Pasigaminti sušių namie – paprasta ir lengva

Sušius gaubia mistiška aura. Dažnas mano, kad juos pasigaminti sugeba tik patyrę meistrai, studijavę sušių gaminimo mokslą mažiausiai dešimtmetį ir po to dar pusę amžiaus praktikavęsi, prižiūrimi griežtų samurajų kažkur Osakos pusrūsyje. Toks įsivaizdavimas neleidžia net pradėti ritinėlių gamybos paprastoje namų virtuvėje. Daugelį gąsdina mintis, kad tobulam sušiui būtinai reikalinga prieš pusvalandį iš jūros ištraukta aukščiausios kokybės šviežutėlė žuvis. Bet juk su sušiais viskas žymiai paprasčiau: gardų egzotišką patiekalą galima pasigaminti iš tų ingredientų, kuriuos turite savo virtuvėje, arba iš tokių, kuriuos lengvai surasite artimiausiame prekybos centre.

Dažnas mano, kad sušių pasigaminti sugeba tik patyrę meistrai, studijavę sušių gaminimo mokslą mažiausiai dešimtmetį.<br>123rf
Dažnas mano, kad sušių pasigaminti sugeba tik patyrę meistrai, studijavę sušių gaminimo mokslą mažiausiai dešimtmetį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Nida Degutienė (nidosreceptai.lt)

Jul 26, 2013, 11:16 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:29 PM

Vis dėlto reikia pažymėti, kad aukštos klasės šefai praleidžia metų metus specializuodamiesi gaminti sušius, o jų susukti ritinėliai primena meno kūrinius, žavinčius ir akį, ir skonio receptorius. Na tai kas? Sodininkai Šveicarijoje taip pat metų metus studijuoja krūmų, žolynų ir gėlynų formavimo ir derinimo meną – ar tai atbaido jus nuo minties pasisodinti balkone vazonėlį petunijų?…

Japonai namuose dažnai valgo sušius išvis be žuvies. Bent kartą per savaitę dažna japonų šeima išsiverda kubilą sušių ryžių, padeda stalo viduryje šalia jūros dumblių lapelių ir įvairiausių priedų, tinkamų sukti į vidų. Kiekvienas šeimos narys pats sau susisuka ritinėlį su tais ingredientais, kuriuos pats mėgsta. Belieka tik pamirkyti į sojos padažą – ir į burną! Ypač toks kūrybingas užsiėmimas patinka vaikams. Japonai sušius vertina kaip greitą sveiką maistą, kai nėra laiko kažkam prašmatnesnio.

Visa sušių skonio esmė slypi lipniuose ryžiuose, sojos padaže ir vasabyje. Ir tobuliems sušiams tikrai nebūtinai reikia žuvies. Jiems puikiai tiks avokadai, tamago (susuktas į ritinėlį omletas su trupučiu cukraus ir sojos padažo), agurkai, morkos, laiškiniai svogūnai, saldi bulvė (prieš tai iškepta orkaitėje), pakepintos tofu (sojų varškės) juostelės, kanpyo (saldžios moliūgo juostelės, pamarinuotos sojos padaže ir mirin (ryžių acte), paskrudintos saldžiosios paprikos su nulupta odele, lengvai nuplikyti šparagai, įvairūs daigai, žalėsiai, grybai ir beveik bet kokios kitos daržovės, kokias tik sugalvosite. Jei vis dėlto norite naudoti žuvį, į sušius įsukite rūkytos lašišos, ančiuvių filė arba konservuotą tuną.

Sušių menas didžiąja dalimi susideda (neskaitant mokėjimo virtuoziškai atrinkti ir supjaustyti šviežią žuvį) iš tobulo jų dizaino. Namuose galime taip nepersistengti ir bandyti įvairiausius variantus, suvalgant nupjautus rulonėlio kraštelius ir nesijaudint, kad ritinėliai neturi tokios formos, kokią įsivaizdavote. Nepamirškite, kad sušių gamyba – tai sėkmė, ateinanti su praktika. Todėl jei pirmasis ritinėlis nesilaiko ir byra, jo skonis vis vien greičiausiai bus fantastiškas! Garantuoju, kad sukant trečią ritinėlį jūs jausitės žymiai užtikrinčiau.

Pirkinių sąrašas

Šiuos ingredientus turėtumėte be vargo rasti didžiuosiuose prekybos centruose, sveiko maisto parduotuvėse ar specializuotose Azijos parduotuvėlėse. Dažniausiai jie supakuoti ir paruošti taip, kad gali stovėti mėnesius. 

Reikės:

sušių ryžių; ryžių acto; nori (jūros dumblių) lapelių; vasabio miltelių (jie parduodami mažose konservų dėžutėse. Yra ir iš anksto pagaminto vasabio tūbelėse, bet jis ne toks geras, kaip milteliai); japoniško sojos padažo; marinuoto imbiero; bambukinės servetėlės sušiams vynioti (didelis proceso palengvinimas. Nėra būtina, bet pigi ir labai rekomenduojama).

SUŠIŲ RYŽIAI

Reikės:

(pusės kilogramo sušių ryžių užteks pasigaminti apie 10 ritinėlių)

2,5 puodelio sušių ryžių;

3 puodelių vandens;

1 puodelio ryžių acto;

1/2 puodelio cukraus;

1/2 šaukštelio druskos.

