Mažieji gurmanai pamišę dėl naminės granolos (receptas)

Kas iš tėvų nėra girdėjęs, jog jų atžala nenori valgyti vieno ar kito produkto, rėkte rėkia, kad labai nemėgsta pagaminto patiekalo, nors dažnai nebūna nė ragavęs taip nuoširdžiai mamos ruošto skanėsto. Tačiau mokyti vaikus skaniai ir sveikai maitintis - svarbus iššūkis kiekvienai šeimai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 9, 2013, 2:52 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 1:13 AM

Pasak garsaus virtuvės vadovo Ronaldo Nagrockio, patirtį sėmusio Džeimio Oliverio restorane Italijoje, o dabar besidarbuojančio kulinarijos lofte Čiop Čiop, vienas iš būdų, kaip paskatinti vaikus atrasti naujus skonius - leisti jiems be baimės eksperimentuoti virtuvėje. Štai keli pagrindiniai principai, kuriuos kulinarijos meistras rekomenduoja visiems tėvams, o šiemet - ir praktiškai moko kulinarijos lofto Čiop Čiop organizuojamoje ,,Skonių stovyklėlėje“ vaikams.  

1. Pasirūpinkite saugumu. Gamybos procesas taps tikru rizikos ringu, jeigu paliksite peilius, žirkles ar kitus aštrius bei pavojingus įrankius kur papuola. Supažindinkite su pagrindinėmis taisyklėmis, galiojančiomis jūsų virtuvėje, mokykite, kaip taisyklingai prisiliesti prie karštų arba ledinių patiekalų, kaip naudotis virykle ar orkaite.

2. Mokykite tvarkos. Nusistatykite su vaikais ribas, kad staiga nepasijustumėte ,,pragaro virtuvėje“. Galima tvarkytis dar gamybos proceso metu arba pasirūpinti švara po to, kai pagaminsite ar net pavalgysite.

3. Leiskite lietis vaikų fantazijai. Pažvelkite į gamybos procesą kūrybiškai. Kas jau kas, o vaikams kartais visai netyčia pavyksta atrasti įstabius skonius, sumaišius, rodos, visai skirtingus produktus.

4. Lavinkite atmintį. Gamindami ne be pirmą kartą, skatinkite vaiką patį sukrauti reikiamus produktus, paruošti tinkamus puodus, parinkti prieskonius ar tinkamus kiekius. Taip vaikais įgaus daugiau pasitikėjimo ir savarankiškumo.

5. Mėgaukitės valgymu drauge. Linksmą arba net chaotišką maisto ruošą vainikuokite valgymu už bendro šeimyninio stalo. Nepamirškite visų akivaizdoje pagirti savo mažojo kulinaro. Vieną dieną jis ar ji iš tiesų pavaduos mamą.

Žinoma, kiekviena šeima gali kurti savas virtuvės tradicijas, tačiau svarbu, kad jos egzistuotų. ,,Kaip ir suaugusius, taip ir mažuosius ,,Skonių stovyklėlėje“ mokome ne receptų, o gaminimo principų. Žaismingai pažindinamės su prieskonių pasauliu, aiškinamės, koks maistas sveikas, o koks - kelia pavojų sveikatai ir figūrai, teoriškai ir praktiškai mokomės pasaulio virtuvių subtilybių.

Mūsų tikslas - išstumti iš virtuvės žodį ,,nenoriu“ ir parodyti, kad kulinarijai netaikomas joks amžiaus cenzas“, - pasakoja R.Nagrockis.

Pasak šefo, nereiktų galvoti, jog vaikai mėgsta gaminti tik saldžius gardumynus. Dirbdami su vaikais pastebėjome, jog tereikia mokėt gražiai pristatyti būsimą patiekalą, papasakot jo atsiradimo istoriją, kilmę, skonio ir gamybos ypatumus. Tokiu būdu sužadinamas smalsumas ir jaunieji kulinarai su nekantrumu laukia, kada galės praktiškai išbandyti, kaip kepamas sultingas kepsnys, daromi naminiai makaronai ar daržovių apkepas“, - prisiminimais dalijasi R.Nagrockis.

Šefas siūlo drauge su vaikais išmėginti pagaminti sveiką naminę granolą.

Šie dribsniai ruošiami su gausybe įvairių priedų, o skanaujami gali būti įvairiais būdais. Dažniausiai granola valgoma pusryčiams su pienu, kefyru ar natūraliu jogurtu. Granola dažniausiai ruošiama su avižiniais dribsniais, tačiau nesuklysite ją gamindami ir iš grikių, ryžių ar kviečių dribsnių. Avižos suteikia lėtai pasisavinamos energijos, tad sočiai jaučiamasi ilgesnį laiką. Geriausia nepirkti greito paruošimo dribsnių, nes jie jau nebeturi tiek maistinių medžiagų.

Sumaišykite 400 mililitrų (du puodeliai) pilnagrūdžių avižų dribsnių, 50 gramų lazdyno riešutų, 50 gramų migdolų ar kitokių jūsų mėgstamų riešutų, puodelį kokoso drožlių. Ištirpinkite 75 gramų sviesto, 75 mililitrų rudojo cukraus ir kelis šaukštus medaus.

Kaip gaminti? Keptuvę su sausais ingredientais dėkite ant ugnies, užpilkite sviesto, medaus ir cukraus mišinį ir nuolat maišant kepkite maždaug 10 min. Pastebėsite, kaip granola pradės ruduoti. Svarbiausia, laiku išjungti ugnį ir jos nesudeginti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.