B.Nicholson patarimai, kaip panaudoti Helovinui pjaustyto moliūgo likučius (receptai)

Nors Helovinas ne lietuviška šventė, ji vis dažniau švenčiama ir mūsų šalyje. Jeigu save priskiriate lietuviškų tradicijų sergėtoju ir prieš Vėlines nenorite persirengti ragana ar zombiu, bent jau pasidžiaukite išpjaustinėtais moliūgais. Be to, išpjausčius vieną moliūgą galima ne tik jame deginti žvakę kiekvieną vakarą kieme, bet ir išsivirti sriubos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-31 10:30, atnaujinta 2018-02-20 17:08

Žurnalistė ir televizijos laidų vedėja Beata Nicholson pasidalijo patarimais, kaip išpjaustyti moliūgą ir ką daryti, su jo likusiomis dalimis.

Taigi, prieš imdamiesi darbo išsirinkite moliūgą. Būtų gerai, jei jis būtų didelis ir lengvas – bus paprasčiau viską padaryti.

Moliūgo išdarinėjimui pasirinkite mažus peilius ir didelius šaukštus.

Pageidautinas didelis dubuo. Geriausia – du. Į vieną dėkite minkštimą ir membranas, kurios laiko sėklas. Sėklas galite išsidžiovinti orkaitėje, paskrudinti ir kramsnoti ilgais rudens vakarais. Kitas dubuo tegul būna sriubai, ten dėsite išplonintą moliūgo mėsą ir tai, ką išpjaustysite.

Pradedame pjaustymą:

1. Apipjauname kepurę (tiesiog pjauname ir nuimame kaip beretę).

2. Dabar sunkiausia dalis – išskobti vidų, geriausia tai padaryti šaukštu.

3. Vidų išdailiname, sieneles truputį paploniname, jei turime kantrybės. Viską, ką išskaptuosite, dėkite į sriubos dubenį.

4. Galime nusipiešti akis, burnas, antakius ar raštus, kad būtų tiksliau. Tai daryti nėra būtina.

5. Dėkite žvakę į vidų ir kai tems, uždekite. Pamatysite, kaip smagu ir mažam, ir dideliam.

Moliūgų sriuba su žiediniais kopūstais, ciberžolėmis, kalendromis, čili ir šonine

Reikės:

500 g moliūgo;

0,5 žiedinio kopūsto;

1 poro;

poros juostelių šalto rūkymo šoninės, kur daug raumens;

20 g sviesto;

1 šaukštelio ciberžolių;

0,5 šaukštelio kalendrų;

kelių malūnėlio pasukimų aitriųjų pipirų arba džiovintų aitriųjų paprikų;

daržovių sultinio;

druskos;

1–2 maišelių grikių (po 100 g);

1 šaukšto baltojo vyno acto arba citrinų sulčių.

Gaminimo eiga:

1. Išverdame grikius.

2. Šoninę smulkiai supjaustome ir pačirškiname. Kai išleidžia riebaliuką, beriame smulkiai supjaustytą porą. Pridedame šiek tiek sviesto ir leidžiame 7 minutes ramiai pakepti.

3. Beriame ciberžoles, aitriąsias paprikas ir kalendras. Ir iš karto dedam gabalėliais supjaustytą moliūgą, žiedinį kopūstą, užpilame vandeniu arba sultiniu (skysčio nepadauginkite).

4. 20 minučių ramiai verdame.

5. Sutriname maisto smulkintuvu, pasūdome. Įpilame šaukštą baltojo vyno acto arba šlakelį citrinų sulčių.

6. Pilame į lėkštę, įdedame šaukštą ar du grikių, skaniai valgome.

Moliūgų ir žemės riešutų keksiukai

Reikės:

3 kiaušinių;

250 g tamsaus (muskovado arba farino) cukraus;

150 g saulėgrąžų ar rapsų aliejaus;

350 g tarkuoto moliūgo;

150 g džiovintų abrikosų;

200 g sūdytų žemės riešutų;

210 g miltų;

1 kupino šaukštelio kepimo sodos;

1,5 šaukštelio kepimo miltelių;

2 šaukštų cinamono;

ketvirčio šaukštelio maltų gvazdikėlių;

ketvirčio šaukštelio maltų muskatų riešutų.

Kremui:

25 g grietinėlės sūrio;

90 g sviesto;

50 g cukraus pudros;

cinamono pabarstyti;

apelsino žievelės, jei pageidaujate;

saujelės mėgstamų uogų keksiukams papuošti.

Gaminimo eiga:

1. Įjunkite orkaitę – temperatūra 190 laipsnių pagal Celsijų. Sudėkite keksiukų popierėlius į kepimo formą.

2. Moliūgą sutarkuokite stambia tarka. Abrikosus supjaustykite griežinėliais.

3. Miltus sumaišykite su prieskoniais, kepimo milteliais ir soda.

4. Žemės riešutus truputėlį pasmulkinkite delne arba peiliu ant pjaustymo lentelės. Galite palikti juos ir viso dydžio, aš truputį pasmulkinu, kad kai kurie būtų visai nedideli.

5. Kiaušinius ir cukrų dubenyje pradėkite plakti elektriniu plakikliu dideliu greičiu, kad kiaušiniai suputotų ir jų tūris padidėtų (plakite apie 5 minutes).

6. Tada pamažu pilkite aliejų ir toliau plakite. Viskas turėtų susiplakti į vientisą minkštą kremą. Jis turi šiek tiek priminti putėsius ar net majonezą.

7. Dabar į šią masę įmaišykite miltus. Šįkart plakiklio nenaudokite, švelniai darbuokitės šaukštu. Tešla bus gana tiršta.

8. Į tešlą verskite sutarkuotą moliūgą (jo bus beveik tiek pat, kiek tešlos), riešutus ir abrikosus. Viską išmaišykite, kad vienodai pasiskirstytų.

9. Tešlą pilkite į keksiukų formeles, šaukite į orkaitę ir kepkite apie 20–25 minutes.

10. Pagaminkite kremą – visus ingredientus tereikia suplakti elektriniu plakikliu – ir juo papuoškite jau iškepusius keksiukus. Ant viršaus patupdykite mėgstamų uogų.

www.beatosvirtuve.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.