15 maisto produktų, kurie padės numalšinti alkį

Propaguojant sveiką gyvenimo būdą svarbu ne tik mankštintis, tačiau ir valgyti subalansuotą maistą bei sveikai užkandžiauti. Pristatome 15 maisto produktų, kurie ne tik sukels sotumo jausmą, bet, valgant nedideliais kiekiais, ir nepadidins jūsų liemens apimties.

Riešutuose gausu sveikųjų riebalų, kurie padeda palaikyti žemą cholesterolio kiekį organizme.<br>123rf
Riešutuose gausu sveikųjų riebalų, kurie padeda palaikyti žemą cholesterolio kiekį organizme.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2013, 6:46 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:47 PM

1. Riešutai

Riešutuose ne tik gausu sveikųjų riebalų, kurie padeda palaikyti žemą cholesterolio kiekį organizme, taip pat jie puikus apetitą mažinančių skaidulų šaltinis. Ketvirtadalyje stiklinės migdolų – 4 gramai skaidulų.

2. Avižiniai dribsniai

Pusėje stiklinės avižinių dribsnių yra net 5 gramai skaidulų. Be to, avižiniai dribsniai gali padėti padidinti apetitą reguliuojančio hormono cholecistokinino kiekį organizme. Tai dviguba nauda, nes cholecistokinino hormonas gali padėti sutramdyti alkio pojūtį.

3. Obuoliai

Obuolys – puikus užkandis pusryčių ar priešpiečių metu. Šiame vaisiuje taip pat gausu skaidulų, kurios suteiks sotumo pojūtį. Obuoliuose taip pat gausu pektino, kuris gali pagelbėti esant cukraus kiekio padidėjimui kraujyje.

4. Prieskoniai

Tyrimų metu išsiaiškinta, jog maistas, kuriame gausu prieskonių, gali pagreitinti medžiagų apykaitą ir prailginti sotumo jausmą. Naujausio tyrimo rezultatai rodo, jog žmonės, kurie į pomidorų sriubą įbėrė daugiau pipirų, suvartojo net 60-čia kalorijų mažiau, bei sudegino 10 papildomų kalorijų.

5. Mėtos

Mėtų kvapas ne tik ramina, tačiau ir malšina alkį. Pabandykite uždegti mėtų aromato žvakę arba išgerti mėtų arbatos, jei norite nepersivalgyti vakarais.

6. Avokadai

Avokaduose gausu nesočiųjų riebalų, kurie sukelia sotumo jausmą. Pasidarykite avokadų užtepėlę arba tiesiog uždėkite gabalėlį ant duonos – tai puikus ir naudingas būdas pasisotinti pusryčių metu ir išvengti alkio jausmo po poros valandų.

7. Japoniškos „Edmame“ pupelės

Pusėje stiklinės šių pupelių yra tik 95 kalorijos, tačiau jas suvalgius organizmas pasisavina net 8 gramus baltymų. Šios pupelės – puikus užkandis, jei norite pasisotinti nesuvartodami daugybės kalorijų.

8. Lapinės daržovės

Didelis vandens bei skaidulų kiekis lapinėse daržovėse išties užpildys jūsų skrandį ir papildys organizmą naudingais vitaminais.

9. Sėmenys

Dar vienas puikus apetito malšintojas – sėmenys. Viename valgomajame šaukšte sėmenų yra 2,3 gramų omega-3 riebalų rūgščių ir 3 gramai skaidulų.

10. Ispaninis šalavijas (Čija sėklos)

Čija sėklos turi daugiau maistingų medžiagų nei dauguma vaisių, daržovių, sėklų ir grūdų. Jos ne tik maistingos, tačiau ir lengvai virškinamos, atlieka „žarnyno šluotos“ funkciją.

11. Kiaušiniai

Dar vienas produktas, kuriame gausu proteinų – kiaušiniai. Tyrimų duomenimis, kiaušiniai gali padėti sukontroliuoti apetitą net iki 36 valandų.

12. Jogurtas

Jogurtas – ne ką mažesnis proteino šaltinis nei kiaušiniai. Jogurtas taip pat turi riebalus deginančių savybių. Svarbu: mažiausiai kalorijų turi neriebus jogurtas be pagardų.

13. Kava

Kai kurie tyrimai atskleidė, jog kofeinas gali sumažinti apetitą trumpam laikui, tačiau ilgą laiką trunkantis efektas kol kas nebuvo pastebėtas.

14. Citrina

Jeigu siekiate atsikratyti noro smaližiauti – suvalgykite citrinos skiltelę. Tai ne tik sumažins potraukį saldumynams, tačiau ir atgaivins po sočių pietų.

15. Lašiša

Lašiša – puiki omega-3 rūgščių tiekėja. Tyrimai atskleidė, jog omega-3 rūgštys skatina sotumo jausmą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti