Įdomūs faktai apie aitriąsias paprikas

Sakoma, kad rūgštūs produktai pataiso nuotaiką, o aštrūs - suteikia laimės. Aštriosios medžiagos sudirgina karščio receptorius burnoje, o smegenys reaguoja taip, tarsi būtume nusideginę liežuvį. Kad tariamas skausmas nusloptų, organizmas išskiria didelį kiekį laimės hormonų ir mes pajaučiame palaimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 27, 2013, 12:08 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 5:59 AM

Tai tik vienas iš nedaugelio faktų apie aitriąsias paprikas. Pateikiame pačius įdomiausius.

Daugiausia aštraus kapsaicino būna susikoncentravę sėklose ir paprikos odelėje, tad paprikos bus ne tokios aštrios, jei nulupsite ploną odelę ir išvalysite sėklas.

Jei per vėlai pajutote, kad įsidėjote į burną per daug aštraus maisto, išgerkite pieno, jogurto, suvalgykite sūrio, duonos ar cukraus.

Meduje ištirpintas žiupsnelis aitriųjų paprikų miltelių - puikus afrozodiakas.

Aitrioji paprika - jaunystės šaltinis: ji turi tris kartus daugiau vitamino C už citrusinius vaisius, betakaroteno, B grupės vitaminų ir labai daug P vitamino. Paprikoje esantis kapsaicinas įveikia laisvuosius radikalus ir apsaugo ląsteles nuo pažeidimų bei vėžio.

Vaisių ar pomidorų sultys, pagardintos paprika, išsklaido pagirias.

Aštriausios pasaulyje aitriosios paprikos "Bhut Jolokia" auga Indijoje ir yra valgomos tik tikrų aštrių patiekalų mėgėjų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.