Šparagų mėgėjai stilingai paminėjo sezono atidarymą

Vokišką žodį „Spargelzeit“ žino turbūt kone kiekvienas skonio gurmanas. Gegužės mėnesio vidurys šioje šalyje – ypatingas. Būtent tuomet prasideda maždaug pusantro mėnesio trunkantis šparagų sezono atidarymas.

Vytautas Rumšas jaunesnysis, Asta Valentaitė, Mantas Petruškevičius.<br>T. Bauras
Vytautas Rumšas jaunesnysis, Asta Valentaitė, Mantas Petruškevičius.<br>T. Bauras
Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

May 14, 2013, 8:43 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 6:37 PM

Išplitęs Vokietijoje, Belgijoje ir Prancūzijoje jis neaplenkė ir Lietuvos. Jau penkioliktus metus iš eilės viešbučio „Radisson Blu Astorija“ restorane vyksta šios šventės minėjimas, kuris kasmet sulaukia vis didesnio tautiečių susidomėjimo.

Šia proga vienas geriausių šalies virtuvės vadovų Gediminas Andriuškevičius pristatė prabangius pietus iš penkių patiekalų, kurių kiekviename dominavo šparagai.

Susirinkusiems svečiams jis siūlė paragauti kreminės baltųjų šparagų sriubos, vėliau patiekė šiltas žaliųjų bei baltųjų šparagų salotas su kukurūzinio viščiuko krūtinėle ir apelsinų-vanilės užpilu, vaišino karštu patiekalu su virtais baltaisiais šparagais ir keptomis jūrų šukutėmis bei olandišku padažu. Po pagrindinių patiekalų laukė gardūs ir neįprasti desertai: pirmasis – baltųjų šparagų „creme brulee“, antrasis – braškių ir putojančio vyno sriubytė su citrinų ir bazilikų šerbetu.

Pasak jo, nors baltieji šparagai visame pasaulyje vertinami labiau, lietuviai jau spėjo pamėgti žaliuosius. Juos paruošti lengviau, jie verda apie 4–5 minutes, tuo tarpu baltiesiems reikia skirti daugiau dėmesio, virti dvigubai ilgiau ir atsakingiau. Tinkamai paruošti šparagus nėra lengva, nes juo pervirus skonis kaip mat pasikeičia.

Įvertinti šefo pastangų atvyko ir daugeliui atpažįstami pramogų pasaulio veidai: aktorius Vytautas Rumšas jaunesnysis, stilistai Mantas Petruškevičius ir Asta Valentaitė. Kiekvienas jų tikino itin mėgstantis šparagus ir sezono metu stengiasi nepraleisti progos kuo dažniau į savo mitybos racioną įtraukti daugiau patiekalų iš šparagų.

„Šparagai – labai maistingi, juose gausu įvairiausių medžiagų, juos vartoti ypač rekomenduojama tiems, kurie laikosi dietos. Šie žmonės – jauni, energingi, propaguoja sveiką gyvenimo būdą. Jie – lyg pavyzdys kitiems“, – teigė viešbučio atstovė Zinaida Karpavičienė.

M. Petruškevičius užsiminė, kad su pasauliniu šparagų sezonu prasideda visas Lietuvos derliaus sezonas, jie padaro savotišką įžangą. „Šparagai man – ypatinga daržovė. Stengiausi parodyti, kaip gali vykti degustacijos Lietuvoje, todėl labai džiaugiuosi, kad galime prisidėti prie šio renginio“– sakė jis ir užsiminė, kad patiekalus su šparagais renkasi itin kruopščiai. Esą labai svarbu kas ir kaip juos paruošia.

Pasak jo, šparagais galima ne tik palepinti skrandį, bet ir pamaloninti akį - tai ne tik skani, bet ir estetiškai atrodanti daržovė, kuri puikiai tinka net ir stalo dekoravimui.

Vieno mėgstamiausio recepto M. Petruškevičius neturi, tačiau, kaip pats sako, labai pasitiki šefo G. Andriuškevičiaus skoniu. „Valgau juos ir su kumpiu, ir su žuvimi“, – teigė jis.

V. Rumšas jaunesnysis juokėsi, kad artimiausią mėnesį jo valgiaraštyje atsiras daugiau patiekalų iš šparagų. „Galėčiau valgyti juos kasdien, tačiau ne sezono metu jų kaina labai didelė. O dabar – švieži, skanūs. Gaila, kad juos nelengva paruošti“, – nuogąstavo jis.

Aktorius išdavė ir gardžiausio patiekalo receptą: „Mano idealių pusryčių lėkštėje – šparagai, be lukšto virtas kiaušinis su skrebučiu ir olandišku padažu. Galėčiau taip valgyti kasdien“, – prasitarė jis.

Vos prieš kelias dienas iš Prancūzijos grįžusi, renginyje dalyvavusi šampano ir vyno konsultantė Jolanta Smičienė pasakojo, kad ten jau prasidėjo šparagų sezonas ir kone visuose maitinimo įstaigose minimas šis įvykis. „Restoranai iš anksto informuoja, kad čia vyks ši šventė, kurios visi laukia su nekantrumu. Visur galima rasti atskirus šparagų meniu, kur šparagai derinami su pačiais keisčiausiais dalykais“, – juokėsi ji.

Pasak žinovės, Šampanėje yra kaimas, kuris garsėja šampanu, pagamintu iš „Chardonnay“ vynuogių. Šparagų sezono atidarymo proga į restoranus renkasi vyndariai, kurie dalyvauja specialiame konkurse ir rungiasi, kurio iš jų pagamintas šampanas geriausiai dera su naujo derliaus šparagais.

J. Smičienė patarė prie šparagų derinti jau klasika tapusį iš baltų vynuogių pagamintą šampaną, tačiau patikino, kad prie patiekalų puikiai tinka ir baltas vynas. Svarbiausia gaivus ir pageidautina iš šviesesnio klimato zonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.