m. pasaulio čempionas S. Dubsas sakė, kad someljė yra paslaugą teikiantis žmogus, todėl jis turi ne tik išmanyti vyną ir maistą, bet ir mokėti bendrauti su klientais, būti paslaugiu, o ne dominuoti prieš svečius.

Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arūnas Starkus minėjo, kad pasaulio varžybose laimėti labai sunku, nes kai kurios šalys siunčia ne einamąjį šalies čempioną, o kandidatu pasirenką stipriausią pastarųjų trijų mėtų šalies čempioną. Šiemet varžysis ir 2010 – ųjų vicečempionas Paolo Basso (47) iš Šveicarijos ir Azijos čempionas Franckas Moreau (37) iš Australijos ir geriausia Amerikų someljė Veronique Rivest (48) iš Kanados. Mūsų kandidatas – vienas jauniausių čempionato dalyvių.

Ankstesni pasaulio čempionai:

1969 – Armandas Melonianas (Prancūzija)

1971 – Piero Sattanino (Italija)

1978 – Giuseppe Vaccarini (Italija)

1983 – Jeanas Lucas Pouteau (Prancūzija)

1986 – Serge'as Dubsas (Prancūzija)

1989 – Jeanas Claude'as Jambonas (Prancūzija)

1992 – Philippe'as Faure Bracas (Prancūzija)

1995 – Shinya Tasaki (Japonija)

1998 – Markusas del Monego (Vokietija)

2000 – Olivier Poussier (Prancūzija)

2004 – Enrico Bernardo (Italija)

2007 – Andreasas Larssonas (Švedija)

2010 – Gerardas Bassetas (Didžioji Britanija)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.