Kuo lietuviai lepino pasaulio galinguosius?

Pastaruoju metu padažnėję garbių užsienio svečių vizitai į Lietuvą – iššūkis saugumu besirūpinantiems pareigūnams, kulinarams, viešbučių darbuotojams. Aukštus svečius aptarnavę žmonės juos prisimena labai šiltai.

Tarp gausybės vaišių – ungurys ir lietuviškas varškės sūris.
Tarp gausybės vaišių – ungurys ir lietuviškas varškės sūris.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 18, 2013, 6:59 AM, atnaujinta Feb 22, 2018, 2:21 AM

Lietuvai pradėjus pirmininkauti Europos Sąjungos Tarybai, mūsų šalį užplūdo šimtai užsienio politikų ir pareigūnų. Tarp jų jau buvo nemažai ypatingos svarbos asmenų, tokių kaip JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (69 m.), Europos Komisijos vicepirmininkė Catherine Ashton (57 m.), NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas (60 m.), Tarptautinio valiutos fondo valdančioji direktorė Christine Lagarde (57 m.), Vokietijos prezidentas Joachimas Gauckas (73 m.) su gyvenimo drauge Daniela Schadt (53 m.).

„Jie malonūs, mandagūs ir atsipalaidavę, tik juos lydintys asmenys dažniausiai – įsitempę”, – „Lietuvos ryto" priedui „Stilius" teigė renginių organizatorius Jogaila Morkūnas, rūpinęsis svečių priėmimu Valdovų rūmuose ir Užutrakio dvare.

Pastaraisiais mėnesiais Lietuvoje viešėjusių aukštų svečių vizitai buvo trumpi – kelių parų ar vos kelių valandų, viskas buvo organizuojama labai tiksliai ir veikė it šveicariškas laikrodis.

O suktis reikėjo – vėluoti nebuvo galima nė minutės, jei, pavyzdžiui, keičiama pietų ar vakarienės vieta. Mat viskas priklausė nuo meteorologinių sąlygų – numatytas susitikimas lauke prapliupus lietui turėdavo tučtuojau būti perkeltas po stogu.

Per vizitus svečių maitinimu besirūpinusi įmonės „Taurakalnis” bendraturtė Monika Čereškaitė turėjo suderinti kelis dalykus – patiekalais ir jų pateikimu atskleisti lietuviškumą, bet kartu kad tai būtų modernu ir, svarbiausia, skanu.

Monika stebėjosi, kad pašaliniai žmonės linkę kritiškai aptarinėti valgiaraštį, neva elnienos mes patys nevalgome, o cepelinų užsieniečiams net neverta rodyti.

„Bet patiekus mažyčių cepelinų su aviena ar veršiena, pagardintų baravykų padažu, visuomet grįždavo tuščios lėkštės. Pavyzdžiui, lydėjusieji ponią C.Ashton asmenys priėmimo Valdovų rūmuose metu iš anksto užsakė jai vegetarišką patiekalą. Bet ji skaniai suvalgė miniatiūrinį cepeliną su veršiena”, – pasakojo Monika.

Sukdamasi it voverė M.Čereškaitė sakė nesigilinanti, kas valgys jos įmonės ruoštas vaišes, nes visi svečiai šiuo klausimu vienodai svarbūs.

O jie mėgavosi unguriais su juodųjų serbentų drebučiais ir marinuotomis kaliaropėmis, elniena su perlinėmis kruopomis, burokėliais ir karamelizuotomis kriaušėmis bei gervuogių padažu, įdarytomis putpelėmis, įvairiausiais žuvų patiekalais. Visus pribloškia „Taurakalnio” desertas – dobilų putėsiai su ruginės duonos, alaus ir medaus padažu, pagardintu žiedadulkėmis.

Kad svečiai jaustųsi maloniai, M.Čereškaitė iš anksto nupirko visus naujus indus. O būna, kad vienu metu vienoje vietoje jų reikia maždaug keturių šimtų.

„Tai buvo mano ambicija – juk ir Valdovų rūmai neseniai atvėrę duris, tad norėjosi naujų dailių indų ir puošmenų”, – paaiškino pašnekovė.

Kad svečiai turėtų į ką paganyti akis, ji nupirko krištolinių žvakidžių – elegantiškų, lengvų ir labai tinkančių stalui dekoruoti.

Tačiau nebūna renginių be mažų nesklandumų, pavyzdžiui, Valdovų rūmuose negalima uždegti nė vienos liepsnelės. Daugybės metų patirtį turinti Monika nesutriko – žvakides pakeitė elegantiškos puokštės aukštose krištolo taurėse.

O naujosios žvakidės fantastiškai derėjo lengvame baltame Užutrakio dvaro interjere.