Pirmiausia nuplauname ryžius. Užpilame juos vandeniu ir švelniai, kad nesuniokotumėm grūdelių, skalaujame. Vandenį keičiame mažiausiai 5 kartus. Sudedame nuplautus ryžius į puodą ir užpilame vandeniu (vandens turi būti maždaug 2,5 cm daugiau nei ryžių). Japonijoje vandens kiekis pamatuojamas taip: ant ryžių uždedama plaštaka ir vandens pilama tiek, kad jis apsemtų ir ryžius, ir ranką.

Užverdame, sumažiname iki minimumo ugnį ir verdame ryžius 20 minučių. Išjungiame ugnį, ir paliekame uždengtą puodą pastovėti dar 10 minučių. Dideliu mediniu šaukštu išimame ryžius iš puodo ir sudedame juos ant plokščio paviršiaus (tam geriausia tinka orkaitės kepimo skarda), lengvai pakedenam ryžius. Kai jie ataušta ir tampa ne karšti prisiliesti, bet dar šilti, galime įmaišyti pagardus.

Kol ryžiai aušta, atskirame puodelyje pakaitiname ryžių actą, cukrų ir druską, kol cukrus ištirpsta. Paliekame atvėsti.

Kai ryžiai tinkamos temperatūros, palaistome šiuo padažu ir išmaišome. Jei iškart ryžių nenaudosime, uždengiame juos rankšluosčiu ir paliekame, kad neišdžiūtų. Taip ryžiai gali pastovėti 4–5 valandas (tik ne šaldytuve!)

GALIMI SUŠIŲ ĮDARAI

  Reikės:

kiaušinių (tamago gamybai – receptas žemiau); avokado; morkos; agurko; žalių svogūnų laiškų;

šparagų (maždaug 5 min. nuplikytų verdančiu vandeniu); raudonosios paprikos (šviežios arba skrudintos);

rūkytos lašišos (arba bet kokios kitokios sūdytos arba rūkytos žuvies); sojų daigų arba gražgarsčių; baklažano juostelių (skrudintų ant keptuvės, keptų orkaitėje, keptuvėje arba virtų garuose); saldžiųjų bulvių juostelių (keptų orkaitėje); grybų; tofu juostelių (šviežių arba apkepintų); bet kokių japoniškų marinuotų konservuotųproduktų.

SUŠIŲ VYNIOJIMAS

Klasikinis būdas suvynioti sušius – tai paprastas tamprus ritinėlis. Bet galima sugalvoti ir kitokių įmantrių formų: labai gražiai atrodo kūgiai. Svarbu ryžius susukti kuo arčiau nori lapelio, nes lapelis sugeria ryžiuose esančią drėgmę ir tada nori tampa ne traškus, o minkštas.

Reikės:

1 šaukšto vasabio miltelių;

išvirtų sušių ryžių (pagal aukščiau pateiktą receptą);

10 nori lapelių;

įvairių priedų (iš sąrašo viršuje).

Pirmiausia pasigaminame vasabį: šaukštą miltelių sumaišome su šaukštu vandens mažame indelyje. Turi gautis sausa pasta. Jei trūksta, galima šiek tiek pridėti vandens (kelis lašus).

Ant bambukinės servetėlės patiesiame nori lapelį blizgančia puse į apačią ir su vertikaliai einančiomis juostomis. Susidrėkiname rankas, kad prie jų neliptų ryžiai, paimame saują ryžių ir jais padengiame visą nori lapelį (gerai prispaudžiame). Storis neturi būti mažesnis nei centimetras. Ant viršutinio ir apatinio krašto paliekame maždaug centimetro kraštą. Pirštu patepame juostelę vasabiu išilgai per patį ryžių vidurį. Ant vasabio uždedame įdaro produktus. Kiekvienam ritinėliui naudojame kelių rūšių įdarus, bet juos pamaišome, kad sušiai išeitų įdomesni ir spalvingesni.

Pakeliame arčiausiai savęs esantį kraštą ir pradedame sukti į vidų įdarą. Bambukinė servetėlė čia puikiai padės geriau prispausti kiekvieną kraštą, kol viskas bus suvyniota į tamprų rulonėlį.

Aštriu peiliu perpjauname per pusę, tada kiekvieną pusę dar per pusę, ir dar padalinam pusiau. Taip iš kiekvieno rulonėlio išeina 8 sušių gabaliukai.

Patiekite sušius su mažuose dubenėliuose įpilta soja, pagardinta vasabio pasta ir marinuoto imbiero gabaliukais. Imbieras tarsi nuvalo gomurį prieš ragaujant kitokio skonio sušį.

TAMAGO

Kai ištari šitą vardą, atrodo prestižo prisideda ir pačiam patiekalui. Tamago – tai paprasčiausias omletas, pagardintas cukrumi ir sojų padažu.

Reikės:

2 kiaušinių;

1 šaukštelio cukraus;

2 šaukštelių sojos padažo;

1/2 šaukšto sviesto kepti.

Išplakam kiaušinius su cukrumi ir soja. Išlydome sviestą keptuvėje (geriausia nesvylančioje) ir kepame ant vidutinės arba net mažos ugnies, kol omleto dugnas sukietėja. Tada atsargiai susukame omletą į tamprų ritinėlį ir kepame, kol jis iškepa viduje. Atvėsiname ir supjaustome išilgai centimetro pločio juostelėmis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.