Maisto produktai smegenis veikia panašiai kaip heroinas

Naujas tyrimas atskleidė, jog maistas gali sukelti tokią pačia priklausomybę kaip ir narkotinės medžiagos: heroinas bei nikotinas, esantis cigaretėse.

Mokslininkai teigia, jog piktnaudžiavimas tam tikromis medžiagomis bei maistu su dideliu glikemijos indeksu gali dirginti smegenų mechanizmus, kurie yra tiesiogiai susiję su priklausomybe.<br>123rf
Mokslininkai teigia, jog piktnaudžiavimas tam tikromis medžiagomis bei maistu su dideliu glikemijos indeksu gali dirginti smegenų mechanizmus, kurie yra tiesiogiai susiję su priklausomybe.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 11:57 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:27 AM

Mokslininkai teigia, jog piktnaudžiavimas tam tikromis medžiagomis bei maistu su dideliu glikemijos indeksu gali dirginti smegenų mechanizmus, kurie yra tiesiogiai susiję su priklausomybe.

Aukštą glikemijos indeksą turinčių angliavandenių vartojimas gali sukelti besaikio alkio jausmą ir stimuliuoti tas smegenų dalis, kurios yra susijusios su atlygiu bei troškimais.

Tyrimo duomenimis, maisto su aukštu glikemijos indeksu vartojimo apribojimas gali padėti nutukusiems žmonėms išvengti persivalgymo.

Tyrimas, publikuotas „American Journal of Clinical Nutrition“ tyrė, kokiu būdu dopamino turintys smegenų malonumo centrai reguliuoja maisto suvartojimą.

„Be apdovanojimo ir troškimo, ši smegenų dalis taipogi susijusi su piktnaudžiavimu įvairiomis medžiagomis, kas iškelia klausimą ar ir tam tikri maisto produktai gali sukelti priklausomybę“ , - teigė tyrimo vadovas, Bostono vaikų ligoninės (JAV) daktaras Davidas Ludwigas.

Kad išsiaiškintų šią sąsają, mokslininkai matavo gliukozės lygį kraujyje bei alkį, tuo pat metu naudojantis magnetinio rezonanso tomografu (MRT) ir stebint smegenų aktyvumą kritiniu keturių valandų po valgymo laikotarpiu, kuris tiesiogiai įtakoja elgesį sekančio valgymo metu. Keturių valandų stebėjimo laikotarpis yra vienas iš naujausių tyrimo aspektų, kadangi ankstesnių tyrimų metu pacientai buvo vertinami netrukus po valgymo.

Dvylika viršsvorio turinčių ar nutukusių vyrų turėjo suvalgyti testui skirtus maisto produktus, kurie buvo pateikti pieno kokteilio pavidalu, turintys tokį patį kiekį kalorijų bei tokį patį skonį ir saldumą.

Vienintelis skirtumas tarp pieno kokteilių buvo tas, jog vienas iš jų turėjo aukštą glikemijos indeksą, o kitas – žemą.

Dalyviams suvartojus aukštą glikemijos indeksą turintį kokteilį, cukraus lygis greitai pakildavo bei buvo lydimas staigaus kritimo po keturių valandų.

Šis gliukozės kraujyje sumažėjimas buvo susietas su besaikiu alkio jausmu bei intensyviu esminės smegenų dalies, susijusios su priklausomybe, suaktyvėjimu.

Ankstesni maisto priklausomybės tyrimai lygino pacientų reakciją į visiškai skirtingas maisto produktų grupes, tokias kaip, pavyzdžiui, daug kalorijų turintis sūrio pyragas bei daržovės. Priklausomybės nuo maisto klausimas išlieka prieštaringu. Mokslininkai sutaria, jog turėtų būti atlikta daugiau intervencinių tyrimų bei stebėjimų.

Daktaras D. Ludwigas teigia, jog tikėtina, kad papildomi tyrimai suteiks daktarams daugiau informacijos apie maisto priklausomybę ir pagilins žinias apie nutukusių pacientų gydymo metodus bei jų svorio reguliavimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.