Pravirkdyti galintis svogūnas – organizmo sergėtojas nuo įvairių ligų

Pjaustydami svogūną ir verkiame, ir keikiame – akis graužia, kvapas nosį riečia, o ir ašaros skruostais liejasi be paliovos. Tačiau tie, kurie žino visas naudingąsias svogūno savybes, neatsisako progos kiekvieno patiekalo pagardinti šia kone stebuklinga daržove, apsaugančia nuo daugelio ligų. Juk dėl savo sveikatos galime pakentėti keletą minučių perštint akims. O kad svogūno norėtųsi dar labiau - pateikiame keletą pagrindinių svogūno savybių, kurios itin naudingos mūsų organizmams.

Pravirkdyti galintis svogūnas – organizmo sergėtojas nuo įvairių ligų.<br>123rf nuotr.
Pravirkdyti galintis svogūnas – organizmo sergėtojas nuo įvairių ligų.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2013, 11:10 AM, atnaujinta Feb 20, 2018, 6:35 AM

Didina kaulų tankį

Tyrimų metu paaiškėjo, kad svogūnai gali padėti padidinti kaulų tankį, o tai ypač svarbų menopauzę patyrusioms moterims. Taip pat atskleista, kad menopauzę patyrusios moterys, kurios kas dieną vartoja svogūnus, turi mažesnę tikimybę patirti klubo sąnario osteoporozę.

Saugo nuo uždegiminių procesų

Česnakinių šeimai priklausanti daržovė turi priešuždegiminių savybių. Svogūnuose esantys antioksidantai padeda apsisaugoti nuo riebalų rūgščių oksidacijos jūsų organizme, o tai reiškia, kad kūnas yra apsaugotas nuo uždegiminių procesų vystymosi.

Sumažina vėžio riziką

Svogūnas padeda sumažinti tikimybę susirgti tam tikromis vėžio formomis, net jei yra vartojamas sąlyginai mažais kiekiais. Susirgimo gerklės, kiaušidžių ir storosios žarnos vėžiu tikimybė gerokai sumažės, jei kas dieną į įprastus patiekalus pridėsite visą svogūną, o ne tik mažą jo skiltelę.

Turi ir daugiau naudingų savybių

Teigiama, kad svogūnai gali padėti normalizuoti cukraus kiekį kraujyje ir padėti apsisaugoti nuo bakterinių infekcijų. Augalinis flavanoidas kvercetinas, esantis svogūnuose, turi antibakterinių savybių, padeda išvengti širdies ir kraujagyslių ligų bei mažina infarkto ar insulto pavojų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.