Kai Lietuvoje viešėjo Tarptautinio valiutos fondo valdančioji direktorė Ch.Lagarde, ji mėgavosi Trakų restorano „Apvalaus stalo klubas” šedevrais. Viešniai buvo patiekta prancūziškų patiekalų.

Ch.Lagarde pagyrė kiekvieną ją aptarnavusį žmogų. Restorano vadovė Rasa Šnaiderienė buvo maloniai nustebinta kitą dieną po vakarienės gavusi viešnios padėkos raštą.

Aukšti svečiai paprastai apgyvendinami specialius saugumo reikalavimus atitinkančiuose viešbučiuose „Kempinski Hotel Cathedral Square” Vilniuje ir „Le Meridien Vilnius” šalia sostinės.

„Kempinski Hotel Cathedral Square” pardavimų ir rinkodaros vadovė Birutė Leimontaitė teigė, kad svečiai, kad ir kokie jie būtų įžymūs, kad ir kokią turėtų valdžią ir įtaką, yra toli nuo namų, tad viešbučio užduotis – padaryti taip, kad jie jaustųsi patogiai. Kruopščiai atliekami vadinamieji namų darbai, iš anksto bandoma sužinoti svečių pomėgius, skonį, darbo pobūdį – visa tai padeda geriau priimti atvykėlius.

„Paruošiame pasitikimo dovaną – malonią staigmeną, užkandžių, gėrimų, kuriuos, spėjame, svečias mėgsta. Vieni atvykę nori lengvų užkandžių ir vaisių, kiti pageidauja paragauti vietinio alaus ar specialios rūšies vandens”, – sakė B.Leimontaitė.

Būta ir linksmų pageidavimų. Pavyzdžiui, vienai politikei jos komandos prašymu apartamentuose ir konferencijų salėje buvo pridėta vazų su „M & M” saldainiais, ir būtent rudais!

Keli prezidentai ir valstybės vadovai prašė žemėlapių su pažymėtais bėgiojimo maršrutais ir anksti ryte bėgdavo su apsaugininkais prasimankštinti.

„Labai svarbu žinoti, kaip kreiptis į valstybės vadovus ar karališko kraujo svečius. Svarbi net vieta, kur pasitinkame atvykusiuosius – prie automobilio durelių, prie viešbučio durų ar viduje. O svečiai tikrai pastebi, ar mes žinome taisykles”, – sakė B.Leimontaitė.

Kad ir kaip būtų keista, tiek aukšti pareigūnai, tiek princai ir princesės dažnai patys, o ne padėjėjai paskambina į barą norėdami užsisakyti kavos ar valgių į kambarį. Patys paprašo išlyginti drabužius, klausia, kada dirba SPA centras.

„Daugiau nei svarbūs asmenys ypatingų pageidavimų ar reikalavimų kartais turi juos lydintys asmenys”, – šyptelėjo Birutė.

„Stiliaus” inf.

Automobilius apieško ir šunys

* Iki paskutinio momento Vadovybės apsaugos departamentas prie Vidaus reikalų ministerijos nežinojo, kokiais automobiliais po Vilnių važinės JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.

* Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Paulius Nemira sakė, kad tuo rūpinosi amerikiečių slaptosios tarnybos – jos pačios formavo kortežą.

* J.Kerry rugsėjo 6-ąją Vilniaus oro uoste įsėdo į JAV ambasados Vilniuje parūpintą „Lincoln” automobilį.

* „Tai buvo išskirtinis vizitas, pasižymintis gausiomis saugumo pajėgomis”, – teigė P.Nemira.

* Vis dėlto Vadovybės apsaugos departamentui buvo skirtos tipiškos saugumo užduotys. Pavyzdžiui, patikrinti viešbučiuose apsistojusių svečių sąrašą, ar tarp jų nėra specialiųjų tarnybų ieškomų asmenų.

* Be to, lietuviams teko apžiūrėti, ar nėra padėtų sprogmenų prie kiekvieno pastato, kuriame lankėsi J.Kerry. Tai reiškia, kad reikia apžiūrėti net ir šiukšliadėžes. Šiukšlės turi būti išvežtos valandą iki svečių atvykimo.

* Lietuvos pareigūnų šunys tikrino, ar nėra sprogmenų automobiliuose, kuriais keliavo svečiai. P.Nemira pasakojo, kad paprastai prieš darbo dienos pradžią automobiliais suvažiuojama į vieną vietą ir jie būna kruopščiai patikrinami.

* Po to kolona keliauja iš priekio ir galo lydima pareigūnų.

* „Turėdamas laisvo laiko vairuotojas tikrai negali išsukti iš kelio išgerti kavos”, – sakė P.Nemira.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.