Ėriukas su žaliaisiais šparagais (receptas)

Viena vertingiausių pavasarinio sezono daržovių šparagai, kažkada nepatikliai vertinti dėl keistos išvaizdos, šiuo metu gauna ypatingą virtuvės šefų dėmesį. Mažai kalorijų, tačiau daugybę naudingų medžiagų turinti daržovė kulinarijos ekspertų traukiama į karališkų produktų sąrašus. Šioje stiebinėje daržovėje gausu augalinių baltymų, kalio, cinko, geležies, A, B, C ir kitų grupių vitaminų, todėl tikro skonio gurmanai pavasario pabaigoje nepraleidžia progos pasimėgauti šviežiais šparagais.

Šparagų savybes vertinantis šefas Marc d'Erceville, pavasariniuose „Čiop Čiop“ virtuvės vakarėliuose kviečia pasigardžiuoti ėriuko kepsniu su medumi ir žolelėmis, patiekamu su lėtai svieste apvirtais šparagais.<br>Organizatorių nuotr.
Šparagų savybes vertinantis šefas Marc d'Erceville, pavasariniuose „Čiop Čiop“ virtuvės vakarėliuose kviečia pasigardžiuoti ėriuko kepsniu su medumi ir žolelėmis, patiekamu su lėtai svieste apvirtais šparagais.<br>Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-05-23 11:28, atnaujinta 2018-03-06 09:32

Virtuvėje džiaugiantis šparagų derliumi, sezoninių produktų vartojimą skatinanti kulinarijos lofto „Čiop Čiop“ komanda dalinasi naudingais patarimais apie šią turtingą, tačiau paprastą daržovę.

Yra skaičiuojama keli šimtai šparagų rūšių, tačiau gaminant labiausiai paplitęs žalių šparagų naudojimas. Verta žinoti, kad balti šparagai turi mažiau kartumo ir yra švelnesnio skonio, nei jau pribrendę žalieji šparagai.

Švelniausia šparagų dalis – galvutė. Kotų apačia yra sukietėjusi, todėl keli centimentrai nuo apačios turėtų būti nupjaunami ir nebenaudojami.

Šparagus nevaržomai galima gaminti įvairiausiais būdais – nuo troškinimo iki kepimo ant grotelių. Tačiau populiariausias ir paprasčiausias būdas – virti vandenyje iki 10 minučių. Kad šparagai neprarastų savo spalvos, išėmus iš verdančio vandens juos reikia įdėti į šaltą vandenį su ledukais.

Šparagai dažniausiai patiekiami su švelnaus skonio ir tekstūros produktais, tokiais kaip kiaušiniai, bulvės ar sviestiniai padažai. Tačiau šparagai žavi savo universalumu – sunku būtų sugalvoti produktą, kuris nedraugautų su šparagais viename patiekale.

Siekdami įdomesnio derinio, šparagus galite naudoti salotose su džiovintais vaisiais ir riešutais bei aviečių ar kitų uogų padažu. Šparagai taip pat maloniai derės su kanapių sviestu, atskleis savo skonį, pašlakstyti trumų aliejumi.

Norinčius atrasti dar daugiau šparagų panaudojimo galimybių virtuvėje, kulinarijos loftas „Čiop Čiop“ ragina drąsiai duoti laisvę vaizduotei ir eksperimentuoti. Šparagų savybes vertinantis šefas Marc d'Erceville, pavasariniuose „Čiop Čiop“ virtuvės vakarėliuose kviečia pasigardžiuoti ėriuko kepsniu su medumi ir žolelėmis, patiekamu su lėtai svieste apvirtais šparagais.

RECEPTAS Kiekis: 4 asmenims. Mėsa

800 g ėrienos šonkaulių su mėsa

2 valgomieji šaukštai sviesto (filtruoto arba ghi, kad nesudegtų)

Šparagų garnyras

2 ryšulėliai žalių šparagų

100 g filtruoto sviesto

1 citrinžolė (naudosime perpjautą išilgai į 4 dalis)

Lauro lapai (4 vnt.)

Druska

Žolelių džiūvėsėliai

150g smulkintų džiūvėsėlių

30g šviežių petražolių

15g šviežių levandų

15g šviežių čiobrelių

15g šviežių raudonėlių

2 valgomieji šaukštai sviesto

Druska

Juodieji pipirai

Gaminimo procesas:

Šparagus sudedame į kepimo popierių ir surišame. Į tirpintą sviestame įdedame lauro lapų, citrinžolę ir įstatome šparagus. Lėtai juos troškiname 1 arba 1,5 valandos. Su šaukštu šiek tiek vis paskirstant sviestą ir pakeliant link šparagų viršaus. Šparagų apačia turi būti lengvai apskrudusi, o viršūnė žalia.

Mėsą ištraukę iš šaldytuvo palaikome bent 30 min. kambario temperatūroje. Ėrienos gabalėlius pasūdome ir pabarstome pipirais iš abiejų pusių. Kad išlaikytume visus mėsos skonius ir sultingumą, gaminsime ne visai įprastu būdu.

Pirmiausia apkepame gabalėlius keptuvėje (ant įkaitinto aliejaus ir filtruoto sviesto) po 1 min. Iš abiejų pusių, pradėdami nuo  odos pusės. Tuomet dedame į iki 80 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 90 minučių. Kai mėsa paruošta, palaikome ją 15 minučių folijoje, kad ji išlaikytų šilumą ir būtų minkštesnė. Sumaišome (maišytuvu) džiūvėsėlius, šviežias žoleles ir sviestą iki vientisos masės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.